Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziekuje za podpowiedz. to juz druga osoba ktora twierdzi, ze ten wklad bedzie za duzy i ciesze sie ze nie pokusilam sie o zamowienie go.. co do romotopa - ok wezme pod uwage, ale w czym jest lepszy od lazara compact? tak łopatologicznie poprosze ;] i na czym polega ta jego regulacja mocy? w jaki sposob sie ją reguluje? czytalam tez watek -> http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206959-Romotop-6-6-2-TV-czy-Lazar-Wespa - w ostatnim poscie forest pisze "nowa wersja tego paleniska ma fatalnie zrobiony obieg spalin w środku, który potrzebuje dużo większego ciśnienia w kominie niż każdy inny wkład. Nie ma w nim możliwości skrócenia obiegu spalin przy rozpalaniu czy otwarciu drzwiczek." ktos sie orientuje czy od tego czasu producent wprowadzil jakies poprawki w tym temacie?

Obiecałam wklejać inspiracje kominkowe. Zastanawiałam się od czego zacząć, bo różnorodność obudów jest ogromna. To jeden problem :)

Drugi, to – jeśli będę wklejać tutaj, to rozwodnię wątek, a gdy ktoś będzie chciał poszukać inspiracji też będzie mu trudno dogrzebać się.

Zakładam wątek: INSPIRACJE KOMINKOWE

Obiecałam wklejać inspiracje kominkowe. Zastanawiałam się od czego zacząć, bo różnorodność obudów jest ogromna. To jeden problem :)

Drugi, to – jeśli będę wklejać tutaj, to rozwodnię wątek, a gdy ktoś będzie chciał poszukać inspiracji też będzie mu trudno dogrzebać się.

Zakładam wątek: INSPIRACJE KOMINKOWE

http://emotikona.pl/emotikony/pic/15icon_jupi.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/15icon_jupi.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/15icon_jupi.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/15icon_jupi.gif

Interesuje mnie wkład kominkowy Nadia 10 kW by kratki.pl

Zadałam pytanie na założonym dla tego wkładu wątku tutaj, ale coś tam bardzo cicho :( Powtórzę więc pytanie w tym miejscu, bo tu może i ruch większy i może ktoś zechce głos zabrać. Wkład jest nowością w ofercie kratek, ale może, choćby na podstawie danych producenta, któryś z forumowych fachowców dokona jego oceny? Piotr Batura testował wkład na szkoleniu potargowym. Mam nadzieję, że spostrzeżenia co do jego jakości nie są tajemnicą i może się odezwie :)

Witam.

Co rozumiesz pod pojęciem "współpracowały z rekuperatorem" ?

Czy pod pojęciem "dom pasywny" rozumiesz faktycznie taki dom, czy też jednąz wielu "naszych polskich" odmian czegoś takiego ?

Generalnie nie ma wkładów kominkowych przeznaczonych do domów pasywnych ... bo dom pasywny z założenia nie posiada czegoś takiego jak kominek czy piecyk / koza ... stąd moje dwa poprzednie pytania.

Są paleniska do domów energooszczędnych. A i tu wiele zależy nie tyle od samego paleniska, co od kogoś, kto robi projekt całości kominka w takim domu i zajmuje się jego wykonaniem. Samo palenisko (wkład) nie wystarczy ... tu musi być jeszcze cała reszta takiej instalacji pomiędzy wkładem a wlotem do komina, misi być elektronika sterująca tym i musi być jeszcze zabudowanie tego wszystkiego.

Kozy ? NIe znajdziesz narynku kozy mniejszej niż produkującej ciepło w ilości 2-5 kWh ... czyli masz już odpowiedź czy nadają się do prawdziego domu pasywnego ...

Są jeszcze piecyki na pellet, które mogą (prawie) spełniać założenia domów pasywnych.

Jeszcze masz do przerobienia temat samego komina w takim domu ... to też kolejna przeszkoda, której nie zakłąda w ogóle dom pasywny ...

Wbrew pozorom to trudny temat, kóry ogarnia pod względem technicznym może z kilka zaledwie osób w nazym kraju.

Pozdrawiam.

Interesuje mnie wkład kominkowy Nadia 10 kW by kratki.pl

Zadałam pytanie na założonym dla tego wkładu wątku tutaj, ale coś tam bardzo cicho :( Powtórzę więc pytanie w tym miejscu, bo tu może i ruch większy i może ktoś zechce głos zabrać. Wkład jest nowością w ofercie kratek, ale może, choćby na podstawie danych producenta, któryś z forumowych fachowców dokona jego oceny? Piotr Batura testował wkład na szkoleniu potargowym. Mam nadzieję, że spostrzeżenia co do jego jakości nie są tajemnicą i może się odezwie :)

Próbuje jakiś urlop "robić", więc proszę mnie nie karać zbyt surowo:p O Nadii nic złego powiedzieć nie mogę. Mogę tylko stwierdzić, że dzieli ją przepaść w stosunku do dotychczasowej oferty firmy...

Witam.

Zawsze należy oferowaną technikę z ceną jeszcze skonfrontować ... wkładu tak dużego jak Oliwia z boczną, podnoszonądo góry szybą nie znajdzie się gdzie indziej za taką cenę. I tu wkraczamy w sferę odwiecznych dylematów budujacego ... dać dwa razy więcej za produkt lepszy technicznie czy zadowolić się produktem tańszym, kóry wbrew pozorom może i spełnia jak najbardziej oczekiwiania wielu użytkowników.

Pozdrawiam.

Kominek będzie pełnił funkcję dekoracyjno-melancholijną :) - nie jest kupowany z myślą o ogrzewaniu domu tylko o dawaniu ładnego i miłego światełka w salonie. A taki wybraliśmy, bo pasuje nam do całościowego projektu salonu. Dodam, że dom wyposażony jest w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła oraz ogrzewany będzie pompą ciepła.

Biorąc pod uwagę powyższe, czy dalej może być ten wkład ?

Witam.

Dodam, że dom wyposażony jest w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła

No to już raczej wyklucza Oliwię ...

Niestety, ale rekuperacja pociąga za sobą zakup dużo droższego, szczelnego paleniska. Albo tańszego z częściowym poborem powietrza do spalania z wnętrza domu i użytkowania go np. przy rozszczelnionych oknach ... co rypie na łeb ideę rekuperacji ...

Pozdrawiam.

Romotop rodzina ANGLE w wersji z podstawą do pierścieni akumulacyjnych , wersja podnoszona lub otwierana .

Pracuje w 100% na powietrzu zewnętrznym - CDP.

Palenisko bez rusztowe .

Spełnia niemieckie normy czystości spalin które zaczną obowiązywać w 2015 roku i to jeszcze z zapasem 30% .