Kominki Piotr Batura 20.01.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Z Ina do Łazisk jedzie się godzinę. Tu mam co pokazać. W Inie kilka kominków i pieców zbudowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 20.01.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Czuje sie zaproszony do Łazisk Ino to jeszcze...Bydgoszcz bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.01.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Bydgoszcz nawet trochę bliżej. Właśnie "rzeźbimy" tam dwa kominki. Zadzwoń by się umówić : 502 607 546 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaM. 23.01.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Witam.Posiadam wklad Dovre 2180 CBS. Teraz juz wiem, dlaczego nie chce sie w nim palic. Przeczytalam opinie na innym forum i zlapalam sie za glowe.Sam wklad wyniosl mnie 5200zl. Zmarnowane pieniadze!!! Nie polecam nikomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.01.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Witam. Posiadam wklad Dovre 2180 CBS. Teraz juz wiem, dlaczego nie chce sie w nim palic. Przeczytalam opinie na innym forum i zlapalam sie za glowe. Sam wklad wyniosl mnie 5200zl. Zmarnowane pieniadze!!! Nie polecam nikomu. Marzena, napisz coś więcej. Opisz problem. Tu też się przyda i ludzie będą szukać po necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaM. 23.01.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Najwiekszy problem to oczywiscie brak ciagu. Z tego co wyczytalam w internecie to jest to wada konstrukcyjna A mam porownanie na wkladach innych marek, bo i rodzice maja i siostra tez. U mnie na otwartych obu klapach pali sie,a raczej jedynie dym leci, a u nich sa zamkniete obie i ogrzwaja tym caly dom. Ja zas jednego pomieszczenia nie moge dogrzac :/ Jakas tragedia. W dodatku wpakowalam tyle kasy w ten wklad i tym bardziej noz w kieszeni sie otwiera, bo rodzina nie wydala nawet polowy z tego, a wklady jak niebo i ziemia I co tu teraz robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 23.01.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Bydgoszcz nawet trochę bliżej. Właśnie "rzeźbimy" tam dwa kominki. Zadzwoń by się umówić : 502 607 546 Zapisałem. Na razie jest bardzo daleko, ale zadzwonie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaMagda 29.01.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam chce umiescic wklad na miejscu ktore wybralem. Czy musze go odsunac od sciany i komina. Bo firma ktora miala mi to robic powiedziala ze wkald musi byc odsuniety od komina i sciany tylnej o min 12 cm. Prawda? Kolejny temat czy pod wkladem muszedac plytki tez mi tak powiedziano i nie wiem czy to konieczne . To bedzie obudowane i niby beton bexzie pylil i kratkami wszystko bedzie lecialk na dom. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 29.01.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Dzień dobry, Ja tylko z takim zapytaniem czy w komminach do kominka można na zakończenie komina stosować nakrycie typu parasol lub strażak ??? W celu zabezpieczenia wlotem wody opadowej do kanału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.01.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Można , a czasem trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.01.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam chce umiescic wklad na miejscu ktore wybralem. Czy musze go odsunac od sciany i komina. Bo firma ktora miala mi to robic powiedziala ze wkald musi byc odsuniety od komina i sciany tylnej o min 12 cm. Prawda? Kolejny temat czy pod wkladem muszedac plytki tez mi tak powiedziano i nie wiem czy to konieczne . To bedzie obudowane i niby beton bexzie pylil i kratkami wszystko bedzie lecialk na dom. Dzieki za pomoc 3-4 cm to zwykle izolacja. Reszta może wynikać z instrukcji montażu wkładu. Z płytkami źle Ci nie radzili. Czystość łatwiej utrzymać. Ile zaoszczędzisz na dwóch m2 płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 29.01.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam, ja mam pytanie czy potrzebny jest obowiązkowo dodatkowy cug dla kominka, jeśli salon, kuchnia i schody tworzą jedno pomieszczenie o powierzchni ok. 90m2 ? Pytam ponieważ tak zażyczył sobie kierownik budowy. No i zrobili teraz w ścianie zewnętrznej dodatkowy cug o fi 100mm i teraz jakoś mam zimniej jak nie grzeję czy to ma duży wpływ? w załączeniu zdjęcie kominka (wkład arysto 10L) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Czyli dziurę Ci w chacie zrobili i piździ? Wkład ma podpięte powietrze do spalania z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 29.01.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) teraz tak.Wczesniej powietrze było brane tylko z kratki widocznej na dole foty. Czy jest jakaś specjalna kratka naścienna do elewacji dostosowująca sie do ciągu tak aby mi nie wiało w kominku jak nie chodzi? Edytowane 29 Stycznia 2014 przez chiniol82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaMagda 29.01.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Ja pytam tylko czy musze odsuwac od scianya plytki to leza jakies wiec zad problem polozyc. Ale chodzi o podloge pod kominkiem zabudowanym z zewnatrz tego nie bedzie widac tylko pod wkladem .i nie wiem czy jest sen to robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.01.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Ciekawe ??? Prawda, Eniu.ja mam doprowadzenie z zewnątrz do kominka i... Qrczę u mnie Nie piździ, a kominkowi to sie podoba.Parter mam otwarty i tej samej wielkości, ale nie wiem czemu miałoby to mieć znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chiniol82 30.01.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Bo jakbym brał powietrze z domu to może nie potrzebowałbym mieć dziury w ścianie. Czy amenostat zamiast kratki w ścianie będzie lepszym pomysłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 30.01.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) teraz tak. Wczesniej powietrze było brane tylko z kratki widocznej na dole foty. Czy jest jakaś specjalna kratka naścienna do elewacji dostosowująca sie do ciągu tak aby mi nie wiało w kominku jak nie chodzi? Aby napowietrzyć dom bez efektu wyziębiania można przerobić trochę to aktualne napowietrzenie. Ważne aby kanał (np. płaski 50 x 150 mm) doprowadzający powietrze poprowadzić w formie litery Z, całkowita wysokość np. 50 cm. Od strony pokoju otwór ma być np.nad posadzką - kanał prowadzimy w górę 50 cm i przebijamy się na zewnątrz budynku - na górze wyjście na zewnątrz budynku. Na oba zakończenia (na zewnątrz i wewnątrz budynku) można założyć kratki z żaluzją aby w ekstremalne mrozy można zamknąć napowietrzenie. Przy otwartych żaluzjach zapewnione będzie zrównoważone napowietrzenie budynku, można zastosować dwa takie napowietrzaki, jeden np. w salonie, drugi w kuchni lub w pomieszczeniu gospodarczym. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Artix123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.01.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Jest tylko jeden drobiazg. Jak są ekstremalne mrozy, zaczynamy ekstremalnie palić, co powoduje ekstremalne zapotrzebowanie na tlen...Zamykanie napowietrzenia wtedy jest sprzeczne z założeniami. Dziura w ścianie zawsze będzie dziurą w domu...Żeby uniknąć "czarów" związanych z kominkiem, najlepiej sprawdza się wkład z odseparowanym doprowadzeniem powietrza do spalania. Z drugiej strony, nie mając takiego wkładu - w dużym, szczelnym domu - lepiej korzystać z opcji rozproszonego nawiewu, np rozszczelniając okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 30.01.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Witam,od niedawna interesuję się kominkami, chciałabym wybrać coś dobrego za rozsądne pieniądze do domu ok 160m2 z rozprowadzeniem grawitacyjnym. Rozważałam zakup wkładu Dovre 2180 CBS z uwagi na dużą szybę, ale po lekturze różnych opinii rezygnuję z tego cuda. Zastanawiam się, czy inne wkłady tej firmy mają podobne mankamenty, na przykład 2176 CBS ( z wyglądu mi się podoba, moc chyba też byłaby wystarczająca). Chciałabym poprosić fachowców ewentualnie użytkowników o opinię. Drugą możliwością w rozsądnej cenie wydaje mi się TARNAVVA 16kW UNICA. Nie mam żadnej wiedzy na temat kominków, czy lepsze żeliwne wkłady czy stalowe itd. Bardzo proszę o poradę. Mam jeszcze czas, bo dopiero wiosną ruszy budowa domu, ale tyle jest tego na rynku, że chciałabym powoli ustalić pewne szczegóły. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts