Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Wyloty cieplego powietrza z kominaka sa ulokowane pomiedzy polkami. Zaczy wylot zaczyna sie zaraz nad dalna polka. Ogolnie zamysl polek był taki zeby cieple powietrze nie tworzylo smug na kominku.Dolna polka mo lewej stronie chroni mi regulator obrotow do DCP. Teraz mysle czy nie zamienic ich na polki z jakiegos kamienia lub wogole nie zlikwidowac.

Kominek najprawdopodobniej bedzie pomalowany farba ceramiczna wiec jak cos sie zabrudzi to mozna bedzie spokojnie wyczyscic nawet szczotka.

Jeszcze raz dzieki za wszystkie sugestie :D

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

yaneq

dziękuję, teraz wszystko jest jasne.W poniedziałek wybiorę się do " salonu " z kominkami ( na oku mam katikominki), i wybiorę jakiś model.

ertevu zwroc uwage przy wyborze wkladu , ze akurat sa w promocji bardzo dobre JOTUL-e . Ten wklad jest wart swojej ceny.

:D

:D

tutaj znajdziesz wiecej entuzjastow kominkow z PW

http://forum.muratordom.pl/wklad-z-plaszczem,t132220.htm

Dziekuje za wskazowke ale nie szukam entuzjastow !

W temacie szanuje fachowosc,rzeczowosc i doswiadczenie.

Kominek z plaszczem wodnym jest w mysl przepisow prawnych kotlem CO !

A wiec masz kociol CO w salonie, na dodatek nie bardzo sprawny, bo ważniejszy jakby jest jego wygląd, niż osiągi...

W kotlowni z normalnym kotlem jest czasami klopot ( i mały balagan) a co dopiero w salonie.

Piszę to po przeczytaniu mnóstwa postów i to nie tylko od entuzjastow .

Palenie w kominku jest SUPER jesli nie jest koniecznoscia (tak jak w tych z plaszczem).

Przerwa w doplywie energii elektrycznej powoduje najczesciej (jesli nie mamy sprawnego drogiego dodatkowego SPS-u) w kominku z plaszczem wielkie BUM ,BUM .... i po ptakach.

A entuzjasci moga sobie owszem ..... wiwatowac !

Duzo wazniejsza jest wyobraznia i zdrowy rozsadek.

A wiec masz kociol CO w salonie, na dodatek nie bardzo sprawny, bo ważniejszy jakby jest jego wygląd, niż osiągi...

W kotlowni z normalnym kotlem jest czasami klopot ( i mały balagan) a co dopiero w salonie.

Palenie w kominku jest SUPER jesli nie jest koniecznoscia (tak jak w tych z plaszczem).

Przerwa w doplywie energii elektrycznej powoduje najczesciej (jesli nie mamy sprawnego drogiego dodatkowego SPS-u) w kominku z plaszczem wielkie BUM ,BUM .... i po ptakach.

link byl dla zielinsk

p.s

palenie w kominku z PW nie jest zadna koniecznoscia jesli jest on alternatywa dla innego ogrzewania,doradzaj a nie wprowadzaj ludzi w blad

Witam Yaneq.Czy rura dopowietrzająca kominek jest konieczna?!Nasz wykonawca twierdzi że nie, ponieważ kubatura domu jest wystarczająca żeby kominek był "dopowietrzony".W projekcie taka rura jest.

:D Witam Jolu z Kielc.Rura doprowadzajaca swieze powietrze z zewnatrz jest potrzebna.Oczywiscie pod warunkiem ,ze posiadasz wklad kominkowy zamkniety (tzn z szyba) dopuszczajacy mozliwosc podlaczenia powietrza z zewnatrz.

W chwili obecnej wiekszosc wkladow posiada taka mozliwosc.

Kominek nie powinien byc "dopowietrzany" powietrzem z pomieszczenia w ktorym sie znajduje tzn tlen do spalania drewna w palenisku ma pochodzic z zewnatrz.Tlen w pomieszczeniu jest potrzebny dla ludzi.

Niezaleznie od tego pomieszczenie to powinno byc wystarczajaco wentylowane.

Projekt domu zostal wykonany prawidlowo ! Jesli wykonawca ma watpliwosci to powinien skonsultowac sie z architektem tego budynku

Pozdrawiam :D

link byl dla zielinsk

p.s

palenie w kominku z PW nie jest zadna koniecznoscia jesli jest on alternatywa dla innego ogrzewania,doradzaj a nie wprowadzaj ludzi w blad

psm zamiesciles odpowiedz na moj post a nie na post zielinsk

Sprawdz jeszcze raz Twoj wpis na forum i nie wprowadzaj ludzi w blad !!!

A z Twoja "madra" dewiza (ta o glupkach) zgadzam sie jak najbardziej i nie bede juz dyskutowac bo szacunek jest moja dewiza a nie ...............

link byl dla zielinsk

p.s

Dzięki psm za link; już z niego skorzystałem. A co do szanownego yaneq - to nie lubię dyskutować z ludźmi którzy pozjadali wszystkie rozumy 8) .

A w tym przypadku wszystkiego pewnie sa plusy i minusy....

Yaneq - na drugi raz się nie wcinaj to obejdziesz się bez "jobów" :lol:

Witam

To i ja sie zapytam o pare spraw.

Pierwsza to doprowadzenie powietrza do kominka,to że jest konieczna,to wyczytałem pare postów wyżej,pytanie jest tylko takie,mam juz wkład,który nie ma króćca przyłączeniowego,tym samym myśle aby wylot powietrza wystawić za wkłądem kominkowym jakies 30 cm nad podłogą.Potem wstawiłbym zakończenie z klapką i linką i końcowke wystawił z boku,czy to rozwiazanie prawidłowe,czy np. trzeba wylot zostawić centralnie pod wkładem?

Druga sprawa marzy nam sie oudowa nowoczesna,na zasadzie kominek schowany w scianie,zadnych półek itd.Czy konieczne jest zostawianie tej wolnej przestrzeni pod kominkiem.Tzn. chodzi o dziure pod wkładem w której przewaznie leza polana drewna.My akurat mamy spora wneke pod schodami,w ktorej bedzie idealny składzik na drewno.

Ostatnia sprawa to szyber,gdzies na forum czytałem ze jesli kominek nie jest wyposażony w szyber to lepiej go nie doposażać.Padło stwierdzenie ze kominek bez szybra jest bezpieczniejszy.Moj wkład to Invicta GV 700 15 kW,byłem w Leroyu i widziałem szyberek za jakies 100 zł.Dokupować??

Pozdrawiam i z góry dzieki

Witam

To i ja sie zapytam o pare spraw.

Pierwsza to doprowadzenie powietrza do kominka,to że jest konieczna,to wyczytałem pare postów wyżej,pytanie jest tylko takie,mam juz wkład,który nie ma króćca przyłączeniowego,tym samym myśle aby wylot powietrza wystawić za wkłądem kominkowym jakies 30 cm nad podłogą.Potem wstawiłbym zakończenie z klapką i linką i końcowke wystawił z boku,czy to rozwiazanie prawidłowe,czy np. trzeba wylot zostawić centralnie pod wkładem?

Druga sprawa marzy nam sie oudowa nowoczesna,na zasadzie kominek schowany w scianie,zadnych półek itd.Czy konieczne jest zostawianie tej wolnej przestrzeni pod kominkiem.Tzn. chodzi o dziure pod wkładem w której przewaznie leza polana drewna.My akurat mamy spora wneke pod schodami,w ktorej bedzie idealny składzik na drewno.

Ostatnia sprawa to szyber,gdzies na forum czytałem ze jesli kominek nie jest wyposażony w szyber to lepiej go nie doposażać.Padło stwierdzenie ze kominek bez szybra jest bezpieczniejszy.Moj wkład to Invicta GV 700 15 kW,byłem w Leroyu i widziałem szyberek za jakies 100 zł.Dokupować??

Pozdrawiam i z góry dzieki

jak palenisko jest pozbawione możliwości wpięcia pow. zew. najlepiej zrobić kratkę wylotwą w obudowie centralnie przed i pod drzwiczkami wkładu. Palenisko takie pobiera pow. do spalania przez szuladę, brak uszczelek przy szbie.

Ta wolna przestrzeń pod kominkiem ma za zadanie doprowadzić powietrze do ogrzewania, minimum 100cm2 na 1kw mocy paleniska, też dojście aby odkurzyć pod wkładem !!!

Szyber może się przydać przy mało szczelnych wkładach (brak uszczelek przy szybie=słaba regulacja dopływem spalanego powietrza)

Witam serdecznie.

Mam pytanie wlot powietrza umieściłem na wysokosci parapetu(80cm wlatuje przy oknie) natomiast zasilanie kominka jest pod kominkeim na wysokosci ok 20cm czy kominek bedzie zasysać zimne powietrze jezeli wlot powietrza znajduja sie wyzej niz wylot(pod kominkiem)? Dodam jeszcze że powietrze jest doprowadzone rura fi100 i i rura ta polaczona jest 5 kolanami 90 stopni czyli zalamuje sie w kilku miejscach. Niestety nie mogłem poprowadzic powietrza spod podlogi wiec poprowadzilem je z bocznej sciany obok parapetu przy wnece okiennej bo tam jest najciensza sciana(normalnie sciana w moim mieszkaniu ma 70cm i jest zrobiona z bardzo twardej cegly i kamienia dlatego rura idzie przez wnęke, ma zalamania i w pewnym momencie idzie o 60 cm do gory). Tak więc czy to nie jest zbyt kreta droga dla powietrza czy kominek bedzie w stanie je zassać?

Witam serdecznie.

Mam pytanie wlot powietrza umieściłem na wysokosci parapetu(80cm wlatuje przy oknie) natomiast zasilanie kominka jest pod kominkeim na wysokosci ok 20cm czy kominek bedzie zasysać zimne powietrze jezeli wlot powietrza znajduja sie wyzej niz wylot(pod kominkiem)? Dodam jeszcze że powietrze jest doprowadzone rura fi100 i i rura ta polaczona jest 5 kolanami 90 stopni czyli zalamuje sie w kilku miejscach. Niestety nie mogłem poprowadzic powietrza spod podlogi wiec poprowadzilem je z bocznej sciany obok parapetu przy wnece okiennej bo tam jest najciensza sciana(normalnie sciana w moim mieszkaniu ma 70cm i jest zrobiona z bardzo twardej cegly i kamienia dlatego rura idzie przez wnęke, ma zalamania i w pewnym momencie idzie o 60 cm do gory). Tak więc czy to nie jest zbyt kreta droga dla powietrza czy kominek bedzie w stanie je zassać?

Witam,

1.Srednica rury doprowadzajacej powietrze do spalania jest niewlasciwa

2.Ilosc kolanek i ich kat polaczen sa niewlasciwe.

3.Zaproponowane rozwiazanie nie bedzie funkcjonowalo stabilnie z racji utrudnionego doplywu powietrza.

4.Proponuje Tobie zapoznac sie z tresia wczesniejszych postow.

Pozdrawiam

Witam serdecznie.

Witam,

1.Srednica rury doprowadzajacej powietrze do spalania jest niewlasciwa

2.Ilosc kolanek i ich kat polaczen sa niewlasciwe.

3.Zaproponowane rozwiazanie nie bedzie funkcjonowalo stabilnie z racji utrudnionego doplywu powietrza.

4.Proponuje Tobie zapoznac sie z tresia wczesniejszych postow.

Pozdrawiam

pozwolę sobie w części twoich stwierdzeń się nie zgodzić otuż

ad.1 na jakiej podstawie uważasz iż średnica przewodów doprowadzających powietrze jest niewłaściwa nie znacz mocy wkładu ani zapotrzebowania na powietrze do spalania np w kominkach wodnych byrskiego stosuje się przepustnicę powietrza o średnicy fi 100 i zapewniam ciebie iż ta średnica jest całkowicie wystarczająca.

2.Nie ma znaczenia ani ilość kolanek ani ich kąt powietrze i tak popłynie z uwagi na rużnicę ciśnienia atmosferycznego pomiędzy poziomem na którym jest doprowadzone powietrze a szczytem komina

/quote]

pozwolę sobie w części twoich stwierdzeń się nie zgodzić otuż

ad.1 na jakiej podstawie uważasz iż średnica przewodów doprowadzających powietrze jest niewłaściwa nie znacz mocy wkładu ani zapotrzebowania na powietrze do spalania np w kominkach wodnych byrskiego stosuje się przepustnicę powietrza o średnicy fi 100 i zapewniam ciebie iż ta średnica jest całkowicie wystarczająca.

2.Nie ma znaczenia ani ilość kolanek ani ich kąt powietrze i tak popłynie z uwagi na rużnicę ciśnienia atmosferycznego pomiędzy poziomem na którym jest doprowadzone powietrze a szczytem komina

ad 1. Firma Byrski na ktora sie powolujesz : tutaj link tej firmy http://www.kominki.byrski.pl/wklady_dane_techniczne.php?dzial=powietrze_do_spalania

stwierdza wyraznie tutaj cytat tresci wypowiedzi firmy w tej sprawie :

Powietrze do spalania

Poprawne działanie kominka wymaga również dostarczenia z zewnątrz do paleniska dodatkowej masy świeżego powietrza do spalania w ilości co najmniej 10m3/h na 1kW nominalnej mocy cieplnej zainstalowanego wkładu, niezależnie od ilości powietrza, które jest normalnie potrzebne dla przewietrzenia pomieszczenia. Zalecane jest, aby powietrze to było doprowadzone z zewnątrz budynku. Zaleca się doprowadzenie powietrza z zewnątrz rurą o przekroju 125 mm.

Mam nadzieje , ze zgadzasz sie z zaleceniami podanej przez Ciebie firmy ale nie rozumiem dlaczego podajesz nie prawdziwe dane.

Czy juz wszystko wyjasnione ? To jest wlasnie podstawa (i 50 innych firm) na ktorych oparlem moje stwierdzenie.

Inne firmy zalecaja wrecz 160 mm !.

ad.2 W mojej wypowiedzi nie twierdzilem , ze nie poplynie powietrze pomiedzy wlotem a wylotem. Zwrocilem jedynie uwage na problemy stabilnosci przeplywu ! Ze wzgledu na wiele zalaman po katem prostym wystapi brak laminarnosci przeplywu i co za tym idzie utrudnione warunki pracy.

Nie mam zamiaru prowadzic akademickich dyskusji skrajnych przypadkow , pytanie forumowicza bylo sformulowane ogolnie (nie bylo mowy o zadnych wodnych kominkach) i odpowiedz zostala tez potraktowana ogolnie.

Nie bardzo rozumiem tylko z czym sie nie zgadzasz ? Czy moge Tobie jeszcze w czyms pomoc ? :D

Witam

Pytanie dotyczące połączenia rury spalinowej z kominem.

Dziura znajduje się w suficie mniej więcej nad kominkiem jak najlepiej podłączyć do tego rurę spalinową - na prosto czy zastosować takie magiczne kolanko 4 elementowe i zdobić taką błyskawicę? Czy może giętką rurę spalinową

Pozdrawiam

Piotrek