Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Pewnie mi się oberwie, ale forum jest spore i ciężko znaleźć. A z drugiej strony każdy dom inny :)

Stoimy przed wyborem i budową kominka. Będzie stał w pokoju o powierzchni 40m2. W planach mamy prostu kominek z płaską szybą otwieraną na bok. Obudowa obłożona będzie płytkami ceglanymi (nie klinkier).

Szerokość wkładu/szyby to pewnie ok 80cm. Dom będzie ogrzewany gazem, a kominek to oczywiście dodatek.

I teraz o co chodzi. Niby ten kominek jest tylko dodatkiem, ale chcielibyśmy chyba, żeby jakoś tę energię akumulować. I pytanie - czy to ma sens?

Czy nie jest to przerost formy nad treścią, skoro dom będzie i tak ogrzewany gazem?

A z drugiej strony mam poczucie, że szkoda tego palenia na samo oglądanie :)

No i jeśli wchodzić w akumulację, to o czym pomyśleć oprócz wkładu stalowo-szamotowego? Jest sens robić obudowę z płyt szamotowych czy jakichś innych? Czy na takie palenie od czasu do czasu (w zimę pewnie prawie codziennie) wystarczy sam wkład wspomiany wyżej?

Na pewno nie chcę stawiać pieca kaflowego, czy piecokominka, bo jednak zależy nam na dużej szybie (wiem wiem, duża szyba kłóci się z akumulacją :) )

Prosiłbym specjalistów o jakąś opinię.

Z góry dzięki za pomoc

Witam. Dysponuje kwotą około 3500 zł poszukuje wkładu kominkowego narożnego lewego do tej kwoty. Kominkiem będzie ogrzewany tylko salon o powierzchni około 48 m kw. Nie będzie to jedyne ogrzewanie a dodatkowe i używane czasami. Zastanawiałem się nad wkładem - marta 3 tylko nie wiem co to za firma bo nie mogę znaleźć żadnej opinii o tych wkładach

Czyli z taka kasą to narożny jedynie w klasie "market technology".

W ofercie Romotop wkład narożny od 1060 euro netto

Model KV 6.6.3

- CDP- powietrze do spalania100% zewnętrzne

- stalowy z szamotem

- komora spalania w technice DOUBLE SPIN

- sprawność ponad 80%

- szkło z nadrukiem

- podstawa zintegrowana

Za taką kwotę daj sobie spokój z wkładem z przeszkleniem bocznym, kupisz jedynie produkty najniższej klasy gdzie duża część energii idzie w komin.

Jego estetyka też nie będzie najlepsza.

Za 3500 po rabacie kupisz w firmie kominkowej już średniej klasy wkład z przeszkleniem z przodu.

Będziesz na pewno z niego bardziej zadowolony niż tandetnego z bocznym szybą. Uwierz mi, różnica jest ogromna.

Zibi całkiem nieźle wygląda, ale za podobne pieniążki można zakupić wkład z przeszkleniem z przodu o znacznie lepszych parametrach spalania.

Ale jeśli zależy nam tylko na przepalaniu od czasu do czasu dla przyjemności i widoku ognia to Zibi przyznam jest dobrą propozycją.

Edytowane przez Paweł Jeziółkowski

Za taką kwotę daj sobie spokój z wkładem z przeszkleniem bocznym, kupisz jedynie produkty najniższej klasy gdzie duża część energii idzie w komin.

Jego estetyka też nie będzie najlepsza.

Za 3500 po rabacie kupisz w firmie kominkowej już średniej klasy wkład z przeszkleniem z przodu.

Będziesz na pewno z niego bardziej zadowolony niż tandetnego z bocznym szybą. Uwierz mi, różnica jest ogromna.

Panie Pawle ,

jak da Pan taki rabat to co zostanie ??

Upust to upust ale bez przesady...

Witam

Jak to wlasciwie jest z dolotem powietrza z zew. budynku do paleniska.

Jeden fachowiec zaleca by na dolocie bylo przelamanie kolankiem, a inny- przedstawiciel Sparthermu upiera sie by dolot przechodzi przez sciane rownolegle do posadzki.

Sam nie wiem. Pare stron wczesniej zostal wklejony rysunek z dolotem.

U mnie cos takiego nie sprawdzi sie ze wzgledu na sasiadujacy z kominkiem taras.

Edytowane przez Tomaszs131

Nigdy nie miałem kominka ani piecyka a dziś po raz pierwszy rozpaliłem w moim dovre...i się zakochałem:)..To jest po prostu piękne,od dziś mam nowe hobby,dokładanie do pieca i wpatrywanie w ogień. Chyba mój najlepszy zakup dotąd na budowie:D

pozdrawiam

Gratuluje wyboru życzę przyjemnego użytkowania:D

Myślę że nie ma specjalnego znaczenia w jaki sposób przechodzi w budynku doprowadzenia powietrza. Czy są załamania, różnice poziomu czy wędruje prosto w linii.

Wkład bez problemu pobierze sobie tlen.

Bardziej zwrócił bym uwagę na pole przekroju przewodu doprowadzającego powietrze. Dla sporej części rozwiązań wystarczy przekrój o polu 80cm2 czyli np. rura kanalizacyjna o średnicy 110 mm.

Proszę o ocenę: czy wkład Arcadia narożny, z szybami łączonymi, nadaje sie do domu z rekuperacją?

http://www.kominkowo.pl/?temat=lista&seria=Spartherm&produkt=wk_spartherm_arcadia_vita_angolo_58x39_SL

Mam wątpliwości, mimo polecania go przez 2 firmy kominkowe. Jak duża może powstać nieszczelnosc na łączach? Czym grozi?

Co polecacie w zamian z wkładów narożnych?