11lukas 13.11.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 A ja mam takie pytanie. Masz na kominku temperaturę ponad 50 stopni a do sprzęgła dochodzi tylko 30 stopni? Czy pomiędzy wkładem a sprzęgłem masz coś co odbiera ciepło? Ze zdjęć wnioskuję, że bufora brak. Więc teoretycznie na sprzęgle powinna być temperatura taka jak na kominku (o ile kominek bezpośrednio wpięty jest w sprzęgło). Ktoś musi na miejscu to ocenić bo bez wiedzy o tym jak wygląda cały układ ciężko cokolwiek wywnioskować. A ogólnie to fatalnie ten kominek wygląda. Na ścianach wewnętrznych kominka masz smołę? Jak na kominku mam np 58 stopni to na sprzęgle mam ciut mniej ale tylko gdy wszystko pozamykane. Jak puszcze ciepło na grzejnik lub podloge wetedy na sprzegle spada do 35-40 a to za slabo zeby grzac. Jeżeli włącze to i to na sprzegle mam 30 stopni i po chwili sie wszystko wyłącza i nie grzeje. Na ścianach jest taka jakby smoła ale to jest twarde jak tego dotykam to palec czysty. Oprocz tej :smoły oblepiony sadzą jest. Zanim się wprowadziłem na etapie budowy robotkicy palili czym się dało, deski z gwoźdźmi itp. Jak odebrałem dom tak juz było, myślałem że to jakaś specjalna warstwa czy masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11lukas 13.11.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Ciśnienie mam ok 1,5 bara. Nigdy nie odpowietrzałem nic sam, zresztą nie potrafię. W kwietniu tenże hydraulik co montował odpowietrzał podłogówkę całą zlewał wodę i napełniał od nowa bo w kuchni nie działała podłogówka. Ja zawołam fachowca niech to oglądnie, jednak myślałem że może jest tu jakiś ewidętny błąd i nakieruję tego co to montował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.11.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 proszę o podpowiedz na jakim etapie powinno się montować wkład - po wykonaniu gładzi czy mozna wczesniej? slyszałam, że powinno się po, bo do wkładu moze dostac się pył z gładzi i przy paleniu moze pozniej smierdziec? czy to prawda? Problem dotyczy wkładów gilotynowych i DGP. Pył dostaje się do prowadnic, skracając ich żywot. W DGP, wiadomo, syf........Reszta miedzy bajki....Można zabezpieczyć folią, można posprzątać wnętrze kominka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 13.11.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Oczekujesz, że nie znając instalacji ktokolwiek cokolwiek tutaj doradzi? To przecież wróżenie z fusów Poza tym ten problem nadaje się bardziej na forum hydrauliczne niż kominkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.11.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) Ciśnienie mam ok 1,5 bara. Nigdy nie odpowietrzałem nic sam, zresztą nie potrafię. W kwietniu tenże hydraulik co montował odpowietrzał podłogówkę całą zlewał wodę i napełniał od nowa bo w kuchni nie działała podłogówka. Ja zawołam fachowca niech to oglądnie, jednak myślałem że może jest tu jakiś ewidętny błąd i nakieruję tego co to montował Witam. Stawiam na zapowietrzoną instalację i złe napełnianie zładu czyli określenie instalacji centralnego ogrzewania jako całości,czyli, poziomy, piony, grzejniki, odpowietrzenia, całe wyposażenie a co za tym idzie, pojemność i objętość.W tym także cała podłogówka. Edytowane 13 Listopada 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11lukas 13.11.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Dziękuję za zainteresowanie, a czy to napełnienie zładu można jeszcze poprawić-naprawić czy to już za późno? Jeśli tak to czy bardzo kłopotliwe. Czy przy kominku też się coś odpowietrza, bo on jest zabudowany karton-gipsem i teoretycznie nie ma tam swobodnego dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.11.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Dziękuję za zainteresowanie, a czy to napełnienie zładu można jeszcze poprawić-naprawić czy to już za późno? Jeśli tak to czy bardzo kłopotliwe. Czy przy kominku też się coś odpowietrza, bo on jest zabudowany karton-gipsem i teoretycznie nie ma tam swobodnego dostępu. Witam Ja mam nad kominkiem na rurce odpowietrznik samoczynny.Jeśli instalacja kiedyś działała to trzeba ja odpowiednio napełnić,odpowietrzyć.Jeśli tu pies jest pogrzebany to popełniłeś kardynalny błąd zaczynając od dupy strony czyli od palenia ufając ,ze instalacja nie ma gdzieś baniek powietrza. Nic nie jest za późno.Spokojnie.Weź jakiegoś magika z jajami i uprawnieniami niech najpierw zrobi to o czym napisałem , a dopiero............ napal.Jeśli to nie pomoże poszukamy gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11lukas 13.11.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Ok, tak zrobię, bardzo dziękuję, zawołam kogoś niezależnego i dam znać co powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kermit_theFrog 13.11.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Problem dotyczy wkładów gilotynowych i DGP. Pył dostaje się do prowadnic, skracając ich żywot. W DGP, wiadomo, syf........Reszta miedzy bajki....Można zabezpieczyć folią, można posprzątać wnętrze kominka... ok dzięki. a zazwyczaj na jakim etapie są montowane wkłady czy to bez znaczenia? czekać do tych gładzi czy wcześniej? a ten rysunek wkładu i obudowy jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 13.11.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Ja u siebie zamontowałem wkład przed gładziami (jeszcze ich nie mam) ale narazie stoi niezabudowany. Zabudowa będzie robiona po gładziach i malowaniu ścian i sufitów więc najpierw wszystko odkurzę zanim wkład zostanie zamknięty na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.11.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 ok dzięki. a zazwyczaj na jakim etapie są montowane wkłady czy to bez znaczenia? czekać do tych gładzi czy wcześniej? a ten rysunek wkładu i obudowy jest ok? [ATTACH=CONFIG]372927[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372928[/ATTACH]Nie ma reguły. Zwykle dobieram termin z klientem indywidualnie. Kominki czasem są narażone na obcowanie z budowlańcami. Ci zaś są na różnym poziomie rozwoju.... Dość przykre bywają sytuacje, gdy kolejne ekipy, używają wkładu zamontowanego wcześniej, jako źródła ciepła...Nie zawsze jest to patologia, ale często...Moim zdaniem, kominek to już jest część wyposażenia i staram się robić to jak najpóźniej. Byle przed ostatecznym malowaniem. Tak by malarz mógł poprawić po nas zabrudzenia ścian i sufitu, no i wymalować również elementy kominka wymagające tej czynności....To nie zawsze się sprawdza, bo ekipy "od kominka" - siejące terror i zniszczenie wokół siebie, tez widywałem ( czy słyszałem)... Rysunek jak rysunek. Sprawdź lufty z instrukcją wkładu. Chodzi mi o ilość przepływającego powietrza. Z czego ma być obudowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kermit_theFrog 13.11.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 mają być płyty varmsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.11.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) Jak na kominku mam np 58 stopni to na sprzęgle mam ciut mniej ale tylko gdy wszystko pozamykane. Jak puszcze ciepło na grzejnik lub podloge wetedy na sprzegle spada do 35-40 a to za slabo zeby grzac. Jeżeli włącze to i to na sprzegle mam 30 stopni i po chwili sie wszystko wyłącza i nie grzeje. Na ścianach jest taka jakby smoła ale to jest twarde jak tego dotykam to palec czysty. Oprocz tej :smoły oblepiony sadzą jest. Zanim się wprowadziłem na etapie budowy robotkicy palili czym się dało, deski z gwoźdźmi itp. Jak odebrałem dom tak juz było, myślałem że to jakaś specjalna warstwa czy masa. Spore błędy z winy użytkowania na teraz tu widzę, (najbardziej przyczynili się tu robotnicy). Najpierw to poprawić, potem ewentualnie zajmiemy się instalacją, jej budową. 1.Wymiennik jest zajeżdżony, zaproś kominiarza niech spróbuje wyskrobać co się da, trzeba niestety robić to na gorąco, grzać palnikiem gazowym, takim do klejenia papy, grzać i skrobać do gołej blachy, otworzyć okna. Boczne ścianki jeszcze łatwo czyścić, ale tam u góry trzeba jakoś czochrać to aż do czopucha. 2.Ustaw start pompy przynajmniej od 50*C 3.Dokładasz opał na żar a to wielki błąd, substancje smoliste niestety wyłażą wtedy z ognia, oblepiają wszystko dookoła również komin, a to z czasem spowoduje zapalenie się komina! tego wyciorem z komina nie wyczyścisz , z daleka widać że grubą masz już wyhodowaną tą "izolację". Każdorazowe dołożenie to potęguje pył i sadze, mieszają się, a substancje smoliste jako lepiszcze to scala, powstaje izolacja jak z gumy a ciepło od Twojego ogniska ucieka w komin. W kominkach z płaszczem wodnym, przy nieprawidłowym spalaniu paliwa, emisja substancji smolistych jest największa, drugie w kolejce są wkłady powietrzne bez szamotu. Jak dokładasz opał, to cały żar na szufelkę trzeba zabrać i kłaść drewno czy brykiet, a żar wysypać na górę i palić zawsze paliwo od góry . Edytowane 14 Listopada 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.11.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Spore błędy z winy użytkowania na teraz tu widzę, (najbardziej przyczynili się tu robotnicy). Najpierw to poprawić, potem ewentualnie zajmiemy się instalacją, jej budową. 1.Wymiennik jest zajeżdżony, zaproś kominiarza niech spróbuje wyskrobać co się da, trzeba niestety robić to na gorąco, grzać palnikiem gazowym, takim do klejenia papy, grzać i skrobać do gołej blachy, otworzyć okna. Boczne ścianki jeszcze łatwo czyścić, ale tam u góry trzeba jakoś czochrać to aż do czopucha. 2.Ustaw start pompy przynajmniej od 50*C 3.Dokładasz opał na żar a to wielki błąd, substancje smoliste niestety wyłażą wtedy z ognia, oblepiają wszystko dookoła również komin, a to z czasem spowoduje zapalenie się komina! tego wyciorem z komina nie wyczyścisz , z daleka widać że grubą masz już wyhodowaną tą "izolację". Każdorazowe dołożenie to potęguje pył i sadze, mieszają się, a substancje smoliste jako lepiszcze to scala, powstaje izolacja jak z gumy a ciepło od Twojego ogniska ucieka w komin. W kominkach z płaszczem wodnym, przy nieprawidłowym spalaniu paliwa, emisja substancji smolistych jest największa, drugie w kolejce są wkłady powietrzne bez szamotu. Jak dokładasz opał, to cały żar na szufelkę trzeba zabrać i kłaść drewno czy brykiet, a żar wysypać na górę i palić zawsze paliwo od góry . Witam. Napisał przecież.Ok, tak zrobię, bardzo dziękuję, zawołam kogoś niezależnego i dam znać co powie. Gdzie widzisz zajeżdżony wymiennik???Boczne ścianki się wypalą same jak będzie odbiór ciepła i dużo powietrza do spalania i drewno nie brykiet. ad3.pozwolisz ,że się nie zgodzę.Przy otwarciu szyberka na full i położeniu polana na żar przy nagrzanym PW polano od razu się pali żywym pięknym ogniem. Masz KZPŁW bez wermikulitu czy szamotu ??? On i ja mam bo te stare KZPŁW tak miały.Jak przystępował do sezonu grzewczego to powinien się do niego przygotować co wielokrotnie pisałem nie zapominając o przeglądzie instalacji.Ma to zrobić.Jego kulpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.11.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Spore błędy z winy użytkowania na teraz tu widzę, (najbardziej przyczynili się tu robotnicy). Najpierw to poprawić, potem ewentualnie zajmiemy się instalacją, jej budową. 1.Wymiennik jest zajeżdżony, zaproś kominiarza niech spróbuje wyskrobać co się da, trzeba niestety robić to na gorąco, grzać palnikiem gazowym, takim do klejenia papy, grzać i skrobać do gołej blachy, otworzyć okna. Boczne ścianki jeszcze łatwo czyścić, ale tam u góry trzeba jakoś czochrać to aż do czopucha. 2.Ustaw start pompy przynajmniej od 50*C 3.Dokładasz opał na żar a to wielki błąd, substancje smoliste niestety wyłażą wtedy z ognia, oblepiają wszystko dookoła również komin, a to z czasem spowoduje zapalenie się komina! tego wyciorem z komina nie wyczyścisz , z daleka widać że grubą masz już wyhodowaną tą "izolację". Każdorazowe dołożenie to potęguje pył i sadze, mieszają się, a substancje smoliste jako lepiszcze to scala, powstaje izolacja jak z gumy a ciepło od Twojego ogniska ucieka w komin. W kominkach z płaszczem wodnym, przy nieprawidłowym spalaniu paliwa, emisja substancji smolistych jest największa, drugie w kolejce są wkłady powietrzne bez szamotu. Jak dokładasz opał, to cały żar na szufelkę trzeba zabrać i kłaść drewno czy brykiet, a żar wysypać na górę i palić zawsze paliwo od góry . Fałszywy trop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 14.11.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 To już byłaby kompletna masakra gdyby wyjmować żar, wkładać drewno i wsypywać żar na to drewno. Tak to chyba tylko masochista mógłby robić Ja wrzucam drewno na żar i bez problemu czysto się spala. Wystarczy pełen dopływ powietrza. Ale ten wkład z zasmolonym środkiem to ja nie wiem czy się do czegoś jeszcze nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.11.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 To już byłaby kompletna masakra gdyby wyjmować żar, wkładać drewno i wsypywać żar na to drewno. Tak to chyba tylko masochista mógłby robić Ja wrzucam drewno na żar i bez problemu czysto się spala. Wystarczy pełen dopływ powietrza. Ale ten wkład z zasmolonym środkiem to ja nie wiem czy się do czegoś jeszcze nadaje. Nadaje, nadaje...W tych konstrukcjach to normalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.11.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Prymitywny wkład i źle zrobiona instalacja c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kermit_theFrog 15.11.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Panie Piotrze o czym powinnam pamiętać robiąc tę obudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.11.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Panie Piotrze o czym powinnam pamiętać robiąc tę obudowę?Hmmm...można na ten temat pracę dyplomową napisać. Czego nie wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts