Zdun Darek B 23.02.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Obniżenie temperatury działającej na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 23.02.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Oraz wyrzutu ciepla w pewnej odleglosci od sufitu, aby go co chwila nie malowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Na fotce pokazana jest komora na kominek. Komora sąsiaduje z 4 pomieszczeniami. Do tych pomieszczeń będę chciał się przebić z kratkami aby dystrybuować ciepło z kominka. Jak to zrobić aby było dobrze?Miałem koncepcję aby zniszczyć te ścianki (silka 24cm) i tam dać nowe cienkie ścianki aby grzać całymi ściankami. Ale to bardzo dużo roboty i efekt niepewny. http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/33.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Na fotce pokazana jest komora na kominek. Komora sąsiaduje z 4 pomieszczeniami. Do tych pomieszczeń będę chciał się przebić z kratkami aby dystrybuować ciepło z kominka. Jak to zrobić aby było dobrze? Miałem koncepcję aby zniszczyć te ścianki (silka 24cm) i tam dać nowe cienkie ścianki aby grzać całymi ściankami. Ale to bardzo dużo roboty i efekt niepewny. http://www.timtur.com.pl/budowa/2013/33.jpg W innym wątku piszesz, że wkład ma być :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235194-kominek-z-podnoszon%C4%85-szyb%C4%85&p=6786253&viewfull=1#post6786253 Lepiej się zdecyduj czy chcesz grzać, czy grzać + estetyka ...Bo wtedy może się okazać że "only" wyjdzie Ci bokiem...Chyba, że to grzanie ot tak, przy okazji... Tylko w takiej sytuacji po kiego grzyba mścić się na rozprowadzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzybu 25.02.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Szanowny Panie przesyłam szkic obudowy i wentylacji wkładu kominkowego Wiktor 14 kW. na forach czytam bardzo dużo opinii jednak z wieloma nie mogę się zgodzić co do wentylacji wkładu. Zgadzam się z tymi, którzy negują instalację zbyt małych kratek. Wkład 14 kw wg producenta wymaga powierzchni czynnej kratek ok. 850cm2. z uwagi, że nie jestem fachowcem ( poradzę sobie z montażem) natomiast potrzebuję uwag dotyczących proponowanego w szkicu rozwiązania. Co ciekawe jeden z fachowców rzekł, że wszystko jest OK. - ja natomiast nie do końca jestem tego pewien z tego względu moje pytanie. Bardzo proszę o komentarz do proponowanej wentylacji wkładu kominkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 W innym wątku piszesz, że wkład ma być :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235194-kominek-z-podnoszon%C4%85-szyb%C4%85&p=6786253&viewfull=1#post6786253 Lepiej się zdecyduj czy chcesz grzać, czy grzać + estetyka ...Bo wtedy może się okazać że "only" wyjdzie Ci bokiem...Chyba, że to grzanie ot tak, przy okazji... Tylko w takiej sytuacji po kiego grzyba mścić się na rozprowadzenie? Myślę, że to da się pogodzić. Kominek ma być rekreacyjny z możliwością nagrzania / podgrzania chałupki w okresie przejściowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Myślę, że to da się pogodzić. Kominek ma być rekreacyjny z możliwością nagrzania / podgrzania chałupki w okresie przejściowym. Popatrz na aurę za oknem i dziwnie zmieniający klimat.I znowu ta rekreacja kominkowa.Zapytałbym cię co na te pomysły twoja małża???Rekreacyjny ale ma grzac jak nagle wyskoczy siarczysty mróz.Rozumiem grzać tylko to pomieszczenie??? p.s i jeszcze gdybyś mógł.Okres przejściowy ten z twojego okresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.02.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Prawda jest taka, że kominek albo grzeje jak się w nim pali, albo nie grzeje jeśli się nie pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.02.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Prawda jest taka, że kominek albo grzeje jak się w nim pali, albo nie grzeje jeśli się nie pali Cię rozumiem.Tylko słowo grzeje musi mieć wymierny skutek.Napalę w jakimś tam rekreacyjnym bez fuzji itp ale jak łapki mi zmarzną, to będę oczekiwał od niego natychmiastowej reakcji.Wsadzę w ta rekreacje kupę kasy a on da mi spokojnie posiedzieć przy szybie razem z małżom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Myślę, że to da się pogodzić. Kominek ma być rekreacyjny z możliwością nagrzania / podgrzania chałupki w okresie przejściowym. Jasne, żedasię...Kup więc taką gilotynę, która ma dobry serwis...Ja musiałem sam się nauczyć, bo mi się serwis zbiesił...Ale dla mnie, to akurat korzystnie jest umieć gilotyny naprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Ok. A jak dobrać wielkość tych otworów na te 4 pomieszczenia. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Zrób za duże z możliwością przymykania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 czyli z żaluzjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.02.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.02.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 [h=1]Kratka kominkowa 17x49cm[/h]większych nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.02.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Prawda jest taka, że kominek albo grzeje jak się w nim pali, albo nie grzeje jeśli się nie pali Coś w tym twierdzeniu jest ... Dla leniwych a LUBIĄCYCH CIEPŁO polecam jednak kominki z dodatkowa masa akumulacyjną + ciepła obudowa , można więc do pewnego stopnia pogodzić niepalenie z grzaniem . Takie też rozwiązanie polecam sąsiadowi Autorusowi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.02.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 [h=1]Kratka kominkowa 17x49cm[/h]większych nie znalazłem [ATTACH=CONFIG]306184[/ATTACH] Bo nie trzeba szukać po forach tylko zamówić u nas .... wraz z kompletnym wykonaniem kominka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.02.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 W jaki sposób można podnieść wkład kominkowy tak aby np dolna krawędź była na 0,5m? Standardowe nóżki mają pewnie z 25cm. A wkłady są dość ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.02.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Witam.Użyj mocy ... nie takie rzeczy "dżedaj" podnosili ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.02.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 :P:P Została mi paleta silki, Zrobie z niej podest i tyle. I plac częściowo oczyszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts