Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

W sumie to przydałoby się, byś kontrolował swój proces czytania ze zrozumieniem...

Ja właśnie poddaję w wątpliwość Twierdzenie firmy Unico, która twierdzi, że podczas rozpalania, przy uchylonych drzwiach, masz mieć przepustnicę zamkniętą! Mają to podobno w instrukcji. Zacytowany przez Ciebie fragment, to juz końcówka dyskusji, więc może mniej zrozumiała bez przeczytania całości.

Prosiłem aby zaznaczać w tekście pisanym jego konkretne umiejscowienie ponieważ potem wychodzą takie chocki klocki.

Zacytowany przez Ciebie fragment, to juz końcówka dyskusji, więc może mniej zrozumiała bez przeczytania całości.

Wyżej zacytowałem całośc twojej wypowiedzi z której jasno wynika juz na wstępie ,że nie czytasz sam siebie.

W chwili otwarcia lub uchylenia drzwi kominka, kanał zewnętrzny przestaje "działać"

Przecież to ty piszesz w nawiązaniu do czego???Do własnej interpretacji. Baturka Święta idą ,zwierzęta będą poprawnie gadać.Bądź systematyczny bo to lubię w tobie i jeżeli nic nie pisze czyli ci nie odpowiadam znaczy ,że poprawnie prawisz młodym inwestorom.:yes:

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Problem jest w tym ze nie mam. Nie chodzi czy jest "the Best" tylko czy się nadaje? Narazie byłem przekonywany, że Zibi nadaje się do domów z rekuperacja. Forest twierdzi ze nie Jestem swiadomy, że nie jest o w 100 procentach szczelny. Pytanie w ilu jest szczelny bo jeśli za 2-3 procent szczelosci trzeba dopłacić 2 tysiące złotych to wybieram Zibiego i jakoś będę żył z tą świadomością Chyba, że są inne wkłady narożne, które nie kosztują*zbyt dużo Moje max to 5000. Pozdrawiam Łukasz*

Forest twierdzi ze nie Jestem swiadomy, że nie jest o w 100 procentach szczelny. Pytanie w ilu jest szczelny bo jeśli za 2-3 procent szczelosci t

Przy takim rozumowaniu to 3-30 % nieszczelności nie powinno robić dla Ciebie większej różnicy .

Czasem właśnie o te " 2-3% "chodzi ...

Dodatkowo skoro główny śląski dystrybutor tej marki twierdzi że się nie nada ..... czasami warto posłuchać.

Witam.

Firma Kratki.pl zaprojektowała z myślą o tym, produkuje i poleca do domów z rekuperacją następujace paleniska:

- Zibi (z szybą prostą)

- Nadia 8, 10, 12, 13, 14 kW

- Aquario (wszystkie modele)

Tyle w temacie.

Już pisałem kiedyś całe eleboraty na FM o mariażu kominka i instalacji wentylacji mechanicznej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6624968&viewfull=1#post6624968

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6625458&viewfull=1#post6625458

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230777-Jaki-kominek-w-domu-z-rekuperacj%C4%85&p=6625606&viewfull=1#post6625606

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?216100-Zibi-z-Kratki-pl&p=6701405&viewfull=1#post6701405

Brek ... piszesz "nie mam" ... no dobrze ... ale jak już miałeś na WM z reku to powinieneś mieć też na palenisko kominkowe dedykowane do tego typu instalacji. Jedno wynika z drugiego - kupujesz samochód to musisz mieć na polisę OC ... i tyle.

Piotrze ... co z tego że Ty, ja i jeszce kilka osób w tym kraju potrafi "pożenić" nawet kominek otwarty z domem gdzie jest WM i "reku" ... setki innych firm kominkowych na tym polegną u przeciętnego kienta takiej przeciętnej firmy kominkowej ... i narobią przy tym tylko większej szkody niż to jest warte.

Pamiętasz jak toczyliśmy spór o instalację kominka z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym w czasach kiedy taka instalacja nie była zgodna z polskim prawem, ba - groziła nawet w skrajnych przypadkach konsekwencjami karnymi zarówno dla wykonawcy jak i samego użytkownika, który takową świadomie wykonał ...to praktycznie to samo ... jak jest dobrze, to jest dobrze ... ale jak trafi się jedno nieszczęście na sto tysięcy wybudowanych domów, bo nałożą sią na siebie "przeróżne i przedziwne zbiegi przeróżnych okoliczności", to już nie będzie tak różowo ...

A tym jednym na sto tysięcy użytkowników może być akurat Brek ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Problem jest w tym ze nie mam. Nie chodzi czy jest "the Best" tylko czy się nadaje? Narazie byłem przekonywany, że Zibi nadaje się do domów z rekuperacja. Forest twierdzi ze nie Jestem swiadomy, że nie jest o w 100 procentach szczelny. Pytanie w ilu jest szczelny bo jeśli za 2-3 procent szczelosci trzeba dopłacić 2 tysiące złotych to wybieram Zibiego i jakoś będę żył z tą świadomością Chyba, że są inne wkłady narożne, które nie kosztują*zbyt dużo Moje max to 5000. Pozdrawiam Łukasz*

Kup Pamę.

Witam Poszukuje wkładu z szyba narożną w rozsądnej cenie Kominek tylko do dogrzewania parteru. Bez DGP Zasilenie w powietrze z zewnątrz. Szczelny dom z rekuperacja. Póki co widziałem tylko Zibi z Kratek. Cena max do 4500 złotych. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Łukasz

ja nie mam zadnego wlasciwe doswiadczenia z innymi kominkami, ale mam wklad Pama Diablo LD i jestem bardzo z niego zadowolona

wykonawcy ktorzy przychodzili ogladac wklad przed zabudową, nie znali tej firmy ale mowili ze ladnie i starannie wykonany

i podobno jest wystarczająco szczelny :)

Witam.

Wychodzę z założenia że żaden wkład z szybą boczną łączoną bezszprosowo nie będzie wystarczająco szczelny do wentylacji mechanicznej. Choćby jego producent nawet bardzo chciał ... obojętne czy nazywa się Pama, Kratki.pl, Kobok (ta firma reklamuje nawet swoje łączone bezszprosowo szyby jako nadające siędo WM z reku - co jest swoistym kuriozum dla mnie), tudzież inaczej ...

Profile nie mają tu nic do rzeczy bo to nie o nich rozmawiamy tylko o łączonych szybach we wkładach z bocznym przeszkleniem.

Nie reklamuję tu Piotrze żadnego konkretnego produktu i dobrze o tym wiesz.

Reklamuję tu konsekwencję pewnego wyboru - skoro powiedziało się A i wybudowało się dom z rekuperacją to należy powiedzieć też B i resztę instalacji domowych też należy do tego dostosować, a nie zalecać dziadostwo. Równie dobrze można by wykonywać rekpureację w domach z wentylacją grawitacyjną. Efekt ten sam - czyli bezsensowny ...

Nie widzę w tym żadnego problemu, jak ktoś nie ma za dużo pieniędzy, żeby w domu z rekuperacją zastosować o wiele bardziej szczelny od "bezszprosa" i zarazem dużo tańszy od "szyb gietych", wkład kominkowy z boczną szybą i szprosem ...

Za fanaberie i chciejstwo trzeba niestety czasami więcej zapłacić albo ... wcześniej o tym pomysleć.

Pozdrawiam.

Dajecie ognia - mistrzowie !!!

W zasadzie jest to dział bardzo płomienny...

Jednakowoż, w taki sposób traci się klasę....

Ja dałem ognia wczoraj. Potem stwierdziłem, że dyskusja z marketingowcem w supermarkecie to kopanie się z koniem...Wycofałem posty. Natomiast deprecjacja prawdy w imię partykularnych interesów nie może obyć się bez komentarza.

Witam.

Nie będę polecał pytającym się o to Forumowiczom, do ich domów z rekuperacją, palenisk z bocznymi szybami bez szprosa nie nadających się do tego typu domów, podczas gdy do wyboru jest całe mnóstwo nie drogich, w porównaniu do produktów zagranicznych, wkładów innych polskich firm, kóre świadomie konstruują i produkują takie wkłądy właśnie z szybami giętymi.

To że nie kosztują 3 tysiące zł tak jak chciała by ogromna rzesza zawiedzionych tym faktem posiadaczy rekuperacji, to już nie moja wina.

Polecam Ci Piotrze ( i innym również) lekturę linków jaki zamieściłem w poście 7340. Może wtedy nie będziesz silił się na to żeby mi dopiec i mnie obrażać. Chyba na to nie zasługuję.

To, że swego czasu, osobiście zaangażowałeś się bardzo w promocję firmy Pama nie zwalnia Cię od obiektywizmu ...

Pozdrawiam.

Obraziłem Cie, czy trafiłem w sedno? Nie porównuj wkładów typu Zibi z Pamą, bo dzieli je przepaść. Pama nadaje się do obudowy szczelnej, Zibi wygina się przy zwykłej. Kontynuuj swój pochód, zacznę też wklejać linki...

Witam.

Rozmawiamy o wkładach z boczną szybą zdatnych do rekuperacji, czy też rozwiązujemy problemy emocjonalne ?

Bo Twój ostatni post jest całkiem nie na temat ...

Pisałem wyraźnie że nie polecam wkładu Zibi z boczną szybą do domu z rekuperacją. Pamy również ...

Tyle w temacie.

Czep się choinki świątecznej ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura