Forest-Natura 06.11.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Witam. Czy jest sens stworzyć hybrydę - duży akumulator + wymuszona dystrybucja? W naszym klimacie - jak najbardziej. Jest to najlepsze i najrozsądniejsze rozwiązanie. Tylko jest stosunkowo mało firm, kóre potrafią to zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.11.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 marrrr Zważywszy na konstrukcję tego domu dobrym rozwiązaniem byłby kominek z płaszczem wodnym .Kominek z ciepłą obudowa i akumulacja także wchodzi w grę .Jeżeli chcesz zobaczyć kominek z masą akumulacyjną i grzaniem powietrznym połączone w całość ZAPRASZAM Nie tylko takie budujemy ale i użytkujemy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 10.11.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 (edytowane) Zabudowa kominka z plyt krzemowych, u gory komora (zapomnialam jak sie ona nazywa)ale pytanie: czy ta komora powinna byc wentylowana czy nie ? zapomnialam jeszcze napisac ze przez ta komore przechodzi rura grawitacyjnie odprowadzajaca cieple powietrze na gorei rura ta nie jest w izolacji Edytowane 10 Listopada 2014 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.11.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 10.11.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Tak . a powodem jest chlodzenie komory czy cos innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 10.11.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Scenariusz:Mamy dom parterowy 130m2 lub piętrowy/z poddaszem 130m2, kominek względnie w centralnym puncie.W obu przypadkach jak najbardziej zwarta bryła w swojej kategorii. Pytanie1 - Który dom będzie łatwiej ogrzać kominkiem? W sumie jest to pytanie do jakiej odległości od kominka będzie to produktywane grzanie? Czy ogrzeje mi tylko salon czy też np. pokój na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.11.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Scenariusz: Mamy dom parterowy 130m2 lub piętrowy/z poddaszem 130m2, kominek względnie w centralnym puncie. W obu przypadkach jak najbardziej zwarta bryła w swojej kategorii. Pytanie1 - Który dom będzie łatwiej ogrzać kominkiem? W sumie jest to pytanie do jakiej odległości od kominka będzie to produktywane grzanie? Czy ogrzeje mi tylko salon czy też np. pokój na parterze? Zdecydowanie łatwiej ogrzać bryłę dwu kondygnacyjną. Na górną kondygnacje ciepło poleci nawet bez rozprowadzenia, klatką schodową. W domach z użytkowym poddaszem, tzw otwartych, zwykle trzeba zabiegów, by zostało na dole. Z wajchą, mam nadzieje że odpowiedź Pestki wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.11.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Scenariusz: Mamy dom parterowy 130m2 lub piętrowy/z poddaszem 130m2, kominek względnie w centralnym puncie. W obu przypadkach jak najbardziej zwarta bryła w swojej kategorii. Pytanie1 - Który dom będzie łatwiej ogrzać kominkiem? W sumie jest to pytanie do jakiej odległości od kominka będzie to produktywane grzanie? Czy ogrzeje mi tylko salon czy też np. pokój na parterze? Jak nikt nie odpowiada to Batura pomoże.Ma rację chłop branżysta.Jest tylko jedno ale.Jak z otwartego zrobisz zamknięty ,dobrze ocieplisz strop to lepiej ogrzejesz ten parterowy jeśli dobrze cię zrozumiałem.Czyli masz dom np z użytkowym poddaszem ale chcecie mieszkać stricte tylko na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lysek 11.11.2014 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Witam, chciałbym sprzedać piecyk widoczny na zdjęciach aczkolwiek nie mam żadnych danych o nim. .. może ktoś z forumowiczów orientuje się co to za typ model. Cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 12.11.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam,poszukaj na stronie firmy euro-kom, to chyba ich piecyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 a powodem jest chlodzenie komory czy cos innego ? No napiszcie proszę czy potrzebna jest ta wentylacja komory żeby ja chlodzic ? Czy wentylacja jest niepotrzebna jeśli przechodzi rura w izolacji, czy może i tak i tak lepiej wentylowac ? I czy przez 1 szczeline na górze, wystarczająco się będzie wentylowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.11.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 No napiszcie proszę czy potrzebna jest ta wentylacja komory żeby ja chlodzic ? Czy wentylacja jest niepotrzebna jeśli przechodzi rura w izolacji, czy może i tak i tak lepiej wentylowac ? I czy przez 1 szczeline na górze, wystarczająco się będzie wentylowac ? Jak wentylować zależy od wkładu i oczekiwań. Jak ma grzać, trzeba wentylować zgodnie z wytycznymi producenta wkładu, zawartymi w instrukcji obsługi i montażu. Chyba, że ma tylko świecić...To co innego, ale nie każdy wkład się do tego nadaje, by go wentylować w sposób niedostateczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ale chodzi mi tylko o wentylacja tej górnej komory, dekompresyjnej ?Pisałam wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.11.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Po to jest, żeby ją wentylować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 A jedna szczelina wystarczy czy musza być 2 do przewiewu ?Jak parze na zabudowy kominkow to wcale nie widzę żeby było jakoś dużo kratek, zwykle 1 - 2 w komorze głównej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.11.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam. Dwie ... umieszczone w dodatku krzywo względm siebie - jedna wyżej, druga nieco niżej ... A jak patrzysz, to z reguły ... widzisz źle wykonane zabudowy kominków - bo u nas to tradycja już mocno zakorzeniona w naorodzie że daje sie dużo, dużo za małe kratki w obudowach kominków. Albo patrzysz na restuszowane zdjęcia reklamowe, gdzie komputerowo usuwa się kratki żeby ładniej wyglądało i ludziom się bardziej podobało ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 12.11.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ech...no właśnie...za późno Właśnie juz sobie poszli a ja nie chciałam drugiej kratki :/ Trudno, potem się dołoży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.11.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 W sumie, jak strop betonowy, jedna starczy. Przy drewnianym - dwie na przestrzał. Jak nie widać kratek, to mogą być z drugiej strony, albo mają spieprzony kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.11.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 O! Ja też po ptokach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.11.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Witam.Jednej rzeczy nie rozumiem ... nie zrobili czegoś co powinno być żeby kominek był dobrze wykonany bo inewstor nie wiedział albo nie za bardzo chciał ...To była firma od kominków czy na co dzień ogrody zakładają ... ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts