Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

No to może wygoogluj za mnie , bo poza znaczkiem B nie znajduję konkretów :D

pzdr.

ps. Po wprowadzeniu obowiązkowej certyfikacji robiłem takie badania dla "francuzów" i nie przypominam sobie badań o charakterze , który podał Forest. Chyba , że owe dobrowolne- ale ich jakoś nie mogę znaleźć, a byłoby chyba czym się chwalić :p

E tam...prawdziwa wiedza zaczyna się jak wygooglowac nie można...

Już to gdzieś pisałem, albo czytałem...:)

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja mam prośbę o polecenie dobrego kominka z płaszczem wodnym 24 kW - powierzchnia domu 250metrów. Kominek ma być używany często. Zastanawiam sie pomiędzy

Milą Gilotyna z kratek a kominkami z Hajduka i Unicomu.

Wygląd Mili nie jest konieczny, zależy mi na tym aby dobrze spełniał swoje zadanie.

Bader ... ten Twój ostatni post jest nieco żenujący ... bo przedstawia faktyczny stan Twojej ogromnej wiedzy w temacie zawodu jakim się parasz (jednego z wielu). No ale to już Twoja wyłącznie sprawa ...

Pozdrawiam.

A prosiłem coby nie gryźć :( Zadałem pytanie w związku z Twoją wypowiedzią . Jeżeli powołujesz się na jakieś testy czy badania to powinieneś , choćby przez grzeczność podać źródło - tak mnie zawsze uczyli ;) Inaczej Twoje słowa pozostaną pustymi :(

pzdr.

Witam.

Bader ... podałem źródło, tylko Ty jak zwykle (z przyzwyczajenia już chyba) negujesz wszystko co tu przeczytasz ...

To że ja mam dostęp do tego typu danych i badań, to tylko i wyłącznie moja własna sprawa że chcę się cały czas uczyć i być na bieżąca z wiedzą oraz uprzejmość producentów niektórych, że oprócz wielu podawanych rzeczy (np. do norm DIN PLUS, BimSchV1 i 2) mogę co nieco usłyszeć, poczytać lub nawet mieć czasami wgląd w procedowanie takich badań.

Chcesz tak jak ja, to się wysil trochę zamiast rozpamiętywać co było dobre i fajne 20 lat temu w temacie kominków ...

Ania ... przy takiej powierzchni poważnie zastanowił bym się nad wodą w kominku. Poza tym mylisz dwa podstawowe określenia - kominek i samo palenisko (wkład). Bez konkretnego projektu jak ma wyglądać kominek i jak ma być zrobiony palenisko (wkład) bez sensu jest najpierw szukać ...

Pozdrawiam.

Chcesz tak jak ja, to się wysil trochę zamiast rozpamiętywać co było dobre i fajne 20 lat temu w temacie kominków .

a wtedy nie było trendy???chyba o czymś cały czas zapominacie i nie nadążacie za nowościami....przerasta Was już chyba nowość na rynku..........rady se nie dajecie???:yes:.Szukacie kumpli a może ludzików do bicia???

Witam.

Bader ... podałem źródło, tylko Ty jak zwykle (z przyzwyczajenia już chyba) negujesz wszystko co tu przeczytasz ...

To że ja mam dostęp do tego typu danych i badań, to tylko i wyłącznie moja własna sprawa że chcę się cały czas uczyć i być na bieżąca z wiedzą oraz uprzejmość producentów niektórych, że oprócz wielu podawanych rzeczy (np. do norm DIN PLUS, BimSchV1 i 2) mogę co nieco usłyszeć, poczytać lub nawet mieć czasami wgląd w procedowanie takich badań.

Chcesz tak jak ja, to się wysil trochę zamiast rozpamiętywać co było dobre i fajne 20 lat temu w temacie kominków ...

.

Wg. NASA ..... itp. Źródło to nie nazwa instytucji. Gdy podałeś DIN PLUS - mogłem sprawdzić , że nie jest to norma , a certyfikat, równie śmieszny jak Flamme Verte , który podobnie jest zabiegiem marketingowym :p. Jeżeli powołujesz się na wyniki badań sobie tylko znanych , to wybacz nie jestem osobą łatwowierną , by uwierzyć w coś , co ktoś napisał a sprawdzić już tego nie można . WG. NASA :p

pzdr.

Witam.

Bez "dinów" i "bimszów" nie sprzedasz już nic w niemieckojęzycznej części Europy.

A co do "nasa" ... jeżeli uważasz że zadzwonienie do jakiegoś producenta i poproszenie o takie rzeczy jest ponad Twoje siły co mi do tego.

Mnie na to stać żeby wykonać taki telefon, napisać e-mail, pojechać, poznać, porozmawiać, dowiedzieć się, poczytać, poprosić o przesłanie materiałów ...

Inna sprawa że wiele osób bez oporów udostępnia mi takie materiały bo mnie zna. Bo najzwyklej pracuję na tych rzeczach czasami jako jedna z pierwszych firm jeżeli uznam je za dobre i odpowiadające moim standardom.

Jak chcesz to dalej siedź sobie w Taplarach i pytaj do czego Ci prąd potrzebny będzie ... :D ... ja tam lubię z bagna czasem wyleźć żeby wiedzieć co się w świecie dzieje ...

Pozdrawiam.

Łatwiej przychodzi dyskredytowanie innych niż przytoczenie zwykłych dowodów. Z galopu niektórzy przechodzą w kłus, a niektórzy nawet stępa już nie zasuwają. Biorą Cię Bader na wytrzymałość, hehehe.... Może w końcu odpuścisz.

Wolę uchodzić za czepliwego upierdliwca:D ( taką gębę mi dorabiają , gdy brak argumentów :) ) A taki drobiazg , jak fakt,że opowiadanie bajek stale się tu zmniejsza jest wystarczającą dla mnie satysfakcją :D

pzdr.

ps. nie odpuszczę :D

Witam.

Bez "dinów" i "bimszów" nie sprzedasz już nic w niemieckojęzycznej części Europy.

A co do "nasa" ... jeżeli uważasz że zadzwonienie do jakiegoś producenta i poproszenie o takie rzeczy jest ponad Twoje siły co mi do tego.

Mnie na to stać żeby wykonać taki telefon, napisać e-mail, pojechać, poznać, porozmawiać, dowiedzieć się, poczytać, poprosić o przesłanie materiałów ...

Inna sprawa że wiele osób bez oporów udostępnia mi takie materiały bo mnie zna. Bo najzwyklej pracuję na tych rzeczach czasami jako jedna z pierwszych firm jeżeli uznam je za dobre i odpowiadające moim standardom.

Jak chcesz to dalej siedź sobie w Taplarach i pytaj do czego Ci prąd potrzebny będzie ... :D ... ja tam lubię z bagna czasem wyleźć żeby wiedzieć co się w świecie dzieje ...

Pozdrawiam.

Ale może najpierw sprawdź co owe DIN'y oznaczają :p Kiedyś wmawiałeś ,że mają je jedynie wkłady wyposażone w dolot powietrza i wiele podobnych bajek :D

No to masz "szczyt techniki " niemieckiej w sprzedaży :p http://www.kaminkassette.de/html/kaminkassette_7.html Takich firm tam nie brakuje i nieźle funkcjonują . A Ty dalej bajki opowiadasz o mitycznym zachodzie , przy którym jesteśmy sto lat zacofani :p. Dla niezorientowanych wyjaśniam ,że produkty przedstawione w linku mocno przypominają mi jakość , stylistykę końca lat 70 ( no może początek 80 )

pzdr.

Witam.

Dlaczego wkładasz mi a usta rzeczy których nie powiedziałem?

Tak po prostu pytam.

Pozdrawiam.

Tak po prostu odpowiadam :)

Takie odniosłem wrażenie, a nie chcę mi się weryfikować . Zresztą opanowałeś nieźle sztukę sugerowania czegoś, bez konretnej deklaracji.

I nie tylko Ty:D W innym wątku sam uległeś wrażeniu ,że Piotr stwierdził ,że HKD jest "absolutnie szczelny " a wypowiedź tyczyła się Tatarka :p

Mistrzowie :D

pzdr.

ps. jeżeli uraziła Cię moja naiwność - przepraszam:)

Tak po prostu odpowiadam :)

Takie odniosłem wrażenie, a nie chcę mi się weryfikować . Zresztą opanowałeś nieźle sztukę sugerowania czegoś, bez konretnej deklaracji.

I nie tylko Ty:D W innym wątku sam uległeś wrażeniu ,że Piotr stwierdził ,że HKD jest "absolutnie szczelny " a wypowiedź tyczyła się Tatarka :p

Mistrzowie :D

pzdr.

ps. jeżeli uraziła Cię moja naiwność - przepraszam:)

W jaki sposób mogę Ci udowodnić, że HKD jest szczelne?!

W tej kwestii choćbyś chciał, stosownych linków nie znajdziesz.

Na forum mogę to jedynie stwierdzić lub zasugerować . Forum

to miejsce, gdzie chyba sporo dobrej woli potrzeba. Bez niej

Bader mamy to co mamy . Popiera Cię Compi i Nikt. Nie wiem

czy poza forum ośmielili by się otworzyć usta, przysłuchując się

naszej dyskusji.

Nikogo nie zastanawia fakt, że Tomek od wełny przestał sie udzielać w dyskusji ?!

Trochę mnie tu nie było a widzę że dyskusja wrze :)

Piotrze, kilka słów wyjaśnien do dokumentów które przytoczyłeś:

W Ateście Higienicznym niczego się nie sugeruje, tylko stwierdza, że izolacyjne płyty z wełny powinny znajdować się wewnątrz elementu budowlanego, ściany lub dachu etc, bo gdyby stanowiły nieosłonietą okładzinę wewnątrz pomieszczeń, to łatwo byłoby je uszkodzić, a oderwane włókna i pyły w powietrzu to coś, czego zawsze chcemy unikać, a na pewno ograniczać.

Płyty sufitów podwieszonych z wełny można zgodnie z Atestami higienicznymi stosować wewnątrz pomieszczeń, bo ich wykończona powierzchnia znajduje się wysoko i trudno ją uszkodzić. Gdyby chodziło o jakąś toksyczność, to takie zastosowanie nie byłoby możliwe.

Dla zastosowań, gdzie możliwe są temperatury 200 i wyżej – płyty i rozwiązania zostały sprawdzone i stosowane zgodnie z zaleceniami producenta, są równie bezpieczne.

Dodać można jeszcze że te same związki, które ulatniają się z wełny, ulatniają się również np. z mebli.

W jaki sposób mogę Ci udowodnić, że HKD jest szczelne?!

W tej kwestii choćbyś chciał, stosownych linków nie znajdziesz.

Na forum mogę to jedynie stwierdzić lub zasugerować . Forum

to miejsce, gdzie chyba sporo dobrej woli potrzeba. Bez niej

Bader mamy to co mamy . Popiera Cię Compi i Nikt. Nie wiem

czy poza forum ośmielili by się otworzyć usta, przysłuchując się

naszej dyskusji.

Ale że co? Kibiców liczysz i oceniasz, który jest tylko odważny na forum? Odwagi Wam brakuje, aby oficjalnie zakwestionować bezpieczeństwo wełny, a sam jeszcze sugerujesz takie bzdury innym..... Nie wiem czy zauważyłeś, że raczej nikt oprócz Badera nie próbuje wchodzić w tematy czysto techniczne w opcji ciepłej kominków. Czasem kominiarza zgasicie gdy próbuje coś zakwestionować.

Witam.

Tomku - dziękujemy że zabierasz jednak głos w dyskusji.

Mam jedno małe "ale" co do fragmentu wypowiedzi:

Dodać można jeszcze że te same związki, które ulatniają się z wełny, ulatniają się również np. z mebli.

Otóż mebli nikt nie podgrzewa stale i systematycznie temperaturami rzędu kilkuset stopni ... :D

Pozdrawiam.

PS. Jakbyś wszedł żeby pisać na "topik" o izolacjach zamiast na ogólny będzie lepiej dla tego wątku.

Compi, przyznaj uczciwie, że coraz mniej jest merytoryki w Twoich wpisach, a coraz więcej różnorakich emocji.

A właśnie, bo już raz pytałem, a odpowiedzi nie było...

Witaj Tomek!

W Ateście Higienicznym niczego się nie sugeruje, tylko stwierdza, że izolacyjne płyty z wełny powinny znajdować się wewnątrz elementu budowlanego, ściany lub dachu etc, bo gdyby stanowiły nieosłonietą okładzinę wewnątrz pomieszczeń, to łatwo byłoby je uszkodzić, a oderwane włókna i pyły w powietrzu to coś, czego zawsze chcemy unikać, a na pewno ograniczać.

Czy folia aluminiowa posklejana taśmą spełnia kryteria przegrody elementu budowlanego zabezpieczającego warstwę izolacyjną?

Pozdrawiam