Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

coz opisywalem swoj problrem wczesniej z wadami mojego kominka bylem palilem i rozmawialem z wykonawca a oto i efekty

Wedle niego zalamania rur sa nieszkodliwe wiec po drodze do turbiny mam ich ndal 5

przekroj rur powyzej 125 jest zbdny

zgniecenie rury nie ma wielkiego wplywu na jej skuecznosc

wszystko rozwiaze mocniejsza turbina

Tempertura przy kratkach 30-40 stopni z jednej strony domu i 50-60 z drugiej z jednych dmucha naprawde porzadnie z drugich ledwo czuc

i oczywiscie zrobi po swojemu a jak nie bedzie dzialc to wtedy moze zmieni

mam prosbe o podeslanie mi kilku linkow do stron z poradnikami jak budowac wiem ze jest poradnik dospela ale nie moge go znlesc gdzie bedzie wyrazne napisane ze rury maja byc jak najprostsze i podana odleglosc turbiny od kominka bo ja juz sily nie mam

z gory dziekuje posaram sie umiescic zdjecia na przetsroge :)

Proszę o radę w sprawie kominka i rozprowadzenia gorącego powietrza do pomieszczeń.

Domek wg projektu:

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m41e39f67ab48a

Kominek będzie na parterze z planowanym miejscu w pomieszczeniu 4.

Chciałbym doprowadzić gorące powietrze do pomieszczeń: 7 (??? da się??), oraz 5, 6 i 2 na poddaszu.

Nie wiem na co się zdecydować, co majster to opinia;

1. Rozprowadzenie grawitacyjne do pomieszczeń na poddaszu w posadzkach a na parterze nr 7 sobie darować, otworzyć drzwi i niby ma być ciepło

2. rozprowadzenie turbiną (turbina na stryszku) do wszystkich pomieszczeń (do 7 ze stryszku poddasza w pionie przez sufit się przebić

3. Rozprowadzić grawitacyjnie do pomieszczeń z wyjątkiem 7, gdzie doprowadzić ze stryszku jednym wentylatorkiem przez sufit.

4. Rozprowadzić turbiną buczącą pod wkładem do wszystkich.

Proszę o poradę bo sam już głupieję.

Pod schodami mam piwniczkę i teoretycznie mógłbym do 7 doprowadzić kanał ale byłoby 2-3 załamania pod kątem prostym. Nie wiem co o tym myśleć

Witam - planuję kominek z DGP i chciałem przed rozpoczęciem budowy zaplanować rozmieszczenie wylotów z kanałów w poszczególnych pomieszczeniach poddasza. Byłem nawet w kilku firmach sprzedających kominki i wykonujacych obudowy ale na pytanie gdzie należy zaplanować umieszczenie wylotu w pomieszczeniu nie byli w stanie odpowiedzieć a nawet wręcz mnie zbywali.

Proszę podzielcie się spostrzeżeniami lub uwagami w tym zakresie.

Dzięki

bez projektu? :-? :wink: to, tu i tam :lol:

Rozumiem, że w ten sposób nabijasz sobie liczbę postów - jeżeli nie masz ochoty doradzić to nie się nie nabijaj.

Proszę o radę w sprawie kominka i rozprowadzenia gorącego powietrza do pomieszczeń.

Domek wg projektu:

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m41e39f67ab48a

Kominek będzie na parterze z planowanym miejscu w pomieszczeniu 4.

Chciałbym doprowadzić gorące powietrze do pomieszczeń: 7 (??? da się??), oraz 5, 6 i 2 na poddaszu.

Nie wiem na co się zdecydować, co majster to opinia;

1. Rozprowadzenie grawitacyjne do pomieszczeń na poddaszu w posadzkach a na parterze nr 7 sobie darować, otworzyć drzwi i niby ma być ciepło

2. rozprowadzenie turbiną (turbina na stryszku) do wszystkich pomieszczeń (do 7 ze stryszku poddasza w pionie przez sufit się przebić

3. Rozprowadzić grawitacyjnie do pomieszczeń z wyjątkiem 7, gdzie doprowadzić ze stryszku jednym wentylatorkiem przez sufit.

4. Rozprowadzić turbiną buczącą pod wkładem do wszystkich.

Proszę o poradę bo sam już głupieję.

Pod schodami mam piwniczkę i teoretycznie mógłbym do 7 doprowadzić kanał ale byłoby 2-3 załamania pod kątem prostym. Nie wiem co o tym myśleć

grawitacją do pom. 7 ( tylko w przypadku obniżenia sufitu w przedpokoju) do grawitacyjnego rozprowadzenia ciepła potrzebne są większe przekroje rur, i jedna rura na jedno pomieszczenie. jeżeli wymuszony ( lepsza opcja w tym przypadku) można obsłużyć całe poddasze i powrócić ze stryszku na parter do pom. 7 . Tylko podejść do tego z głową! Z zasady wyloty pow. najlepiej nad oknami, w innym przypadku mogą wystąpić "martwe powierzchnie" powietrze ciepłe na piętro rozprowadzone przez jeden rozdzielacz! i możliwie jenej długości odcinki rur. pom 7 , za turbiną kształtka Y i jeden na rozdielacz 2 wyjscie na pom 7. najlepiej kanały z blachy tzn. gładkie (małe straty na sprężu) przy użyciu spiro straty około 30%

Witam - planuję kominek z DGP i chciałem przed rozpoczęciem budowy zaplanować rozmieszczenie wylotów z kanałów w poszczególnych pomieszczeniach poddasza. Byłem nawet w kilku firmach sprzedających kominki i wykonujacych obudowy ale na pytanie gdzie należy zaplanować umieszczenie wylotu w pomieszczeniu nie byli w stanie odpowiedzieć a nawet wręcz mnie zbywali.

Proszę podzielcie się spostrzeżeniami lub uwagami w tym zakresie.

Dzięki

bez projektu? :-? :wink: to, tu i tam :lol:

Rozumiem, że w ten sposób nabijasz sobie liczbę postów - jeżeli nie masz ochoty doradzić to nie się nie nabijaj.

:( żle zrozumiałeś :(

coz opisywalem swoj problrem wczesniej z wadami mojego kominka bylem palilem i rozmawialem z wykonawca a oto i efekty

Wedle niego zalamania rur sa nieszkodliwe wiec po drodze do turbiny mam ich ndal 5

przekroj rur powyzej 125 jest zbdny

zgniecenie rury nie ma wielkiego wplywu na jej skuecznosc

wszystko rozwiaze mocniejsza turbina

Tempertura przy kratkach 30-40 stopni z jednej strony domu i 50-60 z drugiej z jednych dmucha naprawde porzadnie z drugich ledwo czuc

i oczywiscie zrobi po swojemu a jak nie bedzie dzialc to wtedy moze zmieni

mam prosbe o podeslanie mi kilku linkow do stron z poradnikami jak budowac wiem ze jest poradnik dospela ale nie moge go znlesc gdzie bedzie wyrazne napisane ze rury maja byc jak najprostsze i podana odleglosc turbiny od kominka bo ja juz sily nie mam

z gory dziekuje posaram sie umiescic zdjecia na przetsroge :)

mętne tłumaczenie, kolano 90 stopni to strata około 30% :( mam wątpliwości, ale może za x razem mu się uda :lol:

an-bud

Bardzo Cie proszę szybko potrzebuję wkładu (bez płaszcza) czy w Twojej firmie są dostępne wkłady i wysyłacie w Polskę? Jeżeli nie to co mi polecisz na allegro. marzyłam o narożnym ale trzeba czekac 4 tyg i trochę dużo kosztują.

Potrzebny mi kominek dostępny od ręki

Narożny do 4 tyś

Proszty ok 2-3 tyś

Dziękuję

A czym sie różni ten wkład?

http://allegro.pl/item302360300_wklad_ciebie_kominek_zuzia_piec_stal_wermikulit.html

od takiego

http://allegro.pl/item301146302_hurt_wklad_kominek_kfd_14_kw_promocja_15_.html

Chodzi mi o te górne otwory

żaden z nich,( te post wyżej też) niema wyjścia do pow. zewnętrnego. aby doradzić potrzebuję więcej informacji. jak po co, na co? :) wkład a kominek, to jak samochód bez silnika, albo odwrotnie, silnik bez samochodu :) palenisko ściągnąć mogę z każdej firmy, no prawie :) omijam te o marnej reputacji :( po co problemy z gwarancją? no i widać na oko że bubel ( ale na własne nie wirtualne, trzeba pomacać :) )

Kominek będzie tylko dogrzewający z grawitacyjnym DGP w związku z tym myslałem o mocy max 14kW. W najbliższym czasie będę przebijał sie przez ścianę fundamentową ze wszystkimi instalacjami więc wymiar dolotu powietrza chciałbym jak najszybciej ustalić...
no właśnie, lepiej wybrać wcześniej rodzaj paleniska, jak dasz 150mm zawsze będzie ok :) jak 100mm może brakopwać :(

an-bud

Mam piec na eko groszek. Kominek ma spełniać funkcje może dogrzania w późne jesienne wieczory od czasu do czasu. I jako miły dodatek. Choc nie ukrywam, że jeżeli przy okazji palenia odda dużo ciepła to sie nie pogniewam. Na dole mam ok 70m. Nie wiem jakie jeszcze informacje Ci potrzebne. Acha wyjście na zewnatrz jest

an-bud

Mam piec na eko groszek. Kominek ma spełniać funkcje może dogrzania w późne jesienne wieczory od czasu do czasu. I jako miły dodatek. Choc nie ukrywam, że jeżeli przy okazji palenia odda dużo ciepła to sie nie pogniewam. Na dole mam ok 70m. Nie wiem jakie jeszcze informacje Ci potrzebne. Acha wyjście na zewnatrz jest

zobacz : tarnava i hajduk około 4 tyś