Zdun Darek B 19.04.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Pomieszanie z poplątaniem... Jak komin będzie miał fi 180 to na pewno nie powinieneś podłączać wkładu z wylotem spalin 200 .. Rękawy są czasami stosowane ale do spalin z gazu , czyli niskotemperaturowych, wymagają jednak aby powierzchnie ścian wewnętrznych komina były gładkie . Znam inne wkłady z podłączeniem powietrza z zewnątrz , czyli CDP - centralne doprowadzenie powietrza , posiadające przy tym wylot spalin fi 150 . Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 19.04.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Pomieszanie z poplątaniem... Jak komin będzie miał fi 180 to na pewno nie powinieneś podłączać wkładu z wylotem spalin 200 .. Rękawy są czasami stosowane ale do spalin z gazu , czyli niskotemperaturowych, wymagają jednak aby powierzchnie ścian wewnętrznych komina były gładkie . Znam inne wkłady z podłączeniem powietrza z zewnątrz , czyli CDP - centralne doprowadzenie powietrza , posiadające przy tym wylot spalin fi 150 . Darek B Wiem ze powinno byc ze wylot spalin 200 to komin tez 200 ale jedna firma co specjalizuje sie w kominach powiedziala mi ze moze byc 200 wklad a 180 komin. Jezeli komin bedzie mniejszy to juz kiepsko. Wiem ze sa inne wklady ale maja mniejsza moc co mnie nie interesuje szukam okolo 15kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 19.04.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Komin o wysokości 12m powinien "pociągnąć" Twój wymarzony kominek. Właściwie na pewno pociągnie. Możesz śmiało założyć redukcję 200/180 i wszystko będzie OK.Poza wielkością przekroju komina, jego wysokość ma bardzo duże znaczenie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 20.04.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 lobo0 ; Jest jeszcze jeden temat...ile wazy te 7 metrów komina systemowego ? Jak strop to zniesie ? Jak zaizolujesz termicznie strop nad kominkiem ? Mam takiego klienta któremu zabetonowali rurę spalinowa w stropie ... ciekawe co będzie jak napali ? Jak elementy stalowe stropu przeniosą ciepło ?Czy cały strop nie zamieni sie w jedna siatkę spękań ? Darek B http://www.wklady-kominkowe.com.pl komin systemowy to jakieś 150kg/m a co do izolacji to oczywiście komora będzie komora dekompresyjna i komin nie związany w żaden sposób ze stropem. Dzięki twoim wskazówkom coraz bardziej skłaniam się do zainstalowania tego metalowego dwuściennego, izolowanego. Jak masz jeszcze jakieś wskazówki to bardzo chętnie przeczytam. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 21.04.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 A co powicie na wkład Turbo Fonte Elizeo 77. Można w to wchodzić czy szukać innej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 21.04.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Obecnie jestem na etapie stawiania ścian.W projekcie ściana, przy której ma być posadowiony kominek jest stosunkowo wąska. Jej szerokość to 102 cm.Jaka powinna być minimalna szerokość ściany, aby w przyszłości nie było problemów z montażem kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 22.04.2008 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ja tylko kilka zdań... tak do lepszego zobrazowania problemu dla nowobudujących http://www.bertelsen.pl/kominek-czy-kotlownia.htmlŻycze trafnych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 22.04.2008 03:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Czyli polecasz kominek : o mocy regulowanej w zakresie 2-14 kW , z dobrym spalaniem o dużej sprawności ponad 80%, z możliwością rozłożenia grzania w czasie np pierścienie + obudowa kumulacyjna, z czystą szybą , spalaniem w wysokich temperaturach , niezbyt wielka komorą spalania......... czyli polecasz http://www.wklady-kominkowe.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 22.04.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ja tylko kilka zdań... tak do lepszego zobrazowania problemu dla nowobudujących http://www.bertelsen.pl/kominek-czy-kotlownia.html Życze trafnych decyzji poczytać można, ale nic nowego tam nie piszą najbardziej mnie rozśmiesza to jak ktoś pisze ile to się ton przenosi, szkoda że nie podadzą ile przenosi się ton w postaci zakupów czy nosząc torbe do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 22.04.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 A co powicie na wkład Turbo Fonte Elizeo 77. Można w to wchodzić czy szukać innej firmy? Czytałem tel link powyżej i w takim razie pojawia się pytanie. Czy dla domu z użytkowym poddaszem o pow ok. 150mkw - (do 160) wkład 15kW jest OK czy za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 22.04.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Kolego mathiasso piszesz że nic nowego, a ja mam wrażenie czytając posty w tym wątku, że nie wszyscy wiedza o czym piszą, dlatego przypomniałem te kilka prawd. Zauważ że jest to umieszczone na stronie sprzedawcy kominków...zdarzył się choć jeden uczciwy. Piszesz że śmieszy cię wwożenie dużych ilości drewna do salonu...hmm nie wiem czy miałeś kiedykolwiek okazje palić choćby w piecu centralnego ogrzewania....tutaj będzie jeszcze trudniej. Kominek to urządzenie stworzone do rekreacji, i ewentualnego drobnego wspomagania centralnego ogrzewania . Tworzenie z kominka głównego zasilania CO to zmora dla jego użytkownika. Ale może należy się o tym przekonać na własnej skórze Pamiętaj o dobrej siekierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 22.04.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 hehe oczywiście że dobra siekiera i piła się przyda ale chyba troche mnie źle zrozumiałeś, mnie bawią tylko te przeliczenia wnoszonych ton drewna. To że sobie coś przez całe życie nosimy po trochu nie musimy od razu przeliczać na tony, taka tylko drobna uwaga. Ja jeszcze w kominku nie paliłem, ale u teściów jest kominek jako jedyne zródło ciepła od 10 lat i nie narzekają. My z żoną też nie widzimy w tym jakieś wielkiej uciążliwości....ale oczywiście zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coci 22.04.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witamjak powinnam przygotowac "podloze" pod kominek?Niedlugo ukladamy ogrzewanie podlogowe i wylewamy posadzki,a nie znalazlam jednoznacznej odpowiedzi czy ukladac sstyropian pod kominkiem czy tez nie.Z gory dziekuje za podpowiedzi,ktore pozwola nam uniknac bledow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 22.04.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam jak powinnam przygotowac "podloze" pod kominek? Niedlugo ukladamy ogrzewanie podlogowe i wylewamy posadzki,a nie znalazlam jednoznacznej odpowiedzi czy ukladac sstyropian pod kominkiem czy tez nie. Z gory dziekuje za podpowiedzi,ktore pozwola nam uniknac bledow. Przewidziec miejsce na kominek i w tym miejscu wylac podloze. Zadnego styropianu pod kominkiem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 22.04.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 mathiasso , to jest tak samo jak np. ..,,ćwieć tysiąca ludzi bez prądu, po ostatniej awarii"... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.04.2008 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Te metry czy tony drewna... Najpierw DOBRY wybór wkładu kominkowego... Potem patrzenie jak sąsiad DWUKROTNIE więcej drewna przepuszcza przez jego wkład kominkowy ..... Satysfakcja i OSZCZĘDNOŚCI na opale ... Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 23.04.2008 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam. Jestem na etapu wyboru wkładu kominkowego i komina. Podoba mi się Dovre (zapomniałem w tej chwili jego symbolu, ale to nieistotne). Wyjście z wkładu do komina o średnicy 200mm. Moc wkładu ok.14kW. Długość komina będzie wynosić 7,66m. Według informacji z forum powinienem zaplanować komin o przekroju 140mm, ale wtedy musiałbym robić redukcje, a tego absolutnie nie chce. Czy przy tej długości komina i przy średnicy 200mm nie będzie takiego efektu,że duża ilość ciepła będzie szła w komin? Jak można inaczej rozwiązać ten problem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.04.2008 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Na forum są różne informacje... Jeśli masz wylot spalin z wkładu fi 200 widocznie tak powinno być.... Możesz sobie zredukować komin ale potem NIE pisz że fachowcy schrzanili kominek... mistrz zduński Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 23.04.2008 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Na forum są różne informacje... Jeśli masz wylot spalin z wkładu fi 200 widocznie tak powinno być.... Możesz sobie zredukować komin ale potem NIE pisz że fachowcy schrzanili kominek... mistrz zduński Darek B http://www.kafle-kominki.pl Po to teraz szukam informacji,żeby tego uniknąć Dzięki za odpowiedź. (Nie)mistrz zduński Mariusz K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata61 23.04.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 witam i mam pytanie, właściwie to duży problem. chce założyc w domu rekuperator i nie mogę znaleść odpowiedniego kominka z zamkniętą komorą spalania. Bardzo prosze o rade i chciałam zaznaczyć że w kominku bedziemy palić okazjonalnie i nie myśle o bardzo drogim wkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts