Krakers70 13.12.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Rozważ piecokominek z wymiennikiem spaliny/woda na bajpasie, który można odłączyć w razie awarii, jako alternatywę dla UPSa. Jeżeli z wymiennika sączy się smoła, to źle świadczy o palenisku, nie o wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicponeq 13.12.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Jaki to będzie kominek? Żeliwny wkład do 100 kg Stanął by na stojaku , myślałem żeby pod ten stojak dać na parkiet szybe hartowana , a przy zabudowie zrobić Dora wentylacje dołu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź. To dość jasne porównanie, czyli dobrze słyszałem. Na czym polega problem? Kominek jest zimny, dłużej się nagrzewa - o to chodzi? Co z tym dalej się dzieje? PS. => Bardzo fajne było by grzanie w kominku całego domu a nie tylko części dziennej. Mam 100% podłogówki, taki kominek grzał by najdalej odsunięty pokój jak prawie każdy inny. No ale nie nastawiam się już tak bardzo na PW. Myslałem o zbudowaniu/ kupnie wymiennika na komin ale widzę jak z tego sączy się smoła na zdjęciach więc chyba to też odpada Pozdrawiam KarolPrawdopodobnie nikt Ci nie odpowie na to pytanie w tej chwili...Ty sam też nie. Wszystko zależy jak zinterpretujesz swoje własne słowa: "kominek do nastroju, delikatnego ograniczenia wydatków za prąd". Nawet pomijając kwestie nastroju - początek i końcówka sezonu grzewczego to brak konieczności precyzyjnego dogrzewania wszystkich pomieszczeń tak jak to robi system wodny. Puścisz bąka (czytaj - przepalisz garścią podpałki) w jakiejś kozie i już się atmosfera zmienia w domu, a o to właśnie chodzi. By osiągnąć ten efekt płaszczem wodnym, garść opału nie wystarczy, bo masz solidną izolację - czyli płaszcz wodny . Zauważ, że posiadacze nowoczesnych, niskoenergetycznych domów mają w tym roku okres przejściowy (brak zimy) do dzisiaj... No i na koniec...Robienie jakiś protez typu turbodymy itp odradzam. Zbyt komplikuje drugie, w założeniach alternatywne źródło ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.12.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Żeliwny wkład do 100 kg Stanął by na stojaku , myślałem żeby pod ten stojak dać na parkiet szybe hartowana , a przy zabudowie zrobić Dora wentylacje dołu !Szkło dobrze przewodzi ciepło. Odpada....Blacha też. Ale blacha + coś już może być. "COŚ" to wymurówka (szczelna) warstwą cegieł, betonu, płytek chodnikowych...Na całej powierzchni zabudowy kominka. Nie tylko pod nogami stojaka! .No i kratki nawiewno wywiewne w odpowiedniej ilości (zgodnej z instrukcja producenta wkładu). Zamiast blachy, może być płyta GK, lub dwie...Chyba, że kominek przekroczy wagę 300-400 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicponeq 13.12.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Dzięki a co myślisz o płycie vermont , krzemianowo wapiennej czy na takiej płycie mógł by stanąć czy niestety za ciezkie te 100kg , druga opcja płyta OSB przykręcona do parkietu i płytki na kleju??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dom przy Przyjemnej 13.12.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) . Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Dom przy Przyjemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.12.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Zakochałam się w kozie Dovre 640WD - podobno spełnia normy ekoprojektu ( a ten na dolnym śląsku dość mocno ogranicza wybór w typie tradycyjnym) Czy mogłabym prosić o opinie o tej kozie? Jakiś czas temu niektóre modele Dovre nie miały dobrej opinii i były problematyczne dla użytkownika ( zwłaszcza model sense o ile pamiętam)... Jak to teraz wygląda? Czy mam szukać innego pieca? Innego producenta? Jotul F500 podobny w wyglądzie, ale jednak bardziej tradycyjny. Całkiem nowoczesne odpadają (Jeśli nie Dovre to Jotul byłby wybrany) Dom to parterówka 100m2 strop betonowy, dach dwuspadowy o kącie 30st, grzanie bardziej rekreacyjne czyli w weekendy i czasem popołudniami w tygodniu, do ogrzewania domu będzie gaz, pobranie powietrza do kominka z zewnątrz, brak WM czy rekuperacji. Koza zaplanowana jest na środku domu w salonie. Prośba też o poradę w kwestii komina. Jak napisał kilka lat temu na forum Kominki Piotr Batura :Z dotychczasowych doświadczeń , coraz częściej potwierdzanych przez myślącą część wykonawców i inwestorów , którzy mieli szczęście na takich trafić , wynika ,że odpowiednia stal wytrzymuje więcej . Zaznaczam - ODPOWIEDNIA , czyli o odpowiednim składzie chemicznym stopu i odpowiedniej grubości . Niekoniecznie w myśl zasady "im grubsza tym lepsza" . Są stopy, które nie powinny mieć ścianek cieńszych niż 2 mm , ale są też takie które przy ściance 2 X o,1 mm , zagonią w kozi róg niejednego grubasa. Rozumiem, że nadal ceramiczne systemy nie dają rady czy coś się zmieniło w tej kwestii? Ponieważ jak powiedział kiedyś kominiarz: prawidłowy dobór systemu kominowego na etapie projektu, oraz umiejętność dopasowania paleniska do istniejącego systemu kominowego to klucz do pełnej satysfakcji z wymarzonego kominka. Dlatego bardzo bym chciała teraz zaplanować to z głową, by na końcu móc cieszyć się z komfortowego użytkowania kozy. Będę ogromnie wdzięczna za namiary na FACHOWCA który w kominku/piecu widzi nie tylko przedmiot do podłączenia, ale cały system powietrzno-spalinowy w domu w okolicach Wrocławia ( lub dalej jeśli tylko ktoś zechce przyjechać do Wrocławia) Bardzo proszę o wskazówki i komentarze.Nic się nie zmieniło w kominach i w piecykach....Vermont Castings lepszy, jeśli cena Cię nie powala.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.12.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Dzięki a co myślisz o płycie vermont , krzemianowo wapiennej czy na takiej płycie mógł by stanąć czy niestety za ciezkie te 100kg , druga opcja płyta OSB przykręcona do parkietu i płytki na kleju??? Parkiet trzeba zabezpieczyć przed pożarem, więc po kiego grzyba ładujesz tam kolejne drewno?! Kiedyś było takie powiedzenie "zapałki + dziecko = pożar"....To dotyczy wielu współczesnych budowniczych. Tych amatorów i zajmujących się zawodowo niestety. Płytka za cienka. Jak pęknie, ochronę szlag trafi. Najlepsze jest połączenie różnych materiałów, które same nic nie dają, ale ich kompozycja już tak. ...Tylko trzeba wiedzieć który ma być pod spodem a który na górze Znów problem. Co, cegieł zabrakło w Twojej hurtowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicponeq 14.12.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Ok, więc powiedzmy że chce wymurować z cegieł powiedzmy trzy warstwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dom przy Przyjemnej 14.12.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 (edytowane) . Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Dom przy Przyjemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 14.12.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam i proszę o pomoc Jesteśmy na etapie planowania wnętrza domu i zaczynamy od najważniejszej jego części, czyli domowego ogniska-kominka:) Ostatnio zaintrygował nas piecokominek, do tego stopnia, że myślimy o nim poważnie i na tyle by dokonać wstępnego wyboru już teraz.(Ściany wybudowane na wiosnę) Ale świat kominkowy, to dla nas czarna magia i do tego bardzo rozległa, gdzie czuję, że byśmy w niej błądzili, błądzili i zamiast dobrego wyboru, tylko zabłądzili. Dlatego proszę nam wskazać drogę, jak szukać i gdzie ..? Konkretnie chodzi nam o taką sytuację jak na poniższym zdjęciu. Będziemy mieć identyczny układ, również okien. Z tym, że będą do samej ziemi i jedno tylko otwierane. Przepraszam nie umiem dodawać zdjęć, coś mi invaliduje fm;P https://i.pinimg.com/564x/b6/9f/38/b69f385161e8b1851f88d7b76b5ebfb6.jpg Czy są piecokominki, które nadawałyby się do takiej zabudowy? Jaka musi być moc takiego piecokominka, by dogrzał ( w razie awarii prądu) część domu bez stropu o wielkości ok 65m2. Na co zwracać uwagę przy wyborze, oprócz ceny:P No i czy takie usytuowanie komina i zabudowa będzie brudząca? bo nie ukrywam, że też mamy w planach jasną ścianę szczytową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.12.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Ile kosztuje taki pieckominek a ile kosztuje agregat prądotwórczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 14.12.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Ile kosztuje taki pieckominek a ile kosztuje agregat prądotwórczy? Co za porównanie! To tak jakbyś porównywał, worek parciany do swetra. Oba można nosić i oba by zapewniły ogrzanie ciała...tylko jak wyglądają i ile przyjemności dają. Nie samą funkcjonalnością żyje człowiek, ważne są też wrażenia estetyczne i samo zadowolenie z używania tych przedmiotów. Mam 2 agregaty(niby ciche) i nigdy ich w domu nie wykorzystywałam.....masakra! Wolałabym siedzieć przy świeczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.12.2018 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Proszę, Ciężkiprzypadku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.12.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Mam 2 agregaty(niby ciche) i nigdy ich w domu nie wykorzystywałam.....masakra! Wolałabym siedzieć przy świeczce. W jakim celu je posiadasz? Piecokominek czy kominek akumulacyjny - komu będzie się chciało 2 dzienni dokładać do paleniska ? I tak będzie ciepło w jednym pomieszczeni a w pozostałych będzie ... "chłodniej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.12.2018 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Witam i proszę o pomoc Jesteśmy na etapie planowania wnętrza domu Dlatego proszę nam wskazać drogę, jak szukać i gdzie ..? Konkretnie chodzi nam o taką sytuację jak na poniższym zdjęciu. No i czy takie usytuowanie komina i zabudowa będzie brudząca? Takie ustrojstwo do grzania, powinno stać na środku mieszkania, a nie na ścianie szczytowej, czy bierzesz pod uwagę, że musisz przedziurawić na stałe dom kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.12.2018 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 d7d, jest na forum dom, który jest ogrzewany piecokominkiem. Niestety nie pamiętam nicka właścicielki wątku. Ale ona jest bardzo zadowolona z ogrzewania Poszukam i wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 15.12.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Agregaty kupił mąż do kampera, kiedy jeździmy na dziko, gdzie solary mogą sobie nie podołać . Najpierw jeden, który miał być cichy a potem drugi jeszcze cichszy:p Dom będę miała ogrzewany foliami na podczerwień i nie będę rozpalała w kominku codziennie, ale jak już coś robić, to dlaczego nie wybrać lepszej opcji, w tym wypadku pieco -kominka. Pieron wie jakie będą losy naszego kraju, po tym co teraz się dzieje.....może się przyda lepsze palenisko. Jestem zielona w temacie kominków i dlatego tu do Was przyszłam po poradę, to wybaczcie ale nie wiem też nic o kominkach akumulacyjnych. Po prostu chcemy mieć więcej ciepła w razie godziny ,,W'' niż tradycyjny kominek daje. Pozostałe pomieszczenia nie muszą być w razie czego tak ogrzewane, jedynie nasza sypialnia( chociaż lubimy spać w niższej temperaturze) i łazienka, też mogłyby dołączyć, ale są dalej. Z nimi sobie poradzimy. Animuss Niestety zdajemy sobie sprawę, ale chcemy i nawet bardzo chcemy klimat jakie to ustrojstwo daje:) Pestko, bardzo dziękuję za wstawienie zdjęcia:) Wg. mnie powinnaś dostać medal za bezinteresowne upiększanie świata Ciekawe ilu ludziom dodałaś piękna w życiu, swoimi pięknymi inspiracjami. Do tego posiadasz wiedzę kominkową, może coś doradzisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.12.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Ciężkiprzypadek, odbierz prywatną wiadomość i przepraszam za zwrócenie się do ciebie jak do mężczyzny. Nick to sugeruje.. Dziękuję za miłe słowa Moja wiedza kominkowa jest stąd, że sama długo zastanawiałam się i zbierałam informacje jaki kominek wybrać. Niestety na razie wiedza wiedzą, a możliwości możliwościami. Jednak może kiedyś postawię pieco-kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.12.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 (edytowane) d7d, jest na forum dom, który jest ogrzewany piecokominkiem. Niestety nie pamiętam nicka właścicielki wątku. Ale ona jest bardzo zadowolona z ogrzewania Poszukam i wstawię. Masz rację. Jeżeli mamy na myśli ten sam, to widziałem i czytałem. Ale to są wyjątki. https://www.facebook.com/kominkikokoszka/photos/pcb.1711001225800158/1711000582466889/?type=3&theater ?? A dokładniej https://forum.muratordom.pl/entry.php?129302-Z-%C5%BCycia-%C5%9Amigalskich Edytowane 15 Grudnia 2018 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts