malux20 24.06.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 marynata zgadzam sie z tobą szukać czegoś w okolicy jesli warto dopłacić 1-1,5 tyś do logistyki to może lepiej przeznaczyć do wkładu lub obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 24.06.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 To czy warto było dołożyć do logistyki to się okazuje zazwyczaj już jakiś czas po wykonaniu usługi Nie tyle może obawiam się tylko kosztów(w okolicy może też być drożej i na jedno wyjdzie),ale obawiam się faktu,że coś będzie działać nie tak,a wykonawca ma do mnie 200km i muszę się liczyć z niezbyt szybką reakcją na problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.06.2012 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Z takim założeniem robiłem dachy. Teraz żałuję. Bo Ci co mieli mieć blisko, mają teraz strasznie daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 25.06.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Z takim założeniem robiłem dachy. Teraz żałuję. Bo Ci co mieli mieć blisko, mają teraz strasznie daleko No to ja będę miała bliżej,żeby dopaść i urwać wykonawcy głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 25.06.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 To teraz ja mam 2 pytanka..... : - jaki kominek do domu niskoenergetycznego???? czy w plaszczem czy akumulacyjny- jakiej srednicy dobrowadzenie powietrza do kominka,- jakies srednicy komin? moje typy to : akumulacyjny, powietrze 160mm,komin 300mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.06.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Witam.To zależy co rozumiesz pod pojęciem "dom niskoenergetyczny" ...Urealnię "typy":- mieszany (akumulacyjno-konwekcyjny)- powietrze fi 110 / 125 mm- komin fi 180 mmPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 26.06.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Panowie jak z tymi wkładami byrski ma ktoś lub stosuje ktoś te wkłady, możecie coś na ich temat powiedziec?? 2 sezony już palę w Byrskim i ogólnie jestem zadowolony. Kominek mam z PW i jak na razie jest to moje jedyne źródło ciepła nie licząc grzałki do CWO. W sezonie zimowym ogólnie schodzi mi około 9-10mp drewna przy codziennym paleniu. Same kominki z wyglądu są minimalistyczne szybę czyszczę co 3dni automatyka sprawuję się dobrze rozpalam naciskam start i dokładam tylko drewno. Jedynie co zauważyłem, że dość mocno popękał mi szamot myślę. , że jeszcze dwa sezony i trzeba będzie go wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 27.06.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ok ,niech Ci będzie ,widziałem niedawno Milę - lepsza od wzoru z którego zżynali! Pamiętaj ,że do went. mech. to się nie nadaje mimo króćca przyłączeniowego powietrza z zewnątrz ! Co do przystawki - są takie z atestem ,niedawno widziałem taką niedaleko ,pewno do wyrwania za pół ceny (Niestety to mercedes ,nawet wężownicę schładzającą ma) robili jakieś testy i odłożyli " w krzaki ". Zasada działania podobna jak w piecu hesa (ogrzewanie ceramiczne)- o ile nic nie popitoliłem. Wężownica z miedzi to niegłupi pomysł,ciężko jednak trafić ile nawinąć, no i czy masz możliwość nawinąć w razie potrzeby 2 - 3 mb na rurę spalinową ? A może ktoś wie więcej ... Szukałam czegoś na temat nadstawek do kominków powietrznych i natknęłam się na rozmowę Eniu i Marcina307. A ponieważ ja też planuję Milę - pozwolę sobie przypomnieć te dywagacje. Czy taka nadstawka z Kratek do celów tylko i wyłącznie uzyskania okresowo nieco cwu (będzie zbiornik bi - lub multiwalentny, bo planowana jest pc gruntowa, która będzie zasilała i podłogówkę i cwu) będzie ok? I kolejne pytanie - odnośnie powyższego stwierdzenia zaznaczonego kolorem - o co chodzi? Bo planuję WM? Mam doprowadzone powietrze z zewnątrz pod chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.06.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Nadstawka do CWU jak najbardziej. Co do 'kolorowych wypowiedzi"...Mila otwierana na bok jest nieszczelna,co raczej wyklucza ją z domu z WM. Gilotyny (Mile) Kratki robią już szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 27.06.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Witam Mam pytanie czy wielkość płaszcza wodnego a dokładnie ilość wody w płaszczu ma znaczenie jeśli chodzi o efektywność palenia. Mam obecnie Byrskiego, który ma 108l ale są kominki które mają tylko 40l np. Lechma. Czy parametr ten jest istotny i warto go brać pod uwagę przy wyborze kominka z PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 27.06.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Dzięki Eniu - bardzo mnie cieszy Twoja odpowiedź Mężowi bardzo było szkoda koncepcji wkładu z pw, właśnie ze względu na "tyle ciepła uciekającego z dymem..." - mam alternatywę, która zaspokoi potrzebę wykorzystania na maxa ciepła z palenia, bez większych kosztów i komplikowania instalacji. Czy nadstawka przeszkadza w jakikolwiek sposób w instalacji dgp? A Milę chcemy z gilotyną, więc będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.06.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 DGP jak najbardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 27.06.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 To mam rozumieć, że nadstawka nie przeszkadza dgp? Bo jakoś tak chyba zbyt skrótowo jak dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 05.07.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 mam takie pytanie czy piec wolnostajacy tego typuPiec kominkowy GAYA 6116 INVICTA ma doplyw powietrza z zewnatrzi drugie pytanie gdzie ewentualnie znalezc w miare ladnie wygladajace rury do polaczenia z kominem i jeszcze jedna jak wykorzystac cieple powietrze z komina do ogrzania poddasza nieuzytkowego z tego typu "kozy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 07.07.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Szukam wkładu powietrznego z trzema szybami, ale bez ramek. W domu będę miał wentylację mechaniczną więc kominek powinien być szczelny, z doprowadzeniem powietrza zewnętrznego. Potrzebuje wkładu o małej mocy (np. 9 kW). Jakie ciekawe propozycje są na rynku? Gdzie szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.07.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Witam.No to zawęził Ci się wybór do jedynego modeli z kilku tysięcy różnych wkładów ...http://www.spartherm.pl/prod/paleniska/1/42/dwa-narozniki/varia-ch-1002112.htmlI to będziesz się musiał śpieszyć bo od pierwszego lipca już jest z trzema szybami łączonymi a nie jednolitą - koszty produkcji takiej jednolitej szyby są na tyle duże że po prostu z niej zrezygnowano. Ale na pewno gdzieś jeszcze ostatnie modele są w magazynach.Koszt paleniska około 16 tys. zł nettoPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 07.07.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Dzięki za info. Chociaż w gruncie rzeczy szyba nie musi być gięta może być klejona, ale byle nie miała stalowych ramek na łączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.07.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Witam.Nie ma czegoś takiego jak "klejona szyba" w kominkach ... Albo jest gięta i przez to szczelna oraz droga, albo są to dwie lub trzy szyby po prostu spasowane do siebie. I to drugie rozwiązanie jest tanie oraz ... nieszczelne, bo ramki szyby zawsze nabierając temperatury zwiększają swoje wymiary i pomiędzy szybami zawsze powstaje jakaś tam nieszczelność. Mniejsza lub większa - to już zależy od producenta.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabellusia 09.07.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Witam wszystkich i pozwole sobie dolaczyc sie do tematu. Ja rowniez szukam wkładu powietrznego z trzema szybami ale podobaja mi sie te z ramkami. Po przeczytaniu wypowiedzi Forest-Natury ze sa one nieszczelne zaczelam miec watpliwosci... Zastanawiam sie nad Zuzia 16KW firmy kratki.pl ktora mozna kupic na allegro za 2867 zlotych. Czy ktos z Panstwa ma/zna ten model i moglby mi pomoc w podjeciu decyzji. Kominek bedzie do ogrzewania malego domku (75m2) z turbina rozprowadzajaca powietrze w dol. Wiem ze na taka powierzchnie wystarczyloby mi 9KW ale cena np dovre 2175 CBS3 jest dwa razy wieksza a na moje laickie oko oba wygladaja prawie jednakowo. Bylabym wdzieczna za rady i rekomendacje. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 09.07.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Hmmm... Po zastanowieniu i przeliczeniu budżetu, zmieniliśmy koncepcję z żoną. Zamiast ciężkiego zwalistego kominka postanowiliśmy zainstalować piec wolnostojący z wymiennikiem ciepłą. Znalazłem taki ciekawy egzeplarz:http://justus.de/bilder_cms/modelle/seite/dee940c8db25c44c718fe1eaad51ed30.jpg http://justus.de/de/produkte/115.php Istnieją jakieś podobne produkty w rozsądnych cenach? Możecie polecić jakieś konkretne modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts