Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Więc tak .....

Potrzebuję kominkarza / hydraulika od zaraz. Okolice Zabierzowa koło Krakowa.

Mój kominkarz stwierdził że nie pozwoli sobie żeby zdjęcia jego instalacji/rurek krążyły gdzies po forach i oczekuje nieco zaufania. I że przez 30 lat działa głównie na zasadzie polecenia i takie coś zdarzyło się pierwszy raz i jak robi to ręczy za to że to bedzie dobrze zrobione i z dobrych materiałów. I przed chwilą się zwinął. Niektóre wypowiedzi stąd wysłałem mailem.

Co do naczynia wzbiorczego to już wczoraj znaleźliśmy lepsze miejsce - na lewo od komina wentylacyjnego, nad planowaną wnęką na drewno.

Co do tej płyty 12mm to podobno producent nie daje na to żadnej gwarancji i on by nie zastosował takiego niesprawdzonego i łamliwego materiału u klienta.

A co do śrubunku to podobno przed zabudową najpierw się w tym pali i sprawdza przez tydzień żeby później nie trzeba było się tam dostawać, a tu i tak jest dobra sytuacja bo cała instalacja jest w piwnicy.

Stan na dzień dzisiejszy:

2013-07-30_23-15-29_317.jpg2013-07-30_23-14-37_710.jpg2013-07-30_23-13-32_640.jpg2013-07-30_23-13-24_334.jpg

2013-07-31_09-10-54_142.jpg

Edytowane przez orcio_kr

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więc tak .....

Potrzebuję kominkarza / hydraulika od zaraz. Okolice Zabierzowa koło Krakowa.

Mój kominkarz stwierdził że nie pozwoli sobie żeby zdjęcia jego instalacji/rurek krążyły gdzies po forach i oczekuje nieco zaufania. I że przez 30 lat działa głównie na zasadzie polecenia i takie coś zdarzyło się pierwszy raz i jak robi to ręczy za to że to bedzie dobrze zrobione i z dobrych materiałów. I przed chwilą się zwinął. Niektóre wypowiedzi stąd wysłałem mailem.

Co do naczynia wzbiorczego to już wczoraj znaleźliśmy lepsze miejsce - na lewo od komina wentylacyjnego, nad planowaną wnęką na drewno.

Co do tej płyty 12mm to podobno producent nie daje na to żadnej gwarancji i on by nie zastosował takiego niesprawdzonego i łamliwego materiału u klienta.

A co do śrubunku to podobno przed zabudową najpierw się w tym pali i sprawdza przez tydzień żeby później nie trzeba było się tam dostawać, a tu i tak jest dobra sytuacja bo cała instalacja jest w piwnicy.

Stan na dzień dzisiejszy:

[ATTACH=CONFIG]203598[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203599[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203600[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203601[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]203606[/ATTACH]

płyty z wermikulitu i krzemianu tez są kruche. Wełna śmierdzi. A Pani Olga z Vitcasa jak z nia rozmawiałeś też wszystkiego nie wie ale jest miła.

pzdr

Witam

Z tego co się dowiedziałem w realu, to sprawa jest w toku.

To znaczy jacyś z ferajny BOHUSZA, który aktualnie ma bana za zamieszczenie fotek kominków, mają podjechać na miejsce.

Coś tam pooglądają, po dotykają, pomyślą i wycenią robotę kompleksowo do finiszu...

Takie informacje tutaj krążą w okolicach Zabierzowa - Krzeszowic i Krakowa

Witam

Z tego co się dowiedziałem w realu, to sprawa jest w toku.

To znaczy jacyś z ferajny BOHUSZA, który aktualnie ma bana za zamieszczenie fotek kominków, mają podjechać na miejsce.

Coś tam pooglądają, po dotykają, pomyślą i wycenią robotę kompleksowo do finiszu...

Takie informacje tutaj krążą w okolicach Zabierzowa - Krzeszowic i Krakowa

A Ty kim jesteś, że się tak wypowiadasz?

Orcio z Krakowa, czemu ten nieszczęsny łącznik zainstalowałeś odwrotnie !

Łączniki instalujemy kielichem do góry

jak nie pasuje to trzeba dokupić redukcję

w twoim przypadku kominek ma niską temperaturę spalin i jak się po kominie poleje śmierdzący kreozot czytaj kondensat z domieszką sadzy wypłynie na zewnątrz łącznika to smród w chałupie będziesz miał niemiłosierny, po co ryzykować i narażać się później na demontaż obudowy kominka i wymianę łącznika jak od razu można zrobić dobrze

fot 1 jak teraz masz

fot 2 jak możesz mieć

zawsze kielichem do góry nie w dół.jpg

kielich w dół.jpg

A Ty kim jesteś, że się tak wypowiadasz?

Pewnie kimś ze służb specjalnych skoro podsłuchuje telefony moje z Bohuszem. Zobaczymy co wyjdzie po spotkaniu, ale to za parę dni ..

W takim razie pozostaje sprawa otwarta czy układ otwarty czy zamknięty. Poprzedni instalator twierdził że miał doświadczenia z takim samym piecem (gazowy kondensacyjny Vaillant) że serwisanci nie pozwalali tak robić (chodziło chyba o zawór zwrotny - nie pamietam dokładnie). Ktoś miał jakieś inne doświadczenia w tej kwestii?

Edytowane przez orcio_kr

Witam.

Kolejna robota hydraulika - artysty ...

Naczynie wzbiorcze w salonie (obudowie)

Wymiennik w salonie (obudowie)

Pompa w salonie (obudowie)

Rura dymowa włożona "na kiełbasę" na króciec wylotowy wkładu kominkowego

Brak miejsca na izolację tylnej ściany

Źle podłączone wyjście z i wejście do wkładu.

Więcej ze zdjęcia nie widać.

Ale działać będzie ...

Pozdrawiam.

Optima, jak to czym zabudować - cegłą. No, nie powiesz, że chcesz tu gipsościankę postawić ?!

Swoją drogą, żeby mi dopłacali, to bym się na takie kombinacje w salonie nie zgodziła. Baba jestem, ale to rozwiązanie wygląda na bardzo przypadkowe.

http://images65.fotosik.pl/36/c3bbf94d7680275cmed.jpg

oto moj kominek, prosze o zerkniecie czy wszystko ok?

teraz mamy problem czym zabudowac?

To rozwiązanie według mnie jest beznadziejne. Póki czas i możliwości, ja bym to kazał zmienić.

Zostawił w salonie sam kominek z poprawionym przyłączem do komina, a resztę elementów instalacji wodnej (pompy, wymiennik, naczynie) wyprowadził do pomieszczenia gospodarczego - kotłowni, itp.