kominiarz71pp 22.04.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Czy rura plastikowa 7cmx15cm doprowadzająca powietrze do kominka z zewnątrz wystarczy, czy lepiej wstawić o większym przekroju? Planuję wkład o mocy około 15 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 22.04.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 ouwek to tyż nieraz potrzebne wyposażenie. Aby użyć kątówki, potrzebne są tyż okulary, przedłużacz. ________________________________________ Nie wiem kto wykonywał podłączenie, ale zacytuję co napisał konkretny uzytkownik na tym forum Napisał Tomik_B Mam wkład Tarnawy podłączony do komina rurą "elastyczną". Na wejściu do komina rura została osadzona na zaprawę szamotową (na sztywno), a do wkładu za pomocą jakiejś "przejściówki". Ponieważ wkład nie został jeszcze obudowany, to mogę obserwować co z całym układem się dzieje. Na początku palenia owa redukcja jest "nieszczelna" widać poświatę płomieni , a mimo to nic się nie dymi. Po rozgrzaniu wkładu rozszerzająca sie blacha redukcji uszczelnia połączenie . Gdy w dobrze rozpalonym wkładzie uchylić szufladę popielnika, to przy odpowiedniej ilości paliwa płomienie są na tyle intensywne, że rura spaliniwa rozgrzewa się do czerwonści. W trakcie rozgrzewania słychać i widać odkształcenia termiczne przewodu (przekrój rury w niektórych miejscach robi się owalny). Po ustaleniu się temperatury wszystko cichnie. Zminejszenie płomienia, to zmiana (obniżenie) temperatury i ponowne strzelanie do momentu ustalenia się jej na nowym poziomie. Myślę, że w przypadku rur elastycznych (DUOFLEX), to efekty dźwiękowe powstają w wyniku oddziaływania na siebie zewnętrznej i wewnętrznej warstwy blach. Dziwne, bo "katuję" u siebie na takiej rurze różne paleniska np. Mini Z1 (z którego średnia temp. spalin przekracza 650st.C) i nigdy mi nie zaświeciła. Raz przy ok 900 st.C żeliwne przyłącze wkładu rozgrzało się do czerwoności. Duoflex poza trwałą zmianą koloru na fioletowo-tęczowy nie wykazuje oznak przepalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUK 22.04.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Ja mam zwykłe rury. Takiej jak na zdjęciu bym na pewno nie dał. Ale jaki tam był kąt to sobie niestety nie przypomnę Hej, A mozesz mi powiedziec dlaczego nie dal bys takiej elastycznej? i dlaczego stalowa z kolanami niby mialaby byc lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 22.04.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Czy rura plastikowa 7cmx15cm doprowadzająca powietrze do kominka z zewnątrz wystarczy, czy lepiej wstawić o większym przekroju? Planuję wkład o mocy około 15 KW. 5 mb w lini prostej teoretycznie wystarczy. Jeżeli po drodze będą jakieś kolana to spadek prędkości przepływu powietrza może być na tyle duży, że zabraknie powietrza do prawidłowego przebiegu procesu spalania. Może być to szczególnie ważne przy projektowaniu kominka (paleniska) połączonego masą kumulacyjną i obliczanym jednorazowym załadunkiem drewna. Jeżeli nie planujesz ogrzewania domu kominkiem, to wspomniany kanał wystarczy. W trudnych sytuacjach można uchylić na kilka minut drzwiczki od wkładu, aby mocno rozniecić ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 22.04.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Hej, A mozesz mi powiedziec dlaczego nie dal bys takiej elastycznej? i dlaczego stalowa z kolanami niby mialaby byc lepsza? WUK można zastanawiać się, czy stosować rury Duoflex w paleniskach wysokotemperaturowych, czyli takich z których temperatura spalin przekracza 600-700 st.C. W Twoim przypadku do komina wypuszczasz nie więcej niż 300-400st.C (w porywach 500), więc nic poza zmianą koloru nie grozi Twojej rurze. Może być trochę upierdliwe czyszczenie jej z sadzy i lotnych popiołów, ale chyba nie niemożliwe. Nie znam konstrukcji płomienic w Lechmie więc upewnij się czy dasz radę przecisnąć pomiędzy nimi drucianą szczotkę kominiarską (o średnicy rury dymowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 22.04.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 5 mb w lini prostej teoretycznie wystarczy. Jeżeli po drodze będą jakieś kolana to spadek prędkości przepływu powietrza może być na tyle duży, że zabraknie powietrza do prawidłowego przebiegu procesu spalania. Może być to szczególnie ważne przy projektowaniu kominka (paleniska) połączonego masą kumulacyjną i obliczanym jednorazowym załadunkiem drewna. Jeżeli nie planujesz ogrzewania domu kominkiem, to wspomniany kanał wystarczy. W trudnych sytuacjach można uchylić na kilka minut drzwiczki od wkładu, aby mocno rozniecić ogień. Czy twoja odpowiedz oznacza, ze jesli sa kolanka (czerpnia musi byc u mnie powyzej tarasu, wiec ze 30cm w gore bedzie), to ma byc wiekszy przekroj rury, czy dupa zbita i nic na spadek predkosci przeplywu powietrza nie poradze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 22.04.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Olleo moc grzewcza wkładu 15kW nic nie mówi. Ważne są dodatkowe czynniki (zakładam, że wkład 100% powietrza pobiera przez przyłącze):wielkość szyby (wysokość/szerokość)kształt szyby - prosta, L, C czy U. wielkość paleniskaplanowany załadunek drewnai najważniejsze - czy palenisko będzie pracować samo, czy z dodatkową masą kumulacyjną.Temat był już tu na forum wałkowany i opinie są różne. Ja swoim klientom zawsze zalecam duży kanał o powierzchni min. 150cm2. Nadmiar powietrza zawsze można ograniczyć w przeciwieństwie do niedoboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 22.04.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 To akurat nie ja pytalem w pierwotnym poscie, ale dopytywalem o ten przekroj - u siebie planuje puscic przewod PCV prostokatny 10x20 (ok. 4m z groszami + 30cm w gore w scianie po stronie wewnetrznej), ale nie wiem jeszcze, jaki wklad bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pioko27 25.04.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Olleo taki kanał spokojnie wystarczy, natomiast zastanów się czy nie dasz rady przeciągnąć rury okrągłej min f130mm, wtedy jest lepszy przepływ powietrza w zależności od długości różnice mogą osiągać do 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pioko27 25.04.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Lepiej od razu wstawić większą a przy wkładzie powinna być regulacja dopływu powietrza. Poza tym producenci wkładów przygotowują wloty powietrza o średnicy odpowiedniej do ich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 25.04.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Nie wiem czy mogę w tym temacie o to zapytać, ale czy może ktoś mi powiedzieć, czy biokominki naprawdę ogrzewają pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 27.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Nie wiem czy mogę w tym temacie o to zapytać, ale czy może ktoś mi powiedzieć, czy biokominki naprawdę ogrzewają pomieszczenia? Tak, ogrzewają, ale tylko to pomieszczenie, w którym są zainstalowane. Na przykład Spartherm wprowadził nowe biokominki linii Ebios - niektóre z nich są naprawdę spore. Ostatnio byłem na targach w Stuttgarcie i byłem zaskoczony, że ciepło z takiego biokominka jest tak zdecydowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.04.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 ...no i pamiętać trzeba , że wydajne są...grzeje nie tylko ogień, ale i spaliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WUK 28.04.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 ok...kolejne moze oczywiste pytanie...czy to prawda ze kominek z plasczczem wodnym mniej grzeje szyba? mam u siebie lechme pl-190 15KW jeszcze nieodpalona i tak sie zastanawiam jak to bedzie "grzalo po twarzy" przy pelnym rozruchu...szczegolnie jak ja troche podnieslismy i bedzie akurat na wysokosci twarzy osob spoczywajacych na sofach/fotelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 02.05.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 mam takie pytanie do fachowcówjak to jest z wychładzaniem spalin?będę instalował wkład Bef 730 z ciepłą obudowę i turbiną(turbina i rozprowadzenia już pracują od 3 lat tylko na innym wkładzie), wrogom turbin od razu mówię,że jedno z pomieszczeń oddalone jest od kominka ok. 7 merów i jest o 50 cm niżej od pomieszczenia kominkowego- stąd ta turbina by nie tracić energii spalin chcę na wkład założyć cokolwiek - żeby tylko zmieściło się w obudowie, mam takie pomysły1. turbodym powietrzny - czy ktoś to zna i używał???2. zrobienie z rury spalinowej 2 rur na za kształt litery O3. zwykły radiator na rurę spalinową osoba która byłaby ewentualnym wykonawcą nie za bardzo chce zamontować turbodym bo twierdzi, że może zbytnio wychłodzić spaliny i zamulić kominco o tym sądzicie? wkład to BeF 730 - temp spalin w nim to chyba 300 stopni wg opisu producentachciałbym jakiś wymiennik zamontować bo ten zwykły radiator nakładany to chyba mało daje bardzo proszę o opinie z tym wychładzaniem i która z 3 opcji jest najlepsza - a może jakaś czwarta??z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 02.05.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Takim wymiennikiem, co zbytnio wychładza spaliny, pewnie by się paru zainteresowało (w tym ja).Gdyby to była prawda, pod warunkiem.Byłaby to jego ogromna zaleta, mówiąc prościej. Byłby wart każde pieniądze.Poradzić sobie ze zbytnim wychładzaniem to nie problem. Bo jeżeli wychładza, to znaczy, że ciepło zostawia nam w domu. Jeżeli ktoś traktuje to jako wadę, to chyba powinien zmienić profesję, a inwestor profesjonalistę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidzi10 03.05.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Witam, jesteśmy na etapie rozpoczęcia budowy, start koniec czerwca i według firmy budującej skończą w połowie sierpnia stan surowy otwarty. Natychmiast ruszamy z instalacjami itd. powierzchnia całkowita 130m2 a użytkowa 70m2. Domek ma mieć ogrzewanie kominkiem plus elektryczne grzejniki i podłoga podgrzewana w łazience. Planujemy zakup wkładu firmy Dovre 1900VG max moc 9kW, czy taki wkład jest wystarczający? oraz drugie pytanie, bardzo spodobała się nam obudowa jaką widzieliśmy na pierwszej stronie katalogu firmy Lechma, obudowa z laminatu, ale nigdzie nie możemy znaleźć firmy zajmującej się takim wykonaniem. Wszędzie jest najpierw ramka dookoła z kamienia co nie wygląda już tak ładnie, czy montaż laminatu tak blisko jest bezpieczny? Gdzie w woj. kujawsko-pomorskiem ktoś wykonuje takie obudowy?PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidos108 03.05.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 tu chodzi o to, że jeżeli spaliny są zbyt chłodne to się komin zakleja, jest dużo sadzy, potem może być tej sadzy zapłon, a poza tym zbyt chłodne spaliny mogą zakłócić ciąg kominowyczytałem na tym forum posty osób, które pozakładały tego typu zabawki, a potem pisały że im cieknie z komina czarna maź itp. tym raczej nie byłbym zainteresowany - dlatego szukam urządzenia, które schłodzi spaliny ale nie o 80% żeby nie było przegięciaa poza tym jak fachowcy odniosą się do tzw straty kominowej jeśli w moim przypadku nagrzany komin ogrzewał 1 pokój ok 15 m (musiałem w nim zamykać kratkę bo było zbyt ciepło)? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.05.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Kominek jest do grzania, komin jest do odprowadzenia spalin. Wszelkie wynalazki zakładane na czopuch, na zewnątrz to jeszcze ujdzie, gorzej jak ktoś modry eksperymentuje wewnątrz. Ostatnio byłem na jednym zgłoszeniu gdzie majster przekonał klienta na super odzysk ciepła i idące za tym same zalety zainstalował mu taki labirynt w czopuch, że jak mu się to zakleiło kreozocikiem to amen w pacierzu, bez demontażu komory grzewczej nad kominkiem i czopucha na pewno się nie obeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.05.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 podłoga na grunciegrubość chudziaka 12 cm zbrojony włóknem i siatką plus kilka pretównastępnie 23 cm styro11cm psadzki cementowej zbrojony jak chudziak czy wyciąć to i zalać betonem aż do chjudziaka? kominek to nordpreis waga 300kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts