ekmir 20.05.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Jeśli płyty przyklejasz do krzemianów, tak. Przykręcając na sucho - bez sensu. Cenna informacja, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.05.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 a one są jakieś lepsze od płyt SILCA Nie są gorsze. Maja inną gęstość. Nie wiem jak się do Twojego pytania ma kryterium ceny? Dawno nie śledziłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 20.05.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Z tego co zauważyłem to nie ma wielkiej różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 20.05.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Nie są gorsze. Maja inną gęstość. Nie wiem jak się do Twojego pytania ma kryterium ceny? Dawno nie śledziłem... A jak mają większą gęstość to ... co na tym zyskują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 20.05.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witam. Pillroof ... masz wokół siebie kilka dobrych i kompetentnych firm kominkowych, zrzeszonych w stowarzyszeniu branżowym Zamiast szukać w internecie, pojedź, zadzwoń, porozmawiaj na żywo . Tak zrobię! Nie wiedziałam, że takowe stowarzyszenie jest A miałam obawy, że trafię na 'fachowca'. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 22.05.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Panowie mam jeszcze kilka pytań:1. Czy miedziane rury podpięte do kominka z płaszczem znajdujące się w obudowie kominka trzeba zaizolować - jak tak to czym?2. Czy przewód od czujnika temperatury też trzeba zaizolować czy jest na tyle wytrzymały że obejdzie się bez dodatkowej izolacji?3. Czym zaizolować przewód łączący przepustnicę ze sterownikiem?Z góry wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Masz fotki? Rur nie izoluj ale plastik w pobliżu rury i w górnych partiach obudowy raczej tak. Na dole (pod wkładem) niekoniecznie. Fotki prawdę powiedzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 22.05.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Przewód od czujnika temperatury będzie szedł za kominkiem, przewód od przepustnicy będzie szedł ze spodu kominka do góry, przewód zasilający do sterownika z boku kominka z góry, a przewód do pompy z dołu do góry z boku kominka. Czym te przewody zaizolować?????? Kilka fotek z podłączenia kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.05.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam.Zdjęcie nr 1 - źle podpięte, brak niektórych elementów, sama przepustnica nie powinna być w tym miejscu ... inaczej się to robi ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 23.05.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) Witam. Zdjęcie nr 1 - źle podpięte, brak niektórych elementów, sama przepustnica nie powinna być w tym miejscu ... inaczej się to robi ... Pozdrawiam. Wiem, że jest źle a dokładniej było źle bo teraz przepustnica znajduję się z boku kominka tylko akurat nie mam aktualnych zdjęć. A tak z ciekawości to jak powinna być prawidłowo zamontowana przepustnica??? A czym zaizolować wszystkie przewody, które znajdą się w obudowie kominka???? Edytowane 23 Maja 2014 przez jarson78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.05.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam. A tak z ciekawości to jak powinna być prawidłowo zamontowana przepustnica??? Jako rzecz mechaniczna tudzież z dołączoną elektroniką, ma prawo się pospuć kiedyś lub rozregulować. Musi być zamontowana w sposób dający możliwość jej wymiany. Np. przez kratkę wlotową (większą niż sama przepustnica) lub rewizję w zabudowie kominka. Przepustnice z elektroniką (do sterowników) winny być zamontowane z dala od wysokiej tempratury (wiadomo dlaczego) i elektroniką "na górze" (na elementach doprowadzających powietrze do wkładu można pięknie zaobserwować co to jest "punkt rosy" i w jak dużej ilości wykrapla się woda w ten sposób). A czym zaizolować wszystkie przewody, które znajdą się w obudowie kominka???? Które przewody masz na myśli ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 25.05.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Czyli jak zamontuje przepustnice zaraz za kratka to bedzie dobrze? Jesli chodzi o przewody to ma namysli ten od przepustnicy, przewod zasilajacy do sterownika i ten od pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 28.05.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Witam. Mam pytanie odnośnie rozprowadzenia bezpośrednio z kominka grawitacyjnie powietrza do innych pomieszczeń. Czy można to zrobić rurami z ociepleniem pod sufitem (będzie zabudowany) czy lepiej jest to wykonać tunelami na podłodze piętra? Druga sprawa doczytałem się gdzieś informacji, że przy grawitacyjnym rozprowadzeniu najlepiej jeśli każde dogrzewane pomieszczenie ma osobną rurę/kanał, bez jakiś rozdzielaczy itd. Jest to ponoć związane z lepszym/mocniejszym przepływem powietrza bezpośrednio z kominka. Czy jest to prawda? Z góry dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu tych kwestii. Chodzi o coś w tym styluhttp://img.projektoskop.pl/003grawitacyjny_syst.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 30.05.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Witam. Mam pytanie odnośnie rozprowadzenia bezpośrednio z kominka grawitacyjnie powietrza do innych pomieszczeń. Czy można to zrobić rurami z ociepleniem pod sufitem (będzie zabudowany) czy lepiej jest to wykonać tunelami na podłodze piętra? Lepiej tam, gdzie kanały będą miały - mogły mieć większy przekrój. Większy i bardziej zbliżony do okrągłego albo kwadratowego i mniej załamań (kolan). Przy suficie też teoretycznie mniejsze straty (bo cieplej), ale to nie ma już takiego znaczenia. Druga sprawa doczytałem się gdzieś informacji, że przy grawitacyjnym rozprowadzeniu najlepiej jeśli każde dogrzewane pomieszczenie ma osobną rurę/kanał, bez jakiś rozdzielaczy itd. Jest to ponoć związane z lepszym/mocniejszym przepływem powietrza bezpośrednio z kominka. Czy jest to prawda? Prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 01.06.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Jakim klejem należy łączyć płyty krzemianowo - wapienne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.06.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Witam. Klejem do płyt krzemianowo-wapiennych ... Większość producentów / importerów tego materiału posiada systemowe kleje i pozostałe akcesoria do ich obróbki i montażu. Zastosuj klej oferowany przez sprzedawcę / producenta płyt jakie posiadasz ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 01.06.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Wykonanwca zastosował ATLAS PLUS, czy to dobre rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Jak zagruntował klejone krawędzie i skręcił wkrętami do drewna, nie zawali się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 01.06.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Jak zagruntował klejone krawędzie i skręcił wkrętami do drewna, nie zawali się Gruntował i skręcał. Ale czy ten klej jest ok, czy raczej jednak powinno się zastosować inny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 01.06.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Rozumiem, ze powinien zastosować klej zalecany przez producenta, tak ?Czy zastosowanie kleju ATLAS PLUS jest zgodne ze sztuka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts