ziuta62 31.08.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Witam. Odnośnie postu pestki57. Ja będę miała podobnie rozwiązane ogrzewanie domu. Po oględzinach projektu i domu dowiedziałam się tego samego o czym pisze pestka. Nie potrzebuję DGP ponieważ ciepło samo rozejdzie się po powierzchni parteru.Czy w związku z tym musi to być kominek zamknięty, pieco-kominek czy piec? Czy wystarczy mi kominek otwarty.Np. ten Piotra Batury z cegły z belką postarzaną?Panie Piotrze proszę o wklejenie tu tego cudeńka bo ja się nie naumiałam przeklejania zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 31.08.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=203286&d=1355606293 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.09.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Się naumiałaś.... Kominek otwarty raczej nie ogrzeje Ci całego domu, tylko okolice w jego pobliżu. Zużycie opału też będzie kilkukrotnie większe niż w kominku z wkładem. Niestety, kominek otwarty w dzisiejszych czasach to fanaberia. Fakt, że przepiękna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.09.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=203286&d=1355606293 Ziuta, dogadaj się z Piotrem Baturą, to wybuduje Ci taki. Ale lepiej byłoby go zamknąć i może jeszcze zastosować jakieś pomysły z ciepłego kominka, bo inaczej z tym ciepłem rozchodzącym się wokół krucho będzie. Postawisz fotel 2 m od paleniska i będzie gorąco, ale większość ciepła ucieknie kominem. Kominek zrobiony metodą zduńską (jak ten z fotki) można zaopatrzyć w drzwiczki z szybą, co poprawia też bezpieczeństwo użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 01.09.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Odnośnie mojego postu bez pseudo reklamy nr #5739 Zmierzyłem sobie wysokość dolotu spalin do kominka :/ wyszło mi 146 cm bez wylewki właściwej ... Z tego co wiem to za mało zdecydowanie co lepsze jest tam kolanko 90 * mam system kominowy brata ( ceramiczny ) . Jak poprawić czy ewentualnie zostawić i sprawdzić czy dobrze wszystko będzie funkcjonowało . DALEJ NIE WIEM JAKI KOMINEK WYBRAĆ :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 01.09.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Dzięki za odpowiedzi.. Zduna już mam, forumowego. Piotr wie. Jak z kuchnią kaflową nie mam problemów jaka ma być, tak z kominkiem mam . A Piotr czaruje szczególnie tym co ma w awatarku. To jest dopiero fanaberia. Podłoga drewniana, belki sufitowe, jętki, ściany ciepły odcień bieli. I co do tego? Jaki kominek? Od razu zaznaczam, że nie lubię okrągłych kamieni, często spotykanych w domach góralskich. Ale cienki łupek układany warstwowo już tak. No i te belki. Pomysły mile widziane. Piece kaflowe też mi się bardzo podobają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.09.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi.. Zduna już mam, forumowego. Piotr wie. Jak z kuchnią kaflową nie mam problemów jaka ma być, tak z kominkiem mam . A Piotr czaruje szczególnie tym co ma w awatarku. To jest dopiero fanaberia. Podłoga drewniana, belki sufitowe, jętki, ściany ciepły odcień bieli. I co do tego? Jaki kominek? Od razu zaznaczam, że nie lubię okrągłych kamieni, często spotykanych w domach góralskich. Ale cienki łupek układany warstwowo już tak. No i te belki. Pomysły mile widziane. Piece kaflowe też mi się bardzo podobają. Pozdrawiam Kocham łupek czarny, ale te kominki też brałabym pod uwagę: Każdy pasuje do opisanego przez ciebie wnętrza. Oczywiście nic nie wiem o wielkości Edytowane 28 Marca 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.09.2013 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Kocham łupek czarny, ale te kominki też brałabym pod uwagę: [ATTACH=CONFIG]209816[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209817[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209818[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209813[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209815[/ATTACH] Każdy pasuje do opisanego przez ciebie wnętrza. Oczywiście nic nie wiem o wielkości Ciekawe, czy te odjechane kominki które wkleiłaś pomogły, czy też jeszcze bardziej zakręciły Ziutę?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.09.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Eniu, a Ciebie nie korciłoby taki postawić? Ja póki co marzę, bo to spora kaska.Myślę, że one nie są takie odjechane, tyle, że wybijają się formą nad całą resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 02.09.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Zakręciły to dobre słowo. Ten z okapem jest ok, ale za wielki i ciągle mi tej postarzanej belki brak Może być nowoczesny, ale element rustykalny musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.09.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=203286&d=1355606293 Może i faktycznie domu nie ogrzeje - ale na prawdę wizualizacja to mistrzostwo..... Jest piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 02.09.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Jeszcze raz ja. Ten z okapem jest więcej niż ok. Wpadł w oko mojemu mężowi, który się nie miesza / do czasu/ Jak belka do niego pasuje to byłby perfekcyjny.Nie widzę tej ławki na dole. Może tam dąb rustykalny? Ale byłby za blisko podłogi i mógłby być przesyt. Lepiej belka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.09.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Zakręciły to dobre słowo. Ten z okapem jest ok, ale za wielki i ciągle mi tej postarzanej belki brak Może być nowoczesny, ale element rustykalny musi być. On sam w sobie jest rustykalny. Belki będziesz miała na suficie i pewnie jeszcze gdzieś. Drewno na podłodze. Trzeba uważać, żeby nie zrobiło sie tego za dużo. Czasem podrzucam pomysły na kominki we wnętrzach. Robię to komponując elementy na autentycznych fotografiach, jak te poniżej. Niektóre były zrobione w kilku wersjach. Kominek Basi (Guthouse) z ostatniego obrazka, to tylko jedna z kilkunastu wersji, ale już z pokazaniem wybranego wkładu. 3 i 4 fotka to także to samo wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.09.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 .... pytanie do tych co używają i tych co budują.... Mam kominek z płaszczem wodnym - w poprzednią zime przepalałem w nim bo jeszcze nie mieszkałem. teraz na zimę chciałbym się się przeprowadzić i zacząc normalnie go użytkować. Powiedzice proszę czy używacie brykietu i jeśłi tak to jakiego i czy jesteście z niego zadowoleni... nie chcę kupowac drzewa i od razu nim palić - tylko przesezonowac je. Dlatego wole kupić brykiet. będę wdzięczny za Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.09.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Atsynt, ja mam kominek powietrzny, ale to nie ma znaczenia w tym wypadku.Możesz kupić drewno już sezonowane, będzie droższe, ale warto. Poza tym jeśli kupisz teraz drewno cięte jesienią lub zimą, to bedzie już OK. U mojego dostawcy bale drewniane leżą już od wczesnej wiosny. Możesz też kupić grabinę. Z mojego doświadczenia grab to najlepsze drewno do kominka, które świetnie spala się nawet tylko lekko przesuszone. Jeśli chodzi o brykiety, kupuję je czasem dębowe, lub liściaste. Ciężej się rozpalają i nie dają też takiej temperatury jak pełne drewno. Spalają się też znacznie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 02.09.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Pestka dzięki. Zdecydowanie ten z okapem. Szczególnie , że na drugiej fotce widać go wkomponowanego we wnętrze. i ma wkład. Szyba otwierana chyba do góry. Chyba jestem na dobrej drodze, kafle w kuchni wystarczą. A na piętrze plakat z biało-niebieskim piecem Piotra Batury. Dobrze, że tam komina nie mam bo wiem ile to cacko kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 02.09.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 witam jestem na etapie zabudowy kominka w domu moje pytanie może doradzicie laikowi co i czy mój pomysl jest do bani chciałbym zrobić akumulacyjny wiec 1na scianie za kominkiem dac plyty marmurowe ?? czy musi być jakas izolacja z welny ???, 2 cala zabudowę dac z cegiel szamotowych 3 na zalaczonym obrazku chciałem dac dluzszy wylot spalin z kominka tak wiec rura najpierw byla by przepustnica(niebieski kolor) aby robic krutki albo dlugi obieg spalin leciało by to w dol gdzie wymurowana była by taka poleczka z szamotu alby akumulowala cieplo i potem spowrotem do góry by wpadalo do komina i wszystko z szamotu ,grzalo by to caly salon i rozprowadzenie na gore z turbinka na pokoje na piętrze i mam problem bo w wyczystce zbiera mi się woda...... a pan co robil komin zaslepil odpływ z wyczystki boprezciez nic tam nie będzie nigdy..... i w doprowadzeniu powietrza do kominka tez w ostatnim kolanku stoi woda,...... taki spadek zrobili:( może cos poradzicie aby miało to jakos dzialalo proszę się nie smiac bo pytam jako laik w tej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 02.09.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Odnośnie postu #5744 oraz 5739 poprosze o odpowiedz. Spawos co to masz za wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.09.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Pestka dzięki. Zdecydowanie ten z okapem. Szczególnie , że na drugiej fotce widać go wkomponowanego we wnętrze. i ma wkład. Szyba otwierana chyba do góry. Chyba jestem na dobrej drodze, kafle w kuchni wystarczą. A na piętrze plakat z biało-niebieskim piecem Piotra Batury. Dobrze, że tam komina nie mam bo wiem ile to cacko kosztuje. W każdy projekt, czasem po jakiejś modyfikacji, można wstawić wkład. Ten z okapem akurat jest otwartym kominkiem. Pokazałam Ci go bo ma zdecydowanie inne proporcje. A zdecydowałaś już jaki wkład chcesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.09.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 witam jestem na etapie zabudowy kominka w domu moje pytanie może doradzicie laikowi co i czy mój pomysl jest do bani chciałbym zrobić akumulacyjny wiec 1na scianie za kominkiem dac plyty marmurowe ?? czy musi być jakas izolacja z welny ???, 2 cala zabudowę dac z cegiel szamotowych 3 na zalaczonym obrazku chciałem dac dluzszy wylot spalin z kominka tak wiec rura najpierw byla by przepustnica(niebieski kolor) aby robic krutki albo dlugi obieg spalin leciało by to w dol gdzie wymurowana była by taka poleczka z szamotu alby akumulowala cieplo i potem spowrotem do góry by wpadalo do komina i wszystko z szamotu ,grzalo by to caly salon i rozprowadzenie na gore z turbinka na pokoje na piętrze i mam problem bo w wyczystce zbiera mi się woda...... a pan co robil komin zaslepil odpływ z wyczystki boprezciez nic tam nie będzie nigdy..... i w doprowadzeniu powietrza do kominka tez w ostatnim kolanku stoi woda,...... taki spadek zrobili:( może cos poradzicie aby miało to jakos dzialalo proszę się nie smiac bo pytam jako laik w tej dziedzinie Spawos, to co Ty masz z tym kominem, że Ci woda leci do środka? Wyczystka musi mieć drzwiczki rewizyjne. Żaden kominiarz nie wyda inaczej pozytywnej opinii. Czy Ty myślisz o zastosowaniu modułów Cebudu, albo podobnych do akumulacji ? One ważą 20-40 kg sztuka. Masz tam wystarczająco mocny fundament na postawienie takiego ciężaru ? Tu jest tylko 18 modułów po 40 kg. To wcale nie jest tak dużo. Możesz potrzebować więcej, zależy jaką masz kubaturę do ogrzania. To trzeba policzyć. I jeszcze izolacja - tylko nie z wełny. Do tego są płyty krzemianowo-wapniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts