Kominki Piotr Batura 06.02.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Prawdopodobnie masz szybę pirolityczną, ograniczającą emisję ciepła tą drogą. To powinna być zaleta, szczególnie że dość kosztowna. Pewnie by tak było, gdyby sprzedawca lub instalator wiedzieli co Ci sprzedają. Jest jeszcze taka opcja, że doskonale wiedzieli, ale jakoś nie wpadli na to by Ci dać o tym znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 06.02.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) Witam. mam pytanie dotyczace wkladu Dovre 2180 cbs... czy wklad ten posiada szybe inna niz inne wklady? Tj. grubsza, lub ze specjalnego tworzywa, ktore nie daje takiego goraca jak inne szyby? Jak sie otworzy drzwiczki mozna sie spalic, a przy zamknietych malo co ciepla. I niestety musze sie znowu kierowac porownaniem innych wkladow, bo u rodzicow i siostry jest goraco od szyby. Pytalam tez innych, ktorzy maja kominki i to samo. Tylko u mnie jak zwykle problem z tym Dovre!!! Ten wkład ma dużą wadę. Jest to duże palenisko, które ma krociec przylaczeniowy do powietrza do spalania fi 100 mm co jest absurdalne. Jeszcze na dodatek to powietrze jest dzielone na ruszt i szybę. Jak to ma się palić? Nijak! Wędzarnia! Jeszcze automatyczny "siberek". Jak otworzy się drzwi i szyber to powietrze powoduje potworne spalanie wszak to duże palenisko. To tak jak ssanie w aucie gdy zapalamy na zimno. Pzdr Edytowane 6 Lutego 2014 przez DANIEL SIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 06.02.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Pewnie jest problem też z czystością szyby, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaM. 07.02.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Daniel tak, szyba szybko sie brudzi, natomiast jesli chodzi o czyszczenie to wzgledne. Kupilam specjalny plyn, zeby sie nie bawic z tym godzine. Sa jednak miejsca na szybie, ktorych nie mozna doczyscic i zostaja czarne plamki, mimo kilkukrotnym powtorzeniom w scieraniu. Jesli zas chodzi o sama szybe, to facet powiedzial mi jedynie tyle, zeby na nia uwazac, bo kosztuje 1600zl :/ Moznato cholerswto wymienic na zwykla?? Daniel widze, ze sie orientujesz w tych wkladach. Miales? Wiesz moze, czy mozna jakos zaradzic "wedzeniu"? Swoja droga, bardzo dobrze to ujales Jeszcze chce wam pokazac jak wyglada moja obudowa kominka po 3m-cach palenia, a raczej wedzenia. Edytowane 7 Lutego 2014 przez MarzenaM. dodanie zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.02.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Niestety nie wiele można zrobić....wszak każda ingerencja w palenisku to utrata gwarancji. Jedynym ratunkiem jest suche drewno, naprawdę suche albo brykiet. Od biedy można z tego nieudanego wkładu zrobić archaiczne palenisko i usunąć górną uszczelkę od szyby. Zrobi się tam szczelina, która będzie się dostawalo powietrze. Ale gdy dom jest z mechaniczną wentylacja np odpada. Decyzja jednak należy do państwa, choć jest to bezpieczne. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaM. 07.02.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Teraz rozpalilam w kominku deskami, ktore lezaly dobre 10lat. Pieknie sie palilo, bylo czuc cieplo, ale boje sie o obudowe... czy jak sie zeliwo rozchodzi od goraca to moze peknac marmur? Pokazalam zdjecie powyzej. Juz strasznie sie porozchodzil ( z winy fachowca), i pytanie czy przy wiekszej temperaturze moze sie cos stac z marmurem??I jeszcze pytanie dotyczace tej uszczelki. Mowisz o tej, do ktorej jest przykrecona szyba od gory? A dym nie bedzie sie tamtedy wydostawal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 07.02.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 I jeszcze pytanie dotyczace tej uszczelki. Mowisz o tej, do ktorej jest przykrecona szyba od gory? A dym nie bedzie sie tamtedy wydostawal? - czy do uszczelki można coś przykrecić? to taki sznur - wyobraź sobie wodospad .. czy część wody jest w stanie płynąć pod górę? to taka analogia .. powietrze ma sie tamtędy dostawac do wkładu, a nie wydobywać (zakładając że brak wentylacji mechanicznej i jest ciąg w kominie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 07.02.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Większość tanich zeliwniakow i nie tylko ma takie rozwiązanie bez uszczelki, także spoko. Jednak droga pani....Ten wkład ma bardzo dużą moc, nawet ponad 20 kw. Żeliwo akurat jest dobrej jakości a sam wkład waży 200 kg. Ten wkład wymaga sporej wiedzy w zakresie wykonania pod niego obudowy. Musi mieć bardzo dobrą wentylację wewnątrz obudowy. W innym przypadku prędzej czy później obudowa kominka może ulec zaplonowi i będzie pożar. Marmur oczywiście pęknie, kwestia czasu i temperatury. Proszę wezwać fachowca i niech naprawia pod okiem albo radą doświadczonego kominiarza. Takie są niestety fakty. Pzdr serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaM. 07.02.2014 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 - czy do uszczelki można coś przykrecić? to taki sznur - wyobraź sobie wodospad .. czy część wody jest w stanie płynąć pod górę? to taka analogia .. powietrze ma sie tamtędy dostawac do wkładu, a nie wydobywać (zakładając że brak wentylacji mechanicznej i jest ciąg w kominie) Tak tak. Juz wiem o co chodzi! Pomyslalam o czyms innym Pisalam w tej sprawie do fachowca. Ma sie do mnie zglosic dopiero w marcu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 09.02.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Ja nie jestem zdunką , ale pytania staram się zadawać podając max informacji, szczególnie jak sama jestem zielona w temacie. Szanowna Koleżanko, "zielony" czasami niestety nie wie, które to informację są ważne w konkretnej sprawie. Gdyby wiedział to już nie byłby taki zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.02.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Szanowna Koleżanko, "zielony" czasami niestety nie wie, które to informację są ważne w konkretnej sprawie. Gdyby wiedział to już nie byłby taki zielony. Ekmir, ależ ja to wiem. Całą wiedzę jaką mam np. o kominkach zdobyłam sama czytając. Zaczynam pytać dopiero, gdy natrafiam na „ścianę”. Ty zacząłeś pytać prawie od końca. Nie obraź się proszę, ale zasłużyłeś na „forumowy dokształt”. Czy pamiętasz co było napisane pod Twoim nikiem, gdy zarejestrowałeś się na fm ? PRZECZYTAJ ZANIM ZAPYTASZ. Tymczasem zadając swoje pytanie od razu popełniłeś 2 błędy: zapytałeś nie szukając wcześniej żadnych informacji; nie podałeś żadnych informacji dotyczących wymagań jakie stawiasz kominkowi. z twojego pytania można by wnosić, że może masz już upatrzony wkład (?????) albo, że już go kupiłeś. Jeśli 3-ci punkt jest trafnym domysłem, to raczej nie jesteś taki „zielony” jak chciałbyś wmówić. „Zielony” powinien najpierw sprecyzować swoje oczekiwania. Potem może zacząć pytać i na pewno wtedy spotka się z odpowiedzią fachowca. Albo przynajmniej taka laiczka i fanka jak ja kominków spróbuje go trochę naprowadzić i pomoże zadawać mam nadzieję właściwe pytania. No, więc najpierw zastanów się czemu ma służyć Twój kominek: czy ma być ozdobą i dostarczać tylko przyjemności z patrzenia na ogień? czy ma ogrzewać? Jeśli będziesz go traktował przyjemnościowo:podaj powierzchnię pomieszczenia w którym się znajdzie (duży, mocny wkład może być nieodpowiedni). Jakie masz ogrzewanie w domu i czy chciałbyś, żeby kominek to pomieszczenie dogrzewał. A może chciałbyś odprowadzić nadmiar ciepła z kominka do innych pomieszczeń. Jeśli ma ogrzewać:czy ma grzać na użytek całego domu (jaka powierzchnia i kubatura); czy ma ogrzewać konkretne pomieszczenie (jaka powierzchnia i kubatura). To na początek A więc, zastanów się, opisz sytuację i oczekiwania, a potem oczekuj odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.02.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Jaką najlepiej zastosować obudowę (materiał) do kominka ? Najlepsza będzie odpowiednia do Twoich potrzeb, jak i możliwości finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.02.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Najlepsza będzie odpowiednia do Twoich potrzeb, jak i możliwości finansowych. Ciekawe, czy go nie spłoszyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 11.02.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Ciekawe, czy go nie spłoszyliśmy. Nie jestem płochliwy, chociaż nie wiem czemu mają służyć niektóre odpowiedzi typu "...odpowiednia ..." bo niczego nie wnoszą. Mam wkład Sparthem Varia Ah pestka56 zawsze przeszukujesz ponad 300 stron zanim zapytasz, tak szczerze ? Może powinienem tak zrobić ale w ostatnim czasie wracam z pracy, jadę na budowę (pracuje) wracam późno do domu i jeszcze szukam różnych tematów w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.02.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) No to "wnieś" coś do pytania, bo inaczej odpowiedź powinna mieć 300 stron... Sam wkład to mało... Pestka to niezły zawodnik w przeszukiwaniu. Jeszcze nie raz Ci się może przydać. Edytowane 11 Lutego 2014 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.02.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Eniu....uuuuuuuuuuuuu Ekmir, nie czytam całego forum. Bez sensu. Znam niektóre wątki, bo mnie osobiście interesują, bo są tam możliwości ruszenia wyobraźnią. Jak wpadłam na PITa, któremu Eniu i inni Zduni pomagali w samodzielnej budowie ciepłego kominka, to przeczytałam od dechy do dechy. Nieco ponad 200 stron wtedy było. Mam nawet trochę postów zapisanych. Dużo się nauczyłam. Generalnie w necie można znaleźć wszystko wpisując odpowiednie słówka w wujka google. Tylko też trzeba pokombinować, bo to śmietnik. Są dobre z złe informacje. Tak to wygląda, że lubię najpierw spróbować znaleźć wiedzę sama, a potem ją weryfikuję u fachowców. Ty jakbyś kilka stron się cofnął tu w wątku, też byś od razu załapał co napisać, żeby zduni poważnie odpowiedzieli. Leniuszek z Waćpana ot co. Kilka postów wcześnie napisałam: ...najpierw zastanów się czemu ma służyć Twój kominek: czy ma być ozdobą i dostarczać tylko przyjemności z patrzenia na ogień? czy ma ogrzewać? Jeśli będziesz go traktował przyjemnościowo: podaj powierzchnię pomieszczenia w którym się znajdzie (duży, mocny wkład może być nieodpowiedni). jakie masz ogrzewanie w domu i czy chciałbyś, żeby kominek to pomieszczenie dogrzewał. a może chciałbyś odprowadzić nadmiar ciepła z kominka do innych pomieszczeń. Jeśli ma ogrzewać: czy ma grzać na użytek całego domu (jaka powierzchnia i kubatura); czy ma ogrzewać konkretne pomieszczenie (jaka powierzchnia i kubatura). To na początek ...zastanów się, opisz sytuację i oczekiwania, a potem oczekuj odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 12.02.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Pestka to niezły zawodnik w przeszukiwaniu. Jeszcze nie raz Ci się może przydać. Mam taką cichą nadzieję, że pomoże i się przyda Ekmir ... Leniuszek z Waćpana ot co. Szanowna Koleżanko to nie tak, nie znasz mnie. Sam dużo pracuję na budowie, dużo szukam w necie (wujek google nie jest mi obcy). Uważam jednak, że jeśli ktoś już zgłębił temat to może podpowiedzieć/pomóc. Ja przynajmniej jak coś już zgłębiłem to dziele się wiedzą i doświadczeniem. Jeśli chodzi o mój kominek to tak jak już pisałem jest to Sparthem Varia Ah (otwierany do góry). Zamontowany w salonie. Bez płaszcza wodnego. Nie nastawialiśmy się aby wykorzystywać go do ciągłego ogrzewania domu, raczej okolicznościowo i alternatywnie gdyby inne ogrzewanie uległo np. awarii. Ponieważ na dolnej kondygnacji wszystkie pomieszczenia są otwarte: kuchnia, jadalnia, salon, przedpokój (za wyjątkiem: łazienki i wiatrołapu) to mógłby mieć możliwość ogrzania tej powierzchni (ok. 70 m2). Powierzchnia salonu: 35 m2 Od producenta wkładu otrzymałem taką odpowiedź: "W przypadku wkładu Vatia AS h najkorzystniejsze jest wykorzystanie tzw zimnej zabudowy ( promat ) w cyrkulacji powietrznej gorącego powietrza ". Proszę o sugestie w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.02.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Otrzymałeś konstruktywną i wyczerpującą odpowiedź od producenta. Bylebyś nie popadł w syndrom wełny i ...nic dodać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 12.02.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Nie przepadam za wełną. W ociepleniu też jej nie stosuję.Czyli płyty wapienno - krzemianowe będą najkorzystniejszym rozwiązaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.02.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) Eniu, Ty jak zawsze krótko i „supełkowato” się wyrażasz. Podaj trochę konkretów. Najlepiej żeby zastosować calościowo płyty krzemianowo-wapniowe ? Czy też tylko jako izolację, a od przodu dać coś co przyjmie do siebie trochę ciepła i potrzyma je dłużej. Pytam, bo ja lubię dotykać ciepłej ściany kominka lub pieca. Ekmir, Nie obrażaj się, proszę. Chciałam z Ciebie wyciągnąć te kilka słów, które w końcu napisałeś Oczywiście zawsze pomogę jeśli czasu i możliwości mi wystarczy. Bardzo lubię kominki i schody, więc tu się troszkę wyżywam Masz dość podobną sytuację kominkową jak ja. Otwarta przestrzeń parteru. U mnie salon z jadalnią (kwadrat 58 m2), kuchnia (13,8 m2), hal ze schodami (jakieś 23 m2) i jeszcze pełen widok na antresolę (10,4 m2) na poddaszu. Salon od kuchni oddziela pokaźny wolnostojący komin. Wszystko otwarte. Salon i antresola mają sufity ukośnie schodzące się w szczytach dachów na wysokości 7-8 m. Jak widzisz mam powód by „grzebać się” w kominkach, bo wielkość pomieszczeń pozwala na szaleństwa, a ja muszę te szaleństwa tak zrobić by nie zbankrutować. Ciągle mam kominek tymczasowy, bo marzy mi się wielkie palenisko. Edytowane 12 Lutego 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts