Tomkowa 31.03.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Niska temperatura spalania, a na fotkach widać pęknięty szamot. Ciekawe jaka przyczyna pęknięcia tego szamotu? "Pęknięcie" zeszło od potarcia palcem. Okazało się, że to ubrudzenie ułożyło się imitując pęknięcie Ja mam na myśli okładziny wewnętrzne paleniska , te okopcone...nazwane szamotowymi. Nie pamiętam jak to jest w Hajduku... Producent określa wkład jako stalowo-szamotowy dodam tylko, ze np. roczna brzoza jest drewnem zdolnym do prawidłowego palenia a roczny np. buk, będzie syczał, kopcił i nie dawał ciepła. warto o tym wiedzieć przy zakupie, jeśli nie mamy miejsca i ochoty składować drewna na dwa lata naprzód No to może faktycznie u mnie wpływ na czystość szyby ma drewno. Według twierdzenia sprzedającego brzoza i buk są półtoraroczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.03.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ja tam uwazam drewno za poltoraroczne, kiedy lezy u mnie póltora roku w drewutni Jakoś trudno mi uwierzyć w połtoraroczne sezonowanie drewna przez handlarza. Jak sobie pomyslę ile na to trzeba pieniędzy i miejsca.... Kup brykiet - tylko dobry, bez "dodatkow" i sprawdź, czy będzie różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.03.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Który handlarz drewna kominkowego ma skład mogący pomieścić zapas "gotowego do sprzedania" towaru na 1,5 roku ?W naszym kraju niema zakazu sprzedaży WODY OPAŁOWEJ .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 31.03.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wniosek wyciągam taki: przy budowie kominka należy zakupić drewno. Dwa sezony kominek pracuje na dobrej jakości brykiecie. Ewentualnie odkupić od sąsiada, który ma kominek dłużej niż dwa lata i zdążył wysezonować opał Ewentualnie kupić drewno, a kominek zrobić za dwa lata Jest inne wyjście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 W nawiązaniu do półtorarocznego drewna...Jeśli sezonowanie - a raczej suszenie, zahacza o dwa sezony letnie, jest dobrze. Dwie zimy, to mało... Sezonowanie zaś, to sezonowanie, bez względu na suszenie. Najlepiej 3 lata Drewno może być suche po suszarni, posiadać wilgotność 10% już 2 miesiące po ścięciu. Nie będzie się jednak palić tak czysto jak suche i włożone do pieca po 2-3 latach od ścięcia. Robiłem doświadczenie z bukiem. Suchy, po suszarni i o podobnej wilgotności, ale 3 letni. Gołym okiem widać różnicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.04.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Wniosek wyciągam taki: przy budowie kominka należy zakupić drewno. Dwa sezony kominek pracuje na dobrej jakości brykiecie. Ewentualnie odkupić od sąsiada, który ma kominek dłużej niż dwa lata i zdążył wysezonować opał Ewentualnie kupić drewno, a kominek zrobić za dwa lata Jest inne wyjście? Tak. Znaleźć dobrą cene na płyn do mycia szyb kominkowych i kupić dwuletni zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.04.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Wilgotnościomierz do drewna kosztuje 60 zł. Warto mieć, a jak się jeszcze człowiek nauczy nim posługiwać, to już nie straszny żaden dostawca drewna oferujący "...suche drewno panie, suche na pewno..." Zanim sobie człowiek suche drewno "wyhoduje", warto zainwestować w tonę dobrego brykietu. Prawidłowo przechowywany będzie zawsze idealnie suchy (3-8 % wilgotności). To co Fotohobby napisał - różnica w paleniu drewna o wilgotności ok. 20 % (o co minimalnie zalecają producenci) i takiego o wilgotności 10-12 %, jest tak diametralna, że ludzie nie mogą się nadziwić jak dobrze pali się drewno. Poniżej zobrazowanie tego co można osiągnąć z suchego drewna we wkładzie kominkowym. Zdjęcia zrobiłem wczoraj "z marszu". Suchy świerk na podpałkę i potem sosna (przy takiej pogodzie i wieczornym tylko ropalaniu najlepiej się spisują). Sezonowane z 5-7 lat (już straciłem rachubę). Pozdrawiam. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 01.04.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 tomkowa przenies kilka szczap brzozy w suche i ciepłe miejsce ( kotłownia ? ) niech polezy w cieple dwa trzy tygodnie i napal.z brykietem jest podobnie jak z drzewem, kupujesz 100% dąb i ....suchy może jest, ale syfi jakimiś dodatkami. chyba, że masz jakiś sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 01.04.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Dziękuję Panowie za wszystkie rady Jeżeli chodzi o brykiet, to znalazłam taką stronę, na której autor porównuje różne jego rodzaje i podsumował w rankingu. Jego zdaniem najlepszy jest Mega Ruf System3 firmy Sek-Pol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 01.04.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 a ta strona powstała w jakim celu ?ech te rankingi... choć ostatnio miałem jakiś Ruf i palił się pięknie, choć brykietem w tak dużym jak Twój kominku ...10 kg na jeden załadunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 A najlepsza czekolada w rankingu Wedla, to z pewnością Goplana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 01.04.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Trudno ocenić w jakim celu ludzie zakładają blogi i piszą w nich różne rzeczy Ciekawa jestem też, w jakim celu zamieścił TAKI wpis Chętnie się dowiem, jaki brykiet Panowie uznajecie za dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz31 01.04.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Panie Piotrze dziękuję za odp. Dziś zmierzyłem mam jakieś 1.5- 1,7 metra wraz z fundamentem( czyli fundament 55cm +110cm już wewnątrz). 1. Czy rura 110cm wystarczy czy zastosować grubszą??2. Czy na południe to dobry kierunek czy to bez znaczenia??3. Czy taki wkład się nada?? http://www.spartherm.pl/produkt/774. Czy wylot tej rury może być na środku wkładu czy musi być gdzieś z boku?? Z góry dziękuję na odp. i już więcej nie męczę)) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Panie Piotrze dziękuję za odp. Dziś zmierzyłem mam jakieś 1.5- 1,7 metra wraz z fundamentem( czyli fundament 55cm +110cm już wewnątrz). 1. Czy rura 110cm wystarczy czy zastosować grubszą?? 2. Czy na południe to dobry kierunek czy to bez znaczenia?? 3. Czy taki wkład się nada?? http://www.spartherm.pl/produkt/77 4. Czy wylot tej rury może być na środku wkładu czy musi być gdzieś z boku?? Z góry dziękuję na odp. i już więcej nie męczę)) Pozdrawiam. 1.Tak, 110... 2.Bez znaczenia. Na południe sympatycznie;) 3.Jasne...najlepiej jakby Ci go jakiś fachman podłączył, bo to nie jest blaszanka za 3000-4000 zł. 4.To właśnie zadanie dla fachmana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Trudno ocenić w jakim celu ludzie zakładają blogi i piszą w nich różne rzeczy Ciekawa jestem też, w jakim celu zamieścił TAKI wpis Chętnie się dowiem, jaki brykiet Panowie uznajecie za dobry Blog z linki jest nieźle zarządzany...Trudno powiedzieć po co założony, ale reklam coraz więcej, więc cel raczej określony...wiarygodność przez to trudna do określenia. Na moim blogu też ciężko wyczuć komu sprzyjam:). Reklam jednak nie będzie, choć zareklamować coś, czasem lubię... W kwestii brykietów, mam swój typ. Ale to nie jedyny dobry na rynku. Po ECO-PAL, mam po prostu blisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 01.04.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Trudno ocenić w jakim celu ludzie zakładają blogi i piszą w nich różne rzeczy Ciekawa jestem też, w jakim celu zamieścił TAKI wpis Chętnie się dowiem, jaki brykiet Panowie uznajecie za dobry ten który aktualnie mają na stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.04.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Czy ktoś ma pisanki z kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.04.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam. Ja będę miał - dzieciaki mi malują corocznie jedną taką ... Żal ją później zjeść Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Wklej fotkę...oczywiście pisanki przed zjedzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts