Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o radę-nie mam juz pomysłu co zrobić.Mamy kominek z płaszczem wodnym(24Kw).Niestety moi hydraulicy odwalili fuszerkę (jak podejrzewam:))-z kominka wychodzi rura o przekroju 200 mm która połączona jest z przewodem kominowym rurą 150mm.Powoduje to dymienie przy każdym otwarciu drzwiczek kominkowych.

Podpowiedzcie proszę co można zrobić,zamontować,aby pozbyć się tej uciążliwości.

Witam, zwracam się z prośbą o radę:

Jesteśmy z żoną w trakcie budowy domu dwurodzinnego (Dom w liliach - Archon). Docelowo będziemy zajmować piętro, sąsiedzi na dole. Jesteśmy na etapie wybierania kominka. Od paru miesięcy śledzimy tematy kominkowe no i już zdecydowaliśmy się na Tarnavę, już byliśmy po wstępnych rozmowach z kominkarzem ale ciągle mamy wątpliwości:

1) chcemy grzać się głównie kominkiem (DGP) - salon, sypialnia, 2 pokoje

2) instalacje piętro-parter są niezależne

3) powierzchnia wynosi 115 m2 (podłoga), użytkowa 90 m2, kominkarz zaproponował Tarnavę Premium 16 kW - czy nie będzie za gorąco?

4) pomiędzy kominem a najdalszą ścianą jest 10-11 m - czy da radę to sensownie ogrzać bez turbiny?

5) czy spanie przy turbinie i świszczących rurach jest bardzo uciążliwe?

Takie oto mamy wątpliwości. Będziemy wdzięczni za poradę. Dziękujemy i pozdrawiamy :)

Proszę o radę-nie mam juz pomysłu co zrobić.Mamy kominek z płaszczem wodnym(24Kw).Niestety moi hydraulicy odwalili fuszerkę (jak podejrzewam:))-z kominka wychodzi rura o przekroju 200 mm która połączona jest z przewodem kominowym rurą 150mm.Powoduje to dymienie przy każdym otwarciu drzwiczek kominkowych.

Podpowiedzcie proszę co można zrobić,zamontować,aby pozbyć się tej uciążliwości.

Po pierwsze jak masz podpięty kominek do komina czy róra łącząca wchodzi w komin pod kątem 90 stopni czy pod kątem 45 stopni a pozatym tak jak piszesz jest spore dławienie na przewodzie spalinowym i trzeba by było wymienić na średnicę 200 mm

Hey

No i znowu przybyło mi kilka pytań,które chciałbym Wam zadać:

Wraz z kominkiem odziedziczyłem całą rure przyłączeniowa z kolanem.Dzisiaj patrzałem na rury z sytemu Bertrams i one sa dosyc ciezkie i grube,a ta moja przy nich to jakby z "papieru" była.Poza tym nie posiada żadnej wyczystki i jest problem ze średnicą,bo niby rura i kolano sa fi 200,ale już łącznik wchodzący do komina ma 205.Komin mam systemowy i za cholere nie chce mi ten łącznik wejsc do komina,a na sztywno robic tego nie chce z wiadomych wzgledow.

Wstepnie zdecydowałem sie ze kupie nowe rury Bertramsa i mam taka wizje,kominek posiada wyjscie fi 200,wiec od niego daja rure prosta z wyczystka,potem kolano i nastepnie jest taka redukcja 200 na 180.Do trojnika w kominie włożyłbym ta końcówke 180 owinieta sznurem uszczelniajacym.Tylko czy to przewezenie nie bedzie niekorzystne dla spalania.

Dzieki i pozdrawiam

Chciałabym mieć kominek, ALE jeszcze nie znalazłam takiego, który by mi się podobał :roll: Moje wymagania są takie: prosty,tj. prosty w sensie-bez żadnych udziwnień, bardziej współczesny niż tradycyjny, taki, który nie przypominałby kominka jaki rysuje się w wyobraźni prawie każdemu, kto tylko wypowie to słowo. Szukam szaleńca, któryby mi pomógł. Może brzoza 8) :D :wink: ???

Chciałabym mieć kominek, ALE jeszcze nie znalazłam takiego, który by mi się podobał :roll: Moje wymagania są takie: prosty,tj. prosty w sensie-bez żadnych udziwnień, bardziej współczesny niż tradycyjny, taki, który nie przypominałby kominka jaki rysuje się w wyobraźni prawie każdemu, kto tylko wypowie to słowo. Szukam szaleńca, któryby mi pomógł. Może brzoza 8) :D :wink: ???

Chyba tylko w salonie Ery mogą zaspokoic Twoje marzenia.....

Pozdrawiam.

http://foto3.m.onet.pl/_m/08397ac2b4bd4e88aed2f306e4e311b7,6,19,0.jpg

raczej prosty :roll:

http://foto1.m.onet.pl/_m/06b3037afcef88ec80c1628c0aba0995,6,19,0.jpg

Hey

No i znowu przybyło mi kilka pytań,które chciałbym Wam zadać:

Wraz z kominkiem odziedziczyłem całą rure przyłączeniowa z kolanem.Dzisiaj patrzałem na rury z sytemu Bertrams i one sa dosyc ciezkie i grube,a ta moja przy nich to jakby z "papieru" była.Poza tym nie posiada żadnej wyczystki i jest problem ze średnicą,bo niby rura i kolano sa fi 200,ale już łącznik wchodzący do komina ma 205.Komin mam systemowy i za cholere nie chce mi ten łącznik wejsc do komina,a na sztywno robic tego nie chce z wiadomych wzgledow.

Wstepnie zdecydowałem sie ze kupie nowe rury Bertramsa i mam taka wizje,kominek posiada wyjscie fi 200,wiec od niego daja rure prosta z wyczystka,potem kolano i nastepnie jest taka redukcja 200 na 180.Do trojnika w kominie włożyłbym ta końcówke 180 owinieta sznurem uszczelniajacym.Tylko czy to przewezenie nie bedzie niekorzystne dla spalania.

Dzieki i pozdrawiam

są gotowe redukcje chyba 190mm ze sznurem, troszkę to szkodzi ale wszystkie kominny systemowe są z tak sp... wyjściem :(

Mam pytanie - kiedy można robić kominek. Mam SSO, niedługo instalacje wewn, okna, potem, mam nadzieję, wylewki. Kominek po wylewkach, prawda? :p Przed tynkami można? Przed wylewkami raczej nie? :oops:
lepiej po tynkach i wylewkach (pamiętj o styro. tzn braku go pod kominkiem)

Witam, zwracam się z prośbą o radę:

Jesteśmy z żoną w trakcie budowy domu dwurodzinnego (Dom w liliach - Archon). Docelowo będziemy zajmować piętro, sąsiedzi na dole. Jesteśmy na etapie wybierania kominka. Od paru miesięcy śledzimy tematy kominkowe no i już zdecydowaliśmy się na Tarnavę, już byliśmy po wstępnych rozmowach z kominkarzem ale ciągle mamy wątpliwości:

1) chcemy grzać się głównie kominkiem (DGP) - salon, sypialnia, 2 pokoje

2) instalacje piętro-parter są niezależne

3) powierzchnia wynosi 115 m2 (podłoga), użytkowa 90 m2, kominkarz zaproponował Tarnavę Premium 16 kW - czy nie będzie za gorąco?

4) pomiędzy kominem a najdalszą ścianą jest 10-11 m - czy da radę to sensownie ogrzać bez turbiny?

5) czy spanie przy turbinie i świszczących rurach jest bardzo uciążliwe?

Takie oto mamy wątpliwości. Będziemy wdzięczni za poradę. Dziękujemy i pozdrawiamy :)

3. jak będziesz ładował jak doTytanika to tak :wink:

4. rura min. 160mm

5. i tak i nie (jak dobrze dobrane to nie)

Mam pytanie:

W trakcie budowy domu doprowadziłem rurą kanalizacyjną fi200 powietrze z zewnątrz. Teraz z podłogi wystaje w odl. 1m od kominka tylko zaślepka na takiej rurze. Jak zrobić dalej dojście do kominka? Wylewek jeszcze nie ma. Kominek ma pobierać tylko to powietrze z zewnątrz. Chcę kupić kominek ZUZIA 16kW.

No a może jakiś rysunek sytuacyjny jak to u Ciebie wyglada??

A ja mam dobrzy ludzie takie pytanko,kominek postawiłem,podłączyłem i zacząłem palić :D akurat sie dobrze złozyło bo wiało i generalnie

nieprzyjemnie było.

No,ale wracajac to było to moje pierwsze w życiu palenie w kominku w zwiazku z tym takie pytanie,w popielniku jest taka przesłona,ktora to dotarcza powietrze do paleniska (to tak wg mnie),no i teraz jak nalezy sie z nia obchodzic,generalnie przy rozpaleniu mialem ja otwarta na full,potem przymykałem,ale wtedy w kominku przygasało i to ostro.

Kominek nie wyposażony w szyber.

pozdrawiam

Poproszę o Wasze sugestie i spostrzeżenia

Planujemy budowę domu parterowego z poddaszem do adaptacji w późniejszym etapie.

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=137&unset=2

Teraz kwestia ogrzewania.

Pomysł jest taki:

zainwestować w duży, wydajny kominek, który ogrzeje salon z kuchniż oraz doprowadzimy DGP do pokojów i łazienki. W przyszłości również poddasze (2 pokoje i łazienka)

W łazienkce, holu i pokojach chcemy zamontować podłogówkę.

W części dziennej rezygnujemy z CO (tylko kominek). (okna od pd. i zachodu)

Co Wy o tym sądzicie.

Czy to będzie ekonomiczne rozwiązanie? Podłogówki dużo nie powinno wyjść.

Proszę o Wasze sugestie.