Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

jesteśmy na etapie wyboru wkładu kominkowego, sposobu obudowy itp. Mamy o tyle nietypową sytuację że kominek będzie się znajdował pod schodami, schody są w kształcie l_I są poprowadzone w koło komina. mamy poprowadzone podłączenie powietrza z zewnątrz, komin znajduje się między pokojem dziennym (ok25mkw) a otwartą kuchnią (16mkw). schody są ze stalowej konstrukcji i docelowo będą z kamiennymi stopnicami.

Kominek będzie pełnił raczej tylko funkcje dekoracyjne, rozpalany będzie tylko okazjonalnie.

Pierwszym wkładem który wpadł nam w oko był panoramiczny kominek 101-E jakiejś hiszpańskiej firmy, ale okazało się że nie jest wyposażony w otwór do pobierania powietrza z zewnątrz :( (kupno takiego wkładu i oddawanie go do przeróbki chyba nie ma sensu?) a szkoda bo jak do tej pory to wkład który wizualnie spodobał się nam najbardziej.

druga opcja to sporo mniejszy kominek a mianowicie Basia z kratki.pl, tańszy i mniejszy niż poprzedni typ.

ostatnio pojawił się pomysł zamontowania kominka narożnego tzn z dodatkową szybą boczną, jakiś marketowy model za ok 3tys.

Jesteśmy w kropce i zupełnie nie wiemy na co się zdecydować. obudowę kominka planujemy murowaną, tzn nie z tych gipsowych różowych płyt, tylko klinkier, szamot, lub jakieś bloczki. w temacie kominków jesteśmy zupełnymi amatorami, z góry dziękuje za odp i pomoc.

Zależy ile pieniędzy chcesz wydać. :)

W opisanej sytuacji ja celowałabym we wkład kominkowy czterostronny, przy czym nie wszystkie szyby muszą być otwierane.

Dosyć długo szukałem odpowiedzi na swoje pytanie, ale go nie znalazłem; pozwolę więc sobie je zadać:

Czy, a raczej jak można samemu wykonać kratki do obudowy zimnej? Myślę o zespawaniu "w ramkę" czterech odcinków kątownika. Nie wiem tylko, z czego miałby on być i jak ewentualnie zabezpieczony/wykończony? Nierdzewki nie mam jak spawać, chromy odpadają (nie wiem zresztą jak z ich wytrzymałością na wysoką temp.) Być może moje rozmyślania do niczego się nie nadadzą, ale cena gotowych "loftów" zachęciła mnie do poszukiwań tańszego rozwiązania.

Dodatkową zaletą byłaby idealnie dobrana powierzchnia kratek.

A może zrób to metodą jaką stosuje się w piecach kaflowych.

A może zrób to metodą jaką stosuje się w piecach kaflowych.

Chętnie, czyli.... ? ;-)

A co do ceny - Zdun Darek B - płaciłbym wyłącznie za materiał, więc chyba nie wydałbym na kratkę ponad 100 zł, jak chcą za to w np. kratki.pl. Pomijając, że wyrób własny byłby raczej pozbawiony wewnętrznej maskownicy, czyli byłaby to dosłownie ramka z kątownika.

Swoją drogą - rozumiem, że to nie jest warunek konieczny jej prawidłowego działania? (Mówię o "kierunkowej" blendzie wewnątrz kratki)

Właśnie o tym pisałam :) w obudowach kaflowych wstawia się kafelki z otworami. Coś takiego można zrobić też w obudowie kominka. Otwory nie muszą być koniecznie aż takie duże jak tu

Waterfront-House-Australia-Living-Space-Sofas.jpg

Witam

Ładnie prosimy o podpowiedz/pomoc w dobraniu kominka do naszego domku :)

Dom 130m 2 ogrzewanie gazowe/podłogówka , rekuperacja .

Kominek ma pełnić funkcje tylko wizualną i dla samej przyjemności palenia w domku .

Do wydania mamy max 2,5 - 3,5 tyś .

Czytaliśmy już trochę o polecanych wkładach ale we wszystkich niestety łapiemy się w Dolnych widełkach :/

Nasze typy to :

Unica hermes 2

http://allegro.pl/wklad-kominkowy-kominek-unico-hermes-2-modern-i4557256444.html#

Haas+ sohn jonava IV

http://allegro.pl/wklad-kominkowy-kominek-unico-hermes-2-modern-i4557256444.html#

Pama diablo 2

http://allegro.pl/pama-diablo-ii-wklad-kominkowy-670-x-450-kominek-i4622333447.html#

Czy moglibyście nam coś jeszcze polecić ?

Ewentualnie który w tej cenie jest najlepszą opcją :?

(Szukamy w nowoczesnej prostej lini do zabudowy)

Z góry dziekujęmy za pomoc .

Edytowane przez Wielgosie

A mi ktoś zechce pomóc?

Wkład ZIBI z kratek, obudowa z płyt varmsena. Doprowadzenie pow. z zewnątrz, rozprowadzenie DGP bez turbiny - 4 rury fi 125. Kratka na dole i na górze 17x40. Wentylacja przestrzeni pod stropem 2 kratki 11x17. Pytanie o przestrzeń w środku - zaplanowałem po około 7 cm z boków oraz około 10cm z tyłu. Czy tyle nie będzie za mało?

Witam.

Jak chcecie faktycznie zaoszczędzić to po co w ogóle wstawiać kratkę ... ?

Przecież pozostawienie samej dziury będzie najtańsze ...

Pozdrawiam.

Bo chcemy i mieć "kratkę" i zaoszczędzić ;-) Co chyba nie jest niczym zdrożnym. Wydaje mi się, że cena około 100 zł za taki element to sporo, choć jeśli się nie uda sprawy załatwić "tymi ręcami", po prostu odpowiednie kratki kupimy. Ale, jeśli na czymś można zaoszczędzić, dodatkowo ciesząc się z własnoręcznie wykonanego dodatku - czemu nie.

Pytam, bo zrobić go nie problem, problemem jest dla mnie ustalenia JAK zrobić, żeby było dobrze.

Pozdrawiam (sąsiada jeśli się nie mylę) również

Przepraszam, że powielam pytanie ale być może ten wątek jest bardziej odwiedzany i prędzej uzyskam tu odpowiedź.

Jak zrobić, z czego i gdzie to kupić, czerpnię powietrza do kominka. Rura fi 160 położona pod płytą fundamentową. Czy są jakieś specjalne daszki czy zakończenia nakładane na rurę? W jakiej odległości od ściany zrobić czerpnię ? Ma to jakieś znaczenie?

Podobny temat był poruszony tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187914-dop%C5%82yw-powietrza-do-kominka-czerpnia-gruntowa-(GWT)

ale pozostał bez odpowiedzi. Mi konkretnie chodzi o element oznaczony nr 5

Jak dostanę odpowiedź to też podziękuję :)

A zwykły kominek (taki z daszkiem) jakim zakańcza się rurę podającą powietrze np. do systemu rozprowadzenia w oczyszczalni, nie wystarczy? W końcu musisz to tylko osłonić, żeby śmieci nie wpadały.