Kominki.fm 20.04.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Właśnie o to mi chodzi. Obecnie mam kominek z rozprowadzeniem ciepła rurami i tego rozwiązania nie chcę. Dla tego chciałbym aby ściany grzały. http://www.timtur.com.pl/budowa/kominek.jpg Witam serdecznie Jeżeli jest Pan zainteresowany, chętnie prześlę Panu naszą propozycję kominka akumulacyjnego w oparciu o zastosowanie znakomitego niemieckiego piecokominka LEDA BRILLANT H2E, austriackich kanałów oraz płyt szamotowych RATH, oczywiście z klapą rozpałową Moritza. Prosiłbym o podanie kontaktu do siebie na mojego maila: [email protected] POZDRAWIAM! Daniel Hrehorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.04.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam.Daniel ... sorry ... bez urazy ... ale gdzie Ty się chłopaku pchasz z jakimiś klockami do poskładania dla osób nawet nie "sięgających myślą" do techniki i różnorodności rozwiązań oraz ich stopnia skomplikowania budowlano - inżynieryjnego, jakie mogą być tutaj zastosowane i wykorzystane. Toż to już z rzutu tego domu będącego ewenementem na naszej budowlanej niwie, widać na pierwszy rzut oka ... Nie mało Ci szybkich do zrobienia i "zarobienia rzeczy" ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.04.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 każdy pomysł mile widziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.04.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam. Ależ oczywiście ... Ale "podroczyć" się czasem można ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 20.04.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Nasza firma projektuje kominki różnych typów, od najprostszych do najbardziej złożonych i oryginalnych. Nawet gdy pierwsze projekty kominka nie są strzałem w dziesiątkę to metodą ewolucji dochodzimy do efektu końcowego, który jest optymalny dla inwestora. Naszym rekordzistom robiliśmy nawet po kilkanaście projektów z wizualizacjami 3D, ale w końcu byli zadowoleni. Oczywiście wszystkie projekty wykonujemy gratis. Trzeba być cierpliwym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 20.04.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 http://img.theplatform.info/rssimage/153362-4http://creoflick.net/images/Dom-Flinstonów-9543.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 20.04.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 http://img.theplatform.info/rssimage/153362-4http://creoflick.net/images/Dom-Flinstonów-9543.jpg O kurde blade - ale science fiction ... To jest wnętrze domu mieszkalnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 20.04.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Fred Flinstone, by się nie powstydził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2012 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 http://img.theplatform.info/rssimage/153362-4http://creoflick.net/images/Dom-Flinstonów-9543.jpg Bagi ! Ile razy Ci mówiłem, żebyś trawy nie palił w robocie !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 21.04.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Mówią mi to ,lecz zbyt późno już jest.http://designyoutrust.com/wp-content/uploads/2011/09/ci7e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.04.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 dziękuję Wszystkim serdecznie za wszystkie porady , sugestie i fachowe doradztwo mimo wszystko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUK 21.04.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam, Bardzo prosze o opinie na temat montazu kominka Lechma pl190 Lux 15KW z plaszczem wodnym. Spotkalem sie z opinia ze rura do odprowadzania spalin powinna byc inna czyli kolano 45stopni a nie spyro tak jak jest w stanie obecnym. Zdecydowalismy sie rowniez na obnizenie wkladu i postawienie go bezposrednio na nozkach tak wiec rura jest i tak do wymiany. Pytanie tylko czy robic spyro czy kolanami? [ATTACH]112751[/ATTACH] [ATTACH]112752[/ATTACH] [ATTACH]112753[/ATTACH] A taka chcemy robic obudowe (wersja "wysoka"):[ATTACH=CONFIG]112764[/ATTACH] Przepraszam za brak skladu to jest moj pierwszy post! Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.04.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 My robimy podłaczenia rurami, kolanami z tak zwanego systemu Bertrams. Wymaga to większej gimnastyki i posiadania zaplecza narzędziowego. Tak robimy bo montażyści mają przykre doświadczenia związane z eksplatacją podłączeń które są pokazane na fotkach w poście powyżej. Pozdrawiam łykendowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.04.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Ja mam zwykłe rury. Takiej jak na zdjęciu bym na pewno nie dał. Ale jaki tam był kąt to sobie niestety nie przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.04.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam. SKula ... zadałeś pytanie w stylu "Jaki mam sobie kupić samochód, proszę o poradę bo nie wiem ..." My też nie wiemy ... Albo zdaj się na opinię jakiegoś fachowca, który będzie Ci robił kominek, albo licz się z tym, że będziesz miał dziesięć różnych odpowiedzi i jeszcze większy mętlik w głowie ... Ewentualnie coś więcej napisz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam. .....będziesz miał dziesięć różnych odpowiedzi i jeszcze większy mętlik w głowie ... Ewentualnie coś więcej napisz. Pozdrawiam. mętlik to już mam niezły , jak możesz zobaczyć to więcej napisałem w oddzielnym poście tylko że ja nie bardzo wiem co to znaczy "więcej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 21.04.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 My robimy podłaczenia rurami, kolanami z tak zwanego systemu Bertrams. Wymaga to większej gimnastyki i posiadania zaplecza narzędziowego. Tak robimy bo montażyści mają przykre doświadczenia związane z eksplatacją podłączeń które są pokazane na fotkach w poście powyżej. Pozdrawiam łykendowo Śrubokręt i gumówka,ot istne " zaplecze narzędziowe" Montażystów o przykrych doświadczeniach należy wysłać do psychologa:P lub przeszkolić w instalacji duoflexów ( są jeszcze o potrójnym splocie ). Szkolenie zajmuje 2 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quechua 21.04.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam. Princesa ... Na etapie planowania komina i jego wznoszenia powinno się już mieć projekt kominka. Na tej samej zasadzie tak jak zrobiłaś projekt kuchni - żeby później nie było niespodzianek, niepotrzebnego wtapiania kasy w przeróbki lub żeby się nie okazało że już za późno i nie da się zrobić czegoś co bardzo się chce. To co będzie pod kominkiem zależy od samego kominka i właściwie to macie taki "ostatni dzwonek" żeby zacząć się rozglądać za firmą, która go zaprojektuje i wykona. Wtedy niech już ona się martwi o wszystko i pilnuje żeby było dobrze. No chyba że macie zamiar robić go własnoręcznie - ale i wtedy należało by już zaplanować jak wygląda, z czego będzie zrobiony, jakie tak naprawdę funkcje będzie pełnił. To tak jak z łazienką - zanim zrobi się do niej wszystkie przyłącza, to już trzeba wiedzieć dokładnie jak będzie rozplanowana. Quechua ... Jak ustawisz w ten sposób piecyk, to komin będzie bardzo niski i wyjdzie na dachu (lub ścianie) dużo poniżej kalenicy. Skażesz się wtedy na wieczne problemy z jego funkcjonowaniem, notorycznym brudzeniem się dachu, kopceniem po podwórku i w okna. Bo zapewne nie będziesz chciał(a) żeby sterczał on niczym antena kilka metrów wyżej niż połać dachowa. Na Twoim miejscu pomyślał bym o innym umiejscowieniu - bliżej środka domu. Tak budowali przez wieki i jest to swego rodzaju "prawda życiowa" o której zapomniało dzisiaj większość architektów - nikomu w głowie się nie mieściło żeby kominem odchodzić dalej niż metr od kalenicy oraz żeby jego wylot był poniżej szczytu dachu. Pozdrawiam. Okej bede robił pod szczytem, zatem jakie instalacje muszę położyć? Jaki komin? Odległość między wylotem z kozy, a szczytem to 4,1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.04.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Śrubokręt i gumówka,ot istne " zaplecze narzędziowe" Montażystów o przykrych doświadczeniach należy wysłać do psychologa:P lub przeszkolić w instalacji duoflexów ( są jeszcze o potrójnym splocie ). Szkolenie zajmuje 2 minuty. Zapomniałeś o calówce. Potrafi ona w skrajnych, wybitnie wykształconych przypadkach, wyeliminować konieczność posiadania przez montażystę wiedzy w posługiwaniu się gumówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.04.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ouwek to tyż nieraz potrzebne wyposażenie. Aby użyć kątówki, potrzebne są tyż okulary, przedłużacz. ________________________________________ Nie wiem kto wykonywał podłączenie, ale zacytuję co napisał konkretny uzytkownik na tym forum Mam wkład Tarnawy podłączony do komina rurą "elastyczną". Na wejściu do komina rura została osadzona na zaprawę szamotową (na sztywno), a do wkładu za pomocą jakiejś "przejściówki". Ponieważ wkład nie został jeszcze obudowany, to mogę obserwować co z całym układem się dzieje. Na początku palenia owa redukcja jest "nieszczelna" widać poświatę płomieni , a mimo to nic się nie dymi. Po rozgrzaniu wkładu rozszerzająca sie blacha redukcji uszczelnia połączenie . Gdy w dobrze rozpalonym wkładzie uchylić szufladę popielnika, to przy odpowiedniej ilości paliwa płomienie są na tyle intensywne, że rura spaliniwa rozgrzewa się do czerwonści. W trakcie rozgrzewania słychać i widać odkształcenia termiczne przewodu (przekrój rury w niektórych miejscach robi się owalny). Po ustaleniu się temperatury wszystko cichnie. Zminejszenie płomienia, to zmiana (obniżenie) temperatury i ponowne strzelanie do momentu ustalenia się jej na nowym poziomie. Myślę, że w przypadku rur elastycznych (DUOFLEX), to efekty dźwiękowe powstają w wyniku oddziaływania na siebie zewnętrznej i wewnętrznej warstwy blach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts