f.5 27.05.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?129012-Kominek-wodny-mi-przelewa-pomocy!&highlight=3065to tez poczytaj krotkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 27.05.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 No dobra, a takie rozwiązanie jest bezpieczniejsze? http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Akcesoria/Ogrzewanie-woda/Zespoy-wodne/Zespol-wodny-Jotul-I-18/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.05.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 No dobra, a takie rozwiązanie jest bezpieczniejsze? to to samo rozwiazanie co u mnie tylko inna firma. Kominiarzu na pytanie o bezpieczeństwo moze pasc tylko 1 odpwowiedz ogolnie ogien w domu w salonie nie jest bezpieczny ale sa metody na minimalizowanie tego niebezpieczenstwa miedzy innymi regularne zabiegi czyszczenie układu kominowego !!! prawda ? problem polega na tym ze wymienniki maja mała - niewielka moc moj ma 3 kW ten podobno 9 problem polega na tym ze nawet z tych 3 kilowatow jak dam ognia to 400 litrow dosc szybko zagotuję dlatego musza zaistaniec te wszystkie szpaje do termicznych zabezpieczen aby czasami woda przy wzroscie cisnienie nie polała sie w najcienszym punkcie ogniwia systemu wiadomo o co chodzi. z doswiadczenia widzę ze warto tez zainstalowac grzejnik w jakims chłodnym miejscu garaz , piwnica i w krytycznych sytuacja posiłkowac sie nim czyli oddac to ciepło. w tej chwili tak czynie z ciepłem z solara - mam go za wiele i wieczorem oddaje ciepło zgromadzone do garazu przez grzejnik czyli ogrzewam atmosferę bo basenu jeszcze nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.05.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jotul ma podobne doświadczenia z wodą jak ja ze strzelaniem dokangurów... Multi, nie do końca zrozumiałeś moją wypowiedź, więc Twoja reakcjamnie nie dziwi. Hydraulik który podejmuje się instalacji kotła CO (do których poniekądwkład z PW można zaliczyć), to fachura nie w kij dmuchał. Takich co tonaczyńka wzbiorcze na strychu montują mamy na pęczki, ale w ciśnieniuzrobić - to sztuka. Oczywiście bezpiecznie zrobić w ciśnieniu .Nie ujmując tym wspaniałym fachowcom, co te naczyńka wzbiorczegdziekolwiek, itd...,nikt bez pewności siebie i wiedzy odpowiedniej, instalacjiw układzie zamkniętym nie zrobi. Chyba idiota jakiś, czego w naszym krajuwykluczyć się nie da. Muszę też wykluczyć taki przypadek u Ciebie Multi, bonie mógłbym dalej pisać. Otóż , kwestionujesz fachurę z prawdziwegozdarzenia (z tego co piszesz, mogę takie wnioski wysnuć) i bierzesznastępnego, który : albo nie wie za wiele, albo ma cykora, albo jesttypowym Józkiem... A Józek zawsze zacznie w te słowa : "Łe Panie,kto to Panu robioł !?..." Dlatego pozwoliłem sobie zażartować i sugerujęprzepuścić przez budowę jeszcze paru Józków i posłuchać ich mantry... Profesjonalna instalacja CO, to instalacja w układzie zamkniętym,ciśnieniowym . Wymaga oczywiście odpowiednich zabezpieczeń, zktórych chłodnica , to dopiero początek. Co , jak i dlaczego, zależyod wielu składowych danej instalki, obowiązujących przepisów i widzimiśię kumatego hydraulika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.05.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jotul ma podobne doświadczenia z wodą jak ja ze strzelaniem do kangurów... A Józek zawsze zacznie w te słowa : "Łe Panie, kto to Panu robioł !?..." Dlatego pozwoliłem sobie zażartować i sugeruję przepuścić przez budowę jeszcze paru Józków i posłuchać ich mantry... miałem własnie takich hydrauli co nie wiedziałem co oni do mnie mówią to znaczy w jakim języku się posługują a mieszkają ze 15 km odemnie wykorzystałem ich do instalacji kanalizacyjnej sprawdzili sie kupa znajduje ujscie w rurze. nie mozna skreslac od razu taki fachmajstrów tylko wskazać im własniwą drogę (pracę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 27.05.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Na temat bezpieczeństwa z ogniem wiem, co nieco chodziło mi o porównanie kominka stricte z płaszczem wodnym a kominka normalnego z zainstalowanym nad, nim zespołem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 27.05.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Eniu ja nie kwestjonuje mojego hydrauliKA tylko chciałbym aby instalacja kominka była bezpieczna i żeby moja chałpa nie wyleciała w powietrze i nie wiem czy kominek w obiegu zamknietym jest bezpieczny a jaki model ewentualnie polecasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.05.2012 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 W powietrze można wysadzić każdy kociołek. Może to być zespółwodny nad, pod czy obok. Może to być drogi wkład Brunner, jaki tani z Kratek pl. Sztuka podłączania kominków jest powszechnieznana i ....równie powszechnie knocona. Wkład jest tu bez winy,czyli w zasadzie bez znaczenia w kwestii bezpieczeństwa. Dobryhydraulik podłączy bezpiecznie w obiegu zamkniętym nawetwkład bez chłodnicy. Jest to oczywiście bez sensu, gdy na rynkumamy coraz więcej wkładów z wężownicą schładzającą. Konieczny jest jakiś bufor przy takim dictum. I nie koniecznie musi to być zbiornik . Buforem w dużych domach, może byćukład kaloryferów na pietrze, ale podłączonych grawitacyjnie.Jest prund, działają na pompie. Nie ma prunu, otwierasięzawór kulowy i jedziemy po staremu. Grube rurki, zwykłezawory motylkowe i ...jest niezły bufor. Wspomagany możebyć dodatkowo urządzeniami na dole, odbierającymi energięw powrocie... UPS, zawory bezpieczeństwa w nadmiarze i może byc bezpieczniejniż z układem otwartym źle wykonanym. Zapowietrzającym się, rdzewiejącym, zamarzającymi naczyńkami na strychu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.05.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 typowym Józkiem... A Józek zawsze zacznie w te słowa : "Łe Panie, kto to Panu robioł !?..." to ja na poczatku miałem takich hydraulli ze jak mowili to ich wogole nie rozumiałem mieli jakis slang czy cos a mieszkali 15 km odemnie. innymi słowy mieli swoj styl i nic w tym złego kazdy jest dobry do odpowiedniej roboty wykonali mi kanalizę i rewelacyjnie wkuli wszystkie rury w scianę ale kominka nie robili bo by do mnie wieczorem gadał. z moim elektrykam notabene z forum myslimy o zabezpieczeniu polegajacym na alarmie dzwiekowym uruchamiajacym się przy na przykład 85 stopniach opartym na upsie proste do zrealizowania ów alarm moze tez w prosty sposob wysłac smsa tak mi sie przypomniało to piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 28.05.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Panowie jak z tymi wkładami byrski ma ktoś lub stosuje ktoś te wkłady, możecie coś na ich temat powiedziec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 28.05.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dzieki Eniu za wyczerpujjącą odpowiedz dzisaj rozmawiałem z moim hydraulikiem i potwierdził to samo co ty wiec coś w tym jest nie napisałem że u mnie będzie własnie grzana też góra i dół . A może Eniu polecisz jakiś model kominka z płaszczem przystosowanym do pracy w obiegu zamknietym jakiś w rozsądnej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.05.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Prosze was bardzo o fachowa porade co mam zrobić bo mam straszny mętlik w głowie. Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku ,żeś taki z kompleksami gościu,a mętlik w kapucynie to se sam fundujesz eniek nawkładał ci różności(zresztą poprawnych),fachowców zmieniasz jak rękawiczki a do realizacji jeszcze daleka droga.Pomysł z dyst.gorąc.powietrza i ryciem kanałów jak najbardziej pasuja do twej chałupy tylko pod warunkiem ,że ty ryć będziesz .Po ryjesz to ci głupoty wylecą z bańki.Temat układu zamkniętego WKZPŁW wałkowano już na FM i to z głośnym echem.Brałem w nim czynny udział bo mi hydraulik zrobił tykającą bombę w kotłowni.Ileż to mądrości od branży się nasłuchałem,a jakież oni mieli sposoby na zabezpieczenia wszelakie .Jak słyszę ,że układ zamknięty i to jeszcze zabezpieczony jedynie ciśnieniowym zaworem bezpieczeństwa to mnie ciary po plerach latają i wtedy zastanawiam się czy wynika to z głupoty czy braku wiedzy fachowców.Ale zostawiam furtkę i skupiam się jednak na braku wiedzy bo o głupocie fachowców-instalatorów to se można tomy pisać więc nie zapominaj o tym ,że ta nasza wodziunia ma taką dziwną właściwość, że jej objętość zwiększa się w pewnym przedziale wraz ze wzrostem temperatury.Co to oznacza???A oznacza to nic innego jak to,że ten wzrost objętości potrafi być znaczny gdy różnice temperatur staja się bardzo ważne.Ukł zamknięty do Ukł otwartego ma tyle ,że w Ukł zamkniętym musisz nastawić się na całkowita wymianą czynnika grzewczego ze względu na osadzający się kamień ,kuźwa a woda przecież kosztuje nie. ot i wsio. Teraz bombunia tyka umiarkowanie dzięki zastosowaniu np.dopasowanego do układu wymiennika płytowego,podtrzymaniu pracy pompek kominkowych (przetwornica + akumulator),sprawdzenie układu otwartego zabezpieczonego wzbiorczym naczyniem przeponowym na żywo w obecności fachowca(rozbujaniu układu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 30.05.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku ,żeś taki z kompleksami gościu,a mętlik w kapucynie to se sam fundujesz eniek nawkładał ci różności(zresztą poprawnych),fachowców zmieniasz jak rękawiczki a do realizacji jeszcze daleka droga.Pomysł z dyst.gorąc.powietrza i ryciem kanałów jak najbardziej pasuja do twej chałupy tylko pod warunkiem ,że ty ryć będziesz .Po ryjesz to ci głupoty wylecą z bańki.Temat układu zamkniętego WKZPŁW wałkowano już na FM i to z głośnym echem.Brałem w nim czynny udział bo mi hydraulik zrobił tykającą bombę w kotłowni.Ileż to mądrości od branży się nasłuchałem,a jakież oni mieli sposoby na zabezpieczenia wszelakie .Jak słyszę ,że układ zamknięty i to jeszcze zabezpieczony jedynie ciśnieniowym zaworem bezpieczeństwa to mnie ciary po plerach latają i wtedy zastanawiam się czy wynika to z głupoty czy braku wiedzy fachowców.Ale zostawiam furtkę i skupiam się jednak na braku wiedzy bo o głupocie fachowców-instalatorów to se można tomy pisać więc nie zapominaj o tym ,że ta nasza wodziunia ma taką dziwną właściwość, że jej objętość zwiększa się w pewnym przedziale wraz ze wzrostem temperatury.Co to oznacza???A oznacza to nic innego jak to,że ten wzrost objętości potrafi być znaczny gdy różnice temperatur staja się bardzo ważne.Ukł zamknięty do Ukł otwartego ma tyle ,że w Ukł zamkniętym musisz nastawić się na całkowita wymianą czynnika grzewczego ze względu na osadzający się kamień ,kuźwa a woda przecież kosztuje nie. ot i wsio. Teraz bombunia tyka umiarkowanie dzięki zastosowaniu np.dopasowanego do układu wymiennika płytowego,podtrzymaniu pracy pompek kominkowych (przetwornica + akumulator),sprawdzenie układu otwartego zabezpieczonego wzbiorczym naczyniem przeponowym na żywo w obecności fachowca(rozbujaniu układu) Olimp co ty jarałeś popierwsze na jakiej podstawie twierdzisz że zmieniam fachowców jak rękawiczki Ja tylko próbuję dowiedzieć się cos konkretnego od normalnych ludzi a nie od domorosłych fachowców co mają przerost treści nad formą. I kompleksy to ty masz a raczej manie wyższości. Teoria że w układzie zamknietym trzeba wymieniać czynnik grzewczy bo osadza się kamień ma się tak do tego jak to że ostatnio widziano Hitlera jak spacerował z Ewą Braun po stadionie Narodowym . Własnie w ukladzie otwartym nastepuje korozja materiału na wskutek tego że uklad jak sama nazwa wskazuje Olimp jest co OTWARTY:jawdrop: A słyszał ty może o specjalnych wkładach kominkowych z węzownica schładzającą dodatkowo oczywiscie pompa na podtrzymaniu awaryjnym,odpowiednie zawory bezpieczenstwa Ja to wszystko wiem tylko chciałem żeby sie ktoś wypowiedział kto ma taki układ jak to sie sprawdza w praktyce itp, anie wysilał na takie odpowiedzi jak ty Olimp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 30.05.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Multi ale pojechałeś Nikt będzie nie pocieszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 31.05.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Multi ale pojechałeś Nikt będzie nie pocieszony. Sorry ale Olimp mnie wkurzył bo pisze na forum o konkretnym problemie a tu dostaje taką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.06.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Te sympatyk.Pal gumę sympatycznie i mam to gdzieś co zrobisz z tym swoim problemem zamkniętego układu. Gość który wykonywał instalację chciał to podłączyć tak sprzegło hydrauliczne pompy obiegowe do kominka i podłogówki i dodatkowo cyrkulacyjna do tego jeszcze jkaiś zawor mieszający sterownik.................. więc poprosiłem innego fachowca i sie dowiedziałem że koinek z płaszczem wodnym jest do bani a w obiegu zamknietym juz całkiem on proponuje mi DGP...................... Teoria że w układzie zamknietym trzeba wymieniać czynnik grzewczy bo osadza się kamień ma się tak do tego jak to że ostatnio widziano Hitlera jak spacerował z Ewą Braun po stadionie Narodowym tego nie skomentuje bo z koniem bić się nie powinno dużo musi jeszcze poczytać nasz wielki SYMPATYK Natomiast odniosę się tylko do wiedzy jaką posiadasz sympatyku .Skoro już zabierasz głos w dyskusji to pamiętaj by ja poprzeć faktami,a nie ślizgasz się z gówn...o wartą teorią przynoszącą tylko tobie problem.........bo go masz.Nie sadź się tak z tą wiedza bo z przepychy pomyli ci się DGP z KZPŁW....Ukł.Zam z Ukł. Otwa. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychu89 02.06.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Panowie macie jakieś doświadczenie z wkładami byrski - chodzi mi dokładnie o modelhttp://www.ramix.pl/Kominki/Byrski/Tradycyjne/Pryzma_XL_12_kW_stalowy_/ prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Multi 02.06.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Te sympatyk.Pal gumę sympatycznie i mam to gdzieś co zrobisz z tym swoim problemem zamkniętego układu. tego nie skomentuje bo z koniem bić się nie powinno dużo musi jeszcze poczytać nasz wielki SYMPATYK Natomiast odniosę się tylko do wiedzy jaką posiadasz sympatyku .Skoro już zabierasz głos w dyskusji to pamiętaj by ja poprzeć faktami,a nie ślizgasz się z gówn...o wartą teorią przynoszącą tylko tobie problem.........bo go masz.Nie sadź się tak z tą wiedza bo z przepychy pomyli ci się DGP z KZPŁW....Ukł.Zam z Ukł. Otwa. EOT. bez komentarza pseudo fachmanie to tobie coś pomyliło i jeszcze raz jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie pisz nic wiecej bo mnie mdli ot tych twoich wypocin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.06.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Ty nic nie kaman ???EOT p.s. nie jestem fachmanem tylko inwestorem bziubziuńciu od ukł . zamk. :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 03.06.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 bziubziuńciu :D:D UUUUUUUUUU 1 raz słyszę to wyrażenie warto zapamiętać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts