kbab 25.11.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Oczywiście, bardzo proszę, wszelkie info w tym temacie pozwoli uniknąć błędów, których nie będzie można poprawić. Jakiekolwiek schematy i propozycje będą mile widziane, ewentualnie możliwa jakaś współpraca w realizacji tego tematu. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 27.11.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 WitamW tym roku w ogrzewaniu domu będę się wspomagał brykietem drzewnym. Spora część producentów, zwłaszcza brykietów RUF miesza trociny drzew liściastych z iglastymi, Zdarzaja sie tez brykiety całkowicie wykonane z trocin iglastych. Biorąc pod uwagę zalecenia by nie palić w kominku drewnem iglastym , interesuje mnie opinia zdunów dot w/w brykietów. Jak dotąd znalazłem jedynie informację, iż ze wzgl na suchość opału brykietowego, ew. zywica zawarta w trocinach wypala się całkowicie , nie powodując typowego dla drewna iglastego, zamulenia przewodów kominowych. Była to jednak opinia jednego z producentów brykietu, do której podchodzę ostrożnie. Jak to wygląda w praktyce ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.11.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Przepraszam za wtrącenie, ale mam pytanie o ten brykiet.On jest tańszy od drewna? wygodniejszy? Czy jaka jego przewaga?Pytam z ciekawości, jeszcze nie mam domu i kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 27.11.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Przepraszam za wtrącenie, ale mam pytanie o ten brykiet. On jest tańszy od drewna? wygodniejszy? Czy jaka jego przewaga? Pytam z ciekawości, jeszcze nie mam domu i kominka. Zalety sa znane: - łatwy w składowaniu - zajmuje mniej miejsca niz drewno - bardzo łatwo dostępny - można go kupować wg potrzeb ( paczki 10kg, 20 kg lub na palety (ok 1 tony) - jako suche paliwo, mniej brudzi szyby np kominków z płaszczem wodnym - bardziej kaloryczny niż drewno kominkowe Wadą jest cena - producenci marketingowo sugerują, iż tona brykietu zastępuje 4,5,6 metrów przestrzennych drewna. W rzeczywistości, jak ktoś obliczył na FM w innym wątku , można mówić o 1 t jako odpowiedniku ok 2-2,5 metrów. Podobne dane znajdziemy na stronie Barlinka. Obecnie cena oscyluje między od ok 500 zł za tonę ( brykiet no name) - do 950 zł znanych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.11.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Nie lubię brykietu. W porównaniu z suchym drewnem (grabina dla jasności) zbyt szybko się spala. Często wyjmowany z opakowania okropnie się kruszy i smieci przy kominku. W Warszawie w OBI jest w tej chwili po 7,90 za 10 kg. Kupując na palety płaci się niewiele mniej. Wolę drewno kupować w nadleśnictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 27.11.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 To nie jest kwestia lubienia czy nielubienia, raczej potrzeby Mam źródło bardzo taniego drewna, ale gdy źródełko nieco przyschnie, muszę się wspomóc niewielką ilościa brykietu. W necie jest stronka na której gość testuje kupowane w różnych miejscach brykiety. Jego wyniki są bardzo zbiezne z moimi spostrzeżeniami. W tym o brykiecie z Obi Stronka jest tu - może się komuś przyda: http://marekmika.blogspot.com/2014/11/nadesza-w-koncu-pora-na-trzeci-ostatni-brykiet-firmy-sek-pol.html Niestety równiez tam nie dowiedziałem się czy trociny iglaste mają jakiś wpływ na trwałość kominka czy przewodów dymowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.11.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Palić można każdym rodzajem drewna "bele suchem". Każdą trzciną (sprasowaną) też. Ale nie w każdym piecu (i kominie)...Trochę się dowiesz tu: http://blog.kominki-batura.pl/optymalizator-spalania/ o resztę dopytaj jak przeczytasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmur7 28.11.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 A dziękuję za linka. Wynika z tego, że magicznej temperatury spalania o której wspominasz , na wkładzie kominkowymi z płaszczem i tak nie osiągnę. A co za tym idzie, brykietów z trocinami drzew iglastych trza unikać, bo żywice nie wypalą sie podobnie jak w przypadku zwykłego drewna iglastego w postaci szczap. Dobrze sobie rozumkuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.11.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Można trochę mieszać. Im gorsze palenisko, tym mniej iglastego. Inna sprawa jak ktoś ma taki opał za darmo. Wtedy warto nauczyć się częściej czyścić komin, albo wyłożyć żeliwiaka kiepskiej jakości szamotem. Post wcześniej oczywiście trociny a nie trzciny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczy1982 28.11.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Witam wszystkich. Będę instalował kominek powietrzny. Tylko dla palenia co jakiś czas i dla lekkiego dogrzania. Kominek z szybą całkowicie zamykany. Czy dla takiego kominka konieczne jest włożenie wkładu w komin? Wiem, że są to dodatkowe koszty ale ponoć jest ryzyko. Instalator mówi, że dla nowych budynków nie jest to konieczne. Znajomy straszy mnie że po jakimś czasie wyjdzie to na ścianach. Tak wygląda komin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.11.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Nie pal drewnem mokrym tylko takim jak trzeba to z kominem murowanym będzie zawsze OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 28.11.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Witam. Napisz jeszcze z czego jest zbudowany komin i jaki ma wymiary wewnątrz. Ze zdjęcia niewiele widać. Jest tam jakiś otwór do podłączenia rur dymowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczy1982 28.11.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Dzięki Panowie.W opisie mam: "przewód dymowy - murowany do przyłączenia zamkniętego wkładu kominowego". Czyli wg dewelopera musi być wkład?Co do otworu to ten widoczny ale on jest chyba za nisko nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.11.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Ten otwór na dole to WYCZYSTKA .W kominach murowanych z cegły można wykonać otwór przyłączeniowy paleniska na praktycznie dowolnej wysokości , jest to więc spora zaleta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 28.11.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Jak tam zajrzysz, nie widać z czego on jest?Bo jeżeli to jakieś pustaki, to rzeczywiście wkład (stalowe rury) jest konieczny.To na dole to wyczystka.Ale generalnie taki komin to idealna rzecz, jaką może zastać w domu wykonawca kominka. Nie będzie go musiał konstruować pod komin, a sam zdecyduje na jakiej wysokości i na której ścianie będzie właściwy otwór.Jeszcze lepiej byłoby, gdyby nie wystawał ze ściany no i, gdyby nie te drzwi, które mocno Cię ograniczą. Ten dolny otwór może być też wejściem spalin, no ale to przy bardziej zaawansowanej (i dużo lepszej) konstrukcji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczy1982 28.11.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Kominek będzie bokiem do okna więc nie powinien przeszkadzać.Rozumiem że z pustaków musi być wkład a z cegły nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 28.11.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Kominek będzie bokiem do okna więc nie powinien przeszkadzać. Rozumiem że z pustaków musi być wkład a z cegły nie? Jak z pustaków, to musi, jak z cegły to niekoniecznie, chociaż bezpieczniej, jakby był. Zawsze teoretycznie wkład można zamontować później. Nie musi, jeżeli jesteś w 100% pewien, że nikt nie wrzuci tam mokrego drewna, sośniny albo gumowca. Zresztą, jak to od dewelopera, to ten komin z cegły na pewno nie jest, więc nie ma o czym dyskutować. Drzwi jednak mogą przeszkadzać. Mogą się wypaczać - nie trzeba tu dużej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pansowa 28.11.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 witam,od niedawna mam kominek kfd ilux 90, kilka paleń i zauważyłem ze szyba szybko się brudzi od wewnątrz od strony klamki. cala szyba delikatnie przybrudzona a przy klamce sadza aż czarna. kominek z dojściem powietrza z zewnątrz. może przyczyną byc nieszczelne drzwiczki którymi dostaje się jakoś powietrze przy klamce i przez to szyba tak szybko się tam brudzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 28.11.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Witam! A może być też tak, że to właśnie przy klamce szyba jest szczelna, a w pozostałych miejscach nie.Spróbuj jakoś rozszczelnić drzwi przy klamce i sprawdź czy coś się zmienia.Prawdę mówiąc, nie znam tego wkładu. Nie wiem czy ma nadmuch na szybę, czy przeciwnie - jaką taką czystość utrzymuje dzięki nieszczelnościom.Może być więc, że nie mam racji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczy1982 29.11.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Wracając do mojego poprzedniego postu poniżej zdjęcia komina. Co to jest za materiał, pustak? Czy tu potrzebny jest wkład przy kominku powietrznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts