sterowiec40 30.11.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 tomeknie zrozumiałeś mnie, pytam jaka jest długa rura spalinowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.11.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Tomek, Tobie widzę ktoś tęgich bzdur nagadał o kominkach. Maja z kratek - tak jak i inne ich wkłady – to bardzo przyzwoity wyrób. Wyraźnie Ci to Eniu powiedział, a Eniu sroce spod ogona w dziedzinie kominków nie wypadł. Mam znajomych, którzy do kratkowych wkładów są przywiązani od lat. Żaden im się nie rozpadł. Każdy wkład następny kupują tylko w Kratkach. Maja, Olivia, a ostatnio Bianka w domu i jeszcze raz Oliwia w domu w górach. Dlaczego ma się rozpaść? Co najwyżej szamot w komorze spalania może popękać, a to się wymienia i szlus.Sterowiec dobrze mówi. Jeśli chcesz trochę ciepła w najprostszy (prymitywny, ale...) sposób zatrzymać w domu, to wydłuż rurę odprowadzającą spaliny z wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 30.11.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 To hajcuj waść! Bo tym maleństwem (Maja) ogrzejesz 170 m2, ale musisz ładować jak w lokomotywę! hajcować może , ale w ten sposób przyczyni się jedynie do ocieplenia klimatu , ale nie w "chałupie" jeśli nie ma jakiegokolwiek odzysku ciepła ze spalin. Trudno będzie coś zmienić jeśli kominek jest zrobiony "na gotowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 30.11.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 To mnie trochę pocieszyliście z tymi kominkami z kratek.A rura odprowadzająca spaliny z kominka do komina?No krótka jest-kominek stoi blisko komina z boku i z kominka do komina wchodzi rura .Mam też nad kominkiem całą obudowę z płyt szamotowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.11.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Możesz tę rurę wydłużyć. Ona wcale nie musi od razu w komin wchodzić. Na stronie CEBUDu możesz zobaczyć rozwiązania przewodów dymowych, które akumulują ciepło. To są kształtki szamotowe, z których jak z klocków buduje się przewód dymowy. http://www.cebud.eu/index.php?page=news&kid=3&pkid=32&ppkid=86&pppkid=98 Są też radiatory (nawet Kratki je mają w ofercie), które odbierają ciepło z rury dymowej i dopalacze spalin. Edytowane 30 Listopada 2013 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 30.11.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Tomek zobacz jak Trociu sobie to wymyśliłhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?180834-Kominek-Trocia/page10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 30.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Już nic nie przedłużę bo kominek zrobiony na gotowo w zasadzie ,tzn jeszcze dekoracja została-szkło i tynk.Cała zabudowa kominka nad kominkiem to szamot ,więc chyba odbiera trochę tego ciepła i akumuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 30.11.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Tak jak "mówisz" kominek gotowy więc nic z rura nie wymyślisz. "Cała zabudowa kominka nad kominkiem to szamot ,więc chyba odbiera trochę tego ciepła i akumuluje" Trochę odbiera jednak gdybyś miał zrobioną dłuższą drogę spalin był byś bardziej zadowolony z Mai:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubawesol 01.12.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Mam do Was prośbę o doradztwo co zrobić z takim fantem. 1. Mamy bardzo fajny kominek o zaokrąglonych narożnikach. 2. Najpierw był kominek a później podłoga z płytek drewnopodobnych. 3. Na całym parterze będą białe listwy przypodłogowe. Jest problem jak wykończyć przy podłodze słup i kominek. Niestety płytki nie są docięte na styk i są między kominkiem a płytką nieregularne szparki. Moi wykonawcy sugerują objechać słup i kominek taką białą listwą przypodłogową ale obawiamy się, że wtedy cały kształt kominka straci swój urok. Proszę o pomoc i mądre sugestie/pomysły [ATTACH=CONFIG]227676[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]227687[/ATTACH] kominek od frontu jest taki: http://www.nordpeis.no/var/nordpeis/storage/images/products/fireplace/straightwall/stockholm-h/stockholm-hi/120322-1-nor-NO/Stockholm-HI_contentfull.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.12.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Mam do Was prośbę o doradztwo co zrobić z takim fantem. 1. Mamy bardzo fajny kominek o zaokrąglonych narożnikach. 2. Najpierw był kominek a później podłoga z płytek drewnopodobnych. 3. Na całym parterze będą białe listwy przypodłogowe. Jest problem jak wykończyć przy podłodze słup i kominek. Niestety płytki nie są docięte na styk i są między kominkiem a płytką nieregularne szparki. Moi wykonawcy sugerują objechać słup i kominek taką białą listwą przypodłogową ale obawiamy się, że wtedy cały kształt kominka straci swój urok. Proszę o pomoc i mądre sugestie/pomysły [ATTACH=CONFIG]227676[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]227687[/ATTACH] kominek od frontu jest taki: http://www.nordpeis.no/var/nordpeis/storage/images/products/fireplace/straightwall/stockholm-h/stockholm-hi/120322-1-nor-NO/Stockholm-HI_contentfull.jpg Orac ma poli... cośtam listwy przypodłogowe. Są nawet elastyczne, więc dają się kłaść na zakrętach i wokół kolumn. Sprawdź http://www.oracdecor.pl/profile-podlogowe/listwy-przypodlogowe Pewnie są i inne takie firmy. Kominek i podłoga bardzo fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 01.12.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Czytam czytam trochę tu trochę tam i dalej nic nie wiem Chce dogrzewac salon, gdzie powierzchnia z kuchnia j korytarzem to ok 70m2 W plane jest dogrzewanie grawitacyjne pomieszczenia nad kominkiem i jeszcze wyżej stryszku. Na jaka moc kominka się zdecydować ? I jaka obudowe robić ? (ciepła czy zimna poza tym ze prosta ) Nie chce żeby kominek grzal za mocno przez szybę bo będzie w odl 4 m od kuchni Jak się zakłada na kominek nakladki do rozprowadzania powietrza to one maja zwykle 4 wyjścia a ja potrzebuje 1, to pozostałe się zaslepia ? Rozwazalam zakup kominka maja z kratek Mam rekuperacje Czy on rzeczywiście taki nieszczelny ? Druga opcja to diablo LBL 15kw Budżet niewielki a kominek musi być narozny bo taki kształt pomieszczenia i usytuowanie komina... Doradzi mi ktoś ? Może ktoś napisze jak to rzeczywiście w praktyce wychodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poloxxx1 01.12.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Witam serdecznie proszę o POMOC w doborze kominka do nowego domu ok. 200 mkw ( drugie alternatywne ogrzewanie gazowe podłogowe ) parter i użytkowe poddasze czy ktoś spotkał się z kominkami firmy DOVERE ? wybieram pomiędzy Dovre Wkład kominkowy 2175 CBS 3 , ale podoba mi się też DOVRE 2180 CBGD ( nie wiem czy system otwierania gilotynowego sprawdza się w użytkowaniu ) za odpowiedź z góry bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 03.12.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Czytam czytam trochę tu trochę tam i dalej nic nie wiem Chce dogrzewac salon, gdzie powierzchnia z kuchnia j korytarzem to ok 70m2 W plane jest dogrzewanie grawitacyjne pomieszczenia nad kominkiem i jeszcze wyżej stryszku. Na jaka moc kominka się zdecydować ? I jaka obudowe robić ? (ciepła czy zimna poza tym ze prosta ) Nie chce żeby kominek grzal za mocno przez szybę bo będzie w odl 4 m od kuchni Jak się zakłada na kominek nakladki do rozprowadzania powietrza to one maja zwykle 4 wyjścia a ja potrzebuje 1, to pozostałe się zaslepia ? Rozwazalam zakup kominka maja z kratek Mam rekuperacje Czy on rzeczywiście taki nieszczelny ? Druga opcja to diablo LBL 15kw Budżet niewielki a kominek musi być narozny bo taki kształt pomieszczenia i usytuowanie komina... Doradzi mi ktoś ? Może ktoś napisze jak to rzeczywiście w praktyce wychodzi ? Do solidnego dogrzewania powierzchni około 70 m2 + pomieszcz.nad kominkiem + stryszek będzie też odpowiedni wkład wielkości Smart 2P/2L - Hajduk, moc nominalna 7,5 kW, średnia sprawność 85%. Wielkość drzwi to 450 mm szerokości x np. wysokość drzwi 510 mm - a więc wizja ognia wyciągięta lekko w górę. Ponieważ wkład nie jest tak duży jak np. 670 mm szerokości drzwi uniknie się efektu przegrzania w salonie i jadalni. Obudowę można wykonać z płyt szamotowych - zawsze to jakaś dodatkowa masa kumulująca ciepło.Niewykorzystane wejścia nad płaszczem grzewczym lepiej zostawić otwarte tak aby ciepło docierało też z płaszcza do obudowy kominkowej (zależy to też od budowy płaszcza - czy jest tylko wokół czopucha wkładu, czy też duży aż do dołu wkładu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 03.12.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 A jaka jest cena tego wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 04.12.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Zastanawiam się nad sensem paleniska akumulacyjnego np. oferowanego przez firme Cebud http://www.cebud.eu/index.php?page=news&kid=173&admin_show=1 a zwykłym wkładem np. http://www.dobrepiece.pl/product.php?id_product=54. Cenowo jest różnica znaczna. Oba wkłady wykonane wydają się solidnie w jednych zastosowano akubet a w innym szamot . W jednych i drugich zastosowane by były moduły akumulacyjne. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.12.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Witam.Akumulator ... mieszkasz w Krakowie ... dlaczego nie udasz się do Cebudu żeby na miejscu wyjaśnili Ci na czym polegają różnice ? I czy w ogóle takowe są ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 04.12.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Witam. - ....ceramiczne palenisko Certus (Kokoszka -Lotz), ważące 350 kg z polską automatyką spalania (Tatarek), podwójną szybą i pięknym pionowym przeszkleniem (tu nie ma co testować, bo już jest wszystko sprawdzone i przetestowane) .... Pozdrawiam. Forest najpierw trzeba wiedzieć o co sie pyta od tego jest forum by zdobyć tą tajemną wiedzę , a jeżeli miałeś przyjemność z tego typem paleniska ( patrz, eniu testuje ) to napewno masz jakieś swoje opinie na ten temat . Prawdopodobnie dzisiaj przeczytam całośc postów z tego wątku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.12.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Witam.Jeżeli nie wiesz nawet o co się pytać to właśnie udanie się do tego co masz na miejscu, wiele Ci rozjaśni ...Ewentualnie do mnie masz trochę dalej ale z większym wyborem ...Pisanie w paru zdaniach na FM o rzeczach, o których można rozmawiać kilka godzin nie wyczerpując jeszcze tematu bywa często mija się z celem i chęcią pisania przez kogoś, kto faktycznie może coś w temacie powiedzieć ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 04.12.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) A możesz mi zdradzić jakie otrzymałeś wnioski z testów z paleniska Certus (Kokoszka -Lotz) nawet na priv jeżeli zabolało by to dostawców . Edytowane 4 Grudnia 2013 przez akumulator ort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 04.12.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Do solidnego dogrzewania powierzchni około 70 m2 + pomieszcz.nad kominkiem + stryszek będzie też odpowiedni wkład wielkości Smart 2P/2L - Hajduk, moc nominalna 7,5 kW, średnia sprawność 85%. Wielkość drzwi to 450 mm szerokości x np. wysokość drzwi 510 mm - a więc wizja ognia wyciągięta lekko w górę. Ponieważ wkład nie jest tak duży jak np. 670 mm szerokości drzwi uniknie się efektu przegrzania w salonie i jadalni. Obudowę można wykonać z płyt szamotowych - zawsze to jakaś dodatkowa masa kumulująca ciepło.Niewykorzystane wejścia nad płaszczem grzewczym lepiej zostawić otwarte tak aby ciepło docierało też z płaszcza do obudowy kominkowej (zależy to też od budowy płaszcza - czy jest tylko wokół czopucha wkładu, czy też duży aż do dołu wkładu). [ATTACH=CONFIG]228152[/ATTACH] troche sie boje czy taki 7,5 kw nie bedzie za maly moze rzeczywiscie 15kw za duzy, tym bardziej ze usytuowany 4m od kuchni, na wprost moze bardziej optymalnie byloby kupic cos takiego 11kw ? http://pama-kominki.com/diablo-ld no nie wiem...nigdy nie uzytkowalam kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts