Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Pillroof ... masz wokół siebie kilka dobrych i kompetentnych firm kominkowych, zrzeszonych w stowarzyszeniu branżowym

Zamiast szukać w internecie, pojedź, zadzwoń, porozmawiaj na żywo :)

.

Tak zrobię! Nie wiedziałam, że takowe stowarzyszenie jest :) A miałam obawy, że trafię na 'fachowca'. Dzięki

Panowie mam jeszcze kilka pytań:

1. Czy miedziane rury podpięte do kominka z płaszczem znajdujące się w obudowie kominka trzeba zaizolować - jak tak to czym?

2. Czy przewód od czujnika temperatury też trzeba zaizolować czy jest na tyle wytrzymały że obejdzie się bez dodatkowej izolacji?

3. Czym zaizolować przewód łączący przepustnicę ze sterownikiem?

Z góry wielkie dzięki za pomoc

Przewód od czujnika temperatury będzie szedł za kominkiem, przewód od przepustnicy będzie szedł ze spodu kominka do góry, przewód zasilający do sterownika z boku kominka z góry, a przewód do pompy z dołu do góry z boku kominka.

Czym te przewody zaizolować??????

Kilka fotek z podłączenia kominka

2014-05-12 17.52.29.jpg2014-05-12 17.51.34.jpg2014-05-12 17.51.41.jpg

Witam.

Zdjęcie nr 1 - źle podpięte, brak niektórych elementów, sama przepustnica nie powinna być w tym miejscu ... inaczej się to robi ...

Pozdrawiam.

Wiem, że jest źle a dokładniej było źle bo teraz przepustnica znajduję się z boku kominka tylko akurat nie mam aktualnych zdjęć.

A tak z ciekawości to jak powinna być prawidłowo zamontowana przepustnica???

A czym zaizolować wszystkie przewody, które znajdą się w obudowie kominka????

Edytowane przez jarson78

Witam.

A tak z ciekawości to jak powinna być prawidłowo zamontowana przepustnica???

Jako rzecz mechaniczna tudzież z dołączoną elektroniką, ma prawo się pospuć kiedyś lub rozregulować. Musi być zamontowana w sposób dający możliwość jej wymiany. Np. przez kratkę wlotową (większą niż sama przepustnica) lub rewizję w zabudowie kominka. Przepustnice z elektroniką (do sterowników) winny być zamontowane z dala od wysokiej tempratury (wiadomo dlaczego) i elektroniką "na górze" (na elementach doprowadzających powietrze do wkładu można pięknie zaobserwować co to jest "punkt rosy" i w jak dużej ilości wykrapla się woda w ten sposób).

A czym zaizolować wszystkie przewody, które znajdą się w obudowie kominka????

Które przewody masz na myśli ?

Pozdrawiam.

Witam. Mam pytanie odnośnie rozprowadzenia bezpośrednio z kominka grawitacyjnie powietrza do innych pomieszczeń. Czy można to zrobić rurami z ociepleniem pod sufitem (będzie zabudowany) czy lepiej jest to wykonać tunelami na podłodze piętra?

Druga sprawa doczytałem się gdzieś informacji, że przy grawitacyjnym rozprowadzeniu najlepiej jeśli każde dogrzewane pomieszczenie ma osobną rurę/kanał, bez jakiś rozdzielaczy itd. Jest to ponoć związane z lepszym/mocniejszym przepływem powietrza bezpośrednio z kominka. Czy jest to prawda?

Z góry dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu tych kwestii.

Chodzi o coś w tym stylu

http://img.projektoskop.pl/003grawitacyjny_syst.jpg

Witam. Mam pytanie odnośnie rozprowadzenia bezpośrednio z kominka grawitacyjnie powietrza do innych pomieszczeń. Czy można to zrobić rurami z ociepleniem pod sufitem (będzie zabudowany) czy lepiej jest to wykonać tunelami na podłodze piętra?

Lepiej tam, gdzie kanały będą miały - mogły mieć większy przekrój. Większy i bardziej zbliżony do okrągłego albo kwadratowego i mniej załamań (kolan). Przy suficie też teoretycznie mniejsze straty (bo cieplej), ale to nie ma już takiego znaczenia.

Druga sprawa doczytałem się gdzieś informacji, że przy grawitacyjnym rozprowadzeniu najlepiej jeśli każde dogrzewane pomieszczenie ma osobną rurę/kanał, bez jakiś rozdzielaczy itd. Jest to ponoć związane z lepszym/mocniejszym przepływem powietrza bezpośrednio z kominka. Czy jest to prawda?

Prawda

Witam.

Klejem do płyt krzemianowo-wapiennych ... :)

Większość producentów / importerów tego materiału posiada systemowe kleje i pozostałe akcesoria do ich obróbki i montażu.

Zastosuj klej oferowany przez sprzedawcę / producenta płyt jakie posiadasz ...

Pozdrawiam.