Kominki Piotr Batura 31.03.2017 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Witam mam wkład Blanka z Kratek,ostatnio bardzo często pachnie w domu wędzonką,kiedyś to zdarzało się rzadko,a teraz bardzo często.Zauważyłam ,że wieje z tych kratek gdzie jest wajcha,która reguluje dopływ powietrza z zewnątrz.Już ostatnio podczas palenia w kominku też zauważyłam ,że wieje z tego samego miejsca. Założyliśmy przepustnicę i po zamknięciu jej też wiało.Rozumiem ,że mam ciąg wsteczny z komina dlatego wieje opróćz oczywiście tego ,że tam jest nieszczelność. Ponieważ nie za bardzo mam fundusze na zmianę wkładu pomijając fakt ,że wkład nie ma 5 lat i chyba mogę to reklamować,to zastanawiam się czy jak dam na komin taką nasadę to nie będzie zaciągało z komina i myślę aby dać na rurę nad kominkiem czopuch i zamykać go jak nie palę w kominku. Czy to mi trochę pomoże? A poza tym się zastanawiam czy jak gaśnie w kominku to ta nieszczelność nie spowoduję,że się zaczadzę? Ciąg w kominie mam dobry,powiem ,że nawet zbyt dobry,przy zamkniętej przepustnicy (ale tej oryginalnej we wkładzie)huczy ,gwiżdze i też myślałam co by tu zadziałać aby tyle drewna się nie spalało. Bardzo proszę o radę,co by można było temu zaradzićPowinieneś najpierw się zwrócić z tymi problemami do osoby która montowała urządzenie, lub je sprzedała. To zawsze "pierwsza instancja" w takich sprawach. Oni z pewnością znają to urządzenie i sposób jego montażu, więc łatwiej im będzie wychwycić również sposób zażegnania problemu...Zawsze łatwiej jest na miejscu ogarnąć taki kłopot, niż korespondencyjnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanPasz 31.03.2017 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 (edytowane) Niektórzy instalatorzy po zamontowaniu nie za bardzo przejmują się co się dzieje potem.Prawdę mówiąc dzwoniłam i widzę,że on nie za bardzo wie co dalej.Ma mi wymienić sznurek w drzwiczkach,chyba muszę jednak szukać rozwiązania samodzielnie ... Edytowane 31 Marca 2017 przez JanPasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.03.2017 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Witam ostatnio bardzo często pachnie w domu wędzonką, wkład nie ma 5 lat i chyba mogę to reklamować,to zastanawiam się czy jak dam na komin taką nasadę to nie będzie zaciągało z komina i myślę aby dać na rurę nad kominkiem czopuch i zamykać go jak nie palę w kominku. Czy to mi trochę pomoże? A poza tym się zastanawiam czy jak gaśnie w kominku to ta nieszczelność nie spowoduję,że się zaczadzę? Bardzo proszę o radę,co by można było temu zaradzić To nie wina wkładu tylko wentylacji w mieszkaniu, jest niedokończona. Jeżeli w kominku gaśnie z powodu wypalenia się paliwa, to zaczadzenie nie wchodzi w grę. Wędzonka może podrażniać układ oddechowy i powodować dyskomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.03.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Na nieszczelności wkładu pewnie niewiele poradzisz, natomiast ciąg wsteczny to problem niezależny. Fakt, że gdybyś miał szczelne palenisko, cofka nie miałaby którędy wyjść, bo to zwykle nieznaczny ruch powietrza - o wiele słabszy od ciągu kominowego. Ciąg wsteczny to zwykle nieodpowiednia wentylacja budynku. Może jakiś kumaty kominiarz by pomógł? Czy coś się zmieniło w elementach wyposażenia domu, skoro przedtem tego zjawiska nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boonk 31.03.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 No witam wracam do tematu mojej reklamacji z kratek.pl wkład Nadia 14 reklamacja przyjeta dostarczono nowy wkład wraz z plytami krzemianowo wapiennymi w zadoscuczynieniu w ilosci 10 szt. Pochwalam firme ze wzgledu nie na wklad kominkowy oczywiscie tylko na sposob podejscia do klienta. Teraz pytanie do fachowców przy rozbiorce obudowy z gownianego wermikulitu ktory mi sie poruszył bo sie przegrzał, i wyjeciu wkladu z obudowy okazało sie ze plyty ktore byly przyklejone gr.3 cm do tylu sciany sa głuche nie wiem dlaczego puscily czy teraz wystarczy je wzmocnic tylko metalowymi kotwami czy musze je rowniez te plyty z tylu kominka zdemontowac i na jakąś wikse przykleić? I na co ? Bo te plyty wermikulitowe sa miekkie jakos takie kruche i klej sie od nich atlas plus odpażył ? Poprosze o porade nie prześmiewki . pozdr. dla forumowiczow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanPasz 31.03.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 To nie wina wkładu tylko wentylacji w mieszkaniu, jest niedokończona. Jeżeli w kominku gaśnie z powodu wypalenia się paliwa, to zaczadzenie nie wchodzi w grę. Wędzonka może podrażniać układ oddechowy i powodować dyskomfort. Z wentylacją jest ok mieszkam w nowym domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanPasz 31.03.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 Na nieszczelności wkładu pewnie niewiele poradzisz, natomiast ciąg wsteczny to problem niezależny. Fakt, że gdybyś miał szczelne palenisko, cofka nie miałaby którędy wyjść, bo to zwykle nieznaczny ruch powietrza - o wiele słabszy od ciągu kominowego. Ciąg wsteczny to zwykle nieodpowiednia wentylacja budynku. Może jakiś kumaty kominiarz by pomógł? Czy coś się zmieniło w elementach wyposażenia domu, skoro przedtem tego zjawiska nie było? Zdarzało się ale rzadko,a może teraz jesteśmy na to bardziej wyczuleni. Kominiarza muszę sprowadzić i wyczyścić komin,a czy ta nadstawka na kominie coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2017 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Zdarzało się ale rzadko,a może teraz jesteśmy na to bardziej wyczuleni. Kominiarza muszę sprowadzić i wyczyścić komin,a czy ta nadstawka na kominie coś pomoże?Na ciąg wsteczny nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.04.2017 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 No witam wracam do tematu mojej reklamacji z kratek.pl wkład Nadia 14 reklamacja przyjeta dostarczono nowy wkład wraz z plytami krzemianowo wapiennymi w zadoscuczynieniu w ilosci 10 szt. Pochwalam firme ze wzgledu nie na wklad kominkowy oczywiscie tylko na sposob podejscia do klienta. Teraz pytanie do fachowców przy rozbiorce obudowy z gownianego wermikulitu ktory mi sie poruszył bo sie przegrzał, i wyjeciu wkladu z obudowy okazało sie ze plyty ktore byly przyklejone gr.3 cm do tylu sciany sa głuche nie wiem dlaczego puscily czy teraz wystarczy je wzmocnic tylko metalowymi kotwami czy musze je rowniez te plyty z tylu kominka zdemontowac i na jakąś wikse przykleić? I na co ? Bo te plyty wermikulitowe sa miekkie jakos takie kruche i klej sie od nich atlas plus odpażył ? Poprosze o porade nie prześmiewki . pozdr. dla forumowiczow.Skoro Ci "wiksa" puściła, daj kołki. No i zrób to z głową. Jakąś zmyślną obudowę... Tak żebyś przy kolejnych wymianach wkładu na nowy miał mniej roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.04.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Z wentylacją jest ok mieszkam w nowym domu . Nowy dom ma niedokończoną wentylację. Jest wentylacja wywiewna, pytanie brzmi, czy jest i gdzie wentylacja nawiewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boonk 02.04.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Jakies jeszcze porady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.04.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Tak żebyś przy kolejnych wymianach wkładu na nowy miał mniej roboty... Jakaś taka lekka uszczypliwość przemawia przez Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasek101 16.04.2017 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Witam, Mam pytanie o taką zabudowę kominka, chciałbym zrobić wnękę na drewno nad wkładem. Wkład zibi z kratek, wnęka nie wielka na drewno na jedno palenie (kominek typowo rekreacyjny). Wnęka przesunięta o rurę dymową + izolacja i zabudowa. Czy taka realizacja jest dopuszczalna, czy nie powinno się robić wnęk nad wkładem - kominek bez rozprowadzenia ciepła do innych pomieszczeń. Drugie pytanie, co mogę zastosować na ramkę dookoła kominka(tą brązową), żeby imitowało drewno? Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.04.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Pomyślała bym raczej o kamieniu. Zapytaj Wojgoca na priv (nie ma wątku, ale często bywa), bo ma bardzo piękny granit w brązach na parapetach i schodach. Via Appia też jest bardzo ciekawy https://mqpolska.pl/pl/kamien/granit/via-appia/ Płytki drewnopodobne możesz rozważyć. Problem w tym, że te najlepiej imitujące drewno, o małej powtarzalności wzoru są drogie. Wyjdzie może nawet podobnie cenowo jak za granit. Nie sprawdzałam, ale... Poza tym co kamień to kamień Na projekcie brak kratek wywiewnych ??? Jeśli chodzi o wnękę - Zduni zweryfikują - nie ma przeciwwskazań. Trzeba jednak wziąć pod uwagę ciężar drewna i jego nagrzewanie się. Jeśli wnęka będzie się bardzo nagrzewała, to może nawet przypiekać szczapy w dolnej warstwie i przy tylnej ściance, a to grozi w skrajnym przypadku zapaleniem się drewna. Myślę, że solidniejsza izolacja ten problem rozwiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasek101 18.04.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 dzięki wielkie za odpowieźz, projekt robiłem sam w sketch upie, a kratek brak tylko dla tego, ze jeszcze nie zdecydowalismy jak maja wyglądać oczywiście w realizacji kratki są przewidziane. Co do drewna, to nie ma być go dużo bo i wnęka nie wielka. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.04.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Lukasek. Masz świadomość, że rura dymowa biegnąca obok tej wnęki, może się kiedyś zaczerwienić od temperatury? To nie jest temperatura eksploatacyjna, ale może się zdarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasek101 19.04.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Witam Panie Piotrze,Myślałem, że odpowiednia grubość izolacji zalatwiłaby sprawę. Nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo, że osiągnie taką temperaturę, żeby drewno mogło się zapalić. Zakładałem przerwę pomiędzy rurą dymową a zewnętrzną ścianą tej wnęki ok 10 cm.Czyli w końcu nie wiem, lepiej zrezygnować tego otworu, bo jest za bardzo problematyczny, czy można go bez obaw realizować i na co wtedy zwrócić uwagę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.04.2017 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Piotr Cię trochę straszy I zresztą słusznie, bo ogień w domu, nawet w zamknięciu to poważna rzecz. Trzeba podchodzić z szacunkiem. Mnie dawno temu udało się w porę ugasić szczapy, które zamokły na deszczu i wpadliśmy na genialny (!!!) pomysł obsuszenia ich we wnęce nad paleniskiem wolnostojącego stalowego piecyka/kozy. Skoro już o ogniu, który wyrywa się spod kontroli... NIGDY nie wolno wysypywać świeżo wyjętego z paleniska popiołu. Może sobie wyglądać na zimny, ale bywa różnie. Nawet po całej nocy leżakowania w wygaszonym kominku, może się w nim ukrywać żar. Kompost pięknie się pali nawet zimą. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.04.2017 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Witam Panie Piotrze, Myślałem, że odpowiednia grubość izolacji zalatwiłaby sprawę. Nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo, że osiągnie taką temperaturę, żeby drewno mogło się zapalić. Zakładałem przerwę pomiędzy rurą dymową a zewnętrzną ścianą tej wnęki ok 10 cm. Czyli w końcu nie wiem, lepiej zrezygnować tego otworu, bo jest za bardzo problematyczny, czy można go bez obaw realizować i na co wtedy zwrócić uwagę. PozdrawiamMożna go realizować bez obaw, będąc świadomym zagrożeń i mając wiedzę + umiejętności by to zrealizować. Może nie jest to skok z samolotu bez spadochronu, ale np jazda bez trzymanki rowerem w terenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idas 21.04.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, Potrzebuję porady ws. wyboru wkładu. Na poniższych rysunkach pokazuję ile mam miejsca na kominek. Ma on stanać w miejscu ciemno szarego prostokątu. Kluczowa sprawa to glebokość wkładu oraz potencjalna grubość obudowy. Nie może to być za dużo bo będzie mi wchodziło w światło drzwi. Dom jest z wentylacją mechaniczną+rekuperacja. Salon w którym znajduję się miejsce na kominek jest o powierzchni ~40m2 bezpośrednio otwarty na jadalnię (10m2), kuchnię (13m2) oraz hol (16,5m2). Salon jest także z sufitem katedralnym (wysokosc 6m). Kominek ma być uzywany sporadycznie/okazjonalnie (relaks przy ogniu, ew. szybkie podniesienie temp. w jesienny wieczór). Średnica wkładu ceramicznego 20cm. Najbardziej podobają mi się wersje z szybą narożną + gilotyna. Z drugiej strony lubię bardzo rozwiązania bezawaryjne, a do gilotyny mam pewien dystans pod tym względem. Do rozważenia także wkład z prostą szybą, ale wówczas byłoby fajnie mieć ją dosyć szeroką (np. 90-100cm). Proszę o porady który wkład byłby według was odpowiedni biorąc pod uwagę wskazane wymiary przestrzeni. Ceną się proszę na razie nie przejmować (rozważę każdą opcję). Z góry dziękuję bardzo za porady. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez idas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts