an-bud 19.02.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 a powinien być kanał wentylacyjny w salonie z kominkiem? (otwarta powierzchnia 50m2)zgodnie z przepisami prawa bud. TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 19.02.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 an-bud czyli z tego co wiem to ociepliłeś sobie po byku podłogi i ściany, ale za to idziesz na totalne marnotrawstwo ciepła wyciągając go sobie przez łazienkę. Jak mówią Czesi coś tu nie funguje. No chyba że kominek to jedyne źródło ogrzewania (a do tego masz jeszcze rekuperator) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 19.02.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 an-bud czyli z tego co wiem to ociepliłeś sobie po byku podłogi i ściany, ale za to idziesz na totalne marnotrawstwo ciepła wyciągając go sobie przez łazienkę. Jak mówią Czesi coś tu nie funguje. No chyba że kominek to jedyne źródło ogrzewania (a do tego masz jeszcze rekuperator)[/quote pam oczywiscie jest mozliwe skierowanie DGP na obszar lazienki tak jak to zrobil an-bud tyko w tym wypadku recyrkulacja powietrza bedzie zaklocona przez wentylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 19.02.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 an-bud czyli z tego co wiem to ociepliłeś sobie po byku podłogi i ściany, ale za to idziesz na totalne marnotrawstwo ciepła wyciągając go sobie przez łazienkę. Jak mówią Czesi coś tu nie funguje. No chyba że kominek to jedyne źródło ogrzewania (a do tego masz jeszcze rekuperator)kominek to jedyne ogrzewanie podłoga 25cm styro, ściany 20 wełna, strop 30cm wełny (dołożę 10cm) wentylacja ma być reku, obecnie grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 19.02.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Mam pytania dotyczące rury doprowadzającej powietrze do kominka. Rura (prawdopodobnie fi 150) będzie ulokowana pod płytą ponieważ planuję ogrzewanie podłogowe, wyprowadzona na zachód a raczej północny-zachód. Wyczytałem, że rura ma mieć spad ale nie wiem jak duży oraz, że powinna być ocieplowana (czym?).Spadek powinien być minimalny- tak aby ewentualna woda spływała w stronę czerpni . Tam można ją wypompować/wybrać . Tej rury się nie ociepla . Czy należy ją jakość szczególnie zabezpieczyć przed uszkodzeniem, ze względu na zagęszczarkę. Zagęszczając grunt powinieneś nasypywać warstwami . Postaraj się dobrze zagęścić do poziomu rury , naewt lekko powyżej . Następnie delikatnie zbierz część piasku , tak aby ułożyć na nim rurę ze spadkiem , zasyp i zagęszczając wyższe warstwy staraj się robić to szybko nas samą rurą . Tak robiłem u siebie , zastosowałem rurę kanalizacyjną fi 160 i nic się nie stało . Największy problem mam z jej wyprowadzeniem jeje na zewnątrz ponieważ skoro idzie pod płytą i ze spadem na zewnątrz tzn. że wyjdzie kilkanaście (lub więcej) centymetrów pod płytą, prawodpodobnie pod powierzchnią gruntu - jak ją wyprowadzić na powierzchnię - zamontować kolanko i do góry (w ociepleniu ?- powstanie mostek termiczny). Zarówno wejście pod kominek jak o wyjście do czerpni robisz przy pomocy kolan . Proszę o podpowiedź - większośc montuje rury w wylewce i nie ma takiego problemu.Wydaje mi się , że się mylisz - spróbuj w 10-15 cm wylewki zamontować rurę o średniocy 16 cm . Mówiąc w wylewce prawdopodobnie mają na myśli bezpośrednio pod nią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 19.02.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 pam oczywiscie jest mozliwe skierowanie DGP na obszar lazienki tak jak to zrobil an-bud tylko w tym wypadku recyrkulacja powietrza bedzie zaklocona przez wentylacje DGP W LAZIENCE Uzupelniajac moja wczesniejsza wypowiedz w sprawie DGP w kuchni i lazience chcialbym nakreslic sposob jego funkcjonowania zeby zrozumiec dlaczego nie powinno sie go tam stosowac. Cieple powietrze zostaje ogrzane od powierzchni zewnetrznych kominka nastepnie jest rozprowadzane specjalnymi kanalami do pomieszczen domu , stad wynika jego nazwa DGP -dystrybucja goracego powietrza . To cieple powietrze wydostaje sie przez nawiewniki scienne w postaci kratek lub anemostatow do pomieszczen mieszkalnych np.salon, sypialnia.Cieple powietrze po ochlodzeniu i spadnieciu na dol wydostaje sie szczelinami drzwiowymi i innmi i wraca z powrotem do kominka zamykajac obieg recyrkulacji. Powietrze w tym obiegu caly czas krazy. W pomieszczeniach wentylowanych (kuchnia,lazienka,wc) nie instaluje sie anemostatow tylko kratki wentylacyjne podlaczone do kanalow wentylacyjnych. W pomieszczeniach tych musi panowac podcisnieni zeby wilgoc byla usuwana z domu a nie rozprowadzana po nim. Jest to II obieg powietrza. Jest to zasadniczy powod braku stosowania DGP w tych pomieszczeniach. O innych dodatkowych pisalem juz wczesniej . Wlasciwy dobor wentylacji , izolacji i sposobu ogrzewania jako calosci decyduje o tym jak energochlonny jest budynek. Bardzo dobra wentylacja , izolacja i ogrzewanie nie oznaczaja absolutnie optymalnego systemu. System ten powinien byc jako calosc pieczolowicie dobrany i wyprobowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 20.02.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 No właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 20.02.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Największy problem mam z jej wyprowadzeniem jeje na zewnątrz ponieważ skoro idzie pod płytą i ze spadem na zewnątrz tzn. że wyjdzie kilkanaście (lub więcej) centymetrów pod płytą, prawodpodobnie pod powierzchnią gruntu - jak ją wyprowadzić na powierzchnię - zamontować kolanko i do góry (w ociepleniu ?- powstanie mostek termiczny). Zarówno wejście pod kominek jak o wyjście do czerpni robisz przy pomocy kolan . Dzięki wicekK za podpowiedzi - mam jeszcze jedna wątpliwość - jeśli rura ma 160 a ocieplenie ma tylko 100 to rozumiem, że rura musi przejśc przez folię kubełkową - Czy nie wpływa to niekorzystnie na zabezpieczenie przeciwwilgociowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 20.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Dzięki wicekK za podpowiedzi - mam jeszcze jedna wątpliwość - jeśli rura ma 160 a ocieplenie ma tylko 100 to rozumiem, że rura musi przejśc przez folię kubełkową - Czy nie wpływa to niekorzystnie na zabezpieczenie przeciwwilgociowe? Jedna rura Ci jej nie zniszczy ( zawsze możesz wyciąć w folii ikrągły otwór a wokół rury zabezpieczyć lepikiem ) podobnie z kanalizacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 20.02.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Największy problem mam z jej wyprowadzeniem jeje na zewnątrz ponieważ skoro idzie pod płytą i ze spadem na zewnątrz tzn. że wyjdzie kilkanaście (lub więcej) centymetrów pod płytą, prawodpodobnie pod powierzchnią gruntu - jak ją wyprowadzić na powierzchnię - zamontować kolanko i do góry (w ociepleniu ?- powstanie mostek termiczny). Zarówno wejście pod kominek jak o wyjście do czerpni robisz przy pomocy kolan . Dzięki wicekK za podpowiedzi - mam jeszcze jedna wątpliwość - jeśli rura ma 160 a ocieplenie ma tylko 100 to rozumiem, że rura musi przejśc przez folię kubełkową - Czy nie wpływa to niekorzystnie na zabezpieczenie przeciwwilgociowe? Proponowal bym jeszcze zamiast typowej czerpni nawietrzak kratkowy z filtrem z wlokniny. Pozwolilo by to na filtrowanie powietrza z kurzu i dzieki temu mieszkanie znacznie wolniej ulegalo by pobrudzeniu w okolicach wywiewu cieplego powietrza z kratek. Drobna rzecz a cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 20.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Największy problem mam z jej wyprowadzeniem jeje na zewnątrz ponieważ skoro idzie pod płytą i ze spadem na zewnątrz tzn. że wyjdzie kilkanaście (lub więcej) centymetrów pod płytą, prawodpodobnie pod powierzchnią gruntu - jak ją wyprowadzić na powierzchnię - zamontować kolanko i do góry (w ociepleniu ?- powstanie mostek termiczny). Zarówno wejście pod kominek jak o wyjście do czerpni robisz przy pomocy kolan . Dzięki wicekK za podpowiedzi - mam jeszcze jedna wątpliwość - jeśli rura ma 160 a ocieplenie ma tylko 100 to rozumiem, że rura musi przejśc przez folię kubełkową - Czy nie wpływa to niekorzystnie na zabezpieczenie przeciwwilgociowe? Proponowal bym jeszcze zamiast typowej czerpni nawietrzak kratkowy z filtrem z wlokniny. Pozwolilo by to na filtrowanie powietrza z kurzu i dzieki temu mieszkanie znacznie wolniej ulegalo by pobrudzeniu w okolicach wywiewu cieplego powietrza z kratek. Drobna rzecz a cieszy. ale ta rozmowa dotyczy powietrza do spalania a nie do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 20.02.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Największy problem mam z jej wyprowadzeniem jeje na zewnątrz ponieważ skoro idzie pod płytą i ze spadem na zewnątrz tzn. że wyjdzie kilkanaście (lub więcej) centymetrów pod płytą, prawodpodobnie pod powierzchnią gruntu - jak ją wyprowadzić na powierzchnię - zamontować kolanko i do góry (w ociepleniu ?- powstanie mostek termiczny). Zarówno wejście pod kominek jak o wyjście do czerpni robisz przy pomocy kolan . Dzięki wicekK za podpowiedzi - mam jeszcze jedna wątpliwość - jeśli rura ma 160 a ocieplenie ma tylko 100 to rozumiem, że rura musi przejśc przez folię kubełkową - Czy nie wpływa to niekorzystnie na zabezpieczenie przeciwwilgociowe? Proponowal bym jeszcze zamiast typowej czerpni nawietrzak kratkowy z filtrem z wlokniny. Pozwolilo by to na filtrowanie powietrza z kurzu i dzieki temu mieszkanie znacznie wolniej ulegalo by pobrudzeniu w okolicach wywiewu cieplego powietrza z kratek. Drobna rzecz a cieszy. ale ta rozmowa dotyczy powietrza do spalania a nie do ogrzewania. sorry , nie doczytalem dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 21.02.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam, mam tylko jedno pytanie troche pilne a nie moge cos tego znaleźć a mianowicie czym różni się wkład z płaszczem wodnym a wkład wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 21.02.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Jak może mi ktoś pomóc to poprosze. Szukam info na temat kominków CTM Są to kominki z Głowna pod Łodzią, z tego co wiem firma wcześniej sprowadzała elementy i składała. Teraz sami produkują, czyli co odlewają, spawaja, czy to może być fachowo zrobione.Sprzedawca zachwala, no bo co ma robić a ja musze wybrać. Konkuręcja mówi o takich garażowce. Co to znaczy? Kto jest kto? Co kupować? Czy wszystkie kominki z PW są warte polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 25.02.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Jak może mi ktoś pomóc to poprosze. Szukam info na temat kominków CTM Są to kominki z Głowna pod Łodzią, z tego co wiem firma wcześniej sprowadzała elementy i składała. Teraz sami produkują, czyli co odlewają, spawaja, czy to może być fachowo zrobione.Sprzedawca zachwala, no bo co ma robić a ja musze wybrać. Konkuręcja mówi o takich garażowce. Co to znaczy? Kto jest kto? Co kupować? Czy wszystkie kominki z PW są warte polecenia? Rzetelne polecenie konkretnego modelu wkladu kominkowego jest nie mozliwe. Wybor konkretnego modelu jest w Polsce bardzo utrudniony z wielu powodow , np. brak norm krajowych w sprawie wkladow i kaset kominkowach oraz ogromny wybor producentow i modeli . W celu wyselekcjonowania wlasciwego modelu nalezalo by uwzglednic dopasowanie wkladu do potrzeb oraz znajomosc podstawowych parametrow technicznych. Do tych parametrow nalezy zaliczyc w szczegolnosci : - sprawnosc wkladu w % - kurtyna powietrzna szyby - regulacja pierwotnego i wtornego obiegu powietrza - system dopalania spalin - sposob funkcjonowania ewentualnego plaszcza wodnego - system zabezpieczen w przypadku plaszcza - trwalosc wkladu kominkowego i okres gwarancji - konstrukcja i ciezar wkladu - stalopalnosc - itd Wszystkie te elementy techniczne sa rozne w roznych wkladach kominkowych dlatego radze dokonac porownania i dokonania wyboru najlepszego wariantu . Kazdy wklad ma swoje wady i zalety dlatego trzeba ostroznie podchodzic do wszelkich rekomendacji . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 25.02.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Czy do kominka mozna zastosowac komin systemowy (Twister szkliwiony od wew.) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.02.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Proszę o radę w sprawie kominka i rozprowadzenia gorącego powietrza do pomieszczeń. Domek wg projektu: http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m41e39f67ab48a Kominek będzie na parterze z planowanym miejscu w pomieszczeniu 4. Chciałbym doprowadzić gorące powietrze do pomieszczeń: 7 (??? da się??), oraz 5, 6 i 2 na poddaszu. Nie wiem na co się zdecydować, co majster to opinia; 1. Rozprowadzenie grawitacyjne do pomieszczeń na poddaszu w posadzkach a na parterze nr 7 sobie darować, otworzyć drzwi i niby ma być ciepło 2. rozprowadzenie turbiną (turbina na stryszku) do wszystkich pomieszczeń (do 7 ze stryszku poddasza w pionie przez sufit się przebić 3. Rozprowadzić grawitacyjnie do pomieszczeń z wyjątkiem 7, gdzie doprowadzić ze stryszku jednym wentylatorkiem przez sufit. 4. Rozprowadzić turbiną buczącą pod wkładem do wszystkich. Proszę o poradę bo sam już głupieję. Pod schodami mam piwniczkę i teoretycznie mógłbym do 7 doprowadzić kanał ale byłoby 2-3 załamania pod kątem prostym. Nie wiem co o tym myśleć grawitacją do pom. 7 ( tylko w przypadku obniżenia sufitu w przedpokoju) do grawitacyjnego rozprowadzenia ciepła potrzebne są większe przekroje rur, i jedna rura na jedno pomieszczenie. jeżeli wymuszony ( lepsza opcja w tym przypadku) można obsłużyć całe poddasze i powrócić ze stryszku na parter do pom. 7 . Tylko podejść do tego z głową! Z zasady wyloty pow. najlepiej nad oknami, w innym przypadku mogą wystąpić "martwe powierzchnie" powietrze ciepłe na piętro rozprowadzone przez jeden rozdzielacz! i możliwie jenej długości odcinki rur. pom 7 , za turbiną kształtka Y i jeden na rozdielacz 2 wyjscie na pom 7. najlepiej kanały z blachy tzn. gładkie (małe straty na sprężu) przy użyciu spiro straty około 30% Tak sobie czytam kilka razy Twoją radę odnośnie schematu DGP i doszedłem do wniosku że nic nie rozumiem Uśliciśij proszę: z kominka wychodzi jedna rura i co dalej? Czy turbina musi być umieszczona jak najbliżej wkładu (czyli bezpośrednio nad nim), czy też mogę ją np umieścić bardziej w środku domu - konkretnie nad klatką?? W każdym przypadku na pewno na stryszku Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 25.02.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 może być nad klatką schod. jedną rurą do wentylatora, od wentylatora do Y, i z trójnika jedna na rozdzielacz piętra a druga do Y na np: dwa pomieszczenia parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 26.02.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Ludziska powiedzcie co zrobić w sytuacji, gdy pod kominkiem położóno styropian (wiem wiem głupi jestem i ogólnie nie dopilnowałem "fachowców" - na usprawiedliwienie powiem, że ojecem zostaęłm wtedy i w szoku byłem ). W każdym razie - czy to mnie całkowicie dyskwalifikuje jako potencjalnego posiadacza kominka czy tez da się coś uratować ? dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 26.02.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 an-bud Kominek już mam muszę tylko wykonać komorę Nad wkładem i stamtą wypuścić rury rozprowadzające powietrze. Zdjęcie poniżej: http://images32.fotosik.pl/18/55c8d8981cf6f608med.jpg Chciałbym obudowąć go płytami GKB prosto do góry. Jak poprawnie wykonać taki szkielet. Drzwiczki śą podnośzone do góry więc chyba trzeba zachować jakiś odstęp. Ładne to, jaki to model i ile kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts