Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzeba było zareagować wcześniej, jak budowali, teraz tylko demolka, albo obok postawić kominek.

Mogła być tam goła ściana, wentylacyjny kanał mógł iść bezpośrednio w ścianie, a zaczynać się dopiero pod wieńcem, komin stalowy dwupłaszczowy wchodzący w kominek bez tej wyczystki w mieszkaniu.

Widać ze to wysoki parter, przestrzeń półotwarta, ten pionowy klocek nie doda nowoczesnego designu.

No trzeba było, trzeba było... ale się nie zareagowało, bo się mieszka ponad 30km od budowy i jest się na niej ok. raz w tygodniu, więc teraz pytam. Nie mogę? :p

Trzeba było zareagować wcześniej, jak budowali, teraz tylko demolka, albo obok postawić kominek.

Mogła być tam goła ściana, wentylacyjny kanał mógł iść bezpośrednio w ścianie, a zaczynać się dopiero pod wieńcem, komin stalowy dwupłaszczowy wchodzący w kominek bez tej wyczystki w mieszkaniu.

Widać ze to wysoki parter, przestrzeń półotwarta, ten pionowy klocek nie doda nowoczesnego designu.

PS: Żaden nowoczesny dizajn nie wchodzi w grę. Nie jest to wysoki parter, tylko salon otwary aż po dach z antresolą. Nie będzie to klasyczny styl dworkowy, ale na pewno nie nowoczesny minimalizm. Proszę nie doradzać mi w kwestiach estetyczno-dekoratorskich, jak o to nie pytam. :p

Witam serdecznie, posiadam wkład kominkowy ZIBI 12kW w prostej zabudowie, w dniu dzisiejszym nie wiem czy urwałem(nic nie było szarpane) czy może spadło jakieś cięgno - otwarcie/zamkniecie dolotu powietrza od dołu - ta wajcha pod szybą na zdjęciu , teraz luźno chodzi i na pewno nie otwiera/zamyka dopływu powietrza - i teraz moje pytanie czy jestem w stanie sam to naprawić? jeśli tak to w jaki sposób? po otwarciu drzwiczek widzę śruby które mogę odkręcić ale nie wiem (o ile to dobra droga do naprawy) jak zdjąć drzwiczki?? poglądowo załączam zdjęciekominek.jpg

Witam serdecznie, posiadam wkład kominkowy ZIBI 12kW w prostej zabudowie, w dniu dzisiejszym nie wiem czy urwałem(nic nie było szarpane) czy może spadło jakieś cięgno - otwarcie/zamkniecie dolotu powietrza od dołu - ta wajcha pod szybą na zdjęciu , teraz luźno chodzi i na pewno nie otwiera/zamyka dopływu powietrza - i teraz moje pytanie czy jestem w stanie sam to naprawić? jeśli tak to w jaki sposób? po otwarciu drzwiczek widzę śruby które mogę odkręcić ale nie wiem (o ile to dobra droga do naprawy) jak zdjąć drzwiczki?? poglądowo załączam zdjęcie[ATTACH=CONFIG]398160[/ATTACH]

Zgłoś do Kratek. Przyślą serwisanta. To się w ich wkładach często zdarza.

Witam serdecznie, posiadam wkład kominkowy ZIBI 12kW w prostej zabudowie, w dniu dzisiejszym nie wiem czy urwałem(nic nie było szarpane) czy może spadło jakieś cięgno - otwarcie/zamkniecie dolotu powietrza od dołu - ta wajcha pod szybą na zdjęciu , teraz luźno chodzi i na pewno nie otwiera/zamyka dopływu powietrza - i teraz moje pytanie czy jestem w stanie sam to naprawić? jeśli tak to w jaki sposób? po otwarciu drzwiczek widzę śruby które mogę odkręcić ale nie wiem (o ile to dobra droga do naprawy) jak zdjąć drzwiczki?? poglądowo załączam zdjęcie[ATTACH=CONFIG]398160[/ATTACH]

Nie sprawdzałem jeszcze tego u siebie, więc mogę się mylić, ale przyjrzyj się górnemu zawiasowi - masz tam takie nasuwane zabezpieczenie. Jak je zdejmiesz , to drzwiczki powinny dać się unieść i wyciągnąć.

Nie sprawdzałem jeszcze tego u siebie, więc mogę się mylić, ale przyjrzyj się górnemu zawiasowi - masz tam takie nasuwane zabezpieczenie. Jak je zdejmiesz , to drzwiczki powinny dać się unieść i wyciągnąć.

właśnie widziałem to zabezpieczenie - w sumie zdjąłem je ale drzwiczki ani drgną - wiadomo że może powinienem użyć może nieco więcej siły ale póki co to bez rezultatu

Mateusz naciśnij ich, wymyślić jakiś bajer, że koniecznie musisz mieć to zrobione jak najszybciej. Może któryś serwisant ma zlecenie blisko ciebie.

Żona niech zadzwoni i pod włos po babsku weźmie.

To szybka robota. Widziałam u znajomych, zajęło pół godziny od wyjęcia płyt szamotowych do włożenia z powrotem na miejsce.

Po co chcesz drzwiczki wymontowywać?

Edytowane przez pestka56

dzwoniłem do nich - to termin mają w granicach miesiąca... :( dlatego przyszło mi do głowy żeby samemu spróbować

Miesiąc na przyjazd serwisu firmowego z KRATKI ? Przecież tak niektórzy sprzedawcy ich zachwalają że podobno robią następnego dnia.... Możliwe że mają bardzo dużo pracy dla grup serwisantów

tzn nie wiem jak to naprawić i te drzwiczki ze wzlędu na to , że widze przednikorpus skręcony na śruby a po stronie zawiasów też te śruby mają dlatego taki pomysł :)

pisząc o cegłach rozumiem , że naprawa była od paleniska? czy jak inaczej??

Mateusz naciśnij ich, wymyślić jakiś bajer, że koniecznie musisz mieć to zrobione jak najszybciej. Może któryś serwisant ma zlecenie blisko ciebie.

Żona niech zadzwoni i pod włos po babsku weźmie.

To szybka robota. Widziałam u znajomych, zajęło pół godziny od wyjęcia płyt szamotowych do włożenia z powrotem na miejsce.

Po co chcesz drzwiczki wymontowywać?

tak mi facet w kratkach powiedział , że mają 7dni roboczych na rozpatrzenie czy to w ramach gwarancji czy poza gwarancją a serwis ma 14 dni roboczych na przyjazd a ostatnio mają dużo pracy i wychodzi , że serwis bywał po 10-12dniach od info jak będzie to robione - sam uważam że to praca na 20-30 min ale ja jestem laikiem :)

Miesiąc na przyjazd serwisu firmowego z KRATKI ? Przecież tak niektórzy sprzedawcy ich zachwalają że podobno robią następnego dnia.... Możliwe że mają bardzo dużo pracy dla grup serwisantów

tzn nie wiem jak to naprawić i te drzwiczki ze wzlędu na to , że widze przednikorpus skręcony na śruby a po stronie zawiasów też te śruby mają dlatego taki pomysł :)

pisząc o cegłach rozumiem , że naprawa była od paleniska? czy jak inaczej??

Zgadza się, od paleniska. Po wyjęciu szamotu z podłogi paleniska jest dostęp do miejsca gdzie znajduje się cięgło od dolnego szybru. Dokładnie jak to jest tam nie wiem. Nie przyglądałam się z bliska niestety.

super miałem włąsnie nadzieje , że dostęp będzie przez te szamoty na palenisku, tylko musze dobrze się przyjrzeć jak je zdemontować czy trzeba boki wyjąć czy jakoś inaczej zacząć...:confused:

Zgadza się, od paleniska. Po wyjęciu szamotu z podłogi paleniska jest dostęp do miejsca gdzie znajduje się cięgło od dolnego szybru. Dokładnie jak to jest tam nie wiem. Nie przyglądałam się z bliska niestety.

super miałem włąsnie nadzieje , że dostęp będzie przez te szamoty na palenisku, tylko musze dobrze się przyjrzeć jak je zdemontować czy trzeba boki wyjąć czy jakoś inaczej zacząć...:confused:

Nie znam Zibi z autopsji, ale raczej musisz wyjąć najpierw boki i tył, a dopiero potem dno.

Może rysunek schematu przepływu powietrza w czymś ci pomoże

http://sklep.ekoklimat.com.pl/produkt/zibi-12/

Edytowane przez pestka56

Witam Panowie i Panie,

Piszę do Was Specjalistów w dziedzinie :D z pytaniem o dolot powietrza.

Mianowicie w internecie jest pełno obrazków ilustrujących dolot tylko ciekawe czy to ktoś do końca przestudiował czy np poziom czerpni na elewacji jeśli jest wyżej niż poziom paleniska może występować zakłócenie spalania w kominku spowodowane zbyt małą ilością czerpanego powietrza. Otóż mam właśnie taką ciekawą sytuację że ciąg w kominie jest ok, a właśnie ilość doprowadzonego powietrza jest nie wystarczająca i strzelam tutaj na dolot świeżego powietrza, że coś z nim jest nie tak. mam rurę 110 gdzie właśnie na zewnątrz fachowcy zostawili mi ją jakieś 40 cm wyżej niż poziom paleniska i w kominku dosłownie dymi zamiast spalać. Myślałem że może jakiś zapchany, zalany. Sprawdzałem ale nieee wszystko OK. przyłożyłem do czerpni dmuchawę do liści ustawioną na minimum mocy i kominek dopiero dostał kopa :) Przymierzam się właśnie do kolejnego testu i wykonam osobny przyłącz do kominka tą samą rurą przez okno przesuwne ale dolot na zewnątrz ciut poniżej poziomu paleniska. 3majcie kciuki :D bo jak nie wypali będę bił do Was drzwiami i oknami z pytaniem czy ktoś zakładał już wentylator kanałowy żeby wymusić obieg powietrza z czerpni :D ewentualnie za każdym razem będę odpalał tą dmuchawe :D :D

Za późno na sprawdzanie, muszę ogarnąć to tak żeby rurą 110 było dobrze. Szwagier ma kominek i mówi że nie ma takiej możliwości żeby tak słabo zasysało powietrze tą 110 jak u mnie i strzela właśnie w tą różnicę poziomu czerpni a paleniska, będę robił test jak się trochu podlecze. Mogę jeszcze przerobić dolot na zewnątrz i dać go niżej jeśli to ma znaczenie ale pod ziemią już nic nie zrobię chyba że przewiert sterowany :D.

Producent kratki.pl kominek Nadia 14 narożna - instrukcja słaba

Rav20, sprawdź 2 rzeczy:

• Jaka jest średnica dolotu powietrza wymagana przez producenta wkładu (Przemo dobrze radzi). Jeśli masz zbyt mały, ale rażąco małą srednicę rury, to może to przeszkadzać i do rozpałki zawsze będziesz musiał lekko uchylić drzwiczki. Długość tej rury i jej miejsce wylotu na zewnątrz budynku nie ma znaczenia, chyba, że śnieg zasypie. Powietrze to powietze po prostu jest wszędzie, gdzie nie ma próżni. Jakie może mieć znaczenie, że pobór jest wyżej niż dolot w kominku. U mnie tak jest i znam kilka innych kominków, gdzie tak jest, a działają jak burza.Dolot powietrza w Nadia 14 to 123 mm. Ty masz śednicę rury doprowadzającej mniejszą o 13 mm. Sam pomyśl, jakie to może mieć znaczenie ;)
  • Czy szyber na doprowadzeniu powietrza do wnętrza wkładu nie jest zamknięty. Mógł się zablokować w pozycji zamknięte, a cięgło np. spadło.

Nadia :) czyli kratki – ich słaba strona, to te cięgła od dolotu. Sprawdź jak chodzi to pociągadło poniżej szyby. Ma opór lekki, czy mocny, albo w ogóle luźno lata.

Popatrz sobie tu na rysunki. Trochę widać jak to jest zrobione. Ma prawo spadać jeśli się zbyt zdecydowanie porusza dźwignią.

http://www.kominek-kominki.pl/kominki-kratki-wklady-kominkowe-kratki/wklad-kominkowy-kratki-nadia-14-kw-kominek-kratki

Edytowane przez pestka56