an-bud 26.01.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 jw. dobre wkłady zaczynają się w cenie tego zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzierzba 27.01.2008 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 coz opisywalem swoj problrem wczesniej z wadami mojego kominka bylem palilem i rozmawialem z wykonawca a oto i efekty Wedle niego zalamania rur sa nieszkodliwe wiec po drodze do turbiny mam ich ndal 5 przekroj rur powyzej 125 jest zbdny zgniecenie rury nie ma wielkiego wplywu na jej skuecznosc wszystko rozwiaze mocniejsza turbina Tempertura przy kratkach 30-40 stopni z jednej strony domu i 50-60 z drugiej z jednych dmucha naprawde porzadnie z drugich ledwo czuc i oczywiscie zrobi po swojemu a jak nie bedzie dzialc to wtedy moze zmieni mam prosbe o podeslanie mi kilku linkow do stron z poradnikami jak budowac wiem ze jest poradnik dospela ale nie moge go znlesc gdzie bedzie wyrazne napisane ze rury maja byc jak najprostsze i podana odleglosc turbiny od kominka bo ja juz sily nie mam z gory dziekuje posaram sie umiescic zdjecia na przetsroge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.01.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Proszę o radę w sprawie kominka i rozprowadzenia gorącego powietrza do pomieszczeń.Domek wg projektu:http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m41e39f67ab48a Kominek będzie na parterze z planowanym miejscu w pomieszczeniu 4.Chciałbym doprowadzić gorące powietrze do pomieszczeń: 7 (??? da się??), oraz 5, 6 i 2 na poddaszu. Nie wiem na co się zdecydować, co majster to opinia;1. Rozprowadzenie grawitacyjne do pomieszczeń na poddaszu w posadzkach a na parterze nr 7 sobie darować, otworzyć drzwi i niby ma być ciepło 2. rozprowadzenie turbiną (turbina na stryszku) do wszystkich pomieszczeń (do 7 ze stryszku poddasza w pionie przez sufit się przebić 3. Rozprowadzić grawitacyjnie do pomieszczeń z wyjątkiem 7, gdzie doprowadzić ze stryszku jednym wentylatorkiem przez sufit. 4. Rozprowadzić turbiną buczącą pod wkładem do wszystkich. Proszę o poradę bo sam już głupieję. Pod schodami mam piwniczkę i teoretycznie mógłbym do 7 doprowadzić kanał ale byłoby 2-3 załamania pod kątem prostym. Nie wiem co o tym myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 02.02.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam - planuję kominek z DGP i chciałem przed rozpoczęciem budowy zaplanować rozmieszczenie wylotów z kanałów w poszczególnych pomieszczeniach poddasza. Byłem nawet w kilku firmach sprzedających kominki i wykonujacych obudowy ale na pytanie gdzie należy zaplanować umieszczenie wylotu w pomieszczeniu nie byli w stanie odpowiedzieć a nawet wręcz mnie zbywali. Proszę podzielcie się spostrzeżeniami lub uwagami w tym zakresie. Dziękibez projektu? to, tu i tam Rozumiem, że w ten sposób nabijasz sobie liczbę postów - jeżeli nie masz ochoty doradzić to nie się nie nabijaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 02.02.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Rozumiem, że w ten sposób nabijasz sobie liczbę postów - jeżeli nie masz ochoty doradzić to nie się nie nabijaj. Popatrz na to z innej strony: może An-bud ratuje Ci życie? W tych sprawach nie wolno być Zosią Samosią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Proszę o radę w sprawie kominka i rozprowadzenia gorącego powietrza do pomieszczeń. Domek wg projektu: http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m41e39f67ab48a Kominek będzie na parterze z planowanym miejscu w pomieszczeniu 4. Chciałbym doprowadzić gorące powietrze do pomieszczeń: 7 (??? da się??), oraz 5, 6 i 2 na poddaszu. Nie wiem na co się zdecydować, co majster to opinia; 1. Rozprowadzenie grawitacyjne do pomieszczeń na poddaszu w posadzkach a na parterze nr 7 sobie darować, otworzyć drzwi i niby ma być ciepło 2. rozprowadzenie turbiną (turbina na stryszku) do wszystkich pomieszczeń (do 7 ze stryszku poddasza w pionie przez sufit się przebić 3. Rozprowadzić grawitacyjnie do pomieszczeń z wyjątkiem 7, gdzie doprowadzić ze stryszku jednym wentylatorkiem przez sufit. 4. Rozprowadzić turbiną buczącą pod wkładem do wszystkich. Proszę o poradę bo sam już głupieję. Pod schodami mam piwniczkę i teoretycznie mógłbym do 7 doprowadzić kanał ale byłoby 2-3 załamania pod kątem prostym. Nie wiem co o tym myślećgrawitacją do pom. 7 ( tylko w przypadku obniżenia sufitu w przedpokoju) do grawitacyjnego rozprowadzenia ciepła potrzebne są większe przekroje rur, i jedna rura na jedno pomieszczenie. jeżeli wymuszony ( lepsza opcja w tym przypadku) można obsłużyć całe poddasze i powrócić ze stryszku na parter do pom. 7 . Tylko podejść do tego z głową! Z zasady wyloty pow. najlepiej nad oknami, w innym przypadku mogą wystąpić "martwe powierzchnie" powietrze ciepłe na piętro rozprowadzone przez jeden rozdzielacz! i możliwie jenej długości odcinki rur. pom 7 , za turbiną kształtka Y i jeden na rozdielacz 2 wyjscie na pom 7. najlepiej kanały z blachy tzn. gładkie (małe straty na sprężu) przy użyciu spiro straty około 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam - planuję kominek z DGP i chciałem przed rozpoczęciem budowy zaplanować rozmieszczenie wylotów z kanałów w poszczególnych pomieszczeniach poddasza. Byłem nawet w kilku firmach sprzedających kominki i wykonujacych obudowy ale na pytanie gdzie należy zaplanować umieszczenie wylotu w pomieszczeniu nie byli w stanie odpowiedzieć a nawet wręcz mnie zbywali. Proszę podzielcie się spostrzeżeniami lub uwagami w tym zakresie. Dziękibez projektu? to, tu i tam Rozumiem, że w ten sposób nabijasz sobie liczbę postów - jeżeli nie masz ochoty doradzić to nie się nie nabijaj. żle zrozumiałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 coz opisywalem swoj problrem wczesniej z wadami mojego kominka bylem palilem i rozmawialem z wykonawca a oto i efekty Wedle niego zalamania rur sa nieszkodliwe wiec po drodze do turbiny mam ich ndal 5 przekroj rur powyzej 125 jest zbdny zgniecenie rury nie ma wielkiego wplywu na jej skuecznosc wszystko rozwiaze mocniejsza turbina Tempertura przy kratkach 30-40 stopni z jednej strony domu i 50-60 z drugiej z jednych dmucha naprawde porzadnie z drugich ledwo czuc i oczywiscie zrobi po swojemu a jak nie bedzie dzialc to wtedy moze zmieni mam prosbe o podeslanie mi kilku linkow do stron z poradnikami jak budowac wiem ze jest poradnik dospela ale nie moge go znlesc gdzie bedzie wyrazne napisane ze rury maja byc jak najprostsze i podana odleglosc turbiny od kominka bo ja juz sily nie mam z gory dziekuje posaram sie umiescic zdjecia na przetsroge mętne tłumaczenie, kolano 90 stopni to strata około 30% mam wątpliwości, ale może za x razem mu się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 03.02.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 an-bud Bardzo Cie proszę szybko potrzebuję wkładu (bez płaszcza) czy w Twojej firmie są dostępne wkłady i wysyłacie w Polskę? Jeżeli nie to co mi polecisz na allegro. marzyłam o narożnym ale trzeba czekac 4 tyg i trochę dużo kosztują. Potrzebny mi kominek dostępny od rękiNarożny do 4 tyśProszty ok 2-3 tyś Dziękuję A czym sie różni ten wkład?http://allegro.pl/item302360300_wklad_ciebie_kominek_zuzia_piec_stal_wermikulit.html od takiego http://allegro.pl/item301146302_hurt_wklad_kominek_kfd_14_kw_promocja_15_.html Chodzi mi o te górne otwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 03.02.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy do doprowadzenia powietrza do kominka z zewnatrz wystarczy rurka fi 110 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 03.02.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 http://allegro.pl/item304209806_wklad_kominkowy_arysto_10_nowy.htmlA co powiesz o tym???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 http://allegro.pl/item304209806_wklad_kominkowy_arysto_10_nowy.html A co powiesz o tym???????? żaden z nich,( te post wyżej też) niema wyjścia do pow. zewnętrnego. aby doradzić potrzebuję więcej informacji. jak po co, na co? wkład a kominek, to jak samochód bez silnika, albo odwrotnie, silnik bez samochodu palenisko ściągnąć mogę z każdej firmy, no prawie omijam te o marnej reputacji po co problemy z gwarancją? no i widać na oko że bubel ( ale na własne nie wirtualne, trzeba pomacać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czy do doprowadzenia powietrza do kominka z zewnatrz wystarczy rurka fi 110 ? zależy od paleniska np: średniej klasy tarnava, to wystaczy, ale np: większe modele hajduk, spartherm mają wejście 150mm. sprawdz jakie będzie palenisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 03.02.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Kominek będzie tylko dogrzewający z grawitacyjnym DGP w związku z tym myslałem o mocy max 14kW. W najbliższym czasie będę przebijał sie przez ścianę fundamentową ze wszystkimi instalacjami więc wymiar dolotu powietrza chciałbym jak najszybciej ustalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.02.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Kominek będzie tylko dogrzewający z grawitacyjnym DGP w związku z tym myslałem o mocy max 14kW. W najbliższym czasie będę przebijał sie przez ścianę fundamentową ze wszystkimi instalacjami więc wymiar dolotu powietrza chciałbym jak najszybciej ustalić... no właśnie, lepiej wybrać wcześniej rodzaj paleniska, jak dasz 150mm zawsze będzie ok jak 100mm może brakopwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 03.02.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 W takim razie rurka bedzie fi 160... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 03.02.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 an-budMam piec na eko groszek. Kominek ma spełniać funkcje może dogrzania w późne jesienne wieczory od czasu do czasu. I jako miły dodatek. Choc nie ukrywam, że jeżeli przy okazji palenia odda dużo ciepła to sie nie pogniewam. Na dole mam ok 70m. Nie wiem jakie jeszcze informacje Ci potrzebne. Acha wyjście na zewnatrz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 04.02.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam.Czy słyszeliście o systemie thermax firmy spartherm,chodzi mi o wydajność tego systemu-urządzenia. Jest to wymienik (jak dobrze zrozumiałem)nakładany na króciec ze spalinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 04.02.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Czy słyszeliście o systemie thermax firmy spartherm,... Jeśli dobrze kojarzę to Forest-Natura coś kiedyś o tym pisał. Ja widziałem to to w salonie firmowym Spartherma w Krakowie na Balickiej. Sprawia wrażenie, że niemieccy inżynierowie wiedzą co robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.02.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 an-bud Mam piec na eko groszek. Kominek ma spełniać funkcje może dogrzania w późne jesienne wieczory od czasu do czasu. I jako miły dodatek. Choc nie ukrywam, że jeżeli przy okazji palenia odda dużo ciepła to sie nie pogniewam. Na dole mam ok 70m. Nie wiem jakie jeszcze informacje Ci potrzebne. Acha wyjście na zewnatrz jestzobacz : tarnava i hajduk około 4 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts