Zdun Darek B 13.12.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Informacje niejawne ... Jesteśmy na Forum w dziale o kominkach czy w Kiejkutach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris.k6 14.12.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam W styczniu mam wykonywac sobie kominek z wykorzystaniem pomieszczenia gospodarczego.. Mam juz wkład kominkowy który chce wmontować w ściane lecz pomiędzy tyłem wkładu a kominem jest 60cm. Prosze o udzielenie odpowiedzi czy ta luka nie bedzie przeszkadzac w ogrzewaniu, czy tą luką nie będzie krążyć niedogrzane powietrze.. proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 14.12.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam, Mam kominek do którego będę zakładał turbinę. W obudowie kominka jest kratka odprowadzająca gorące powietrze. Czy rura zasysająca powietrze do turbiny ma być umieszczona poniżej, czy nad kratką, żeby nie zasysała powietrza z pokoju zamiast tego ogrzanego przez wkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 14.12.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Tyle było zamieszania, tyle pytań, wątpliwości i jest wreszcie efekt tego wszystkiego Mój prościutki, skromny kominek z miejscem do pracy obok Wkład Hajduk Smart 2PT. Brakuje jeszcze szyby ochronnej na deskach i półek nad biurkiem A propos szyby pytanie natury "jak ładniej": zrobić na całym obrysie komina, czy tylko pod wkładem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.12.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Skromny, ale ładnie się prezentuje. Szybę połóżyłabym tylko po obrysie wkładu. Zresztą to tylko dmuchanie na zimne, bo żadne iskry, a tym bardziej żarzące się kawałeczki drewna z paleniska nie mają zwyczaju wypadać. Podejrzewam, że bardzo prędko zrezygnujesz z tej szyby Nauczysz się tak czyścić palenisko, żeby nie śmiecić na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.12.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam Wy to z tą skromnością to nie przesadzacie?.Ja to swego wełniak to mam chyba skromniuniusiego jak ten jest skromny.No chyba ,że inaczej interpretujemy skromność.Bardzo podobają mi się kolory bo mam bardzo podobne. Niestety tak jak u mnie gryzą się z lekka z podłogą.Ja ma deskę barlineckę i trochę mi to przeszkadza.Czas przywyknąć.Pestka dobrze tłumaczy z czasem zapomnisz co to jest czyszczenie pod kominkiem.Jeśli już i uprzesz się.Jak dla mnie szyba nie ale jakaś kompozycja typu alternatywa dla szyby/Powiedziała tak userka FM Blacha nie będzie badziewiasto wyglądała jesli będzie ładna proste . Może być chociażby miedziana, kwasówka, jest milion możliwości, ale to ma pasować do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Unico 15.12.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Dzień Dobry. Jaki jest cel zamykania przepustnicy powietrza zewnętrznego podczas rozpalania? Jeżeli występują podczas rozpalania problemy z wydostawaniem się dymu z komory spalania do pomieszczenia, świadczy to o niekorzystnym układzie ciśnień. Po zamknięciu dopływu powietrza z zewnątrz szczelina powstająca po otwarciu drzwi staje się źródłem powietrza do spalania i zasysanego przez komin. Kierunek przepływu gazów jest wtedy dla nas na pewno bardziej "komfortowy". Ponadto przy rozruchu wychłodzonego komina powietrze zasysane z pomieszczenia, które na ogół ma temperaturę wyższą niż to na zewnątrz, inicjuje wstępnie ciąg. Oczywistym jest, że w podczas rozpalania, w budynku powinno panować nadciśnienie i o to należy zadbać. Poza tym po co ta cała procedura? Bez tego się nie rozpali? Będzie czarna szyba? Opisana przez nas procedura nie jest oczywiście "obowiązkowa". Przepraszamy, jeżeli w naszym wpisie zbyt słabo zaakcentowaliśmy, że jest to sposób zalecany w przypadku problemów z rozpaleniem, co sygnalizował Pytający. Jeżeli rozpala się bez tego typu zabiegów, to należy się cieszyć. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.12.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A mój stalowy piecokominek (bez dopływu powietrza z zewnątrz bezpośrednio do paleniska) w opisanej przez Unico sytuacji dymi, lekko, ale zawsze. Muszę otworzyć klapkę od popielnika, a drzwiczki po załadowaniu i rozpaleniu zamknąć. Dopiero po około godzinie hajcowania mogę zamknąć klapkę od popielnika i regulować dopływ powietrza przez nawiewniki poniżej paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Dzień Dobry. Jeżeli występują podczas rozpalania problemy z wydostawaniem się dymu z komory spalania do pomieszczenia, świadczy to o niekorzystnym układzie ciśnień. Po zamknięciu dopływu powietrza z zewnątrz szczelina powstająca po otwarciu drzwi staje się źródłem powietrza do spalania i zasysanego przez komin. Kierunek przepływu gazów jest wtedy dla nas na pewno bardziej "komfortowy". Ponadto przy rozruchu wychłodzonego komina powietrze zasysane z pomieszczenia, które na ogół ma temperaturę wyższą niż to na zewnątrz, inicjuje wstępnie ciąg. Oczywistym jest, że w podczas rozpalania, w budynku powinno panować nadciśnienie i o to należy zadbać. Opisana przez nas procedura nie jest oczywiście "obowiązkowa". Przepraszamy, jeżeli w naszym wpisie zbyt słabo zaakcentowaliśmy, że jest to sposób zalecany w przypadku problemów z rozpaleniem, co sygnalizował Pytający. Jeżeli rozpala się bez tego typu zabiegów, to należy się cieszyć. Pozdrawiamy Cześć. Zgadzam się z twierdzeniem, że niekorzystny układ ciśnień może być problemem przy rozpalaniu. Piszesz: "należy zadbać" o to by w budynku panowało nadciśnienie. Jakie sposoby zalecasz (oczywiście jeśli to nie są wiadomości niejawne;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.12.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ooooo, to dobre pytanie Co mam zrobić w zamkniętym zimą na 4 spusty domu, żeby uzyskać właściwy układ ciśnień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.12.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam. Otworzyć na 3 minuty dwa okna w dwóch różnych pokojach. To się nazywa ... wietrzenie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Unico 15.12.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ooooo, to dobre pytanie Co mam zrobić w zamkniętym zimą na 4 spusty domu, żeby uzyskać właściwy układ ciśnień? To rzeczywiście dobre pytanie i raczej skierowane do znawców w dziedzinie wentylacji. Trzeba się po prostu zastosować do zaleceń i wymagań wobec pomieszczeń dla przypadku palenisk z otwartą komorą spalania. Nasz kominek może być nawet szczelny, ale w momencie otwarcia drzwi jest kominkiem otwartym. W tego typu pomieszczeniach wymaga się wentylacji grawitacyjnej, mechanicznej nawiewnej, a jeżeli nawiewno-wywiewnej, to z nadmiarem nawiewu. W sytuacji statycznej, a mówiąc po ludzku: gdy nie wieje, w ogrzewanym budynku powstaje samoczynnie nadciśnienie. Wynika to z tego, że ogrzewane powietrze powiększa swoją objętość, a ciśnienie rośnie proporcjonalnie do objętości. Oczywiście budynek nie jest szczelnym zbiornikiem i wzrost ciśnienia nie będzie tak duży, ale na pewno ogrzane powietrze się nie rozpręży. Gorzej jest w przypadku ogólnym, najczęstszym - jak jednak wieje. W domu z wentylacją grawitacyjną może okazać się konieczne rozszczelnienie jednego z okien po stronie nawietrznej. To nie zawsze jest też reguła, bo układ ciśnień wokół budynku może być dość skomplikowany. Metoda prób i błędów jest więc niezastąpiona. Miłego dnia i pomyślnych wiatrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 To rzeczywiście dobre pytanie i raczej skierowane do znawców w dziedzinie wentylacji. Trzeba się po prostu zastosować do zaleceń i wymagań wobec pomieszczeń dla przypadku palenisk z otwartą komorą spalania. Nasz kominek może być nawet szczelny, ale w momencie otwarcia drzwi jest kominkiem otwartym. W tego typu pomieszczeniach wymaga się wentylacji grawitacyjnej, mechanicznej nawiewnej, a jeżeli nawiewno-wywiewnej, to z nadmiarem nawiewu. W sytuacji statycznej, a mówiąc po ludzku: gdy nie wieje, w ogrzewanym budynku powstaje samoczynnie nadciśnienie. Wynika to z tego, że ogrzewane powietrze powiększa swoją objętość, a ciśnienie rośnie proporcjonalnie do objętości. Oczywiście budynek nie jest szczelnym zbiornikiem i wzrost ciśnienia nie będzie tak duży, ale na pewno ogrzane powietrze się nie rozpręży. Gorzej jest w przypadku ogólnym, najczęstszym - jak jednak wieje. W domu z wentylacją grawitacyjną może okazać się konieczne rozszczelnienie jednego z okien po stronie nawietrznej. To nie zawsze jest też reguła, bo układ ciśnień wokół budynku może być dość skomplikowany. Metoda prób i błędów jest więc niezastąpiona. Miłego dnia i pomyślnych wiatrów. Całkiem logiczny i słuszny wywód:)...Tylko, wracając do przyczyny naszej dyskusji : po co w tej sytuacji zamykać przepustnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Unico 15.12.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Odpowiedź jest zawarta w poprzednim wpisie. Po zamknięciu dopływu powietrza z zewnątrz szczelina powstająca po otwarciu drzwi staje się źródłem powietrza do spalania i zasysanego przez komin. Kierunek przepływu gazów jest wtedy dla nas na pewno bardziej "komfortowy". Ponadto przy rozruchu wychłodzonego komina powietrze zasysane z pomieszczenia, które na ogół ma temperaturę wyższą niż to na zewnątrz, inicjuje wstępnie ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.12.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Mój piecokominek nie spełnia żadnych standardów Wietrzenie robię rozpalając, ale to chyba nie z tym urządzeniem. Wykazuje niemal całowity brak chęci współpracy. Miałam nadzieję na jakąś cudowną receptę. Na szczęście to jego ostatni sezon, więc przeżyję poddymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Odpowiedź jest zawarta w poprzednim wpisie. W chwili otwarcia lub uchylenia drzwi kominka, kanał zewnętrzny przestaje "działać". Gdyby jednak tak się nie stało, świadczy to o bardzo ujemnym bilansie podciśnienia. Wówczas nic nie da pozostawienie uchylonych drzwi wkładu, czy manewry przepustnicą. Ciąg wsteczny z komina zniweluje tylko otwarcie okna. Dla mnie zamykanie przepustnicy to niedorzeczność, ale szanuję wasze doświadczenia, jeśli je macie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 16.12.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Witam, Mam kominek do którego będę zakładał turbinę. W obudowie kominka jest kratka odprowadzająca gorące powietrze. Czy rura zasysająca powietrze do turbiny ma być umieszczona poniżej, czy nad kratką, żeby nie zasysała powietrza z pokoju zamiast tego ogrzanego przez wkład? Czy ktoś może mi pomóc?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.12.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Jak chcesz zasysać powietrze przez kratkę na obudowie to umieść rurę nad kratką, a jak ma ciągnąć powietrze z wnętrza kominka to bezwzględnie poniżej kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.12.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 W chwili otwarcia lub uchylenia drzwi kominka, kanał zewnętrzny przestaje "działać". Gdyby jednak tak się nie stało, świadczy to o bardzo ujemnym bilansie podciśnienia. Wówczas nic nie da pozostawienie uchylonych drzwi wkładu, czy manewry przepustnicą. Ciąg wsteczny z komina zniweluje tylko otwarcie okna. Dla mnie zamykanie przepustnicy to niedorzeczność, ale szanuję wasze doświadczenia, jeśli je macie... Lubię na swym przykładzie udowadniając że i tu się rozjeżdżasz z prawdą.Uogólniając mam rozumieć ,że ten zarysowany zresztą błędnie przykład -twierdzenie, występuje w każdym rodzaju wkładów i pozyskiwania ciepła przez nie własnie.Kominek mam z PŁW.Powietrze doprowadzam do niego z zewn.Przy rozpalaniu zawsze przepustnica na max,drzwiczki uchylone,szyber na max, to według tej niejasnej teorii wytłumacz jak przy otwartych drzwiczkach na oścież robię różne mniej i więcej skomplikowane pomysły kulinarne.Okna mam pozamykane i według ciebie powinienem w tych kulinarnych zapędach opalać czuprynę bo mi powstanie Ciąg wsteczny z komina . Czy ty czasami kontrolujesz Batura swe wywody???Targi masz tuz tuż zajmij się frekwencją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.12.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Lubię na swym przykładzie udowadniając że i tu się rozjeżdżasz z prawdą.Uogólniając mam rozumieć ,że ten zarysowany zresztą błędnie przykład -twierdzenie, występuje w każdym rodzaju wkładów i pozyskiwania ciepła przez nie własnie.Kominek mam z PŁW.Powietrze doprowadzam do niego z zewn.Przy rozpalaniu zawsze przepustnica na max,drzwiczki uchylone,szyber na max, to według tej niejasnej teorii wytłumacz jak przy otwartych drzwiczkach na oścież robię różne mniej i więcej skomplikowane pomysły kulinarne.Okna mam pozamykane i według ciebie powinienem w tych kulinarnych zapędach opalać czuprynę bo mi powstanie . Czy ty czasami kontrolujesz Batura swe wywody???Targi masz tuz tuż zajmij się frekwencją. W sumie to przydałoby się, byś kontrolował swój proces czytania ze zrozumieniem... Ja właśnie poddaję w wątpliwość Twierdzenie firmy Unico, która twierdzi, że podczas rozpalania, przy uchylonych drzwiach, masz mieć przepustnicę zamkniętą! Mają to podobno w instrukcji. Zacytowany przez Ciebie fragment, to juz końcówka dyskusji, więc może mniej zrozumiała bez przeczytania całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts