Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.


alterm

Recommended Posts

Lunea, opisałaś, pokazałaś, a zapomniałaś napisać jakie masz wątpliwości i w czym potrzebujesz pomocy :) więc pozwolę sobie przekopiować jeden z Twoich postów z wątku Gai.

 

Szczerze mówiąc jeszcze całkiem niedawno myślałam, że kominek to taki mebel http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif. Dopiero teraz widzę ile z tym jest "zabawy". Rzecz w tym, że kupiliśmy dom budowany przez developera (a właściwie pół - bo to bliźniak). Nie mieliśmy więc wpływu na rozwiązania konstrukcyjne. Pod miejscem na kominek nie będzie podłogówki (to uzgodniłam z panem). Kominek będzie miał funkcję jedynie dekoracyjną, nie ma rozprowadzenia do ogrzewania domu. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz chyba jest? Pan wybudował już wiele domów, to chyba wie. Zapytam. Do tej pory oglądałam sobie kominki pod względem "ładniości" i wymiarów (salon nie jest duży) i wciąż nawet nie wiem czy lepiej zrobić kominek w rogu, z wkładem podobnym jak u Gai, czy też narożny z dwiema szybami. . Parametry techniczne dopiero pomału do mnie docierają. Pozdrawiam bardzo http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif

 

 

Namówiłam Luneę na zadawanie pytań tu.

Chodzi o doradzenie jaki wkład, jakiej wielkości, a może piecyk, i kilka rad by nie była całkiem zielona, gdy pan kominkowy przyjdzie wykonać obudowę.

Edytowane przez pestka56
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pestko :) Tak jak napisałam wcześniej u Gai. Nie wiem jakiego kominka potrzebuję od strony technicznej i nie wiem jaki duży/mały się zmieści od strony estetycznej. Chciałabym aby umilał czas zwłaszcza w długie zimowe wieczory, żeby był widoczny ale żeby nie przytłaczał pokoju, żeby dawał ciepełko ale też bez przesady i żeby miał półkę. Spodobał mi się wkład taki jak ma Gaja, dlatego, że jest pionowy (ale też nie za bardzo) i dzięki temu obudowa może być węższa (chyba). Ale nie wiem ile miejsca zabierze usytuowany w rogu. Thorma alicante też jest bardzo ładny. Podobają mi się też narożne z szybą od frontu i z boku ale taki chyba u mnie "zginie" i będzie niewygodny w obsłudze. Mam jeszcze trochę czasu na ostateczny wybór ale chciałabym już coś wiedzieć. Pozdrawiam serdecznie. Ewa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam takie krótkie pytanie . Palił ktoś kiedyś olchą ? Mam okazję kupić niedrogo . Da się to to spalić w kominku czy lepiej głowy sobie nie zawracać?

 

Da się palić, jak każdym drewnem, lecz olcha schnie najdłużej ze wszystkich drzew kominkowych i musi być naprawdę sucha, w przeciwnym wypadku będzie bardzo ładny zapach wędzonki i kupa super pachnącego dymu. Czas schnięcia olchy to minimum 2 lata ze wskazaniem na trzy. Zawiera ona najwięcej wody spośród polskich drzew.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Da się palić, jak każdym drewnem, lecz olcha schnie najdłużej ze wszystkich drzew kominkowych i musi być naprawdę sucha, w przeciwnym wypadku będzie bardzo ładny zapach wędzonki i kupa super pachnącego dymu. Czas schnięcia olchy to minimum 2 lata ze wskazaniem na trzy. Zawiera ona najwięcej wody spośród polskich drzew.

Dzięki . A komin bardzo zalepi ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalepi. :( Lepiej postaw suszarnię słoneczną, to do zimy podsuszysz. Wkleję jutro fotki u mnie w Inspiracjach kominkowych. Proste do zrobienia.
Suszarnię mam i każde drewno sezonuję min 2 lata - boję się jednak tej olchy bo skoro ona dobra do wędzenia to pewnie daje dużo dymu a mało ognia .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Suszarnię mam i każde drewno sezonuję min 2 lata - boję się jednak tej olchy bo skoro ona dobra do wędzenia to pewnie daje dużo dymu a mało ognia .

 

Na dębie, brzozie, większości owocowych też się wędzi. Dąb daje ciemną barwę, brzoza słodkość a olcha ma niepowtarzalny zapach i o to w tym chodzi, a nie o zakitowanie komina.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg, przecież napisałam o wilgotnym. :) Każde wilgotne nie dość, że dymi, to produkuje kondensat, a to wiadomo jaki efekt w kominie i we wkładzie. Nie dość, że dymi, to czarną skorupę sobie wyprodukujesz.

 

A suchym można palić każdym drewnem. Tylko nie wszystkie spalają się ładnie i z jednakowym efektem cieplnym.

Edytowane przez pestka56
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg, przecież napisałam o wilgotnym. :) Każde wilgotne nie dość, że dymi, to produkuje kondensat, a to wiadomo jaki efekt w kominie i we wkładzie. Nie dość, że dymi, to czarną skorupę sobie wyprodukujesz.

 

A suchym można palić każdym drewnem. Tylko nie wszystkie spalają się ładnie i z jednakowym efektem cieplnym.

 

I tu się zgadzam. Mam kominek z PW, paliłem kilku letnim drewnem dębowym i ...nie byłem zadowolony, gdyż dębina pięknie się żarzy ale płomień ma minimalny. Do PW najlepsza moim zdaniem brzoza posiadająca długie języki ognia. W większości palę jednak brykietem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wg, tak z ciekawości, jak Ci smakują produkty uwędzone na dymie brzozowym? :D

 

Wędziłeś kiedyś królika? Smakuje wyśmienicie z dokładką brzeziny do wędzenia. Wracając do pytania, nie na samym brzozowym, dokładałem tego drewna do jabłonkowego i olchowego. Na samej brzozie będzie mdłe. Jeśli dodajemy dębiny to bez kory. Olcha zawsze stanowiła większość przy wędzeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fakt sam nie wędziłem, ale z tego co wiem, to brzoza jest jednym z nielicznych gatunków nie nadających się do wędzenia. Jadłem kiedyś łososia z Islandii wędzonego na brzozie. Oprócz karłowatej wierzby to jedyny gatunek tam występujący, więc siłą rzeczy nie mają alternatywy. Łosoś smakował, jakby na imprezie służył za popielniczkę :) A trochę ryb w życiu uwędziłem i zjadłem, więc mam porównanie. Ale w celu zaostrzenia smaku, może faktycznie. Na iglastych też się niby nie wędzi, a jałowca czasem się dodaje dla smaczku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fakt sam nie wędziłem, ale z tego co wiem, to brzoza jest jednym z nielicznych gatunków nie nadających się do wędzenia. Jadłem kiedyś łososia z Islandii wędzonego na brzozie. Oprócz karłowatej wierzby to jedyny gatunek tam występujący, więc siłą rzeczy nie mają alternatywy. Łosoś smakował, jakby na imprezie służył za popielniczkę :) A trochę ryb w życiu uwędziłem i zjadłem, więc mam porównanie. Ale w celu zaostrzenia smaku, może faktycznie. Na iglastych też się niby nie wędzi, a jałowca czasem się dodaje dla smaczku.

 

Jałowcówka, palce lizać. Dodajemy w końcowej fazie wędzenia. Brzozy raczej nie stosuję nagminnie ale wiem, że za dodatek może służyć. Czytałem gdzieś, że nawet orzech włoski w niektórych krajach jest używany do wędzenia pewnych potraw. Co kraj, to obyczaj. Olcha jednak pachnie najładniej, na drugim miejscy stawiał bym jabłonkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tu się zgadzam. Mam kominek z PW, paliłem kilku letnim drewnem dębowym i ...nie byłem zadowolony, gdyż dębina pięknie się żarzy ale płomień ma minimalny. Do PW najlepsza moim zdaniem brzoza posiadająca długie języki ognia. W większości palę jednak brykietem.

 

A możesz wytłumaczyć nam, dlaczego Twoim zdaniem do kominka z PW używać mniej kalorycznego drewna ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A możesz wytłumaczyć nam, dlaczego Twoim zdaniem do kominka z PW używać mniej kalorycznego drewna ?

 

Wartość opałowa drewna brzozowego wysuszonego to 4,3 kWh/kg, natomiast dębowego to 4,2 kWh/kg więc ... Wartość energetyczna dębiny o wilgotności 20% to 10,49 GJ/m3, brzozowego to 9,38 .GJ/m3. Źródło http://agroenergetyka.pl/?a=article&id=146

Nadal jednak chodzi mi o płomienie przy kominku z PW a nie żar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kaloryczność objętościowa jest jak widać niższa, a drewno kupuje się i dokłada raczej patrząc na objętość, a nie wagę.

Dlaczego niby, wkład PW załadowany drewnem brzozowym jest w lepszej sytuacji, niż wkład załadowany w ten sam sposób drewnem dębowym ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...