mariobros35 14.06.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 witajcie , mam pytanie czy ktos przepraktykował juz połaczenie pieca gazowego z kominkiem wodnym w układzie otwartym bo co instalator to rózne opinie zalezy mi na układzie otwartym bo tylko w ten sposób bedzie u mnie działał kominek grawitacyjnie , no i dodatkowo koszty mniejsze brak wymiennika ,układów podtrzymujacych zasilanie itd. jeden instalator który rozprowadza u mnie cała instalacje w domu mówi ze piec gazowy bedzie miał za niskie cisnienie w układzie otwartym ( od pieca do naczynka około 4-5 m.) , natomiast drugi , ten co bedzie podłaczał tylko kotłownie mówi ze juz gdzies zakładał i wszystko w układzie otwartm tez zadziała prosze pomózcie bo juz sam nie wiem co robic To nie tylko kwestja pieca instalację w układzie otwartym trudniej odpowietrzyć i w czasie eksplatacji ma tendencje do zapowietrzania no i producenci grzejników płytowych nie chcą uznawać reklamacji gwarancyjnych grzejników zainstalowanych w układach otwartych z uwagi na przyśpieszoną korozję tych grzejników a i sam piec gazowy też nie jest przystosowany do pracy w układzie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.06.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Uwazasz ze dolot jest za maly dla wersji bez dmuchawy ?? Czy moze ze bedzie za mały jak zamontuje dmuchawe?? To jest tylko dolot powietrza ktore ogrzewam do komina jest podłaczenie z zewnatrz. Jak w tekim razie obliczyc jaki duzy otwor bede potrzebowal eby wszystko było ok. Dmuchawa ma wydatek 600m3/h a otwor ma wymiary 20x20cm. Wiec mam pytania: jaki duzy powinien byc wylot gdzie ewentualnie mozna wyciac inne otwory Dzieki za jakies sugestie w wersji bez wentylatora, przy dmuchawie też. Awaryjnie przy braku zasilania powinien działać jak bez wentylatora, powierzchnia wlotów powietrza do ogrzewania powinna być około 100cm2 na 1kw mocy wkładu, kratka zmniejsza przekrój o około 30%. do mocy wkładu dodaj moc nakładek. wloty najlepiej pod wkładem, aby było łatwo odkurzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 15.06.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 witam!osoba montująca u mnie kominek poleca mi wkład Turbo Fonte 757 fd. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić w sprawie tego wkładu?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 15.06.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 hmm cos mi sie tu niezgadza. Skoro 100cm2 = 1kw to zakladajac ze mam 10kw powinienem miec 1000cm2. skoro kratka zmniejsza przekroj o 30% to znaczy ze musze miec sume otworów 1300cm2. Teraz mam otwor 20x20 czyli 400cm2 wiec musze wywalic gdzie jeszcze 2 takie otwory zeby było poprawnie. To moja obudowa bedzie azurowa. hmm nie widziałe u nikogo zeby miał takie wielkie otwory dolotowe. Przeciez powietrze do spalania doprowadza sie rurami fi200?? Moze ktos jescze ma jakies teorie na temat otworów a powietrza dolotowego?? Zastanawiam sie tylko gdzie ja to zmieszcze?? Jak narazie przez zime przy ogrzewaniu prze kratki wylotowe wszystko dzialało super i otwor ktory mam wydawał sie wystarczajacy. Dostep po wkład mam z bocznej kratki a pod wkladem mam flizy wiec moge odkurzyc a nawet mopem zetrzec jak mnie najdzie Nic najpierw dowiem sie ile kw ma moj kominek i zobacze jakie jak by tu rozmiescic wloty. A potem bedziemy testowac i sie zastanawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.06.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 hmm cos mi sie tu niezgadza. Skoro 100cm2 = 1kw to zakladajac ze mam 10kw powinienem miec 1000cm2. skoro kratka zmniejsza przekroj o 30% to znaczy ze musze miec sume otworów 1300cm2. Teraz mam otwor 20x20 czyli 400cm2 wiec musze wywalic gdzie jeszcze 2 takie otwory zeby było poprawnie. To moja obudowa bedzie azurowa. hmm nie widziałe u nikogo zeby miał takie wielkie otwory dolotowe. Przeciez powietrze do spalania doprowadza sie rurami fi200?? Moze ktos jescze ma jakies teorie na temat otworów a powietrza dolotowego?? Zastanawiam sie tylko gdzie ja to zmieszcze?? Jak narazie przez zime przy ogrzewaniu prze kratki wylotowe wszystko dzialało super i otwor ktory mam wydawał sie wystarczajacy. Dostep po wkład mam z bocznej kratki a pod wkladem mam flizy wiec moge odkurzyc a nawet mopem zetrzec jak mnie najdzie Nic najpierw dowiem sie ile kw ma moj kominek i zobacze jakie jak by tu rozmiescic wloty. A potem bedziemy testowac i sie zastanawiacjaka temperatura na wylotach ciepłego powietrza? można jak na tej fotce, tzn miejscem na drewno http://foto1.m.onet.pl/_m/78cbac88e912be4bd2c5187797b9f645,5,19,1.jpghttp://foto2.m.onet.pl/_m/c78d76eaffbf2f7fb25c0c666e6f2796,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 15.06.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Obecnie mam na wylotach okolo 50 stopni jak dobrze napale. http://lh6.ggpht.com/mrcn.mackowski/SFGgO5HxgAI/AAAAAAAAAGw/EgC901EC2RA/s144/Zdj%C4%99cie162.jpg można jak na tej fotce, tzn miejscem na drewno http://foto1.m.onet.pl/_m/78cbac88e912be4bd2c5187797b9f645,5,19,1.jpg Tylko ja mam akurat drewutnie z boku kominka i nie ma jak tam kratki zrobic. A tak wogole to jak doprowadzasz powietrze miejscem na drewno to gdzie dajesz drewno?? Bo chyba nie "zatykasz" dolotu drewnem?? Pozatym jakos wizualnie taaaka dziura na froncie kominka to mi nie pasuje. Hyba najpierw podłacze DCP do kominka, popale ,pomierze temperatury na wylotach itd. io zobacze co dalej. Otwor zawsze mozna wybic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.06.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 w tej wnęce 2, 3 klocki pomalowane lakierem do ozdoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 15.06.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Hey Mam takie pytanie,czy położenie styropianu w miejscu gdzie bedzie stał kominek to duzy błąd.Mam pewną koncepcje i zakładam 11 cm styro w podłodze,pod kominkiem 8 cm?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.06.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Hey Mam takie pytanie,czy położenie styropianu w miejscu gdzie bedzie stał kominek to duzy błąd.Mam pewną koncepcje i zakładam 11 cm styro w podłodze,pod kominkiem 8 cm?? pozdrawiam jak obudowa z marmurem to popęka na 100% jak lekka tzn. sam szkielet i płyta to z "bidy i nędzy" może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 16.06.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Lekka obudowa na stelażu tylko naokoło wkladu jakies wstawki z kamienia.Ale jak rozumiem sugerujesz zeby nie dawać.Dobra postaram sie dać sobie z tym radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 16.06.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 ja osobiscie dalem 5 cm styroduru..wg mnie nic nie powinno sie stac..gdyby wklad mial wazyc z tone to moze ale tak...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 17.06.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Mam gorącą prośbę. Zadałem to pytanie jako temat w innej grupie, ale nikt nie dał mi żadnej odpowiedzi. Chcielibyśmy lekko zmodyfikować układ ogrzewania naszej chatki: teraz wygląda on tak:http://img262.imageshack.us/img262/4626/cojj9.th.png a chclibyśmy:- tak przełączyć układ, żeby była możłiwa praca kominka tylko na grzejniki (z pominięciem zasobnika),- włączyć w ten układ kocioł elektryczny, który pracowałby tylko na grzejniki? Za wszelkie porady i uwagi będziemy wdzięczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 19.06.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Mam gorącą prośbę. Zadałem to pytanie jako temat w innej grupie, ale nikt nie dał mi żadnej odpowiedzi. Chcielibyśmy lekko zmodyfikować układ ogrzewania naszej chatki: teraz wygląda on tak: http://img262.imageshack.us/img262/4626/cojj9.th.png a chclibyśmy: - tak przełączyć układ, żeby była możłiwa praca kominka tylko na grzejniki (z pominięciem zasobnika), - włączyć w ten układ kocioł elektryczny, który pracowałby tylko na grzejniki? Za wszelkie porady i uwagi będziemy wdzięczni. Witam podałeś zbyt mało danych aby co kolwiek ci naświetlkić podaj obiętość zasobnika akumulacyjnego nazwę producenta a może rolę zasobnika pełni u ciebie zasobnik od podgrzewu wody z solarów to znaczy zasobnik do podgrzania wody c.u.w z 2 wężownicami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 20.06.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Objętość zbiornika 300l.To jest zasobnik z dwiem wężownicami. Pełni on rolę jak gdyby centrum gorącej wody dla domu. Poprzez dolną wężownicę wodę grzeją solary, poprzez górną wężownicę podgrzewana jest perzepływowo CWU, bezpośrednio wodę w buforze podgrzewa kominek z płaszczem, no bezpośrednio z tego zbiornika poprzez zawór trójdrożny zasilane jest CO.Chcielibyśmy trochę polepszyć funkcjonalność i komfort pracy tego układu o możłiwość ewentualnej pracy na potrzeby CO dodatkowego kotła elektrycznego oraz możłiwości pracy kominka bezpośrednio na CO z pominięciem lub nie zbiornika. No i pytanie - jak to najlepiej zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 20.06.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 hmm cos mi sie tu niezgadza. Skoro 100cm2 = 1kw to zakladajac ze mam 10kw powinienem miec 1000cm2. skoro kratka zmniejsza przekroj o 30% to znaczy ze musze miec sume otworów 1300cm2. Teraz mam otwor 20x20 czyli 400cm2 wiec musze wywalic gdzie jeszcze 2 takie otwory zeby było poprawnie. To moja obudowa bedzie azurowa. ihmm nie widziałe u nikogo zeby miał takie wielkie otwory dolotowe... Moze ktos jescze ma jakies teorie na temat otworów a powietrza dolotowego?? Też mam ten "problem". Moja Varia ma 11kW mocy nominalnej, wg tego co podano wcześniej dolna kratka w moim kominku powinna mieć wymiary 20 x 71,5 cm (toż to wielka dziura!). Mam ~15x48 =720cm2, zobaczę po zimie jak to będzie działać. Obserwując kominkowe realizacje forowiczów śmiem twierdzić, że u znakomitej większości powierzchnia kratek jest znacznie zaniżona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 20.06.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 hmm cos mi sie tu niezgadza. Skoro 100cm2 = 1kw to zakladajac ze mam 10kw powinienem miec 1000cm2. skoro kratka zmniejsza przekroj o 30% to znaczy ze musze miec sume otworów 1300cm2. Teraz mam otwor 20x20 czyli 400cm2 wiec musze wywalic gdzie jeszcze 2 takie otwory zeby było poprawnie. To moja obudowa bedzie azurowa. ihmm nie widziałe u nikogo zeby miał takie wielkie otwory dolotowe... Moze ktos jescze ma jakies teorie na temat otworów a powietrza dolotowego?? Też mam ten "problem". Moja Varia ma 11kW mocy nominalnej, wg tego co podano wcześniej dolna kratka w moim kominku powinna mieć wymiary 20 x 71,5 cm (toż to wielka dziura!). Mam ~15x48 =720cm2, zobaczę po zimie jak to będzie działać. Obserwując kominkowe realizacje forowiczów śmiem twierdzić, że u znakomitej większości powierzchnia kratek jest znacznie zaniżona. i ta znakomita większść ma sp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 20.06.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 ta znakomita większść ma sp... Niekoniecznie. U mnie moze nie byc potrzeby tak duzego wylotu z racji tego ze mam tz. piecokominek wiec nagrzewa mi sie cala obudowa. Ja tez moge powiedziec ze wszyscy co maja obudowe kominka z plyt K-G maja sp..... ( wg mnie) Tak czy siak narazie przy tym wlocie 20x20 kominek ogrzewal 90m2 mieszkania bez najmnijszych problemow. A pozatym co z tego ze zrobisz wlot powietrza przez drewutnie skoro przecietny kowalski nawali tam drewna i go zatka Narazie zaczynam montowac DCP i niebawem przeprowadze proby wydajnosci kominka. Mozliwe ze przekonam sie do twojej teori o wielkosci wlotow dolotowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 30.06.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Czy mogę bez obaw zamontować listwy przysufitowe (styropianowe) na zabudowie kominka? Nie ulegną stopieniu? Firma, która handluje tymi listwami twierdzi, że zaczyna się z nimi coś dziać gdy temperatura przekroczy 70 stop. C.To czy na obudowie pod sufitem może być taka temperatura?Kominek będzie wykonany z kafli aż do wysokości 1,8 m. A ta obudowa jest potrzebna, gdyż jest zamontowana rura, która doprowadzi ciepłe powietrze z kominka na piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 07.07.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Mój mąż zadał mi zadanie: kochanie to ty się zorientuj w kominkach i poszedł. Jak ma wyglądać, z tym nie mam problemu ale jaki mam kupić wkład, kompletnie nie wiem. Proszę o pomoc czego i gdzie mam szukać. Jak firma?Dom ma 200 m2, na dole 130 m2, ma być prosty ( chodzi mi o to, zeby na ścianie wewnętrznej nie było jeleni na rykowisku itp), prawdopodobnie dgp, A rura na powietrze jest przygotowana - ta od spodu, i rzeby nie był za głębokiCzy do obudowy kominka stosuje się specjalny gips karton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 07.07.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Mój mąż zadał mi zadanie: kochanie to ty się zorientuj w kominkach i poszedł. Jak ma wyglądać, z tym nie mam problemu ale jaki mam kupić wkład, kompletnie nie wiem. Proszę o pomoc czego i gdzie mam szukać. Jak firma? Dom ma 200 m2, na dole 130 m2, ma być prosty ( chodzi mi o to, zeby na ścianie wewnętrznej nie było jeleni na rykowisku itp), prawdopodobnie dgp, A rura na powietrze jest przygotowana - ta od spodu, i rzeby nie był za głęboki Czy do obudowy kominka stosuje się specjalny gips karton?fajnie jak można zwalić na kogoś za 1000zł czy za 10tyś a może lepszy (cenowo) ??? czy w działaniu, efekt czy grzanie? może to i to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts