niktspecjalny 19.07.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 skoro w jakimś tam kominku takim np. ze 6 kw temp spalin to wartość rzędu około od 200-500 stC ..........to chyba nie karygodne jest zastosowanie wełny ,która ma zakres (skąd to wzięte nie wiem) te 750 stC ??? Zapas około 250 stC jest jak najbardziej zasadny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.07.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 wciągając się w te precjoza branży to rzeczywiście wujek Google musi być tu za Pan brat bo jak zaczniemy wykładać tu na FM słownictwem typu.wyindywidualizowliśmy się z rozentuzjazmowanego tłumu może być niezły kipisz słowny,a wiedzy uczestnikom dyskusji nie przybędzie wręcz przeciwnie ubędzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.07.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 skoro w jakimś tam kominku takim np. ze 6 kw temp spalin to wartość rzędu około od 200-500 stC ..........to chyba nie karygodne jest zastosowanie wełny ,która ma zakres (skąd to wzięte nie wiem) te 750 stC ??? Zapas około 250 stC jest jak najbardziej zasadny. Całkiem logicznie dedukujesz. Też tak uważam, dlatego nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że w komiku max to 100 stopni. Gdybyśmy zachowali dystans elementów grzewczych (wkładu, rury) 40-50 cm do ścian obudowy, zrobili przewiew jak na Giewoncie, pewnie by tak było. Kto jednak chce mieć takie szafy w miejscu kominka?! Fantazja Badera nie zna granic. Ciekawe co teraz wymyśli? Żeliwo już stopił... 750 st. to deklaracja producenta, wydrukowana na kartonach z wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 19.07.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Źle postawiłeś pytanie. To tak , jakby pytać o rekomendacje producenta samochodów ( w końcu ile jest naprawdę udanych modeli ) Poszukaj raczej wykonawcy , który dobierze Ci wkład do potrzeb Twojego domu i charakteru. Nie ma tak łatwo pzdr. i życzę powodzenia. ok - to w drugą stronę... Mam do ogrzania 155 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej ( jeśłi ktoś chce zobaczyć rozkład pomieszczeń i usytuowanie kominka to projekt nazywa się TYMEK D z pracowni HORYZONT. jaką moc wkładu polecalibyście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.07.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam. Też źle postawione pytanie ... To ile energii wyprodukujesz zależy tylko od ilości drewna jaką spalisz i sprawności paleniska. Możesz kupić paliwożernego "smoka", który będzie miał jak wół napisane że produkuje 30 kW, ale co z tego jak większość będzie w komin puszczał. A mały "pyrtek" 5-7 kW mający sprawność około 90% stojący na jego miejscu naprodukuje tyle ciepła że będzie trzeba otwierać okna ... Nie ma tak łatwo Zrób tak jak napisał Bader zamiast kombinować po swojemu i po omacku całkiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.07.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ok - to w drugą stronę... Mam do ogrzania 155 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej ( jeśłi ktoś chce zobaczyć rozkład pomieszczeń i usytuowanie kominka to projekt nazywa się TYMEK D z pracowni HORYZONT. jaką moc wkładu polecalibyście? Rozkład pomieszczeń jest nieistotny dla Kominka z PW. Raczej zapotrzebowanie na ciepło, lub jak wola inni, wylicz straty ciepła. Wówczas będzie można dobrać Ci wielkość kociołka z szybką. Mówiąc ludzkim głosem - jak masz ocieplony dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.07.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ja to wiem że zawsze mogę tu liczyć na pomoc proszę powiedzccie ile kilowatów uzyskam z 1 kg drewna suchego -2kw? jak myślicie > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.07.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam.Post 5224 - napisałem Ci aż za bardzo szczegółowo ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.07.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.07.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ja to wiem że zawsze mogę tu liczyć na pomoc proszę powiedzccie ile kilowatów uzyskam z 1 kg drewna suchego -2kw? W Twoim kominku połowę tego co w wydajnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.07.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 jak myślicie > Witam! Malux, nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie. Tak samo, jak nie da się odpowiedzieć na podobne typu: jaką moc będzie miało auto po wlaniu do zbiornika litra paliwa. No przecież taką samą, jak po wlaniu 2 litrów (tę do uzyskania). Można je sobie zadać inaczej: ile ciepła (to wyraża się w J, cal, kWh) mogę uzyskać z kilograma drewna lub jaką powierzchnię domu mogę tym ogrzać. 1 kg suchego drewna ma wartość opałową około 19 MJ (5,28 kWh). Dzielisz teraz zapotrzebowanie dobowe na ciepło Twojego domu przez tę wartość i wychodzi Ci ile drewna dziennie musisz spalić. Jeżeli znasz tylko zapotrzebowanie na moc (w kW), to pomnóż najpierw tę wartość przez 24 - wyjdą Ci kWh. I tyle na ten temat. Trzeba tu pamiętać o tym, że podawane są zawsze wartości maksymalne (dla -20 za oknem). Oczywiście trzeba też uwzględnić sprawność (znając realia - pomnożyć ilość drewna przez 2). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.07.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam. Podałeś Wojtku wartość tyczącą się drewna o wilgotności 0% Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.07.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 W Twoim kominku połowę tego co w wydajnym... no własnie tak myslałem że ten kominek jest do dupy ale zawsze lepiej jak ktoś to potwierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 19.07.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam. Podałeś Wojtku wartość tyczącą się drewna o wilgotności 0% Pozdrawiam. Toż napisałem, że suchego. Drzewa trzeba 2 razy tyle . Jakoś mi się telepała po głowie ta wartość dla powietrznosuchego (20%?). To z głowy, a więc może jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 19.07.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam. Wszytkich niebranżystów przepraszam za pewien skrót myślowy, a czepliwym znawcom tematu wyjaśniam ( myślałem ,że to oczywiste ) ,że pisząc o stopionym wkładzie miałem na myśli stan elementów przypominających ten obrazek : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.07.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam. ... że niby na drzewie wisiał ... ? ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 19.07.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ok - to w drugą stronę... Mam do ogrzania 155 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej ( jeśłi ktoś chce zobaczyć rozkład pomieszczeń i usytuowanie kominka to projekt nazywa się TYMEK D z pracowni HORYZONT. jaką moc wkładu polecalibyście? Będąc na Twoim miejscu zapolowałbym na dobry wkład o mocy ok. 11-16 kW/h oddawanej do wody, co pozwoliłoby uzyskać spokojne 10-12h spalanie jednego ładunku , przy produkcji ok. 2-4 kW/h energi ( trochę strzelam , ale na tyle oceniam potrzeby Twojego domu ), bez użycia buforów i innych wynalazków , mocno podrażających inwestycje . Ale nie znam Cię i nie mam bladego pojęcia , czy nie okażę się ,że kominek odpalisz 3 razy do roku lub w parę razy w tygodniu , a wtedy taka inwestycja nie ma dla mnie sensu. Koszt dobrego wkładu to 9- 15 k, więc jeżeli nie jesteś "twardzielem" pomyśl raczej o kominku przeznaczonym dla uzyskania fajnego klimatu, gdzie czynnik grzewczy jest tylko dodatkowym , miłym bonusem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 19.07.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Witam. ... że niby na drzewie wisiał ... ? ... Pozdrawiam. E tam , zaraz wisiał Zapytaj braci K. - mają kilka podobnych zdjęć do "mojego" w swoim archiwum.Ja takich kwiatków do niedawna nawet ( żałuję ) nie zbierałem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 19.07.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Całkiem logicznie dedukujesz. Też tak uważam, dlatego nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że w komiku max to 100 stopni. Gdybyśmy zachowali dystans elementów grzewczych (wkładu, rury) 40-50 cm do ścian obudowy, zrobili przewiew jak na Giewoncie, pewnie by tak było. Kto jednak chce mieć takie szafy w miejscu kominka?! Fantazja Badera nie zna granic. Ciekawe co teraz wymyśli? Żeliwo już stopił... 750 st. to deklaracja producenta, wydrukowana na kartonach z wełną. Eniek, masz w sobie upór maniaka Przecież to łatwo sprawdzić. Wystarczy zmierzyć temperaturę - w sezonie zrobię to specjalnie dla Ciebię. Nadmieniam ,że nie będę mierzył temperatury wkładu czy rurki a otoczenia. Mogę nawet wyłączyć turbinę , cobyś nie twierdził ,że 1000x/h wentyluję komorę i to fałszuje wynik pzdr. ps. ja mam wkład a nie kuźnię ps2 kuźnię też mam , ale na wolnym powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.07.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Witam. Będąc na Twoim miejscu zapolowałbym na dobry wkład o mocy ok. 11-16 kW/h oddawanej do wody, co pozwoliłoby uzyskać spokojne 10-12h spalanie jednego ładunku To taki punkt widzenia nawiązujący do technologii jaką Bader stosuje na co dzień., gdzie żeby mieć ciepło, trzeba siedzieć w domu i palić przez cały boży dzień. Z punktu widzenia kogoś kto ciężkim grzaniem (akumulacją) się zajmuje wygląda to tak: Palenisko z komorą spalania przeznaczoną na 6-8 kg drewna (18 - 30 kW - ale broń boże nie mylić tego z tym co producenci piszą na kartach technicznych wkładów ! ), jakiś buforek do 1000 l, sterownik procesu spalania i ... palenie raz na dobę po południu dwoma załadunkami drewna (w sumie 12 - 16 kg) przez okres około 4 - 5 godzin. I masz w ten sposób to samo co napisał Bader - komfort cieplny na całą dobę do następnego palenia, komfort użytkowy (nie trzeba ślęczeć nad kominkiem bo spalaniem zajmuje się elektronika). Wystarczy po przyjściu z pracy, te parę godzinek (2-3 razy krócej niż proponuje Bader) patrzeć się na piękną, wielką kulę ognia buzującego w palenisku. W jednym z Baderem się zgodzę - dobre palenisko to podstawa zarówno przy jednym sposobie jak i drugim ... czasami oznacza to inwestycję rzędu kilkunastu tys. zł w sam "wkład". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts