niktspecjalny 17.12.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 W sumie to przydałoby się, byś kontrolował swój proces czytania ze zrozumieniem... Ja właśnie poddaję w wątpliwość Twierdzenie firmy Unico, która twierdzi, że podczas rozpalania, przy uchylonych drzwiach, masz mieć przepustnicę zamkniętą! Mają to podobno w instrukcji. Zacytowany przez Ciebie fragment, to juz końcówka dyskusji, więc może mniej zrozumiała bez przeczytania całości. Prosiłem aby zaznaczać w tekście pisanym jego konkretne umiejscowienie ponieważ potem wychodzą takie chocki klocki. Zacytowany przez Ciebie fragment, to juz końcówka dyskusji, więc może mniej zrozumiała bez przeczytania całości. Wyżej zacytowałem całośc twojej wypowiedzi z której jasno wynika juz na wstępie ,że nie czytasz sam siebie. W chwili otwarcia lub uchylenia drzwi kominka, kanał zewnętrzny przestaje "działać" Przecież to ty piszesz w nawiązaniu do czego???Do własnej interpretacji. Baturka Święta idą ,zwierzęta będą poprawnie gadać.Bądź systematyczny bo to lubię w tobie i jeżeli nic nie pisze czyli ci nie odpowiadam znaczy ,że poprawnie prawisz młodym inwestorom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.12.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Panowie, przerwa w tej słownej przepychance PLEASE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmino 17.12.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Jak chcesz zasysać powietrze przez kratkę na obudowie to umieść rurę nad kratką, a jak ma ciągnąć powietrze z wnętrza kominka to bezwzględnie poniżej kratki. No chcę zasysać powietrze gorące, ogrzane przez wkład, a nie to z pokoju. Czyli rura poniżej kratki. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 18.12.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Witam Poszukuje wkładu z szyba narożną w rozsądnej cenie Kominek tylko do dogrzewania parteru. Bez DGP Zasilenie w powietrze z zewnątrz. Szczelny dom z rekuperacja. Póki co widziałem tylko Zibi z Kratek. Cena max do 4500 złotych. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.12.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Witam.W tej cenie nie kupisz wkładu z boczną, giętą szybą (jeden z warunków szczelności). Dołóż 2 tys i będziesz mógł dopiero coś znaleźć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 18.12.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Dzieki za szybki odzew. ZIBI się nie nadaje? ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 18.12.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Problem jest w tym ze nie mam. Nie chodzi czy jest "the Best" tylko czy się nadaje? Narazie byłem przekonywany, że Zibi nadaje się do domów z rekuperacja. Forest twierdzi ze nie Jestem swiadomy, że nie jest o w 100 procentach szczelny. Pytanie w ilu jest szczelny bo jeśli za 2-3 procent szczelosci trzeba dopłacić 2 tysiące złotych to wybieram Zibiego i jakoś będę żył z tą świadomością Chyba, że są inne wkłady narożne, które nie kosztują*zbyt dużo Moje max to 5000. Pozdrawiam Łukasz* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.12.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Forest twierdzi ze nie Jestem swiadomy, że nie jest o w 100 procentach szczelny. Pytanie w ilu jest szczelny bo jeśli za 2-3 procent szczelosci t Przy takim rozumowaniu to 3-30 % nieszczelności nie powinno robić dla Ciebie większej różnicy . Czasem właśnie o te " 2-3% "chodzi ... Dodatkowo skoro główny śląski dystrybutor tej marki twierdzi że się nie nada ..... czasami warto posłuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.12.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Witam.Firma Kratki.pl zaprojektowała z myślą o tym, produkuje i poleca do domów z rekuperacją następujace paleniska:- Zibi (z szybą prostą)- Nadia 8, 10, 12, 13, 14 kW- Aquario (wszystkie modele)Tyle w temacie.Już pisałem kiedyś całe eleboraty na FM o mariażu kominka i instalacji wentylacji mechanicznej:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6624968&viewfull=1#post6624968http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6625458&viewfull=1#post6625458http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6625606&viewfull=1#post6625606http://forum.muratordom.pl/showthread.php?216100-Zibi-z-Kratki-pl&p=6701405&viewfull=1#post6701405 Brek ... piszesz "nie mam" ... no dobrze ... ale jak już miałeś na WM z reku to powinieneś mieć też na palenisko kominkowe dedykowane do tego typu instalacji. Jedno wynika z drugiego - kupujesz samochód to musisz mieć na polisę OC ... i tyle. Piotrze ... co z tego że Ty, ja i jeszce kilka osób w tym kraju potrafi "pożenić" nawet kominek otwarty z domem gdzie jest WM i "reku" ... setki innych firm kominkowych na tym polegną u przeciętnego kienta takiej przeciętnej firmy kominkowej ... i narobią przy tym tylko większej szkody niż to jest warte.Pamiętasz jak toczyliśmy spór o instalację kominka z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym w czasach kiedy taka instalacja nie była zgodna z polskim prawem, ba - groziła nawet w skrajnych przypadkach konsekwencjami karnymi zarówno dla wykonawcy jak i samego użytkownika, który takową świadomie wykonał ...to praktycznie to samo ... jak jest dobrze, to jest dobrze ... ale jak trafi się jedno nieszczęście na sto tysięcy wybudowanych domów, bo nałożą sią na siebie "przeróżne i przedziwne zbiegi przeróżnych okoliczności", to już nie będzie tak różowo ... A tym jednym na sto tysięcy użytkowników może być akurat Brek ...Pozdrawiam. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.12.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Problem jest w tym ze nie mam. Nie chodzi czy jest "the Best" tylko czy się nadaje? Narazie byłem przekonywany, że Zibi nadaje się do domów z rekuperacja. Forest twierdzi ze nie Jestem swiadomy, że nie jest o w 100 procentach szczelny. Pytanie w ilu jest szczelny bo jeśli za 2-3 procent szczelosci trzeba dopłacić 2 tysiące złotych to wybieram Zibiego i jakoś będę żył z tą świadomością Chyba, że są inne wkłady narożne, które nie kosztują*zbyt dużo Moje max to 5000. Pozdrawiam Łukasz* Kup Pamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 19.12.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Witam Poszukuje wkładu z szyba narożną w rozsądnej cenie Kominek tylko do dogrzewania parteru. Bez DGP Zasilenie w powietrze z zewnątrz. Szczelny dom z rekuperacja. Póki co widziałem tylko Zibi z Kratek. Cena max do 4500 złotych. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Łukasz ja nie mam zadnego wlasciwe doswiadczenia z innymi kominkami, ale mam wklad Pama Diablo LD i jestem bardzo z niego zadowolona wykonawcy ktorzy przychodzili ogladac wklad przed zabudową, nie znali tej firmy ale mowili ze ladnie i starannie wykonany i podobno jest wystarczająco szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.12.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Witam.Pama z bocznymi szybami bez szprosa nie jest w żaden sposób wkładem szczelnym. Podobie jak Zibi.Pozdrawiam. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.12.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Pama jest szczelna w sposób wystarczający do WM. Ma doskonałej jakości profile, które się nie wyginają tak jak w reklamowanych przez Ciebie produktach. Tak, że trzeba ostrzegać przed nimi klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.12.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Witam.Wychodzę z założenia że żaden wkład z szybą boczną łączoną bezszprosowo nie będzie wystarczająco szczelny do wentylacji mechanicznej. Choćby jego producent nawet bardzo chciał ... obojętne czy nazywa się Pama, Kratki.pl, Kobok (ta firma reklamuje nawet swoje łączone bezszprosowo szyby jako nadające siędo WM z reku - co jest swoistym kuriozum dla mnie), tudzież inaczej ...Profile nie mają tu nic do rzeczy bo to nie o nich rozmawiamy tylko o łączonych szybach we wkładach z bocznym przeszkleniem.Nie reklamuję tu Piotrze żadnego konkretnego produktu i dobrze o tym wiesz.Reklamuję tu konsekwencję pewnego wyboru - skoro powiedziało się A i wybudowało się dom z rekuperacją to należy powiedzieć też B i resztę instalacji domowych też należy do tego dostosować, a nie zalecać dziadostwo. Równie dobrze można by wykonywać rekpureację w domach z wentylacją grawitacyjną. Efekt ten sam - czyli bezsensowny ...Nie widzę w tym żadnego problemu, jak ktoś nie ma za dużo pieniędzy, żeby w domu z rekuperacją zastosować o wiele bardziej szczelny od "bezszprosa" i zarazem dużo tańszy od "szyb gietych", wkład kominkowy z boczną szybą i szprosem ... Za fanaberie i chciejstwo trzeba niestety czasami więcej zapłacić albo ... wcześniej o tym pomysleć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 19.12.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Dajecie ognia - mistrzowie !!!W zasadzie jest to dział bardzo płomienny...Jednakowoż, w taki sposób traci się klasę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.12.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Dajecie ognia - mistrzowie !!! W zasadzie jest to dział bardzo płomienny... Jednakowoż, w taki sposób traci się klasę.... Ja dałem ognia wczoraj. Potem stwierdziłem, że dyskusja z marketingowcem w supermarkecie to kopanie się z koniem...Wycofałem posty. Natomiast deprecjacja prawdy w imię partykularnych interesów nie może obyć się bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.12.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Witam.Nie będę polecał pytającym się o to Forumowiczom, do ich domów z rekuperacją, palenisk z bocznymi szybami bez szprosa nie nadających się do tego typu domów, podczas gdy do wyboru jest całe mnóstwo nie drogich, w porównaniu do produktów zagranicznych, wkładów innych polskich firm, kóre świadomie konstruują i produkują takie wkłądy właśnie z szybami giętymi.To że nie kosztują 3 tysiące zł tak jak chciała by ogromna rzesza zawiedzionych tym faktem posiadaczy rekuperacji, to już nie moja wina.Polecam Ci Piotrze ( i innym również) lekturę linków jaki zamieściłem w poście 7340. Może wtedy nie będziesz silił się na to żeby mi dopiec i mnie obrażać. Chyba na to nie zasługuję.To, że swego czasu, osobiście zaangażowałeś się bardzo w promocję firmy Pama nie zwalnia Cię od obiektywizmu ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.12.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Obraziłem Cie, czy trafiłem w sedno? Nie porównuj wkładów typu Zibi z Pamą, bo dzieli je przepaść. Pama nadaje się do obudowy szczelnej, Zibi wygina się przy zwykłej. Kontynuuj swój pochód, zacznę też wklejać linki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.12.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Witam.Rozmawiamy o wkładach z boczną szybą zdatnych do rekuperacji, czy też rozwiązujemy problemy emocjonalne ?Bo Twój ostatni post jest całkiem nie na temat ...Pisałem wyraźnie że nie polecam wkładu Zibi z boczną szybą do domu z rekuperacją. Pamy również ...Tyle w temacie.Czep się choinki świątecznej ...Pozdrawiam. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.12.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Też Ci życzę Wesołych i Spokojnych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts