Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Słyszę, że ponoć galerie kominków się zapadają, czyli rozumiem że znikają, zanikają.

Czym prędzej, zanim się zapadną (znikną) będę starał się jakąś odwiedzić i zwiedzić, poogladać te kominki. Dużo kosztuje bilet do takowej galeri kominków?

No chyba, że ktoś mi obrazowo opisze co w takowych galeriach za kominki i czyjego autorstwa się wystawia. Jakie rozwiązania związane z efektem grzania są tam zastosowane. No bo przecież o to chodzi w kominkach.

Bo przyznam, żem jeszcze w żadnej galeri kominków nie był.

NIKT

Przepraszam, żem napisał to co chciałem napisać

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomiędzy KWLine E 660, Pamą Diablo i Sparthermem Varia 1V, nie widzę

różnicy w wyglądzie zewnętrznym. Z doświadczenia wiem, że jest także

niewielka różnica w eksploatacji (na korzyść Pamy :D). Cenowo- przepaść.

Nawet pomiędzy podróbami spora różnica...

Dobry żart! Spartherm jest zdecydowanie najlepszy z tych trzech marek wkładów kominkowych.

Gość Arturo72
Dobry żart! Spartherm jest zdecydowanie najlepszy z tych trzech marek wkładów kominkowych.

Hmm...pod jakim wzgledem ? Dla mnie kominek ma być jedynie jako rezerwowe źródło ciepła i ma być tylko ozdobą salonu.

Czy Sparthem będzie najlepszym dla mnie rozwiązaniem czy może Pama ?

Czy warto dla takiej roli kominka inwestować w Sparthem ?

Jeśli Sparthem dla wygladu ma być lepszy to czemu on a nie np.Pama ?

Hmm...pod jakim wzgledem ? Dla mnie kominek ma być jedynie jako rezerwowe źródło ciepła i ma być tylko ozdobą salonu.

Czy Sparthem będzie najlepszym dla mnie rozwiązaniem czy może Pama ?

Czy warto dla takiej roli kominka inwestować w Sparthem ?

Jeśli Sparthem dla wygladu ma być lepszy to czemu on a nie np.Pama ?

Na pewno pod względem ceny "korzystniej" wygląda Spartherm. Za cenę

jednej Varii, mamy dwie Pamy, rury przyłaczeniowe do obu, kratki a może

jeszcze izolację...:D

Wersja bez rusztowa Diablo zostawiła daleko w polu Varię pod względem

eksploatacji. Szyba się mniej brudzi, popiołu można nie wybierać z Diablo

kilkakrotnie dłużej, a jakby Varia dostała tak w dupę jak Pama na moich

testach, stopiła by się jej ebonitowa klamka...

Po zabudowaniu jedyna widoczna różnica to właśnie ta klamka. No i

jeszcze jedno. Keramoty na pewno częściej będą pękać niż szamoty

zastosowane w Pamie.

Strop drewniany (wiązary stężone od spodu płytami osb), na dachu będzie dachówka ceramiczna.

http://i2.fmix.pl/fmi1190/8128a20a0009786f4fbdf767/zdjecie.jpg

Szukałem zdjęć by Ci coś pokazać, ale nie jestem dobry w te klocki...

Przejście przez konstrukcję drewnianą wymaga specjalistycznego

podejścia. Tego nie może zrobić byle jaki kominkarz ani kominiarz.

Rura izolowana podwójnie, musi przechodzić w trzecim płaszczu

stalowym. Pomiędzy tym płaszczem a właściwym kominem musi być

pustka powietrzna, najlepiej wentylowana. To jeden ze sposobów.

Inny to ceramiczne przejścia, ale trudniejsze do zastosowania.

Zwróć się do jakiegoś fachowca, a jego propozycje możesz tu

zweryfikować...

Na pewno pod względem ceny "korzystniej" wygląda Spartherm. Za cenę

jednej Varii, mamy dwie Pamy, rury przyłaczeniowe do obu, kratki a może

jeszcze izolację...:D

Wersja bez rusztowa Diablo zostawiła daleko w polu Varię pod względem

eksploatacji. Szyba się mniej brudzi, popiołu można nie wybierać z Diablo

kilkakrotnie dłużej, a jakby Varia dostała tak w dupę jak Pama na moich

testach, stopiła by się jej ebonitowa klamka...

Po zabudowaniu jedyna widoczna różnica to właśnie ta klamka. No i

jeszcze jedno. Keramoty na pewno częściej będą pękać niż szamoty

zastosowane w Pamie.

Demokracja na forum.

Każdy ma prawo do indywidualnych wypowiedzi swoich racji.

Bardzo niedobrze, że na ten i inne tematy nie wypowiada się więcej firm. Już super sukcesem by było gdyby choć z dziesięć - dwadzieścia takowych firm było tu obecnych. Może nie mają czasu, albo uważają że wszelkimi poradami pisanymi i przez to dowolnie interpretowanymi robi się więcej szkód niż porzytku.

Niech Pan z Galerii Kominków zrobi Ci ten kominek i zagwarantuje na piśmie że w razie jakby takie palenisko poddymiało to zwróci ci kaskę w całości oraz naprawi wszelkie szkody i wybuduje kominek na nowo z innym paleniskiem.

Z takim cyrografem śmiało i ze spokojem duszy możesz mieć kominek z wylotem fi 180mm

Z ciekawości czy jakikolwiek fachowiec coś takiego podpisuje?

a powiedzcie mi jeszcze co z tymi wkładami firmy byrski, polecacie czy odradzacie?

Witam

drodzy forumowicze bardzo prosze o porade potrzebuję pomocy w podłączeniu swojej kotłowni dokładnie chodzi o sposób podłączenia , moze opisze swoją sytuacje to znaczy mam przygotowaną instalację pod kominek z płaszczem wodnym ale pracujący w obiegu zamknietym, do tego piec kondensacyjny Vaillant Eco kondens 186 czujnik pogodowy bezprzewodowy stewrownik do kotła, dotego zbiornik na wode Galmet dwuwężownicowy dwa obiegi podłogówki górny i osobny dolny na rotarometrach . Gość który wykonywał instalację chciał to podłączyć tak sprzegło hydrauliczne pompy obiegowe do kominka i podłogówki i dodatkowo cyrkulacyjna do tego jeszcze jkaiś zawor mieszający sterownik do kominka ale koszt wydaje mi sie za duży więc poprosiłem innego fachowca i sie dowiedziałem że koinek z płaszczem wodnym jest do bani a w obiegu zamknietym juz całkiem on proponuje mi DGP zamiast termokominka i kanały chce wykuć w wylewce a mówi ze sprzeglo hydrauliczne mi nie jest potrzebne tylko zwór mieszajcy trójdrogowy a poprzedni fachowiec mówił że bez sprzęgła beda sie zakłocały obiegi nawzajem. Prosze was bardzo o fachowa porade co mam zrobić bo mam straszny mętlik w głowie.

Witam Eniu jeżeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to wogóle nie pisz prosiłem o konkretna poradę i pomoc ludzi którzy juz to przerabiali a nie takich odpowiedzi. Prosze jeszcze raz jeżli ktoś ma jakieś doswiadczenie w tej dziedzinie to proszę o poradę post powyżej.

pierwszy przykład to twoje rozterki

a doswiadczen wystarczająco żeby w to nie wchodzić .

zakładasz że żaden zawór nie będzie do wymiany, pompka? itp

przy zwykłych piecach się grzebie a kominkach nagle nie ?

przy zwykłym kominku możesz co najwyżej spalić dom a tu zalać piękną podlogę

porozmawiaj z fachowcami na wolnej stopie nie jako klient tak przy piwku albo na herbacie.

moje dziewczyny zajechałyby mnie na miotle jakbym im w sezonie z 15 m drewna WNOSIŁ w sezonie

oczywiście jeżeli jesteś świadomy pewnych zagrożeń to nie będziesz rozczarowany.

ja zawodowo siedzę w budowlance-na podstawie doswiadczen kilkunastoletnich wiem że dom trzeba upraszczać w budowie

:sick:nie nie mam

wczoraj swojego nordpreisa zaliczkowałem dopiero

tylko że ja przez caly rok przebywam na kilkudziesięciu domach i jestem mądrzejszy doświadczeniem mieszkańców tych domów

przypomniałem sobie że w domu mam dwa piece w piwnicy , no ale ty masz lepiej bo kotlownie będziesz mial pod ręką w salonie nie będzieśz musiał do niej schodzić:p

jednak człowiek lubi być złośliwą małpą - z góry przepraszam

Multi , kominki w obiegu zamkniętym oczywiście , że się montuje i to zgodnie z obowiązującym obecnie prawem. Sa tylko pewne uwarunkowania tzn. np zasilanie w wodę zimną nie oparte na zasilaniu elektrycznym aby można w przypadku braku prądu wychłodzic kominek przez wężownicę schładzającą w którą taki wkład musi być wyposażony. Ponadto kominek z pł.wodnym sprawdza się tylko w połączeniu z zasobnikiem buforowym , poniewaz nadmiar energii ze spalanego drewna można gromadzić w zasobniku . Bez tego bufora palenie w kominku jest bardzo trudne bo następują przegrzewy w instalacji lub trzeba często dokładać po 3 kg drewna.

jesli kominek w układnie zamknietym to musi miec wezownice schładzającą i porzadny zawor bezpieczenstwa.

zasada jest prosta palisz w kominku

- nastepuje odciecie prądu pompa staje powyzsza sie temp. wody w kominku

co sie dzieje wszystko zaczyna niebezpiecznie bulgotać

- zawor termostatyczny musi byc drogi i dobry daje impuls i otwiera sie i podaje wode do schłodzenie kominka

oczywiscie musisz miec odpływ w salonie kanalizację

załoz tez ze nagle brakuje wody co sie dzieje ?

tego nie przezyłem az mnie korci aby sprawdzic zawor bezpieczenstwa ktory ma zadzialąc przy 180 stopniach

jesli zawor nie zadziala gdzies bylo zdjecie z tego sezonu jak wyglada dom po eksplozji kominka

Pan Eniu powinien je to zdjecie zaprezentowac.

Rozumiem ze posiadasz juz kominek z plaszczem zalaną instalację ? masz tez bufor na gromadzenie wody ?

jaką masz instalację w tej chwili.

jesli chcesz miec w domu taki kominek masz jak by 2 opcje

zacząc duzo czytac analizowac za i przeciw poznac koszty takiego rozwiazania zaczac pokazywac zdjecia co i jak masz u siebie

2 opcja to podpisanie umowy z dobrą firmą zapewniem Cie ze drogą ktora Ci to wszystko wykona i da gwarancję na wykonane prace

a i takzaraz ci ktos napisze ze masz cos zle zrobionego.

kominek jest takim samym etapem budowy jak kazdy inny moze byc wykonany dobrze srednio lub zle dla Twojego bezpieczenstwa

dobrze by było aby przynajmniej był wykonany na dobrych podzespołach jak zawory pompy warto domowic do zestawy ups podtrzymujacy napiecie w przypadku wiesz czego czyli minimalizowanie niebezpieczenstw.

zacznij robic zdjecia i wklejak na picasse na pewno znadja sie osoby ktore Ci pomogą.

instalacja do wody i kanalizy

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/2022010InstalacjaDoKominkaZPAszczemWodnym

troszke o kominku i urządzeniu tego wszystkiego

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/12042011SparthermWKoncuStanaNaSwoimMiejscu8OsobMiaOProblemPodniescGada

odpalenie

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/3Stycznia20121RozpalenieVarii

czyli jest to wszystko w układzie zamknietym i zyje (jeszcze)

pozdrawiam