bohusz 22.07.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Ale po co dyskusje te.Ostatnio odwiedziłem kilka budynków z ogrzewaniem nadmuchowym. Piece, na paliwa stałe z fajną i efektywną regulacją spalania stały spokojnie w piwnicy, lub w pomieszczeniu gospodarczym. Są to piece na paliwa stałe, przemyślane konstrukcyjnie, z stosownymi rozbudowanymi wymiennikami (SPALINY - POWIETRZE) ciepła. Są to z reguły piece z paleniskiem dolnego spalania, a więc o wiele bardziej wydajnym i bardziej sterowalnym.Proces spalania jest regulowany automatycznie, ICH STAŁOPALNOŚĆ JEST SPORA. Oczywiście wtedy stosownie robudowany i zautomatyzowany system DGP. TO SĄ STOSUNKOWO TANIE ROZWIĄZANIA, JEŻELI SĄ PRZEWIDZIANE NA ETAPIE PROJEKTOWANIA. Co więcej napisać?Jeżeli chodzi o ceny obudów z ciepłymi ścianami, to one przez nas są oficjalnie podane, tutaj nie ma jakiś tajemnic, czy niedomówień.Przykładowo cena oferowana przez firmę wykończeniową, robiącej wykończeniówkę u naszej klientki, na obudowę z Karton-gipsu+wełna jako izolacja ciepła, na wkładzie UNICO Dragon 2 B, bez kamieni wynosiła 2950 zł. Nasza zaakceptowana oferta kominka z ciepłymi ścianami, otynkowanego, ale bez kamieni, to 5600 zł +1200 zł opcjonalnie fiku miku akumulacyjne. Kominek wykonany przez nas już stoi u klientki, panowie z wykończeniówki zainteresowani naszym wykonawstwem, zadawali wiele pytań. Jeden z nich nawet zamówił materiały bo będzie stawiał taki kominek u siebie... Fajnie poczytać ten temat w czasie gdy dopracowywuje inne forum które założyłem sporo lat temu i do tej pory administruje nim. Forum ściśle tematyczne, zupełnie tematycznie nie zwiazane z kominkami. Ci co mnie znają wiedzą o jakim forum piszę.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.07.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Hmm...., mówisz do kotłowni nadmuchowy. Jeśli ładnie wygląda to można i tam wieczory spędzać. Lepiej chyba jednak skutecznie ogrzać cały dom i równocześnie posiedzieć w salonie przy ładnym palenisku wykończonym kamieniem, szkłem, płytką, choćby po to aby co jakiś czas móc umyć fragment nad drzwiczkami, a nie szorować tynk strukturalny( w nieskończoność się nie da). Żywicznego nie położysz bo popłynie, a te lakierowane po jakimś czasie i tak są do renowacji lub do zastąpienia czymś odpowiednim dla tego miejsca. Cudów jednak nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 22.07.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 witam,moje pytanie brzmi czy nawiew(nie wiem czy dobrze napisałam) jest dobrze zamontowany wg projektu? nie znam sie na tym i mam małe obawy, zaraz wysle rzut i zdjęcia kominka,znaczy we wstepnym etapie i prosze mi napisać czy wszytsko jest wg projektu.... Rzut parteru-kominek ma byc dwustronny, ma byc go widac w jadalni i w salonie: http://img850.imageshack.us/img850/8303/phpthuwwmbgeneratedthum.jpg Tak ma to wyglądać: http://img259.imageshack.us/img259/1566/61aa5ff5db35a919bf8f4d7.jpg a teraz zdjęcie tego nawiewu czy jak to sie tam mówi,czy jest ono z dobrej strony?czy czasem nie powinien byc nawiew na ściance po lewo?tak jaby naprzeciwko kuchni?kominek ma nie isc w strone salonu tylko w strone kuchni tak jak to wyżej pokazalam,proszę mi napisac czy wszytsko jest ok bo ja sie na tym nie znam,wszytsko mialo byc zgodnie z projektem ale teraz mnie naszly takie obawy , a i moze nie widac ale ta rura robiona przez hudraulika jest przez tym nawiewem w strone salonu. http://img210.imageshack.us/img210/557/20120707163431resized.jpg http://img843.imageshack.us/img843/2927/20120707163425resized.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 No tak ja swoje o zupełnie innych paleniskach sobie pisze. PODKREŚLAM, ja piszę o piecach, (nie paleniskach) skonstrułowanych do ogrzewania nadmuchowego. Piec takowy składa się z paleniska i stosownych wymienników, ma również stosunkowo dobrze rozwiązaną regulacje procesu spalania.Paleniska maja one z reguły dolnospalające. No ale nie muszę wyjaśniać jaka różnica między górno, a dolnospalającym paleniskiem. Tak jak nie muszę wyjaśniać jaka różnica między pionowymi wymiennikami, a poziomymi...Bo to nie ten dział.Co do szorowania tynku to nie wiem o co chodzi. Może to wytłumaczysz, jeżeli oczywiście Masz konkretne doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 witam,moje pytanie brzmi czy nawiew(nie wiem czy dobrze napisałam) jest dobrze zamontowany wg projektu? nie znam sie na tym i mam małe obawy, zaraz wysle rzut i zdjęcia kominka,znaczy we wstepnym etapie i prosze mi napisać czy wszytsko jest wg projektu.... Rzut parteru-kominek ma byc dwustronny, ma byc go widac w jadalni i w salonie: http://img850.imageshack.us/img850/8303/phpthuwwmbgeneratedthum.jpg Tak ma to wyglądać: http://img259.imageshack.us/img259/1566/61aa5ff5db35a919bf8f4d7.jpg a teraz zdjęcie tego nawiewu czy jak to sie tam mówi,czy jest ono z dobrej strony?czy czasem nie powinien byc nawiew na ściance po lewo?tak jaby naprzeciwko kuchni?kominek ma nie isc w strone salonu tylko w strone kuchni tak jak to wyżej pokazalam,proszę mi napisac czy wszytsko jest ok bo ja sie na tym nie znam,wszytsko mialo byc zgodnie z projektem ale teraz mnie naszly takie obawy , a i moze nie widac ale ta rura robiona przez hudraulika jest przez tym nawiewem w strone salonu. http://img210.imageshack.us/img210/557/20120707163431resized.jpg http://img843.imageshack.us/img843/2927/20120707163425resized.jpg Hmmmm wlot do komina i wyczystka po tej samej stronie. To utrudnienie i gimnastyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.07.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 No tak ja swoje o zupełnie innych paleniskach sobie pisze. PODKREŚLAM, ja piszę o piecach, (nie paleniskach) skonstrułowanych do ogrzewania nadmuchowego. Piec takowy składa się z paleniska i stosownych wymienników, ma również stosunkowo dobrze rozwiązaną regulacje procesu spalania. Paleniska maja one z reguły dolnospalające. No ale nie muszę wyjaśniać jaka różnica między górno, a dolnospalającym paleniskiem. Tak jak nie muszę wyjaśniać jaka różnica między pionowymi wymiennikami, a poziomymi... Bo to nie ten dział. Co do szorowania tynku to nie wiem o co chodzi. Może to wytłumaczysz, jeżeli oczywiście Masz konkretne doświadczenia. Widzę obudowę z tynkiem wokół paleniska, to przypuszczam, że szczególnie nad ramką może się coś prędzej czy później brudzić. Jak się mylę to podpowiedz, czym zabezpieczacie tynk, jeśli to nie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Tajemnica, boże.Klient z reguły wybiera sam kamienie, płytki, itp. przykładowo w naszym zaprzyjaźnionym zakładzie kamieniarskim.Kamieniarze ci już doskonale wiedzą co i jak, aby trzymało. Kleje zakupują u nas...To się nazywa współpraca z innymi firmami i klientem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.07.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Ja piszę o tynku nie kamieniu, który nie wchodzi w cenę, co zaznaczasz przy niektórych modelach. Klient wie, że to się może okopcić? Może się nie kopci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 My zostawiamy tynk "surowy" struktura delikatna, lub na gładko.To z reguły obejmyje wycena.Okopcenie to wynik pewnych nieprawidłości.Boguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.07.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Prędzej czy później nalot się tam znajdzie. Jak go z impregnowanego tynku usunąć, aby nie zniszczyć struktury, tego pewnie ludzie nie wiedzą. Tak czy inaczej ramka z kamienia to chyba minimum następny tysiąc do rachunku. Przy ceramice może połowa mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.07.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam.Ale to nie żaden "nalot" tylko dużo częściej zmiana koloru pod wpływem temperatury. Czy farby czy kamienia (może w to nie uwierzysz ale kamienie zmieniają barwę pod wpływem temperatury, zwłaszcza te pochodzenia organicznego).I znowu będę tendencyjny jak powiem, że jedyną rzeczą nie zmieniającą barwy od temperatury jest poszkliwiona i wypalona ceramika ... czyli kafel ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.07.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 No pacz, a ja w ciągu roku ledwo widoczny brudny nalot dwukrotnie zmywałem z płytek nad paleniskiem. Może to przypalony kurz, ale bardziej przypominało na ręczniku papierowym sadzę. Zmierzam do tego, że zwykła farba czy tynk raczej się nie nadaje na położenie w tym miejscu. Może farba ceramiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.07.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam.Jak to sadza, to albo źle otwierasz drzwiczki paleniska (za szybko), albo coś Ci ono podkapca (zbyt małe ciśnienie w kominie bądź zła konstrukcja samego paleniska).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.07.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Tego gołym okiem nie widać. Dopiero po przetarciu ręcznikiem na nim są ślady. A szerokie drzwi faktycznie czasami działają jak zasysacz. Zonie też się zdarzyło szybrów podczas dokładania niepootwierać. Cóż, samo życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 My zostawiamy tynk "surowy" struktura delikatna, lub na gładko. To z reguły obejmyje wycena. Okopcenie to wynik pewnych nieprawidłości. Boguś TERAZ JUŻ NIE WIEM DO CZEGO ZMIERZA TA DYSKUSJA... Zaczyna przypominać forum ekonomiczne, bo sporo o pieniądzach. Ja jako wykonawca, nie martwie się o ewentualne "pretensje" klientów odnośnie ewentualnego okapcania... Ty Compi, posiadacz komina, oklejonego, wykonanego samodzielnie, martwisz się o innych i kalkulujesz. Raczej zamiast skupiać się, tracić czas, myśli, zangażowanie, energię, jak zaoszczędzić, przerzuć te siły na: jak zarobić. Bo zaprawde największym ryzykiem w życiu, jest nie ryzykowanie. TAK głośno myślę, nie sugeruję, nie poradzam, ani nie doradzam. Bo nie jestem doradcą, ani poradzcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.07.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Dzięki Bohusz. Ty też twierdzisz, że nie o pieniądze tu chodzi. Jednak dobrze jeśli klient ma porównanie, do oferty choćby Badera, a nie czyta tylko, że jego jest be, a nasze takie super. To chyba każdy kumaty zauważy po lekturze ostatnich kilkudziesięciu postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Jeżeli idziesz compi do dentysty, to idziesz w określonym celu. Jeżeli do mnie klient dzwoni, czy pisze względem wykonawstwa Karton - wełna, odpowiadam:My takich obudów nie robimy. Koniec dyskusji w tym temacie. A jak spyta jakie robimy, mówie mu jakie, nie porównując z innymi, bo po co.Zresztą teraz to już praktycznie nie mam telefonów o kartonowe realizacjeJeżeli klient dzwoni i mówi, mam wkład kominkowy, to również mówię, że na wkładach spoza naszej oferty kominków nie budujemy.Takie mamy zasady, koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 22.07.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Jestem na etapie doboru kominka i mam dylemat. Był u mnie facet co zajmuje sie montażem i powiedział mi, ze dobry kominek musi kosztować od 3000 tys zł!Przeraził mnie tym bo mówi ze tańsze to po prostu badziewie i on gwarancji nie daje!Chwalił bardzo produkty bodajże tarnavy ale ich ceny mnie przerazaja-zaprpopnowął mi kominek 14 kw za 3600!A ja znalazłem kominek z kratki za 1825 zł- Zuzia 16 kW. To o polowe tańszy produkt a ja nie będę palił w tym kominku nie za wiele-jesień-wiosna, może jakiś sporadyczny wieczorek w innych okresach.Podpowiedzcie cos bo ja myślałem o tych kratkach bądź kominku z Castoramy-kolezanka ma i chwali a tu monter mi namieszał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 U mnie wkład kominkowy powietrzny 14 - 16 KW to wydatek od ponad 3000 zł do 6000 złPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 22.07.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 to bardzooo duzo jak dla kominka, w ktorym bede przepalal w niektore jesienne dni, wolabym wrzucic wiecej w obudowe niz sam wkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts