Zdun Darek B 06.05.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Jak zrobisz dziurę w ścianie o średnicy 200mm to do salonu / lub sypiali/ wpłynie dokładnie tyle LODOWATEGO powietrza ile wyleci wentylacją grawitacyjną !! W domu na pewno nie powstanie nadciśnienie... A jak w jeden sezon przepalisz w kominku 1 hektar lasu to i ciepła wystarczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 06.05.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 No właśnie. Tak sobie czytam i fakt że nie jestem specjalistą ale tym bardziej nie mogę tego skumać. Coś mi się wydaje że Ktoś pomieszał dwa różne obiegi: spalinowy i ciepłego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 06.05.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Fajna ta wypowiedz o wyższości kominka bez poboru powierza do spalania z zewnątrz ... Fajna? A która to, bo nie mogę jej nigdzie znaleźć. Pomysł z rurą fi 200 dającą nieograniczona ilość zimnego powietrza wprost do obudowy kominkowej gdzie i tak będzie podgrzane także interesująca .. Mam tylko jedno pytanie GDZIE ci PANOWIE od kominków zdobywali wykształcenie upoważniające ich do budowania kominków ? Pozdrawiam mistrz zduński Darek B http://www.wklady-kominkowe.com.pl A mistrz zduński do jakich szkół uczęszczali? A uczyli tam czytać, czy tylko pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 06.05.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Jak zrobisz dziurę w ścianie o średnicy 200mm Mistrzu - a kto pisał o dziurze w ścianie o średnicy 200mm? To pomysł Mistrza? Jak zrobisz dziurę w ścianie o średnicy 200mm to do salonu / lub sypiali/ wpłynie dokładnie tyle LODOWATEGO powietrza ile wyleci wentylacją grawitacyjną !! Mistrzu - teraz lepiej. Bo jeszcze 4 minuty wcześniej Mistrz twierdził, że rurą fi200mm wpłynie nieograniczona ilość. Jak zrobisz dziurę w ścianie o średnicy 200mm to do salonu / lub sypiali/ wpłynie dokładnie tyle LODOWATEGO powietrza ile wyleci wentylacją grawitacyjną !! W domu na pewno nie powstanie nadciśnienie... Mistrzu - a kto pisał o nadciśnieniu? Czyżby chodziło o tętnicze wywołane początkami zrozumienia o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomD 06.05.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Takie coś znalazłem:Warto pamiętać również, że każdy kominek z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza z zewnątrz i tak pobierze część powietrza z pomieszczenia, w którym stoi. Zasysane będzie ono przez szczeliny wokół szyby drzwiczek (zwłaszcza wtedy, gdy wkłady mają kurtynę powietrzną) lub podczas palenia przy otwartych drzwiczkach. Wtedy całe powietrze potrzebne do spalania pobierane będzie z pomieszczenia. Nie bardzo rozumiem dlaczego tak ma się dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 06.05.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Flexus, fiu, fiu... http://www.kidskottage.org/images/baby_blowing_bubbles_md_wht.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.05.2008 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Od czasu do czasu pojawiają się na forum tacy znawcy tematu kominków jak Flexus .... Proponuje zrób sobie we wszystkich ścianach i podłogach dziury fi 100 -16--200 lub wszelkie inne dowolnie wybrane średnice , takie rozwiązanie zapewni ci optymalna wentylacje ... KTOŚ pomieszał dwa obiegi powietrza : 1 powietrze dogrzewane - cyrkulacja wewnątrz budynku 2. powietrze do spalania - szczelny układ zasilający czyli powietrze z poza budynku bezpośrednio do wkładu kominkowego i dalej w komin . Można oczywiście spalać powietrze z pomieszczeń już podgrzane , dodatkowo dogrzewają je podczas przepływu przed szybą wtedy na pewno jeszcze więcej wytworzonej energii pójdzie w komin, tylko jaki jest sens ekonomiczny takiego działania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.05.2008 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Co do szkoły.. to niestety nie była to szkoła w Polsce. Aktualnie jestem a w trakcie przekładania na język Polski podręcznika do nauki zawodu ZDUN . Podręcznik ten został opracowany w oparciu o doświadczenie oraz najnowsza wiedzę na temat EKONOMICZNEGO i ekologicznego budowania palenisk na paliwa stałe. Wiedza na temat budowy nowoczesnych palenisk została oparta na doświadczeniach i dokładnych pomiarach : temperatur spalania, emisji spalin itp . Ale jeśli KTOŚ ma ochotę może sobie budować we własnym domu jak chce .. szkoda tylko tego ZMARNOWANEGO drewna a w konsekwencji niepotrzebnie zniszczonego LASU . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 07.05.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Mistrzu Nie wiem co jacyś "znawcy tematu kominków" proponowali. Natomiast ja nigdy na tym forum nie proponowalem robienia w ścianach jakichkolwiek dziur. Poza mistrzami zduńskimi również zdarzają się ludzie, którzy cenią ekonomię, ekologię i inne takie. I wydaje mi się, że należę do ich grona. A w przeciwieństwie do Mistrza, ja czytam uważnie co ktoś, rownież Mistrz, napisał. I staram się to zrozumieć. Natomiast unikam krytykowania, ośmieszania i kpin. Za wyjątkiem jednej sytuacji, gdy ktoś, jak w tym wypadku Mistrz, użył tych metod wobec mnie. Dlatego radzę Mistrzowi zachowywać się tak jak mistrz zduński powinien. To znaczy - gdy ktoś zadaje pytanie, to odpowiedzieć pytającemu, a nie polemizować z odpowiadającymi. A pytającym był TomD. Proszę więc jemu odpowiedzieć a nie polemizować ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 07.05.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 fajnie się kłócicie... ale czy mógłbym wcisnąć się między wódkę a zakąskę ze swoim skromnym pytaniem? jak zakończyć podejście rury 160/210 do pokoju tak żeby w przyszłości założyć tam jakąś kratkę. rura wchodzi do pokoju z korytarza przez ścianę pod sufitem i tam ma być kratka. jak to zakończyć żeby potem nie demolować ściany przy zakładaniu kratki? jestem przed tynkowaniem a może znacie jakieś fajne strony ze zdjęciami instalacji DGP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 07.05.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Chcę obłożyć część kominka (obudowa z płyt k-g) płytkami ceramicznymi. Czym mam je przylkeić, aby w trakcie użytkowania nie poodpadały/popękły. Podobno są jakieś specjalistyczne produkty. Już raz gdzieś ktoś kiedyś coś na ten temat pisał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 11.05.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Może ktoś mi odpowie na pytanie ( Nie chcę zakładać nowego wątku ) W projekcie mam cztery otwory kominowe ( jeden komin) -jeden dymowy do kominka ( kominek z doprowadzeniem powietrza bezpośrednio do wkładu)- drugi do kotła gazowego ( będzie z zamkniętą komorą spalania )- oraz dwa wentylacyjne - do kotłowni i salonu z kominkiem Moje pytanie jest następujące :Czy mogę te dwa przewody kominowe wentylacyjne zastąpić dwoma kominkami wentylacyjnymi dachowymi ( dachówki wentylacyjne ) ? Dom jest parterowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 12.05.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Darek B co sadzisz o tym wkladzie : Sparke Varm F 1000/560 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 18.05.2008 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Chciałem też zacząć komin od piętra, a wyczystkę dać we wkładzie co o tym myślicie?można A czy to praktyczne jest? I gdzie ta sadza by leciała po czyszczeniu komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawkers 18.05.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Mam pytanie zainstalowałem kominek z płaszczem wodnym wodan12 i on pracuje w obiegu otwartym. Jest połączony z zbiornikiem zbiorczym czy wyrównawczym i z wymiennikiem ciepła. Do tego wymiennika ciepła podłączony jest jeszcze drugi układ zamknięty z piecem gazowym torus. Piec gazowy musi niestety pracować w układzie zamkniętym a układ zamknięty to bomba w przypadku nadmiernego podgrzania wody. Jak można zabezpieczyć drugi układ przed nadmiernym wzrostem temperatury? Ja pomyślałem o czujniku który włączałby pompy przy jakiejś temperaturze a gdy ta temperatura byłaby za wysoka to by je wyłączał chroniąc tym samym układ zamknięty przed dalszym wzrostem temperatury no a w kominku mogłaby się ewentualnie ta woda zagotować bo jest zrobiony w układzie zamkniętym. Moje pytania są takie:Czy istnieje taki sterownik pomp który by wyłączał pompy nie tylko przy zbyt niskiej ale i zbyt wysokiej temperaturze?Czy mój pomysł nie jest czasem głupi?Jakie są inne sposoby zabezpieczenia przed zagotowaniem się wody w układzie zamkniętym?No i czy te wszystkie czujniki pokazują realna temperaturę? No bo jak zauważyłem czujnik przyczepia się do rury, i ten czujnik mierzy temperaturę rury, ale czy temperatura rury jest taka sama jak temperatura wody w niej płynącej? To na razie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pismag 18.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Od czasu do czasu pojawiają się na forum tacy znawcy tematu kominków jak Flexus .... Proponuje zrób sobie we wszystkich ścianach i podłogach dziury fi 100 -16--200 lub wszelkie inne dowolnie wybrane średnice , takie rozwiązanie zapewni ci optymalna wentylacje ... KTOŚ pomieszał dwa obiegi powietrza : 1 powietrze dogrzewane - cyrkulacja wewnątrz budynku 2. powietrze do spalania - szczelny układ zasilający czyli powietrze z poza budynku bezpośrednio do wkładu kominkowego i dalej w komin . Można oczywiście spalać powietrze z pomieszczeń już podgrzane , dodatkowo dogrzewają je podczas przepływu przed szybą wtedy na pewno jeszcze więcej wytworzonej energii pójdzie w komin, tylko jaki jest sens ekonomiczny takiego działania ? Ja mam powietrze doprowadzone rurą setką bezpośrednio do wkładu tarnava z zamkniętą komorą spalania. Drugą rurą dwusetką powietrze zasilane z rurowego wymiennika ciepła wychodzi pod wkładem w obudowie kominka. Myślę że to jest kompromis w temacie które powietrze jest lepsze i jak ma być podłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Chciałem też zacząć komin od piętra, a wyczystkę dać we wkładzie co o tym myślicie?można A czy to praktyczne jest? I gdzie ta sadza by leciała po czyszczeniu komina? do paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 fajnie się kłócicie... ale czy mógłbym wcisnąć się między wódkę a zakąskę ze swoim skromnym pytaniem? jak zakończyć podejście rury 160/210 do pokoju tak żeby w przyszłości założyć tam jakąś kratkę. rura wchodzi do pokoju z korytarza przez ścianę pod sufitem i tam ma być kratka. jak to zakończyć żeby potem nie demolować ściany przy zakładaniu kratki? jestem przed tynkowaniem a może znacie jakieś fajne strony ze zdjęciami instalacji DGP ? zamontuj ramkę od kratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Mam pytanie zainstalowałem kominek z płaszczem wodnym wodan12 i on pracuje w obiegu otwartym. Jest połączony z zbiornikiem zbiorczym czy wyrównawczym i z wymiennikiem ciepła. Do tego wymiennika ciepła podłączony jest jeszcze drugi układ zamknięty z piecem gazowym torus. Piec gazowy musi niestety pracować w układzie zamkniętym a układ zamknięty to bomba w przypadku nadmiernego podgrzania wody. Jak można zabezpieczyć drugi układ przed nadmiernym wzrostem temperatury? Ja pomyślałem o czujniku który włączałby pompy przy jakiejś temperaturze a gdy ta temperatura byłaby za wysoka to by je wyłączał chroniąc tym samym układ zamknięty przed dalszym wzrostem temperatury no a w kominku mogłaby się ewentualnie ta woda zagotować bo jest zrobiony w układzie zamkniętym. Moje pytania są takie: Czy istnieje taki sterownik pomp który by wyłączał pompy nie tylko przy zbyt niskiej ale i zbyt wysokiej temperaturze? Czy mój pomysł nie jest czasem głupi? Jakie są inne sposoby zabezpieczenia przed zagotowaniem się wody w układzie zamkniętym? No i czy te wszystkie czujniki pokazują realna temperaturę? No bo jak zauważyłem czujnik przyczepia się do rury, i ten czujnik mierzy temperaturę rury, ale czy temperatura rury jest taka sama jak temperatura wody w niej płynącej? To na razie tyle.piece gazowe mają własne zabezpieczenie odcinające dopływ gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.05.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Może ktoś mi odpowie na pytanie ( Nie chcę zakładać nowego wątku ) W projekcie mam cztery otwory kominowe ( jeden komin) -jeden dymowy do kominka ( kominek z doprowadzeniem powietrza bezpośrednio do wkładu) - drugi do kotła gazowego ( będzie z zamkniętą komorą spalania ) - oraz dwa wentylacyjne - do kotłowni i salonu z kominkiem Moje pytanie jest następujące : Czy mogę te dwa przewody kominowe wentylacyjne zastąpić dwoma kominkami wentylacyjnymi dachowymi ( dachówki wentylacyjne ) ? Dom jest parterowy lepszy jest komin, dachowe kominki są niskie, mogą być problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts