d7d 26.10.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 chyba Guss-Heizeinsatze i Guss-Kaminofen 10 lat a Stahl-Heizeinsatze i Kesselgerate 5 lat i inne 2 lata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Stahl ma 2 + 5 po rejestracji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkowals1 27.10.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Witajcie, kilka tygodniu temu został u mnie w domu zamontowany wkład hajduk volcano 2lth. po kilku dniach i grzaniu w kominku odspoiły się płytki gresowe, które były wyklejone w miejsce typowej ramki. Załączam zdjęcia. Podejrzewam, że to kwestia wysokiej temperatury a "fachowiec" używał zapewne zaprawy elastycznej ceresit cm17 zamiast jakieś "zduńskiej". Dodam tylko, że obudowa jest ciepła (plyty cpa). Pytanie jak to można poprawić, czy wystarczy te płytki gresowe przykleić jeszcze raz na jakąś fachową zaprawę zduńską? Kominek jest już otynkowany, pomalowany i niechciałbym robić totalnej rozwałki. Czy powinienem skuć tę starą zaprawę (jakieś 2-3 centymetry zaznaczyłem na zdjęciu) i płytki kleić do samych płyt cpa? Dziękuję z góry za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 27.10.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Czy aby gres jest optymalnym materiałem do zastosowania w takim miejscu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 27.10.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Witam, jestem na etapie szukania piecyka do domu z drewna. Moje pytanie jest następujące, czy piecyk takie jak np kratki neptun 9 dość duży piecyk o mocy 9kw kosztujący 2000 zł jest wart rozpatrzenia, czy takie piecyk można nazwać dobrym piecykiem? W porównaniu np z piecykiem dovre 640cb i INVICTA BRADFORD 6173-44, które kosztują razy dwa.Ogólnie zastanawia mnie za co się płaci w tych piecykach, gwarancję i tak wszyscy dają na 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkowals1 27.10.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Gres pewnie nie jest optymalny, lepszy bylby pewnie granit, moze ramka stalowa... ale jeseli jest jakiś dobry sposob na przyklejenie gresu to juz nie bede tego rozwalal i tak bym to poprawil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Witam, jestem na etapie szukania piecyka do domu z drewna. Moje pytanie jest następujące, czy piecyk takie jak np kratki neptun 9 dość duży piecyk o mocy 9kw kosztujący 2000 zł jest wart rozpatrzenia, czy takie piecyk można nazwać dobrym piecykiem? W porównaniu np z piecykiem dovre 640cb i INVICTA BRADFORD 6173-44, które kosztują razy dwa. Ogólnie zastanawia mnie za co się płaci w tych piecykach, gwarancję i tak wszyscy dają na 5 lat.Kiełbasę też masz po 14 i 28....Drewniany dom. Pokaż może najpierw miejsce na kominek i komin...To może być ważniejsze od smaku kieł....sorry, od różnic w cenach kóz. Są i takie za 14.000 ! A tu sympatyczna z odzysku...http://blog.kominki-batura.pl/montaz-odnowionej-kozy-z-koniem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Witajcie, kilka tygodniu temu został u mnie w domu zamontowany wkład hajduk volcano 2lth. po kilku dniach i grzaniu w kominku odspoiły się płytki gresowe, które były wyklejone w miejsce typowej ramki. Załączam zdjęcia. Podejrzewam, że to kwestia wysokiej temperatury a "fachowiec" używał zapewne zaprawy elastycznej ceresit cm17 zamiast jakieś "zduńskiej". Dodam tylko, że obudowa jest ciepła (plyty cpa). Pytanie jak to można poprawić, czy wystarczy te płytki gresowe przykleić jeszcze raz na jakąś fachową zaprawę zduńską? Kominek jest już otynkowany, pomalowany i niechciałbym robić totalnej rozwałki. Czy powinienem skuć tę starą zaprawę (jakieś 2-3 centymetry zaznaczyłem na zdjęciu) i płytki kleić do samych płyt cpa? Dziękuję z góry za porady A czy te płytki nie dotykały czasem blachy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 27.10.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Kiełbasę też masz po 14 i 28....Drewniany dom. Pokaż może najpierw miejsce na kominek i komin...To może być ważniejsze od smaku kieł....sorry, od różnic w cenach kóz. Są i takie za 14.000 ! A tu sympatyczna z odzysku...http://blog.kominki-batura.pl/montaz-odnowionej-kozy-z-koniem/ Dlatego w kiełbasie wiem za co płacę. W tych piecykach nie wiem, wiem że ten po 14k a nawet 20k to nie moja bajka bo nawet nie wpisuja sie w mój klimat. Szukam solidnego urządzenia, tylko nie wiem gdzie kończy się granica solidnego urządzenia, a zaczyna się twórczość producentów, sztuka nie wiem jak to nazwać, hehe. Mój komin to komin ceglany to jakie się morowało dawniej, kiedy nie było kominów systemowych(potrzbne źródło). Zanjduje sie w centrum domu i ma otwór kwadratowy o przekroju 15x15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.10.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Powtarzam zapytanie i proszę o odpowiedź.' Chciałem zapytać o regulator ciągu kominowego do zainstalowania w kominie, do którego mam podłączony wkład kominkowy. A masz wyczystkę tego komina w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkowals1 27.10.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Byla minimalna dylatacja, moze za mala? Zaprawa elastyczna zwyklr powinna dac rade? Nie wiem na co przykleja sie zwykle kamień w takich miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Skoro Zdun Darek B pyta to z pewnością gres nie jest optymalnym materiałem do zastosowania w tym miejscu. Pewnie ma zupełnie inną rozszerzalność termiczną, albo nie oddycha, słabo trzyma się kleju Może na pionowej ścianie i dalej od szyby by się utrzymał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Dlatego w kiełbasie wiem za co płacę. W tych piecykach nie wiem, wiem że ten po 14k a nawet 20k to nie moja bajka bo nawet nie wpisuja sie w mój klimat. Szukam solidnego urządzenia, tylko nie wiem gdzie kończy się granica solidnego urządzenia, a zaczyna się twórczość producentów, sztuka nie wiem jak to nazwać, hehe. Mój komin to komin ceglany to jakie się morowało dawniej, kiedy nie było kominów systemowych(potrzbne źródło). Zanjduje sie w centrum domu i ma otwór kwadratowy o przekroju 15x15.To już coś...Porządny komin. Jeszcze uważaj, by tej kozy za blisko drewna nie postawić. Zamiast kombinować która kiepska koza jest lepsza, kup używaną Jotula, Morso...Ostatecznie Dovre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.10.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Pewnie ma zupełnie inną rozszerzalność termiczną, albo nie oddycha, słabo trzyma się kleju Wbudowane materiały zwłaszcza te najbliżej ognia paleniska itd..trzeba najpierw suszyć "przyzwyczajać" do ognia, a nie na drugi dzień jak się zbuduje, napier...ć drewna do pełna i jarać na maxa. Przecież woda technologiczna wtedy aż się gotuje tam wewnątrz tych materiałów i ciśnienie rozrywa wiązania, to samo dotyczy tego pękniętego betonu. Drewno w kominku też trzaska. Jak się długo nie paliło w kominku, to pierwsze wsady powinny być mniejsze, żeby opędzić wilgoć. Bo słychać jak wszystko trzeszczy,a jak trzeszczy to gdzieś pęka. Edytowane 27 Października 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 27.10.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 To już coś...Porządny komin. Jeszcze uważaj, by tej kozy za blisko drewna nie postawić. Zamiast kombinować która kiepska koza jest lepsza, kup używaną Jotula, Morso...Ostatecznie Dovre. Dobra podpowiedź o tym nie pomyślałem, coś w ten deseń? https://www.olx.pl/oferta/jotul-8-norweski-piec-kominek-koza-CID628-IDg9iff.html#c23b5d9853;promoted Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mellers 27.10.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Dwa suwaki. Ten dolny suwak na rysunku z otwartymi drzwiami wygląda jakby otwierał żaluzją w drzwiczkach - dolot powietrza pod ruszt.Po jego przesunięciu robią się dwie szczeliny,, ale się dogadaliśmy. Czyli zamknięta komora spalania jest tu fikcją i w budynku z wentylacją mechaniczną nie wolno tego wkładu instalować...? Edytowane 27 Października 2016 przez Mellers literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Dobra podpowiedź o tym nie pomyślałem, coś w ten deseń? https://www.olx.pl/oferta/jotul-8-norweski-piec-kominek-koza-CID628-IDg9iff.html#c23b5d9853;promoted Bingo! Kupujesz za 1900 (cena jakiegoś nowego badziewia) doskonałą jakość (nowy 4000-5000). Oczywiście warto poprosić o fotki środka. Mogę pomóc ocenić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.10.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Czyli zamknięta komora spalania jest tu fikcją i w budynku z wentylacją mechaniczną nie wolno tego wkładu instalować...? Jak zamkniesz, będzie komora zamknięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.10.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Czyli zamknięta komora spalania jest tu fikcją i w budynku z wentylacją mechaniczną nie wolno tego wkładu instalować...? Wygląda na durszlak. Jeżeli są takie żaluzje, szczeliny to i wkład do szczelnych nie należy. Na upartego można by to czy tamto zakleić na stałe i dać nawiew od spodu pod rusztem, wyciąć, dokręcić kołnierz na uszczelce , tylko czy się tam da, jak to wpłynie na gwarancję. Jak się narobisz, a efektu nie będzie, bo w najlepszym wypadku zasmoli całą szybę, ale Twoja rodzina się nie zatruje, to i tak nie będziesz szczęśliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.10.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Animus, mnie sie wydaje, że tam pod spodem jest doprowadzenie powietrza, ale... jak ono tam dalej wedruje. Poza tym proponowałabym sprawdzić jak jest uszczelniona szyba w drzwiczkach. W moim „bylejakim” góra szyby miala szczelinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts