Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]209550[/ATTACH]

Witam coraz wiecej dylematów co do wyboru kominka ...chciałbym sie zmieścić max do 20 tyś z zabudową.

1. Czy opłacalne w tym przypadku było by zastosowanie kominka z płaszczem wodnym ( ogrzewanie gazowe- piec kondensacyjny + ogrzewanie podłogowe )

2. Czy może zwykły kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza , a może akumulacyjny ? Jeżeli z rozprowadzeniem to czy w łazience można zamontować kratke ?

Jakiej mocy należało by dobrac kominek. Żeliwny, czy z wkładem szamotowym :/

Ponadto :/ komin już stoi nie zwróciłem uwagi na fakt że wyczystka jest w salonie/

Strasznie dużo pytań różnych ale nie wiem jaki naprawdę kominek dobrać do projektu Z64 +

Powierzchnia użytkowa / netto 83,8 m²

Powierzchnia zabudowy 103,5 m²

Kubatura 234,7 m³

Liczba pokoi 3

http://i39.tinypic.com/fei8bb.jpg

Może napiszę jakąś bzdurę, to mnie Zduni ofukną i wtedy coś podpowiedzą :D

Masz już ogrzewanie, więc po co jeszcze podłączać do tego kominek z płaszczem. Podroży Ci to koszty, a dom masz stosunkowo nieduży więc raczej ekonomicznie to nie wyjdzie. Już prędzej możesz zrobić DGP – w tym domku to dość proste do poprowadzenia. Tylko czy masz gdzie schować rury?

Ja potraktowałabym kominek jako przyjemne, choć niezobowiązujące źródło ciepła dodatkowego i oczywiście nastroju. Jest usytuowany centralnie, więc jak w nim napalisz to ciepło się rozejdzie wokoło od szyby i przez kratki. A jeśli zastosujesz dobrą ciepłą obudowę, będzie jeszcze lepiej.

Kratka do łazienki to świetny pomysł. Byłam niedawno w domu, gdzie łazienka jest tak dodatkowo dogrzewana. Bardzo to było przyjemne.

Wyczystka w salonie, to nie tragedia, ale kłopot. Może dałoby się przenieść ją do po. gosp (nie pomyliłam funkcji). Zawsze to mniejsze pomieszczenie do sprzątania.

Wkład - ja optuję za stalowym z paleniskiem wyłożonym szamotem. Jest mnóstwo do wyboru. Jeśli chodzi o moc grzejną, to większość wkładów jest produkowana co najmniej w 2-3 rodzajach i w opisach zawsze jest podane jaką powierzchnię bądź kubaturę da radę dany model ogrzać. Powiedz czego oczekujesz po wyglądzie zewnętrznym wkładu, jak mają być otwierane drzwiczki. Może coś podpowiem.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do pestka56

Wygląd zewnętrzny bardzo podoba mi sie taki nowoczesny. W moim wykonaniu :/ wyczystka bardzo przeszkadza . Aha mierzyłem sobie wlot do komina w salonie coś nisko mi się wydaje ok 146 cm a jeszcze wylewki właściwej nie ma :/ System kominowy brata ceramiczny . Może się jeszcze uda coś przerobić ???

A co do wyglądu ciekawe co to za wkład ( ciekawy ruszt )

silje1aranz_l.jpg

Julianna miała sporo problemów z wkładem i podłączeniem do komina. poszukaj tu w wątku wcześniej i poczytaj. Było zmieniane i miejsce wyczystki w wejścia rury dymowej do komina. Poczytaj.

http://www.kominkiolkusz.pl/wklady-kominkowe-robi-ren.html Może to któryś z tych wkładów, bo kominki Olkusz mają w ofercię dokładnie tę obudowę, proszę bardzo o tu Artiss Silje.

Dragon też ma ją w ofercie i podaje wiecej informacji, także wymiary. Możesz sprawdzić, czy nadaje się dla Ciebie.

http://www.dragonkominki.pl/index.php?route=product/product&path=61&product_id=102

Jeśli chodzi o ruszt, jest co najmniej kilka firm, ktore je sprzedają na zamówienie lub ze stałej oferty. Gdzieś taki widziałam za jakieś 400 zł o ile pamiętam. Możesz sobie do każdego wkładu dokupić. Ruszt jest o tyle fajny, że duże kłody lepiej się palą i w ogóle łatwiej rozpalić.

EDIT:

No, to sobie u tego Dragona poczytała. Ciekawe, czy oni w ogóle wiedzą co i o czym piszą?

„Obudowa przeznaczona do montażu z wkładem kominkowym o szerokości fasady 700 mm.”

A dalej podali rodzaj wkładu „Przedstawione zdjęcie prezentuje wersję obudowy pod wkład AXIS H 1400.”

Bardzo ciekawe jak to się ma do ceny obudowy, bo ten konkretny Axis ma szerokość drzwiczek 1100 mm.

Fajny ten wkład i ruszt ma w standardzie, i szyba podnoszona i palenisko eleganckie, tylko 17 KW kosztuje powyżej 17 tys.

Edytowane przez pestka56

Pestka ja nie mam zielonego pojęcia na temat wkładów. To zostawiam zdunowi. Pewnie będzie kilka do wyboru to wtedy zobaczę. Chcę mieć jedynie jakiś trop, którym pójdziemy z wyglądem kominka. Nawet nie próbuję się wgłębiać we wkłady bo na forum nie wolno reklamować to po co w ogóle pytać.

W przypadku takiej obudowy - okapu to musi być widać jak najmniej żelastwa i żadnych zdobień.

No, ale kształt, wielkość, tego raczej zdunowi nie zostawiaj.

Do tego okapu ja wybrałabym wkład o kwadratowej szybie w prostej czarnej ramie. Drzwiczki koniecznie z gilotyną i oczywiście szamotem wyłożone palenisko.

Co do reklamowania - fm służy wymianie doświadczeń, podpowiedziom, więc jak tu się poruszać bez podawania nazw sprzętu? To nie reklama, tylko ocena.

Nie zastanawiałam się. Nie znalazłam kwadratowego z gilotyną. Trudno się szuka i nudne to szukanie. Dobrze, że z górnej, a nie z najwyższej jak Brunner np.

Rzuć jakimś przykładem. Na innych wątkach są nazwy firm, serie kafelek i ceny i jest dobrze. Ja i tak tego nie kupię. Forest wszystko załatwi. Tak tylko chciałam w końcu zobaczyć coś oczami wyobrażni w salonie. Inne pomieszczenia mam już dopracowane do szczegółu. Nawet znalazłam stolarza, który odtworzy mi moje dawne meble kuchenne. A to był problem okrutny.

Witam.

Spawos ... pozbawię Cię od razu złudzeń ... kratkowa Mila w żaden sposób nie nadaje się do "eksperymentowania" z długim obiegiem spalin. To nie wkład do wytwarzania nie wiadomo jakiej temperatury na wyjściu z wkładu i ładowania do niego nie wiadomo jakiej ilości drewna (pomimo wielkości samej komory paleniska) ... wręcz przeciwnie - ujawnia swoje największe zalety spalając na bieżąco maks. 4-5 kg drewna i doskonale wtedy oddaje ciepło przez swój korpus i rozbudowane płomieniówki w jego górnej części. Spaliny mają wtedy na wyjściu z wkładu jakieś 300 stopni, a to stanowczo za mało na "ławeczki" i tego typu rzeczy. Co najwyżej możesz nieco obniżyć jej postument na którym stoi i na wylot założyć do kompletu np. "kratkowy" Turbodym. Zbije temperaturę o jakieś 100 - 150 stopni razem z kolanem na wejściu do komina.

Wtedy jakaś szamotowa ścianka zabudowy będzie miała sens ... ale na pewno nie grubości 6 cm (z cegły) lecz najwyżej z połowy tej grubości.

Pozdrawiam.

do pestka wkład to Mila z wermikulitem 16 kw , a co , do podloza to chydziaka mam z b20 betonu myslalem nad takim czyms jak ty mowisz ,myslalem zrobić z szamotu takie kanaly zabudowac może podpowiesz cos jeszcze ciekawego, aby to zbudować albo podejmiesz się budowy ?:):) tylko ja z Lublina jestem , woda w wyczystce może skraplac się z powietrza????

Spawos, ja jestem amatorka, która lubi kominki i lubi trochę wiedzieć, poza tym sporo musiałam się dowiedzieć na własny użytek - już o tym kilka razy na fm pisałam. Podpowiadam co wiem, bo czasem Zduni rzadziej tu zaglądają, a szkoda, żeby forumowicze zostawali bez żadnej pomocy nawet tak mizernej jak moja.

Forest właśnie Ci odpowiedział.

Ja mogę dopowiedzieć, że są wkłady, które są specjalnie produkowane by używać ich do kominków z akumulacją.

Każda szanująca się firma zduńska ma takie w swojej ofercie.

W Lublinie masz firmę, która się zajmuje m.in. akumulacyjnymi paleniskami zduńskimi

http://www.robiren.pl/pl,0,s196,produkt621,akumulacyjne_palenisko_zdunskie.html

Myślę, że o takim „kominku” powinieneś myśleć.

Robią też całkiem ładne obudowy i na ich stronie jest sporo informacji http://www.robiren.pl/pl,0,s305,piecokominki.html , a to dobrze świadczy o firmie.

Robi-Ren-obudowa_dsc03047.jpg

Poza tym warto zapytać forumowych zdunów, czy któryś się podejmie pracy dla Ciebie, a może poradzą Ci kogoś blisko Ciebie.

Edytowane przez pestka56

Widzisz pestka? Forest się znalazł. W przyszłym roku mamy wylewki z podłogówką w planach i kuchnię kaflową. Łupek na elewacji, kształtowanie działki i trzeba ruszyć z co. 12 miesięcy po wylewkach zaczynamy się urządzać.

Te kominki z okapami to tak utrafiłaś jakbyś wiedziała jak moja chatka wygląda.

Pozdrawiam

czyli nie kombinować z szamotem itp ciepla zabudowa. ?? z akumulacja bo nie ma sensu to wszystko jednym słowem dac ten turbodym zabudowac tylna sciane jakas izolacja (szamot???) , i do tego rura na strych i turbinka i rozprowadzenie po będzie najlepszym rozwiązaniem , czy dac szamot jako obudowę całego kominka ?

Ogromnie się cieszę, bo mnie ten kominek też się ogromnie podoba.

Łupek na elewacji :D masz następny DUŻY PLUS u mnie. Wybrałaś już jakiś łupek? To piękny kamień szczególnie czarny, ale widziałam też przepiękne ciemnobrązowe z jaśniejszymi plamami. Ja marzę o czarnym filitowym łupku na kominku

czyli nie kombinować z szamotem itp ciepla zabudowa. ?? z akumulacja bo nie ma sensu to wszystko jednym słowem dac ten turbodym zabudowac tylna sciane jakas izolacja (szamot???) , i do tego rura na strych i turbinka i rozprowadzenie po będzie najlepszym rozwiązaniem , czy dac szamot jako obudowę całego kominka ?

Spawos jesteś klasycznym przykładem błędu popełnianego na samym wstępie przez inwestorów w sprawie wyboru wkładu kominkowego. Najpierw wszyscy (no, większość) kupuje wkład, a potem na siłę do niego dopasowuje funkcję.

To tak jakby najpierw wybudować dom, a potem dopiero myśleć jak tu doprowadzić kanalizację.

Chyba masz kłopot ze zrozumieniem co to jest ciepła zabudowa.

Kominki zwyczajne, konwekcyjne z obudową izolującą oddają ciepło tylko przez szybę i kratki, a po wypaleniu drewna obudowa jest zimna. Do zabudowy można użyć płyt krzemianowo-wapniowych, które izolują. Z pomocą systemu DGP ciepłym powietrzem rozprowadzanym z wnętrza obudowy można dogrzać cały dom.

Obudowę kominka konwekcyjnego można również wykonać z ceramicznych płyt akumulacyjnych i wtedy mówimy o tzw. kominku ciepłym. Płyty te akumulują ciepło i oddają je po wygaśnięciu kominka całą powierzchnią zabudowy. Tu izolującą płytę krzemianowo-wapniową stosuje się tylko na ścianie za plecami kominka. Kominek ciepły można wykorzystać jakby podwójnie. Nagrzewa się obudowa i potem powoli oddaje ciepło do pomieszczenia, a ciepłe powietrze z wnętrza tej obudowy jest przez DGP dystrybuowane dalej. Dwa w jednym :)

Spawos może poczytaj troszkę w necie o kominkach. Jest naprawdę dużo informacji na stronach firm zduńskich (Godzic, Godkowie, Forest Natura, Kominki Bohusz, Kominki Piotr Batura, Kominki Bielawski). Są też różne blogi i kopalnia wiedzy na portalu www.kominek.org.pl Warto też zajrzeć tutaj www.kominki.org Polecam Ci też kwartalnik „Świat kominków”

Edytowane przez pestka56

Pestka nie wiem jaki to łupek, mówią na niego miejscowy.

IMG_1872.jpg

Oczywiście cały czas mówimy na temat kominków. Komin to poważna sprawa, a dwa kominy to poważniejsza. Z czego drugi podwójny to już fanaberia.

Nic tylko zaprosić kolegów od przecinków w temacie OZC.

Witam.

Czy izolowanie korpusu kominka z płaszczem wodnym ma sens a jeśli tak to czy można to zrobić z płyt krzemianowo wapniowych czy musi to być wełna?

Drugie pytanie dotyczy zdjęć które zamieszczam poniżej. Czy na pewno wszystko jest podłączone prawidłowo? Mam wątpliwości co do tego czerwonego przewodu czy aby nie będzie się topił. Wykonawca twierdzi, że nie.

Witam

Przeglądałem temat, bo przymierzam się do kominka z płaszczem i pozwolę sobie wtrącić się - ten przewód jakikolwiek by nie był nie może przylegać do czopucha spalinowego, czy nawet znajdować się w bardzo bliskiej jego odległości. Tam będzie min. 200- do 400, może więcej stopni (przy otwrtym szybrze), więc żaden przewód tego nie wytrzyma. Proponuję poprowadzić ten przewód z drugiej strony i dalej pościanie, ewentualnie może iść po rurze miedzianej, zasilajacej (tam bedzie max 100 stp więc powinien wytrzymać).

Ale co innego przykuło moją uwagę: na zdjeciu widzę markę LAVA. Wiem, że to nowa firma, ale ludzie działali wcześniej w CTM. Znana firma kominkowa w Rzeszowie bardzo polecała mi ten termokominek (jest dystrybutorem ich, Lechmy i chyba jeszcze Arysto), jest podobno zrobiony tak samo jak CTM ma dobry wymiennik i wysoką sprawność. Wygląda solidnie, cena niezła, niższa niż Lechma. CTM to jak wiem były bardzo dobre kominki z płaszczem ale firma już nie działa w Polsce, więc jeżeli ten Lava byłby taki sam to ok.

Czy możesz już coś napisać o tym wkładzie Lava AniaWarm?

Może ktos inny może napisać parę słów?

Kocham łupek czarny, ale te kominki też brałabym pod uwagę:

[ATTACH=CONFIG]209816[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209817[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209818[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209813[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]209815[/ATTACH]

Każdy pasuje do opisanego przez ciebie wnętrza. Oczywiście nic nie wiem o wielkości ;)

No ja to odleciałem. Każdy z prezentowanych choć zawsze duże gabaryty są u mnie źle widziane te powalają na kolana.Ten środkowy to już bajka.Małża ma zachwyciła się nim do tego stopnia ,że poprosiła bym wydobył od ciebie adres firmy ,która go wytworzyła.