drza 29.09.2017 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Mam pytanie. Te rury czarne spalinowe do podłączenia kominka do komina można przyciąć? Ciężko to się tnie czy normalnie gumówką? Muszę dokładnie policzyć, bo zamiast kupić rurę metrową to lepiej wziąć 50 cm + 25 cm i wtedy bez cięcia, ale trochę drożej. Tak to u mnie wygląda: Co będę potrzebował do podłaczenia do komina ceramicznego fi 200? Kominek ma wyjście fi 180. Moja lista: 1. Rura spalinowa czarna fi 180 1000 mm 2. Kolano spalinowe nastawne fi 180 /90 3. Redukcja spalinowa do komina ceramicznego 180/200 4. Rozeta 180 5. Czy potrzebna jeszcze rura 250mm fi 180 z kolana do redukcji? Od środka osi wylotu spalin kominka do krawędzi jest 35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.09.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 W głowie mieliśmy komin w ścianie, jak przyjechaliśmy na budowę, to okazało się, że jednak w projekcie jest przy ścianie... i 30 cm psu w d... Ale mam już kilka pomysłów, co z tym zrobić: Kominki zazwyczaj budowało się najpierw, na nich stawiało komin. Teraz ludziom pomieszało się we łbach i robi się różnie. Często źle...Ile to roboty przywrócić stara tradycję, usuwając komin i w to miejsce "podstawić" kominek? Jak trzeba można zrobić całkiem plaskato ze ścianą... http://www.kominki-batura.pl/db/photos/min_e498a1596031556b5715a8a19e5d8ad6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.09.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Mam pytanie. Te rury czarne spalinowe do podłączenia kominka do komina można przyciąć? Ciężko to się tnie czy normalnie gumówką? Muszę dokładnie policzyć, bo zamiast kupić rurę metrową to lepiej wziąć 50 cm + 25 cm i wtedy bez cięcia, ale trochę drożej. Tak to u mnie wygląda: [ATTACH=CONFIG]397730[/ATTACH] Co będę potrzebował do podłaczenia do komina ceramicznego fi 200? Kominek ma wyjście fi 180. Moja lista: 1. Rura spalinowa czarna fi 180 1000 mm 2. Kolano spalinowe nastawne fi 180 /90 3. Redukcja spalinowa do komina ceramicznego 180/200 4. Rozeta 180 5. Czy potrzebna jeszcze rura 250mm fi 180 z kolana do redukcji? Od środka osi wylotu spalin kominka do krawędzi jest 35cm.Najlepiej w trakcie zakupów złożyć to w sklepie i sprawdzić wszystko miarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 29.09.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Pokaż sytuację – plan, zdjęcia – być może zduni ocenią, że np. można komin podciąć u dołu i wsunąć wkład w niego. To tak a propos inspiracji, którą wkleiłeś Jutro jedziemy na budowę, postaram się złapać kilka fotek. Inna kwestia- wrzuciłam inspirację z otwartym kominkiem, ale u nas będzie wkład kominkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.09.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Wkład można przecież zainstalować w miejsce kominka otwartego Można też wybudować kominek metodą zduńską i zaopatrzyć go w zamykane drzwiczki z szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 29.09.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Zrobię jutro kilka zdjęć, może coś doradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.09.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Wkład można przecież zainstalować w miejsce kominka otwartego Można też wybudować kominek metodą zduńską i zaopatrzyć go w zamykane drzwiczki z szybą.Można wszystko!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.09.2017 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Piotrze, Bepo ma komin systemowy z wkładem ceramicznym. Podciąć, skrócić i postawić kominek pod spodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.09.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Piotrze, Bepo ma komin systemowy z wkładem ceramicznym. Podciąć, skrócić i postawić kominek pod spodem Przy takiej okazji, można się pozbyć kłopotliwych, w przypadku podłączenia kominka, rur ceramicznych. Można pójść dalej.. 1.Nadproże w ścianie za kominem i zyskujemy kolejne centymetry....To nie koniec. 2.Jeśli za ścianą jest miejsce, można kominek wysunąć w tą przestrzeń. 3.Zyskujemy możliwość zbudowania kominka dwustronnego. 4.Można zrobić ciepłą scianę w pomieszczeniu za kominkiem. 5.Opcja drzwi technicznych z tyłu, do czyszczenia z popiołu i dokładania drewna (salon czyściutki). To zresztą opcja doskonała dla tych wszystkich skapcaniałych "brudasów" z wątku Nie róbta kominków...Tylko trzeba myśleć przed budową. A im się mózg uaktywnił po... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 30.09.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Z tym podcięciem to się trochę obawiamy- komin stoi na stopie fundamentowej i trochę waży. Zresztą... razem z nim stoi też wentylacyjny, więc raczej tak nie zyskamy cennych centymetrów. Sam komin to ok. 32-33 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.09.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 .Komin z cegieł waży kilka razy więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.10.2017 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Z tym podcięciem to się trochę obawiamy- komin stoi na stopie fundamentowej i trochę waży. Zresztą... razem z nim stoi też wentylacyjny, więc raczej tak nie zyskamy cennych centymetrów. Sam komin to ok. 32-33 cm. .....jest taka reklama... wszystko można na klej do ściany... Podcinanie komina aby zyskać te niecałe 0,2 metra .... głupota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.10.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Z tym podcięciem to się trochę obawiamy- komin stoi na stopie fundamentowej i trochę waży. Zresztą... razem z nim stoi też wentylacyjny, więc raczej tak nie zyskamy cennych centymetrów. Sam komin to ok. 32-33 cm. Bepo, a dlaczego nie chcesz postawić kominka obok komina? Wystarczy obrócić trójnik przyłączeniowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.10.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 .....jest taka reklama... wszystko można na klej do ściany... Podcinanie komina aby zyskać te niecałe 0,2 metra .... głupota .Pestka! Widzisz?! Głupia jesteś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.10.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 No, pacz Piotrze, a ja myślałam, że 20 cm, to akurat szerokość półki w bibliotece i warto walczyć o miejsce z takim przeznaczeniem. 20 cm zabrane z ciągu kominikacyjnego to może być poważny kłopot. Psia kość, wyliczyłabym jeszcze kilka innych przyczyn, gdy te 20 cm zabrane z powierzchni podłogi może się okazać niezwykle potrzebne. Widać moja głupota bezbrzeżna jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.10.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 No, pacz Piotrze, a ja myślałam, że 20 cm, to akurat szerokość półki w bibliotece i warto walczyć o miejsce z takim przeznaczeniem. 20 cm zabrane z ciągu kominikacyjnego to może być poważny kłopot. Psia kość, wyliczyłabym jeszcze kilka innych przyczyn, gdy te 20 cm zabrane z powierzchni podłogi może się okazać niezwykle potrzebne. Widać moja głupota bezbrzeżna jest Problem w tym, że to nie 20, a ponad 30 cm....Czego nasze nadworne buractwo nie dostrzegło, albo świadomie zmanipulowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.10.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Z tym podcięciem to się trochę obawiamy- komin stoi na stopie fundamentowej i trochę waży. Zresztą... razem z nim stoi też wentylacyjny, więc raczej tak nie zyskamy cennych centymetrów. Sam komin to ok. 32-33 cm. ] Trzeba było zareagować wcześniej, jak budowali, teraz tylko demolka, albo obok postawić kominek. Mogła być tam goła ściana, wentylacyjny kanał mógł iść bezpośrednio w ścianie, a zaczynać się dopiero pod wieńcem, komin stalowy dwupłaszczowy wchodzący w kominek bez tej wyczystki w mieszkaniu. Widać ze to wysoki parter, przestrzeń półotwarta, ten pionowy klocek nie doda nowoczesnego designu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 02.10.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Witam, mam taki problem. Pękła mi szyba w kominku. Pęknięcie nie było duże więc myślałem, że jakoś jeszcze pociągnę w ten sposób np częściej zostawiając kominek otwarty i nie narażając jej na zbytnie nagrzewanie no ale niestety wczoraj żona przymknęła i duży ogień zrobił to czego można było się spodziewać, pęknięcie poszło dalej. Teraz to już trochę strach więc wymiana niestety nieunikniona. No i właśnie, to kominek Spartherm. Jest mały ale szyba łamana na trzy (zdjęcie) i życzą sobie za wymianę, oczywiście ze sznurem uszczelniającym i potrzebnymi dodatkami 2500zł, powiedzcie czy jest opcja jakiegoś tańszego ale dobrego zamiennika, kto ewentualnie może to wykonać, proszę o poradę bo trochę mnie te koszty zaskoczyły zwłaszcza, że myślałem o wymianie szamotu, który popękał a to następne 2000 zł. Kominek ma co prawda już kilkanaście lat ale 4500 zł to praktycznie koszt nowego, trochę za dużo mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.10.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Witam, mam taki problem. Pękła mi szyba w kominku. Pęknięcie nie było duże więc myślałem, że jakoś jeszcze pociągnę w ten sposób np częściej zostawiając kominek otwarty i nie narażając jej na zbytnie nagrzewanie no ale niestety wczoraj żona przymknęła i duży ogień zrobił to czego można było się spodziewać, pęknięcie poszło dalej. Teraz to już trochę strach więc wymiana niestety nieunikniona. No i właśnie, to kominek Spartherm. Jest mały ale szyba łamana na trzy (zdjęcie) i życzą sobie za wymianę, oczywiście ze sznurem uszczelniającym i potrzebnymi dodatkami 2500zł, powiedzcie czy jest opcja jakiegoś tańszego ale dobrego zamiennika, kto ewentualnie może to wykonać, proszę o poradę bo trochę mnie te koszty zaskoczyły zwłaszcza, że myślałem o wymianie szamotu, który popękał a to następne 2000 zł. Kominek ma co prawda już kilkanaście lat ale 4500 zł to praktycznie koszt nowego, trochę za dużo mi się wydaje.[ATTACH=CONFIG]397884[/ATTACH]Z jakiego regionu jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 02.10.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 mazowieckie, ok. 50 km na zachód od Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts