endriu1510 23.11.2014 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) A wiec powierzchnia kolo 100m2 konstrukcja domu drewniana 15cm welny ,okna ok rodzina 4-5 osob ,zbiornik na wode elektryczny ( plus kominek ), zima- raczej ciagle palenie ,w nocy pompa ciepla powietrze-powietrze moc calkowita kominka 12KW To jest dziwne tylko z pozoru. Jak się wgłębić, to już zdziwienie mniejsze. Moc źródła to tylko jedna z danych do obliczenia optymalnej pojemności bufora - jeżeli o taki zasobnik Ci chodzi. Podaj jeszcze ile dziennie chcesz spalać drewna i jakie zapotrzebowanie na ciepło ma Twój dom. Ile chcesz dziennie zużywać CWU. Czy kominek to będzie jedyne źródło ciepła (ogrzewającego wodę), no i czy podana moc to moc całkowita, czy płaszcza wodnego. Może w Norwegii wszystko od sztampy. Edytowane 23 Listopada 2014 przez endriu1510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 23.11.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wkład wodny o mocy 12kW to około 3-4 kW mocy konwekcyjnej. To będzie około dwukrotnie za duża moc dla Twojego domu. Tak mi to wychodzi, bo zapotrzebowania na moc podawane są dla maksymalnie niskich temperatur na zewnątrz. Średnia temperatura zimą oscyluje jednak koło zera. Nie podałeś zapotrzebowania na ciepło, ale szacuję, że będzie to około 25W/mkw. Pomijając cały wywód wychodziłoby około 5 godzin palenia na dobę.W tym czasie "wyprodukujesz:" jakieś 40kWh ciepła przekazanego do wody. Twój bufor musi więc to połknąć. Przyjmując grzanie wody o 40 st. (nie do 40, tylko o 40), każdy litr wody pochłonie 168 kJ ciepła. Ty masz 40 kWh = 144000 kJ, zatem "wychodzi" mi tu zasobnik o pojemności 857 litrów. Jest to pojemność minimalna. Przy takim buforze (przez wzgląd na jego bezwładność) potrzebowałbyś raczej osobnego zasobnika CWUNo chyba, że się gdzieś pomyliłem. Przydałby się jakiś wzorek na pojemność bufora - może komuś by się chciało zebrać to w jedną formułę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Wydawało mi się ,że obliczenia mocy wkładu KZPŁW, należało najpierw szukać ze wzoru której jedną z wiadomych jest kubatura domu a nie li tylko jej metry kwadratowe.No ostro się pomyliłem. Zdarza się. http://image.slidesharecdn.com/mockominka-131014103723-phpapp02/95/jak-obliczy-moc-kominka-2-638.jpg?cb=1381765120 http://image.slidesharecdn.com/mockominka-131014103723-phpapp02/95/jak-obliczy-moc-kominka-3-638.jpg?cb=1381765120 http://image.slidesharecdn.com/mockominka-131014103723-phpapp02/95/jak-obliczy-moc-kominka-4-638.jpg?cb=1381765120 http://image.slidesharecdn.com/mockominka-131014103723-phpapp02/95/jak-obliczy-moc-kominka-5-638.jpg?cb=1381765120 Ty wyliczenia swe bez kubatury ze swojego wzoru podałeś jak?Z pamięci?Czy ze wzoru? Edytowane 23 Listopada 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 23.11.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nikomu nie zaszkodzi wizyta w pracowni zduńskiej. Nie polecam wizyty w tzw. salonie kominkowym. Tam raczej nie należy spodziewać się spotkania znawców tematu. Wyjątki nie potwierdzają reguły, ale trudno się z Tobą nie zgodzić. Doświadczenie i wiedza niektórych firm kominowych woła o pomstę do nieba... Potwierdzają to klienci odwiedzający nasz SALON, wielu z nich o ciepłych kominkach, akumulacji, płytach krzemianowo-wapniowych, buforach, itd... nic nie słyszała, a zanim trafili do nas odwiedzili kilka okolicznych "salonów kominowych". Większość wciąż kojarzy kominek z tanim żeliwnym wkładem, wełną jako ocieplenie i płytami gips-kart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 23.11.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Wyjątki nie potwierdzają reguły, ale trudno się z Tobą nie zgodzić. Doświadczenie i wiedza niektórych firm kominowych woła o pomstę do nieba... Potwierdzają to klienci odwiedzający nasz SALON, wielu z nich o ciepłych kominkach, akumulacji, płytach krzemianowo-wapniowych, buforach, itd... nic nie słyszała, a zanim trafili do nas odwiedzili kilka okolicznych "salonów kominowych". Większość wciąż kojarzy kominek z tanim żeliwnym wkładem, wełną jako ocieplenie i płytami gips-kart. Niestety, ale to racja.... Mimo czasów ogólnodostępnych informacji. Obserwuje też, że powstaje sporo "salonów kominkowych" oferujących produkty typu "bo klienci (niedoinformowani) takie chcą" Czyli salony typu chorągiewka, jak wiatr zawieje i nastawienie wyłącznie na dochód. Niestety ale jedyna rada to schować własne "ego" wykonawcze i wiedzowe i coś wspólnie zacząć działać. Jednak nie ustawiając się na pozycji wytykania - krytykowania i odrzucania, tylko na pozycji ścisłej współpracy i sugerowania ewentualnych zmian. Przykładowo zrobimy jakiś wspólny produkt (projekt), według wspólnych koncepcji i sugestii. Zresztą tak właśnie powoli zaczyna się dziać i powstają jakieś nowe nieszablonowe rozwiązania typowo POLSKIE. A naprawdę jest duży potencjał i możliwości u nas w kraju. Tutaj nie mam na myśli konfiguracji i składania gotowców, tylko pewnych rozwiązań od "zera" czyli kartka papieru, potem rysunki produkcja prototypu. Edytowane 23 Listopada 2014 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 23.11.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Wydawało mi się ,że obliczenia mocy wkładu KZPŁW, należało najpierw szukać ze wzoru której jedną z wiadomych jest kubatura domu a nie li tylko jej metry kwadratowe.No ostro się pomyliłem. Zdarza się. Ty wyliczenia swe bez kubatury ze swojego wzoru podałeś jak?Z pamięci?Czy ze wzoru? Wyliczenia ze wzoru wygladaja tak; powiezchnia do ogrzania 110m2 wraz z dolnym pietrem ( wejscie i pralnia ) wysokosc 2,4m D=264m3x0.9x40oC=9504W Palenie w kominku tylko jak jestesmy w domu Teraz jak obliczyc Nagrzanie CWU zakladajac srednie zuzycie wody (woda gratis wliczona w podatek roczny, bez licznika ) kolo 600l dziennie Edytowane 23 Listopada 2014 przez endriu1510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Wyliczenia ze wzoru wygladaja tak; powiezchnia do ogrzania 110m2 wraz z dolnym pietrem ( wejscie i pralnia ) wysokosc 2,4m D=264m3x0.9x40oC=9504W Teraz jak obliczyc Nagrzanie CWU zakladajac srednie zuzycie wody (woda gratis wliczona w podatek roczny, bez licznika ) kolo 600l dziennie Jakby nie liczyć potrzeba bufora o pojemności 475 l.Jak wyliczył wojtek nie wiem.Przy założeniu ,że 1kw mocy dla wody to 50 l pojemności bufora to u ciebie 9,5 kw x 50 l = 475 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 800 m3 kubatura ,350 l bufor,24 kw wkład KZPŁW,2,5 m,czyli u mnie D=800 m3x0,75x40=24000Wczyli wkład mam 24 kw i tak jest ale bufor powinienem zastosować z wyliczenia 1200 l a mam 350l.No i co powiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 23.11.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 "Niktspecialny"Jak masz rozwiązana instalacje co robisz z nadmiarem energji nie gotuje się tam woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 widze ze macie problemy z doborem kominkapodstawa i jedynym prawidlowym sposobem doboru jakiegokolwiek urzadzenia gdzewczego dla inwestora jest OZC wyliczenia tego programu sa miarodajne i pokazuja prawdziwe obciazenie cieplne budynkurowneiz mozna zrobic przed budowa symulacje czy i ile dac jakiej izolacji i gdzie i jak to wplywa na obciazenie cieplne przyklad kupienie PC czy pieca / kominka o mocy X w porowaniu do mocy Y to roznica w cenie zakupu 4-6 tys zlteoretycznie te 4 tys lepiej przeznaczyc na styro[pian/ welne i kupic urzadzenie o mniejsze mocy - to sie zawsze inwestorowi bedzie oplacac dodam ze koszt ozc to 200-300 zl a mozna zaoszczedzic kilka set zl lub kilka tys zl bez gdybania i zdawania sie na sprzedawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Co do inwestycji w izolację, jako najlepszy sposób na ekonomiczne budownictwo - zgoda. Żadne najbardziej opłacalne sposoby ogrzewania nic nie dadzą, jak nie bedzie izolacji ścian. I tu trzeba upatrywać drogi do sukcesu. Problem z wyborem kominka jest inny. Trudno coś wybrac opierając sie na deklaracjach producenta, bo to często bardzo radosna i mało precyzyjna twórczość. OZC na niewiele się zda, jak nie masz doświadczenia. Szczególnie PW. Te kociołki, które w realu mają podobną moc, na papierze często różnią się deklaracjami nawet do 50 % podawanych mocy. Potem dochodzi kwestia sprawności. Tu deklaracje podobnie, bywają mało wiarygodne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 "Niktspecialny" Jak masz rozwiązana instalacje co robisz z nadmiarem energji nie gotuje się tam woda? 7 sezon i ani razu(choć początki miałem trudne jest to gdzieś na FM).Właśnie teraz grzeje mi się woda w ZCWU ,podłogówka i CO. KZPŁW 24 kW i co zawsze powtarzam do kompletu 26 kW wymiennik płytowy.Zagrzeję kominkiem wodę do powiedzmy 60 stC. Tyle jest w buforze.Nikt się nie kąpie to woda stop a temp. w grzejniki i podłogówkę.Ostatni wsad np. dzisiaj około godz.24.00.Rano żar i można palić dalej ale nikogo nie będzie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 ja to wszytsko rozumiemale - jelsi kominet ma byc do 1 pomieszczenia - to w OZC wiemy ile to pomieszczenie potrzebuje cieplanawet jesli uwzglednimy sprawnosc , deklaracje mocy i z doswiadczenia podzielimy przez pol to gdzie 24 KW do domu ?a raczej pokoju ??chyba do dziurawej szopy albo do zrobienia sauny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) Szkoda ,że nie mogę po swojemu.O co ci chodzi.?Ta interpunkcja mnie razi ponieważ można wyciągać kilka wniosków. ale - jelsi kominet ma byc do 1 pomieszczenia - to w OZC wiemy ile to pomieszczenie potrzebuje ciepla Najlepszy doradca..Do jakiego jednego pomieszczenia..może jedynego. O co kaman??? Komitet blokowy??? 24 KW do domu ?a raczej pokoju ?? chyba do dziurawej szopy albo do zrobienia sauny ? Wiesz o co pytasz??? Edytowane 23 Listopada 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 ja to wszytsko rozumiem ale - jelsi kominet ma byc do 1 pomieszczenia - to w OZC wiemy ile to pomieszczenie potrzebuje ciepla nawet jesli uwzglednimy sprawnosc , deklaracje mocy i z doswiadczenia podzielimy przez pol to gdzie 24 KW do domu ?a raczej pokoju ?? chyba do dziurawej szopy albo do zrobienia sauny ? Nie doczytałeś, że to 800 m3 do ogrzania...Kominek też pewnie nie najnowszej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.11.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) czyli hala (produkcyjna?) bo albo kominek wstawiam do 1 pomieszczenia - dla "zabawy" , dla ognia/ dla trzasku spalanego drzewa albo ma byc to system grzewczy do calego domu ? jak sie domyslam - bo nie czytalem wczesniejszych postow , domu o 800 m3 kubatury czyli jakies 300m2 Edytowane 23 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Nie doczytałeś, że to 800 m3 do ogrzania...Kominek też pewnie nie najnowszej generacji. Batura przecież wiesz ,że mój parowóz ma wszystkie parowozy w kotłowni -salonie pod sobą..Nie buduj elektoratu na drobnostkach tobie to nie przystoi tyś zdun -fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 czyli hala (produkcyjna?) bo albo kominek wstawiam do 1 pomieszczenia - dla "zabawy" , dla ognia/ dla trzasku spalanego drzewa albo ma byc to system grzewczy do calego domu ? jak sie domyslam - bo nie czytalem wczesniejszych postow , domu o 800 m3 kubatury czyli jakies 300m2 Wiem mam omijać frakcję..Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) czyli hala (produkcyjna?) bo albo kominek wstawiam do 1 pomieszczenia - dla "zabawy" , dla ognia/ dla trzasku spalanego drzewa albo ma byc to system grzewczy do calego domu ? jak sie domyslam - bo nie czytalem wczesniejszych postow , domu o 800 m3 kubatury czyli jakies 300m2 Omijać ale.................dopisuj to by efekt pisaniny twej był konkretem .Zrobiłeś edycję do swego postu i wyszło głupstwo.Następną razom pisz swą myśl po tym jak zwrócono ci uwagę.Co do kubatury by zakończyć.800 m3 to nie zawsze 300 m2.Poczytaj jeszcze. jak sie domyslam - bo nie czytalem wczesniejszych postow To wiele wyjaśnia.Czyli ??? Edytowane 23 Listopada 2014 przez niktspecjalny zła interpretacja R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 23.11.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Witam, jest problem z wyborem decyzji o modernizacji kominka z paleniskiem otwartym. Co wybrać: zainstalować w nim dopasowane drzwiczki czy wstawić kasetę. Na dziś palenie w nim jest nieekonomiczne i mało skuteczne. Wyburzenie i postawienie nowego niestety obecnie niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts