Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź, kratki już kupiłem (lufty narożne) większe i takie zamontuje, tak przy okazji to żona nie mogła zrozumieć dlaczego wszędzie na rysunkach te lufty są takie wąskie a tym samym wyglądają bardziej "zgrabnie" a u nas muszą być nie dość że wymiary spore (74x57) to jeszcze i wysokie 9cm mimo, że kominek mały 6,5kW. W sumie to ja też nie mogę tego pojąć, mam przewymiarowane ale z drugiej strony z tych niskich 6 cm i tak musiałbym wstawić 2 zamiast 1 szerokiego.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, czy zaprojektowany dolot powierza do kominka fi 110 jest wystarczający? Słyszałem opinie, że lepiej dać 160...

Pozdrawiam!

To też zależy od tego czy to jest w miarę prosta rura, tzn. bez kolan i jakichś innych historii. To różne kształtki są głównym żródłem oporów przepływu powietrza. Może się zdarzyć, i to wcale nie jest jakieś mało realne, że opory przepływu mogą zrównać się z ciągiem kominowym (wyzerować ciąg) - jedno i drugie mierzy się w Pa. To się naprawdę zdarza i jest jedną z przyczyn kłopotów z paleniem w kominkach w cieplejsze dni (jeżeli w zimniejsze w ogóle się pali).

Dodatkowo opory zależą wykładniczo od prędkości powietrza.

W skrócie: kanał fi 160 jest w miarę bezpieczny, fi 110 bezpieczny warunkowo.

Poza tym, co napisałem wyżej, w 110-tce nie ma za bardzo zapasu na na zdarzenia typu:

coś mi wpadło, coś wlazło, woda się zebrała itd

Pozdrawiam

Długość kanału to 3,8 m bez kolan, zakrętów. Rozumiem, że lepiej dać więcej czyli 160 niż gdyby miało braknąć. Dom ma projektowe niskie zapotrzebowanie na energię (Eu całkowite 42 kWh) więc kominek będzie maksymalnie małej mocy, żeby nie przegrzewać.

Pozdrawiam.

Edytowane przez kemot_p

Długość kanału to 3,8 m bez kolan, zakrętów. Rozumiem, że lepiej dać więcej czyli 160 niż gdyby miało braknąć. Dom ma projektowe niskie zapotrzebowanie na energię (Eu całkowite 42 kWh) więc kominek będzie maksymalnie małej mocy, żeby nie przegrzewać.

Pozdrawiam.

3,8 m to nie dużo. Jak nie ma zakrętów (jakiś tam z jeden chyba musi być), to może być - z uwagami, o których pisałem.

Na wyobraźnię może podziałać fakt, że kominem wylatuje objętościowo, pi razy drzwi, o około 1/3 więcej niż dolatuje tym kanałem powietrznym. Bo wagowo to różnica wynosi tylko kilka %. Tylko dlatego kominem leci więcej objętościowo, bo jest gorące - rozszerzone.

Jak masz komin np. fi 200. to jego przekrój hydrauliczny to 31416 mm2, a kanału fi 110 to już odpowiednio 9503, czyli 3,3 razy mniej. Prosty stąd wniosek, że powietrze musi tam zasuwać ze 3 razy (patrz wyżej) szybciej niż spaliny w kominie. A 3 razy szybciej oznacza, że opory są 9 razy większe niż w rurze komina.

W ogóle gorzej jest w przypadku kanałów prostokątnych - średnica hydrauliczna takiego np. kanału 7/20 cm to tylko 10 cm - czyli odpowiada rurze o średnicy 100 mm, a powierzchnię przekroju ma niby dużo większą (prawie 2 razy - kanał 20/7 - 140 cm2, rura fi 100 79 cm2).

Witam

Potrzebuję kominek z płaszczem wodnym.Dom około 135 metrów, bez podłogówki.Posiadam zbiornik CWU 200 l, solary i piec gazowy kondensacyjny.

Podoba mi się Unico Nemo 2B TopEco, ale boję się ,ze będzie za mocny.Na upartego , mogę założyć grzejniki w garażu.Nie mam możliwości dostawienia zbiornika buforowego. Palę około 5 dni w tyg.

Proszę o poradę

Tak , tydzień temu stary z otwartą komorą odmówił posłuszeństwa.A jaki miałem kupić?

Tańszy jest z otwartą komorą, przy grzejnikach kocioł nie będzie praktycznie kondensować, za to weźmie więcej prądu, bo ma np. wentylator zasysająco-wypychający , który wypycha spaliny przez przewód spalinowy.