Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Witam ,

Mi również w zuzi z lewej strony również brudzi się szyba, natomiast mam większy problem.

Do osób znających troszkę budowę zuzia z płaszczem wodnym z prawej strony u dołu wycieka mi czarna woda możliwe iż w tym miejscu może to być z układu czy forma mazi w bardziej płynnej postaci ?

[ATTACH=CONFIG]297579[/ATTACH]

Nie wygląda to optymistycznie...

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ,

Mi również w zuzi z lewej strony również brudzi się szyba, natomiast mam większy problem.

Do osób znających troszkę budowę zuzia z płaszczem wodnym z prawej strony u dołu wycieka mi czarna woda możliwe iż w tym miejscu może to być z układu czy forma mazi w bardziej płynnej postaci ?

[ATTACH=CONFIG]297579[/ATTACH]

Zrób zdjęcie trochę bardziej odległe...

To wygląda na kondensat z wnętrza wkładu. Wada użytkowania a nie urządzenia.

Przyczyny:

1.Mokre drewno

2.Wada instalacji

3.Wada palacza ;)

Oczywiście pod warunkiem, że analiza problemu prawidłowa. Pokaż wnętrze wkładu.

Witam

Planuję postawić piecyk wolnostojący. W tej chwili ze ściany pod kątem 45 stopni wychodzi rura o średnicy zewn. 215mm i wewn. 180mm (jak na zdjęciach poniżej). Komin to systemowy Jawar.

Przed ułożeniem paneli chciałbym to przyciąć już na gotowo. Pytanie: czy uciąć to na równo (zlicować) ze ścianą?

Sprawa bardzo pilna. Z góry dziękuję

20141231_103255_resized.jpg 20141231_103308_resized.jpg

a czy coś takiego nie da rady? - producent DARCO. Przez producentów kominów skoro nie ma innych przyłączy są traktowane jako zgodne ze sztuką. Firmy produkujące elementy przyłączeniowe odwaliły za nich całą robotę, Ci od kominów nie musieli nic wymyślić oprócz T ceramicznego :)

wkladka-katowa-45-teleskopowa-ze-sznurem-i-rozeta.jpg

też się pytam - też się uczę :)

Edytowane przez ktototaki

Nie doczytałem, że to piecyk wolnostojący! Bo do kominka ucinanie bez sensu...Za dużo stringów lata po forum...Nie mogę się skupić:p

Oczywiście, że taka opcja jak pokazał ktototaki wchodzi w grę, tylko pewnie fi będzie niekompatybilne z rurą od kozy.

Po odkuciu tynku powinna ukazać się wełna. Ta oryginalna. jak jej brak, daj inną. Równo ze ścianą i delikatnie zaszpachluj jakimś klejem. Cieniutką warstwą po to by wełna nie pyliła. Na to rozeta....

Nie doczytałem, że to piecyk wolnostojący! Bo do kominka ucinanie bez sensu...Za dużo stringów lata po forum...Nie mogę się skupić:p

Oczywiście, że taka opcja jak pokazał ktototaki wchodzi w grę, tylko pewnie fi będzie niekompatybilne z rurą od kozy.

Po odkuciu tynku powinna ukazać się wełna. Ta oryginalna. jak jej brak, daj inną. Równo ze ścianą i delikatnie zaszpachluj jakimś klejem. Cieniutką warstwą po to by wełna nie pyliła. Na to rozeta....

Po odkuciu tynków chyba raczej zobacze pustak w ktorym jest kanal na ten wkład ceramiczny i kanał wentylacyjny. Ale z grubsza już wiem o co chodzi. Dzięki

a czy coś takiego nie da rady? - producent DARCO. Przez producentów kominów skoro nie ma innych przyłączy są traktowane jako zgodne ze sztuką. Firmy produkujące elementy przyłączeniowe odwaliły za nich całą robotę, Ci od kominów nie musieli nic wymyślić oprócz T ceramicznego :)

[ATTACH=CONFIG]297718[/ATTACH]

też się pytam - też się uczę :)

To wyglada dobrze. Dostałem email od Ciebie. Dzięki :-)

Mam pytanie. Czy kominek Bef Flat 8 z linku nadaje się do domu z rekuperacją, bo nie ma informacji na stronie producenta. Podoba mi się że ma niską moc i jest wąski i cenowo całkiem przystępny. Chyba że ktoś może polecić coś podobnego. Warunkiem jest "chudość"

http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe-cieple/bef-flat/bef-flat-8