an-bud 24.07.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 edilkamin - WIELKI BUBEL lechma - tylko bubel To co w takim razie polecacie? Dodam, że Lechma 32 KW to cena 3,5 tys, a Ediklman 4,5. Co jest lepsze Waszym zdaniem w tych granicach cenowych? Oświećcie laika, bo juz naprawdę skonsternowana jestem j/w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.07.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Witam Forumki i Forumowiczów Pytanko takie mam, wiec je zadam.. Czy piece kominkowe Invicta są warte zakupu, czy nie ma sobie po co głowy zawracać?? Wiecie coś na temat ich jakości?? Pozdówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 25.07.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 99% wodnych to buble dwie firmy można ostatecznie polecić: h... i t... czyli co Hajduk i Tarnawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtad 25.07.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Spartherm czy Austroflamm ?? osobiście pierwszy, przy wyk. na cele grzewcze rozbudować obowiązkowo o "nakładki" Jakie nakładki? powietrzne, akumulacyjne, wodnne w sumie myślałem tylko o celach rekreacyjnych posiadania kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 25.07.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Jak szukałem kominka z p.w. dla siebie również stałem przed dylematem jaki kominek wybrac i byłem zainteresowany również zakupem kominka tarnawy jednak sprzedawaca w mojej okilicy który jest przedstawicelem tej firmy odradzaił mi zakup tego kominka. Wiec kominki tarawy tak ale bez płaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cookie_01 26.07.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Proszę o radę-nie mam juz pomysłu co zrobić.Mamy kominek z płaszczem wodnym(24Kw).Niestety moi hydraulicy odwalili fuszerkę (jak podejrzewam:))-z kominka wychodzi rura o przekroju 200 mm która połączona jest z przewodem kominowym rurą 150mm.Powoduje to dymienie przy każdym otwarciu drzwiczek kominkowych.Podpowiedzcie proszę co można zrobić,zamontować,aby pozbyć się tej uciążliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteklug 26.07.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Witam, zwracam się z prośbą o radę: Jesteśmy z żoną w trakcie budowy domu dwurodzinnego (Dom w liliach - Archon). Docelowo będziemy zajmować piętro, sąsiedzi na dole. Jesteśmy na etapie wybierania kominka. Od paru miesięcy śledzimy tematy kominkowe no i już zdecydowaliśmy się na Tarnavę, już byliśmy po wstępnych rozmowach z kominkarzem ale ciągle mamy wątpliwości: 1) chcemy grzać się głównie kominkiem (DGP) - salon, sypialnia, 2 pokoje 2) instalacje piętro-parter są niezależne 3) powierzchnia wynosi 115 m2 (podłoga), użytkowa 90 m2, kominkarz zaproponował Tarnavę Premium 16 kW - czy nie będzie za gorąco? 4) pomiędzy kominem a najdalszą ścianą jest 10-11 m - czy da radę to sensownie ogrzać bez turbiny? 5) czy spanie przy turbinie i świszczących rurach jest bardzo uciążliwe? Takie oto mamy wątpliwości. Będziemy wdzięczni za poradę. Dziękujemy i pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 26.07.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Proszę o radę-nie mam juz pomysłu co zrobić.Mamy kominek z płaszczem wodnym(24Kw).Niestety moi hydraulicy odwalili fuszerkę (jak podejrzewam:))-z kominka wychodzi rura o przekroju 200 mm która połączona jest z przewodem kominowym rurą 150mm.Powoduje to dymienie przy każdym otwarciu drzwiczek kominkowych. Podpowiedzcie proszę co można zrobić,zamontować,aby pozbyć się tej uciążliwości. Po pierwsze jak masz podpięty kominek do komina czy róra łącząca wchodzi w komin pod kątem 90 stopni czy pod kątem 45 stopni a pozatym tak jak piszesz jest spore dławienie na przewodzie spalinowym i trzeba by było wymienić na średnicę 200 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 02.08.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Hey No i znowu przybyło mi kilka pytań,które chciałbym Wam zadać: Wraz z kominkiem odziedziczyłem całą rure przyłączeniowa z kolanem.Dzisiaj patrzałem na rury z sytemu Bertrams i one sa dosyc ciezkie i grube,a ta moja przy nich to jakby z "papieru" była.Poza tym nie posiada żadnej wyczystki i jest problem ze średnicą,bo niby rura i kolano sa fi 200,ale już łącznik wchodzący do komina ma 205.Komin mam systemowy i za cholere nie chce mi ten łącznik wejsc do komina,a na sztywno robic tego nie chce z wiadomych wzgledow.Wstepnie zdecydowałem sie ze kupie nowe rury Bertramsa i mam taka wizje,kominek posiada wyjscie fi 200,wiec od niego daja rure prosta z wyczystka,potem kolano i nastepnie jest taka redukcja 200 na 180.Do trojnika w kominie włożyłbym ta końcówke 180 owinieta sznurem uszczelniajacym.Tylko czy to przewezenie nie bedzie niekorzystne dla spalania. Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 03.08.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Mam pytanie - kiedy można robić kominek. Mam SSO, niedługo instalacje wewn, okna, potem, mam nadzieję, wylewki. Kominek po wylewkach, prawda? Przed tynkami można? Przed wylewkami raczej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 03.08.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 No i tak prawidłowo najpierw robisz tynki,a potem wylewki,czyli jesli po wylewkach to i po tynkach.Ale tak naprawde to wszystko zalezy od Ciebie i od sposobu jak zabezpieczysz kominek na czas tych robót.Moj sasiad jak tylko wstawil okna to od razu montował kominek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfasik 04.08.2008 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Chciałabym mieć kominek, ALE jeszcze nie znalazłam takiego, który by mi się podobał Moje wymagania są takie: prosty,tj. prosty w sensie-bez żadnych udziwnień, bardziej współczesny niż tradycyjny, taki, który nie przypominałby kominka jaki rysuje się w wyobraźni prawie każdemu, kto tylko wypowie to słowo. Szukam szaleńca, któryby mi pomógł. Może brzoza ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 04.08.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Chciałabym mieć kominek, ALE jeszcze nie znalazłam takiego, który by mi się podobał Moje wymagania są takie: prosty,tj. prosty w sensie-bez żadnych udziwnień, bardziej współczesny niż tradycyjny, taki, który nie przypominałby kominka jaki rysuje się w wyobraźni prawie każdemu, kto tylko wypowie to słowo. Szukam szaleńca, któryby mi pomógł. Może brzoza ??? Chyba tylko w salonie Ery mogą zaspokoic Twoje marzenia..... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.08.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Chciałabym mieć kominek, ALE jeszcze nie znalazłam takiego, który by mi się podobał Moje wymagania są takie: prosty,tj. prosty w sensie-bez żadnych udziwnień, bardziej współczesny niż tradycyjny, taki, który nie przypominałby kominka jaki rysuje się w wyobraźni prawie każdemu, kto tylko wypowie to słowo. Szukam szaleńca, któryby mi pomógł. Może brzoza ??? http://foto3.m.onet.pl/_m/08397ac2b4bd4e88aed2f306e4e311b7,6,19,0.jpg raczej prosty http://foto1.m.onet.pl/_m/06b3037afcef88ec80c1628c0aba0995,6,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.08.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Hey No i znowu przybyło mi kilka pytań,które chciałbym Wam zadać: Wraz z kominkiem odziedziczyłem całą rure przyłączeniowa z kolanem.Dzisiaj patrzałem na rury z sytemu Bertrams i one sa dosyc ciezkie i grube,a ta moja przy nich to jakby z "papieru" była.Poza tym nie posiada żadnej wyczystki i jest problem ze średnicą,bo niby rura i kolano sa fi 200,ale już łącznik wchodzący do komina ma 205.Komin mam systemowy i za cholere nie chce mi ten łącznik wejsc do komina,a na sztywno robic tego nie chce z wiadomych wzgledow. Wstepnie zdecydowałem sie ze kupie nowe rury Bertramsa i mam taka wizje,kominek posiada wyjscie fi 200,wiec od niego daja rure prosta z wyczystka,potem kolano i nastepnie jest taka redukcja 200 na 180.Do trojnika w kominie włożyłbym ta końcówke 180 owinieta sznurem uszczelniajacym.Tylko czy to przewezenie nie bedzie niekorzystne dla spalania. Dzieki i pozdrawiamsą gotowe redukcje chyba 190mm ze sznurem, troszkę to szkodzi ale wszystkie kominny systemowe są z tak sp... wyjściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.08.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Mam pytanie - kiedy można robić kominek. Mam SSO, niedługo instalacje wewn, okna, potem, mam nadzieję, wylewki. Kominek po wylewkach, prawda? Przed tynkami można? Przed wylewkami raczej nie? lepiej po tynkach i wylewkach (pamiętj o styro. tzn braku go pod kominkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.08.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Witam, zwracam się z prośbą o radę: Jesteśmy z żoną w trakcie budowy domu dwurodzinnego (Dom w liliach - Archon). Docelowo będziemy zajmować piętro, sąsiedzi na dole. Jesteśmy na etapie wybierania kominka. Od paru miesięcy śledzimy tematy kominkowe no i już zdecydowaliśmy się na Tarnavę, już byliśmy po wstępnych rozmowach z kominkarzem ale ciągle mamy wątpliwości: 1) chcemy grzać się głównie kominkiem (DGP) - salon, sypialnia, 2 pokoje 2) instalacje piętro-parter są niezależne 3) powierzchnia wynosi 115 m2 (podłoga), użytkowa 90 m2, kominkarz zaproponował Tarnavę Premium 16 kW - czy nie będzie za gorąco? 4) pomiędzy kominem a najdalszą ścianą jest 10-11 m - czy da radę to sensownie ogrzać bez turbiny? 5) czy spanie przy turbinie i świszczących rurach jest bardzo uciążliwe? Takie oto mamy wątpliwości. Będziemy wdzięczni za poradę. Dziękujemy i pozdrawiamy 3. jak będziesz ładował jak doTytanika to tak 4. rura min. 160mm 5. i tak i nie (jak dobrze dobrane to nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 06.08.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Mam pytanie:W trakcie budowy domu doprowadziłem rurą kanalizacyjną fi200 powietrze z zewnątrz. Teraz z podłogi wystaje w odl. 1m od kominka tylko zaślepka na takiej rurze. Jak zrobić dalej dojście do kominka? Wylewek jeszcze nie ma. Kominek ma pobierać tylko to powietrze z zewnątrz. Chcę kupić kominek ZUZIA 16kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 06.08.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 No a może jakiś rysunek sytuacyjny jak to u Ciebie wyglada?? A ja mam dobrzy ludzie takie pytanko,kominek postawiłem,podłączyłem i zacząłem palić akurat sie dobrze złozyło bo wiało i generalnie nieprzyjemnie było. No,ale wracajac to było to moje pierwsze w życiu palenie w kominku w zwiazku z tym takie pytanie,w popielniku jest taka przesłona,ktora to dotarcza powietrze do paleniska (to tak wg mnie),no i teraz jak nalezy sie z nia obchodzic,generalnie przy rozpaleniu mialem ja otwarta na full,potem przymykałem,ale wtedy w kominku przygasało i to ostro. Kominek nie wyposażony w szyber. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skilll 08.08.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Poproszę o Wasze sugestie i spostrzeżeniaPlanujemy budowę domu parterowego z poddaszem do adaptacji w późniejszym etapie.http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=137&unset=2 Teraz kwestia ogrzewania.Pomysł jest taki:zainwestować w duży, wydajny kominek, który ogrzeje salon z kuchniż oraz doprowadzimy DGP do pokojów i łazienki. W przyszłości również poddasze (2 pokoje i łazienka) W łazienkce, holu i pokojach chcemy zamontować podłogówkę. W części dziennej rezygnujemy z CO (tylko kominek). (okna od pd. i zachodu) Co Wy o tym sądzicie. Czy to będzie ekonomiczne rozwiązanie? Podłogówki dużo nie powinno wyjść.Proszę o Wasze sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts