Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz wejście do komina za nisko, ale to nie problem ciągu tylko problem, czy Ci się wkład z wężownicą i rurą dymową zmieści w tych 140 cm. Nie liczyłam, ale obawiam się, że krucho z tym. Wykuj wyżej wejście, a to zamuruj.

Wykuć chyba raczej nie dam rady :/ bo to ceramiczne , a ciekawe czy ciąć się da hmmm napisałem do przedstawiciela tego typu kominów jak on by to rozwiązał .

Witam.

Takie kominy przerabia się bez żadnych problemów i ceregieli. Dobra firma od kominków jak najbardziej sobie z tym poradzi - są do tego przeznaczone i odpowiednie wkładki i odpowiednie kleje ceramiczne.

Praktycznie co trzeci komin ceramiczny z jakim osobiście mam do czynienia wymaga przed wykonaniem kominka czy pieca, takiej przeróbki wlotu do komina bądź wyczystki.

Pozdrawiam.

Mówisz i masz.. bez płaszcza wodnego .

Jaki profil szyby chcesz mieć po stronie salonu ??

Płaski ?

Zaokrąglony ??

Pryzmatyczny ???

Tak, bez płaszcza wodnego do odpalania okazjonalnie do ogrzania miałby tylko salon o pow.30m2 czyli nie wiem ile kw powinien mieć?szyba także otwierana od przodu celem tylko umycia. Profil powiedzmy płaski chociaż pryzmatyczny chyba lepszy ok.spróbujmy płaski.Ponadto po drugiej str. będzie kotłownia o pow.10,4m2 i tam obawiam się ,,piekarnika'' a przy kotłowni jest garaż i czy takie rozwiązanie nie stwarza zagrożenia pożarowego?jak wyglądają takie drzwiczki ,jaka jest ich grubość oraz z jakiego materiału są wykonane.Prześlę jeszcze str.o co mi chodzi z tym garażem http://www.dobredomy.pl/projekt/milenaII

Witam wszystkich forumowiczów.

Starałem od dłuższego czasu przebrnąć przez tematy kominkowe , rekuperacyjne itd ale mam coraz większy mętlik w głowie.

Ale do rzeczy . Deweloper buduje bliźniaka, jest właśnie na etapie kładzenia instalacji. Uzgodniłem z nim że ma pociągnąć instalację do kominka z płaszczem wodnym. Ogrzewanie będzie z pieca dwufunkcyjnego na gaz ziemny. Powierzchnia domku ok 90 m2.

Pytanie: czy ktoś zna i może polecić firmę zajmującą się kominkami z okolic Poznania, której można powierzyć kompleksową budowę układu i co ważne, jest rzetelna i niedroga? Chodzi mi o to , by na tym etpaie mogli spojrzec na plany i ew. uzgodnić co tam sobie życzą z deweloperem, by nie było później podwójnej roboty i poprawiania po sobie nawzajem. Jaki kominek polecacie do takiego mieszkania ? z góry dziękuję za odpowiedź.

Tym razem już jestem po rozmowie z firmą Kominki Rudny. . Pytanie się zmieniło, czy warto inwestować w kominek z płasczem czy wybrać tradycyjny z obudową akumulacyjną ? W trakcie rozmowy próbowano wybić mi zgłowy płaszcz jako niepotrzebne przepłacanie na tak małej powierzchni. Z drugiej strony wiem że przy braku rozprowadzenia ciepło będzie w 1 pokoju a w reszcie zima. Kominek ma stać w centralnej części salonu, przy klatce schodowej i niby grawitacyjnie ma się ogrzać cała góra. Jakoś wierzyć mi się w to nie chce.... Może ktoś z Was ma doświadcznia z takim małym domkiem i doradzi czy jest sens zakładania płaszcza wodnego ?

Tym razem już jestem po rozmowie z firmą Kominki Rudny. . Pytanie się zmieniło, czy warto inwestować w kominek z płasczem czy wybrać tradycyjny z obudową akumulacyjną ? W trakcie rozmowy próbowano wybić mi zgłowy płaszcz jako niepotrzebne przepłacanie na tak małej powierzchni. Z drugiej strony wiem że przy braku rozprowadzenia ciepło będzie w 1 pokoju a w reszcie zima. Kominek ma stać w centralnej części salonu, przy klatce schodowej i niby grawitacyjnie ma się ogrzać cała góra. Jakoś wierzyć mi się w to nie chce.... Może ktoś z Was ma doświadcznia z takim małym domkiem i doradzi czy jest sens zakładania płaszcza wodnego ?

Mały domek piętrowy, wygodne ogrzewanie gazowe...Ja bym tam posłuchał Rudnego, bo to nie głupi facet.

Mały domek piętrowy, wygodne ogrzewanie gazowe...Ja bym tam posłuchał Rudnego, bo to nie głupi facet.

Czyli że co, kominek akumulacyjny da radę ogrzać dom, czy tylko dogrzać, a piec CO i tak będzie musiał być włączony? Bo cos sceptycznie do tego podchodzę , czy dom ogrzeje, a ma za zadanie zbić koszty ogrzewania. W końcu to inwestycja na lata a ja jestem , przytznam się ciemny. Pracuję w branży motoryzacyjnej i zawsze śmlieszyli mnie forumowicze , którzy przychodzą do mnie do sklepu i wymądrzają się bo coś wyczytali na forum :) Teraz jednak jestem zdany na łaskę Was, znawcy :)

Rzochu...ogrzeje jak zostanie prawidłowo wykonany. Za pomocą promieniowania ogrzeje ci tam gdzie taki piec "siega wzrokiem" a nawet ciut dalej. Wykorzystasz energie konwekcyjną, która ogrzeje ci górę no i ewentualnie możesz zastosować hybrydę czy nasade wodna, która poradzi sobie z wodą użytkową czy jakimś oddalonym pomieszczeniem. Droga zabawa ale jak najbardziej warta grzechu.

Ostatnio wykonałem piec akumulacyjny w domu pasywnym parterowym. Dzięki odpowiednio dobranej masie akumulacyjnej - chodzi o kg - oraz porcji opału jednym pełnym załadunkiem i całkowitym spaleniu ludzie maja spokój na 12 do 15 godz. Rekuperator dodatkowo miesza powietrze w domu więc piec praktycznie wystarcza. Podejrzewam, że w zimę przy większych mrozach będzie uruchamiana podłogówka zasilana przez piec gazowy.

pzdr i zyczę trafionych wyborów

A jakie niby właściwości się zmienią?

Głupcami nie jesteście i swój rozum macie EńkoBatura. Niestety luki prawne i Wam się zdarzają.Wpadnie tu zapewne kominiarz i rozwieje wszelkie wątpliwości.Kto przerabia ,zmienia (w tym przykładzie komin) daje na tą pracę gwarancję oczywiście dopełniając obowiązku powiadomienia odpowiedniego organu.

....A jakie niby właściwości............

fizyczne przecież jasno to zaznaczył.Zmienią się materiały itp.Zostaną zapewne zlikwidowane nieszczelności itp.Fizyczny jesteście a nie rozumiecie tego określenia.???:no:

Szczegóły kto wyprodukował kominek to sprawa drugorzędna. Radzę znaleźć dobrego miejscowego hydraulika, który zaopiekuje się twoją instalacją. Byle nie takiego, który zaraz będzie Ci proponować wymianę wszystkiego....

W prawidłowo wykonanej i użytkowanej instalacji napełnianie naczynia wyrównawczego nie jest częste. Ważne by nie gotować wody. Są instalacje, które trzeba napełnić raz na tydzień, ale też takie z cyklem napełniania dwa razy w roku. Z pływakiem na dwoje babka wróżyła , jak coś pierdutnie, leci bez opamiętania...

No tak jak coś padnie z samouzupełnianiem się wody to będzie się lało, ale z drugiej strony jakoś to zabezpiecza przed zbytnim ubytkiem wody w układzie. Bo teraz nie mam jak poznać ile jest wody w zbiorniku wyrównawczym i ewentualnie mogę w ciemno dopuszczać raz na miesiąc czy coś w tym stylu... Druga sprawa, że to dopuszczanie mam kijowo rozwiązane, bo za każdym razem muszę podłączyć się do kranu i podłączyć wężyk do zaworu...

No ale niby mam ten sterownik kontrolujący temperaturę spalania więc zagotowanie nie powinno występować prawie w ogóle...

No właśnie mam jeszcze jeden problem z tym kominkiem: to jest model Byrski Delta 100 k. Mam dwa czujniki temperatury które powinny sterować pompą, ale na jednym z nich pojawia się "error" i całość nie działa tak jak powinna (tj. pompa chodzi cały czas, czujniki nie rejestrują na bieżąco temperatury chociaż zaraz po włączeniu pokazują prawidłową). To jest takie coś: http://www.ignkominki.pl/?menu=produkt&id=641

Możliwe że to jest problem z czujnikiem temperatury, tylko nie wiem czy na sterowniku czy w kominku...

Mozna zna ktoś kogoś w okolicach Wrocławia (Oleśnica), któ mógłby na to spojrzeć? Bo chyba nie będzie to hydraulik tylko ktoś wyspecjalizowany w kominkach? Pisałem do Byrskiego, ale trochę zwlekają z odpowiedzią...

A co jeśli chodzi o gwarancje ... na komin jakaś jest , jeżeli firma co przerabia w ten sposób komin zmienia jego właściwości fizyczne to czy nie tracę gwarancji ?

Ludzie :bash: Dlaczego tak często decydując się na kominek nie zastanawiacie się, gdzie ma być w kominie ta dziura na rurę dymową? To tak, jakby najpierw wylać ławę fundamentową pod cały dom, a potem ją rozkuwać, żeby kanalizę położyć.

Eniu już napisał o właściwościach. Jak mają się one zmienić, skoro jak napisał Forest są do tego odpowiednie materiały ???

Ludzie :bash: Dlaczego tak często decydując się na kominek nie zastanawiacie się, gdzie ma być w kominie ta dziura na rurę dymową? .....

Odpowiadam : Biorąc firmę która buduje Tobie dom od podstaw wymagasz fachowego podejścia majstra tudzież kierownika budowy. Domu sam nie stawiałem liczyłem na kierownika budowy który to ogarnie, niestety w dniu obioru było już za póżno na zmiany, jest szansa to poprawić to się poprawi kominek jeszcze nie kupiony, tynki nie zrobione, wylewki też nie więc nie tragizuj pestka56 ;)

Akumulatorku, ja tak zareagowałam przygnieciona prozą życia budowlanego inwestorów na fm. Trafiło na Ciebie, bo niedawno Julianna miała problemy kominkowe, a po niej jeszcze dwie osoby. Co chwilę wyłazi jakiś zonk. A ja się troszkę dziwię, bo budujecie mając oparcie w Forum i możliwość zweryfikowania rzetelności ekip.

Wiem, że to kwestia zaufania wobec wykonawców, czego stajemy się ofiarami. Mnie to też nie ominęło (budowałam bez „opieki” fm) i o swoich kłopotach z przeciekającym potężnie dachem pisałam. Jednak wątek kominkowy fm podaje bardzo dużo informacji, przynajmniej te podstawowe można wychwycić i wziąć za pyszczydło fachowców-niefachowców.

Dobrze, że u Ciebie właściwie nie ma problemu, choć pieniążki będziesz musiał wydać poprawiając po nierzetelnych wykonawcach.

Rzochu...ogrzeje jak zostanie prawidłowo wykonany. Za pomocą promieniowania ogrzeje ci tam gdzie taki piec "siega wzrokiem" a nawet ciut dalej. Wykorzystasz energie konwekcyjną, która ogrzeje ci górę no i ewentualnie możesz zastosować hybrydę czy nasade wodna, która poradzi sobie z wodą użytkową czy jakimś oddalonym pomieszczeniem. Droga zabawa ale jak najbardziej warta grzechu.

Ostatnio wykonałem piec akumulacyjny w domu pasywnym parterowym. Dzięki odpowiednio dobranej masie akumulacyjnej - chodzi o kg - oraz porcji opału jednym pełnym załadunkiem i całkowitym spaleniu ludzie maja spokój na 12 do 15 godz. Rekuperator dodatkowo miesza powietrze w domu więc piec praktycznie wystarcza. Podejrzewam, że w zimę przy większych mrozach będzie uruchamiana podłogówka zasilana przez piec gazowy.

pzdr i zyczę trafionych wyborów

OK. dzięki. Już jestem po rozmowie z deweloperem i odmówiłem pomysł z płaszczem, chociaż przyznam się, z ciężkim sercem. Atutem jest to że przy braku prądu zwykły kominek ogrzeje dom, a kominek z płaszczem stoi bezużyteczny. A że przeprowadzam się z miasta na wieś to wszystkie okoliczności przyrody trzeba brać pod uwagę :) Tak czy inaczej dziękuję za pomoc. pozdrawiam

OK. dzięki. Już jestem po rozmowie z deweloperem i odmówiłem pomysł z płaszczem, chociaż przyznam się, z ciężkim sercem. Atutem jest to że przy braku prądu zwykły kominek ogrzeje dom, a kominek z płaszczem stoi bezużyteczny. A że przeprowadzam się z miasta na wieś to wszystkie okoliczności przyrody trzeba brać pod uwagę :) Tak czy inaczej dziękuję za pomoc. pozdrawiam

No to fajnych głupot ci naopowiadali o płaszczu wodnym..............:mad:

....Atutem jest to że przy braku prądu zwykły kominek ogrzeje dom, a kominek z płaszczem stoi bezużyteczny............

Za to powinni karać..........:yes:.Jeszcze świadomość posiadania jakiegoś źródła pozyskiwania ciepełka powinna być udostępniana po egzaminach ..jak np, na prawo jazdy.:p:D.Nie szerzmy defetyzmu bez zbędnego partykularyzmu :p

Edytowane przez niktspecjalny

Tak, to jest jedyna niezaprzeczalna wada kominka z PW. Można się awaryjnie podratować UPS i zasilić pompy z akumulatora. Drugie rozwiązanie to podłączenie agregatu prądotwórczego.