Kominki Piotr Batura 24.10.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Dziękuję wszystkim za informację w mojej sprawie ,przekaże to wszystko mojemu wykonawcy jeśli nie obniży rury pewnie się z nim pożegnam. Ale teraz druga sprawa, to jakiś koszmar po osadzeniu tego wkładu w szybie komina , rotowentu na gorze okazało się ,że po kilku dniach opadów deszczu komin jest mokry na dole i wycieka z niego woda .Nic już tego nie rozumiem na gorze jest otwór przecież zabetenowany -skad ta woda nagle ,czy kominiarze którzy osadzali ten wkład popełnili jakiś błąd ? Przedtem jak nie było wkładu ani rotowanta nic nigdy nie było mokre a lało więcej niż teraz. Normalnie ręce opadają,co za wykonawca czego się dotknie to wszystko schrzani - może ktoś mi powiedzieć dlaczego się tak teraz dzieje ? z góry dziękuję za pomoc Prosiłem Cie już wcześniej...Pokaz rotowenta. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=6640646&viewfull=1#post6640646 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.10.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Witam. A to już trzeba by zobaczyć jak wygląda zakończenie (dno) wkłądki kominowej. Czy jest zamknięte, czy też może zostawione otwarte, czy nie ma tam przypadkiem pozostawionego nie zatkanego odskraplacza z którego cieknie ciurkiem woda w ścianę komina. Samo wykonanie zakończenia wkłądki na kominie też jest niewłaściwe - po kilku zimach zacznie Ci się ten komon najnormalniej w świecie rozlatywać od samej góry. Woda będzie wnikać w obrzucony niedbale zaprawą komin i kilkucentymetrowe (sic!!!) fugi pomiędzy cegłami na jego zakończeniu. Zakończenie komina winno być wykonane w postaci szerszej płyty ostatniego elementu wkładki kominowej z wystającymi okapnikami. Jak komniarze, którzy zakładali Ci wkładkę stalową zobaczyli tak nie dbale wykonane zakończenie komina, to powinni taką szerszą płytę zamówić albo zrobić całą czapkę kominową, i w niej puścić luźno wkład stalowy z kołnierzem "przeciwkodeszczowym". Pozdrawiam. Forest dobrze prawisz ale nie róbmy zagadnienia z wyczystki ,którą cudownie nazywasz odskraplaczem. chyba przeciwdeszczowym powiedziałby ................no właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.10.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Witam.Wyczystka i odskraplacz to dwie różne rzeczy w kominie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 24.10.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 Tylko że ktoś budując ten komin nie przewidział że to takie mokre z dna komina to lepiej gdzieś odprowadzić . Podstawowy temat skąd w kominie tyle wody ? Rura stalowa niestety nie chłonie wody , się dostało to i płynie na samo dno .Jeszce raz muszę pochwalić sposób obsadzenia tego strażaka , iście artystyczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.10.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Witam. Wyczystka i odskraplacz to dwie różne rzeczy w kominie ... Pozdrawiam. Jeśli już to nie dwie różne http://www.ogrzewanieco.pl/pl/p/Wyczystka-komina-z-zaslepka-i-odskraplaczem-fi113-KRZYS-POL-SJBWZ113/9229 Tak na marginesie, odskraplacz zastosowałbyś na paliwa stałe czy tylko w kominie współpracującym z PG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.10.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Prosiłem Cie już wcześniej...Pokaz rotowenta. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=6640646&viewfull=1#post6640646 Nie zauważyłem wcześniej zdjęcia... Sprawdź czy ten strażak się obraca. Po to się stosuje takie rozwiązanie, by woda nie lała się do komina stalowego. Strażak dobrze działający i dobrze zamontowany, ogranicza dostawanie się wody. Przynajmniej tak, że problem wyłażenia wody widoczny na zdjęciu, ni powinien mieć miejsca. Nic nie pomogą żadne odkraplacze, zaślepione czy nie. Woda nie może dostawać się do stalowej wkładki w ilości która stanowi problem. Odprowadzenia przy paliwie stałym zapychają się bardzo szybko, a nikt nie ma zamiaru zaglądać do wyczystki co 2 tygodnie. Robienie z kolei dużych odkraplaczy zakłóca ciąg kominowy. Komin stalowy do paliwa stałego musi być zabezpieczony solidnie przed wlewaniem wody deszczowej z góry. U Przema coś nie gra z rotowentem, albo woda wlewa się inna drogą do rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 25.10.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Witam, Potrzebuję pomocy, instrukcji jak poprawnie podłączyć sterownik przepustnicy MSK plus firmy kratkiczy ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 25.10.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Witam, napisz do kratek na pewno ci przyślą instrukcję w pdf na maila pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 26.10.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Witam, napisz do kratek na pewno ci przyślą instrukcję w pdf na maila pozdrawiam spoko, poszperałem trochę wieczorem w google i się udało, nie wiem tylko czemu sterownik do puszki nie chce wejść, nie mieści się ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 26.10.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 spoko, poszperałem trochę wieczorem w google i się udało, nie wiem tylko czemu sterownik do puszki nie chce wejść, nie mieści się ... może puszki, pomylono..... gdzieś tam. Gdzie to zamawiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.10.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 może puszki, pomylono..... gdzieś tam. Gdzie to zamawiałeś? Czasami i ja popełniam błędy jak ktoś mnie wciągnie.Mus nad tym panować.Panuj nad radami, ty nie sugerujesz bo strzelasz na oślep..Takie posty nic nie naruszają bo nic nie znaczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 27.10.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam.Podpowie ktoś czy do kozy Jotula F3 lub F 8 idzie jakoś dorobić bezpośrednie podłączenie powietrza z zewnątrz...? Ma ktoś jakiś pomysł jak by to można było rozwiązać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.10.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam.Można.Trzeba wyrżnąć dziurę w żeliwnym korpusie.Tylko pytanie ... po co kupować i psuć od razu całkiem nowe, sprawne urządzenie, skoro można kupić inne - już z zamontowanym seryjnie dopływem powietrza do spalania.A że dwa razy droższe ... no cóż ... sztuka wyboru ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 27.10.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 "A że dwa razy droższe ..." i jest odpowiedz.... A mógłbyś bardziej dokładnie podpowiedzieć ... gdzie się zabrać za ta dziurę..? czym to najlepiej "naprawić" no i w którym miejscy ? najlepiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.10.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam. Bierzesz szlifierkę kątową i robisz taką dziurę gdzie chcesz ... możesz zrobić nawet kilka dziur - jak już coś robić to z fasonem ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.10.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Forest, please, nie żartuj sobie. Nie wierzę, że to robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Dziś jest międzynarodowy dzień żartów w dziale Kominki FM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 27.10.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 A tak serio gdzie najlepiej z boku czy od dołu ? i jeśli tak to w którym miejscu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.10.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 A tak serio gdzie najlepiej z boku czy od dołu ? i jeśli tak to w którym miejscu ? No, chyba Cię pogięło ze szczętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.10.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Witam. Nie wiem ... spróbuj w jednym egzemplarzu z dołu a w drugim z boku. W trzecim już będziesz wiedział gdzie to zrobić najlepiej ... Zdjęcia porób żeby się z innymi Forumowiczami doświadczeniem podzielić. Pozdrawiam. PS. Pestka ... to się nazywa "dziadostwo polskie" ... tak za dwa pokolenia minie dopiero ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts