Blutka 12.08.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 To ja się tutaj nieregulaminowo wtrącę, bo na krakowskim wątku nic mi nie doradzono: czy ktoś w Krakowie zna dobrego speca od kominków? Szukam od tygodni i nikt nikogo mi nie polecił, nikt nie jest zadowolony ze swojego kominka. Makabra jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 17.08.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Mam pytanie . Czy rura doprowadzająca powietrze do kominka może być załamana jak widać na zdjęciach? Dodam, że dojdzie jeszcze konieczne załamanie pod kominkiem ( 90*). Rurę w zasadzie mogę dać prosto ale posadzka w tym miejscu będzie miała ok. 3-4 cm. no i oczywiście takie rozwiązanie wpłynie na wychładzanie podłogi. pozdrawiam zależy jakie palenisko, ale wkład wciągnie sobie tą rurą powietrze, o ile ma takie wejście. Kominek będzie z płaszczem wodnym - jaki jeszcze nie zdecydowałem obecnie myślę o hajduku. edilku i ctm. dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 17.08.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Szukam wkładu z szybą boczną o wylocie spali max fi160 a najlepiej 150 czy spotkaliście się zczymś takim?? Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.08.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Witam.Nie ma.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 17.08.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 Witam. Nie ma. Pozdrawiam. Takie odpowiedzi lubie. Szybka i zwięzła chodź mnie nie troche załamała. Bede musiał wziąśc Tarnave z przednią szybą (tylko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.08.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 witamnurtuje mnie pewien problem:w jaki sposób odbywa sie czyszczenie komina dymowego a w zasadzie części tego przewodu od wkładu kominka do trójnika w kominie (np. systemowym), w pionowym kominie - bez problemu z góry, u dołu wyczystka, ale jak w części poziomej od trójnika 90st przez kolano 90st do wkładu? od strony wkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 18.08.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam,Jestem w trakcie budowy i planuje powoli zakup kominka z PW. Domek ok 180 m2 dobre będzie ocieplony. Kominek może będzie podpiety do bufora - lanuję grać fifty fifty z piecem gazowym - jak będzie czas.Moja uwaga skupia się na modelach bardziej nowoczesnych wyglądem i tak np. podobają mi się np. takie: http://www.edilkaminpolska.pl/wklady_z_plaszczem_wodnym.phplub takiehttp://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=224Pierwsze sprzedaje bodajrze Ulrich, drugie z kolei na stronie widać że sprzedaja w Castorami. Ktoś może sie wypowiedzieć co do jakości w/w Teraz kryteria:1. Szyba prosta - kominek na prostej ścianie2. Najlepiej jeśli lekko panoramiczy - jak Mercury3. Prosta ramka - żadne odlewy (najlepiej)4. Aby wlot powietrza był jedynie spod spodu - będę miał went. mech. z reku i boje się że jeśli nie będę miał kratki w salonie - kominiarz nie odpuści5. Moc - licze coś koło 19KW Teraz pytanie dodatkowe ponieważ zaczynamy budować:- jaką rurę wkopać po kominek - 160 OK - jakie najczęściej są wejścia?- Przekrój komina? Murarz coś o 14x27 - może 27x27. Nie ma przeciwskazań przewymiarowanego komina? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.08.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam, Jestem w trakcie budowy i planuje powoli zakup kominka z PW. Domek ok 180 m2 dobre będzie ocieplony. Kominek może będzie podpiety do bufora - lanuję grać fifty fifty z piecem gazowym - jak będzie czas. Moja uwaga skupia się na modelach bardziej nowoczesnych wyglądem i tak np. podobają mi się np. takie: http://www.edilkaminpolska.pl/wklady_z_plaszczem_wodnym.php lub takie http://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=224 Pierwsze sprzedaje bodajrze Ulrich, drugie z kolei na stronie widać że sprzedaja w Castorami. Ktoś może sie wypowiedzieć co do jakości w/w Teraz kryteria: 1. Szyba prosta - kominek na prostej ścianie 2. Najlepiej jeśli lekko panoramiczy - jak Mercury 3. Prosta ramka - żadne odlewy (najlepiej) 4. Aby wlot powietrza był jedynie spod spodu - będę miał went. mech. z reku i boje się że jeśli nie będę miał kratki w salonie - kominiarz nie odpuści 5. Moc - licze coś koło 19KW Teraz pytanie dodatkowe ponieważ zaczynamy budować: - jaką rurę wkopać po kominek - 160 OK - jakie najczęściej są wejścia? - Przekrój komina? Murarz coś o 14x27 - może 27x27. Nie ma przeciwskazań przewymiarowanego komina? Z góry dziękuję za pomocz tych dodatkowych to 160 będzie OK, przy dużym palenisku 27x27. Co do podanych wyżej "palenisk" patrz poprzednia strona, tzn. wielkie g....o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 18.08.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 witam nurtuje mnie pewien problem: w jaki sposób odbywa sie czyszczenie komina dymowego a w zasadzie części tego przewodu od wkładu kominka do trójnika w kominie (np. systemowym), w pionowym kominie - bez problemu z góry, u dołu wyczystka, ale jak w części poziomej od trójnika 90st przez kolano 90st do wkładu? od strony wkładu? i tak i tak tzn. jak wygodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 21.08.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Niestety nie stać mnie na kafle wielkoformatowe - postanowiłem zatem, że samodzielnie wykonam ich imitację z płytek gresowych w większym formacie np 30x60, 60x60. Minimalna fuga i fazowanie (zeszlifowanie krawędzi) powinno dać "podobny" efekt jak w przypadku dużych kafli - przynajmniej dla patrzącego na kominek z dalszej odległości. Wydaje mi się ,że przynajmniej kilku forowiczów chwaliło sie kominkami, gdzie jako wykończenie (jako ramka wokół drzwiczek wkładu, półka) był zastosowany ten materiał - gres. Fachowcy - zawodowcy, nie chcą się dzielić wiedzą -po części to rozumiem to ich praca i to kosztuje. Może jednak ktoś uchyli rąbka tajemnicy jak i czym obrabiać taki materiał. Czy wystarczy zastosowanie popularnych na rynku elastycznych klejów do gresu, płytek ceramicznych? Bardzo Was proszę o wszelkie sugestie w tym temacie. (Przepraszam za powielenie tematu z działu "wnętrza", ale sprawa pilna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOROTADRA 21.08.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Proszę o pomoc w wyborze wkładu kominkowego. Kominek ma być głównie dla "nastroju" więc szukam modelu prostego, niedrogiego, o nowoczesnym wyglądzie, a jednocześnie taki, który nadaje sie do rozprowadzenia ciepłego powietrza, gdyż mam rozprowadzone 2 kanały - więc jak juz są to chcę je wykorzystać Zastanawim się nad wkładami dostępnymi np. w Obi czy też innych tego typu marketach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.08.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 witam nurtuje mnie pewien problem: w jaki sposób odbywa sie czyszczenie komina dymowego a w zasadzie części tego przewodu od wkładu kominka do trójnika w kominie (np. systemowym), w pionowym kominie - bez problemu z góry, u dołu wyczystka, ale jak w części poziomej od trójnika 90st przez kolano 90st do wkładu? od strony wkładu? i tak i tak tzn. jak wygodniej czyli jak rozumiem jest to jak najbardziej wykonalne od strony wkładu wsadzić jakiś elastyczny wycior do góry i w bok i tę część przewodu (z załamaniem 90st) wyczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 21.08.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 W ramach ograniczania kosztów budowy na wkład zostało marne 3tys więc wspierać będę polską myśl techniczną.Czy Zuzia Eko 16kW(bez płaszcza) to dobry wybór? Jak wygląda palenie ciągłe w tymże wkładzie? Realne, możliwe, dopuszczalne? Mimo że sprzedawca pisze: "możliwość zastosowania zewnętrznego dolotu powietrza w skład którego wchodzi przyłącze kanałowe do kominka" ktoś wcześniej zwracał uwagę, że niemożliwe jest podpięcie dopływu powietrza z zewnątrz. To jak to w końcu jest z tym powietrzem?Dziękuję za informacje i ewntualne dodatkowe uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 22.08.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 czyli jak rozumiem jest to jak najbardziej wykonalne od strony wkładu wsadzić jakiś elastyczny wycior do góry i w bok i tę część przewodu (z załamaniem 90st) wyczyścić? Jeśli słusznie pytasz o takie praktyczne szczegóły przed wykonaniem kominka, to radzę wykonać załamanie nie 90 lecz 45 stopni. Ciąg będzie lepszy i będzie łatwiej czyścić to załamanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.08.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 czyli jak rozumiem jest to jak najbardziej wykonalne od strony wkładu wsadzić jakiś elastyczny wycior do góry i w bok i tę część przewodu (z załamaniem 90st) wyczyścić? Jeśli słusznie pytasz o takie praktyczne szczegóły przed wykonaniem kominka, to radzę wykonać załamanie nie 90 lecz 45 stopni. Ciąg będzie lepszy i będzie łatwiej czyścić to załamanie. z tym że jeśli damy 45st na załamaniu to wypadałoby dać też trójnik 45st w kominie, a jest teoria że po 45st znacznie lepiej odcieki z komina lądują w kominku a nie w odskraplaczu, czego chciałbym uniknąć, o ciąg komina raczej sie nie martwię, 20cm średnicy, 11 metrów ocieplonego na całej dł. komina czyli ew. załamanie w postaci 2x 45st ale czy to nie przerost formy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 22.08.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 jest teoria że po 45st znacznie lepiej odcieki z komina lądują w kominku a nie w odskraplaczu, czego chciałbym uniknąć E tam. Już 4 zimy paliłem w kominku z wejściem 45 st do komina i żadnych odcieków z komina we wkladzie nie zauważyłem. A na wylocie komina żadnego "strażaka" lub tym podobnego patentu nie mam (po prostu wylot w niebo jak przed wiekami). No ale palę wyłącznie suchym drewnem (także iglastym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 22.08.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Pytanie techniczne:mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz, chce kupić wkład kominkowy, czy powinien być on połączony "na sztywno" z rurą doprowadzającą powietrze?Mój majster mówi, że wystarczy tylko jak jak to powietrze z rury dmucha pod wkład, ale nie łaczy się jej z wkładem??Czy w związku z z tym, że jet takie doprowadzenie powinienem szukać wkłądu z doprowdzeniem powietrza z zewnątrz czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 23.08.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Albo masz wkład który ma króciec przyłączeniowy i wtedy powietrze podłącza się bezposrednio do wkładu,albo masz kominek który bierze powietrze z pomieszczenia i wtedy wyprowadza sobie wylot pod wkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.08.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 E tam. Już 4 zimy paliłem w kominku z wejściem 45 st do komina i żadnych odcieków z komina we wkladzie nie zauważyłem. A na wylocie komina żadnego "strażaka" lub tym podobnego patentu nie mam (po prostu wylot w niebo jak przed wiekami). No ale palę wyłącznie suchym drewnem (także iglastym). Witam. Flexus - swoją opinię wyrażasz na podstawie jednego kominka, ja mogę powiedzieć coś zupełnie innego na podstawie kilkuset, które widziałem. Woda się leje po wkładzie aż miło...a potem czuć po całym domu wędzonkę... Palenie suchym drewnem w naszym kraju to można między bajki włożyć. Jak widać na Twoim przykładzie sprawdza się powiedzenie że wyjątki potwierdzają regułę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 23.08.2008 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Albo masz wkład który ma króciec przyłączeniowy i wtedy powietrze podłącza się bezposrednio do wkładu,albo masz kominek który bierze powietrze z pomieszczenia i wtedy wyprowadza sobie wylot pod wkładem. Ok, jeśli zatem nie ma króćca tylko ma wylot pod wkładem to czy wtedy trzeba robić dwa szybry? Jeden od powietrza dolny, a drugi górny dymny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts