pestka56 23.06.2019 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Kupuj Hitze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 23.06.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 A dlaczego Hitze? Dla równowagi na rynku, żeby nie stworzyć monopolisty? Kratki MBM albo Kratki VN z szybą podnoszoną, pokażcie mi u innych producentów wkład o danych parametrach, podobnej jakości i cenie. NIE MA. Hitze poprawiło już lakiery, nie skleja się uszczelka po rozpaleniu tak, że kominka nie da się otworzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe84 23.06.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 A dlaczego Hitze? Dla równowagi na rynku, żeby nie stworzyć monopolisty? Kratki MBM albo Kratki VN z szybą podnoszoną, pokażcie mi u innych producentów wkład o danych parametrach, podobnej jakości i cenie. NIE MA. Hitze poprawiło już lakiery, nie skleja się uszczelka po rozpaleniu tak, że kominka nie da się otworzyć? Są jakieś istotne różnice pomiędzy MBM a Lucy 14? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 23.06.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Są jakieś istotne różnice pomiędzy MBM a Lucy 14? Jeżeli chcesz dopasować wielkością, powinieneś wziąć model MBO 15. W nowoczesnym budownictwie i model MBM naładowany do pełna będzie przegrzewał. Uroki dobrych izolacji i małych powierzchni salonów Seria Lucy ma jeden zasadniczy feler - fikuśne palenisko. Nie dość, że płytkie to jeszcze zagłębione trapezowo. Nie ułożysz w nim wygodnie drewna do palenia, ponaginasz się a i tak trudno będzie skutecznie dopalić drewno. MBM, MBZ itd. są wygodne, głębokie. Lepsze w obyciu. Uważam, że lepiej mieć wygodę w użytkowaniu, aniżeli zyskać 5cm głębokości całej zabudowy. Dlatego seria MB jak najbardziej wygrywa pod każdym względem. No, prawie. Jest trochę droższa. Jednak niewiele, więc polecam to przeboleć. Opłaci się. Najlepiej jakbyś zdecydował się na gilotynę. Docenisz niedymiący się kominek, z ramą chowaną do góry, która Cię zwyczajnie nie wp...ieni w trakcie obsługi. Nieważne czy Kratki, Hitze, Unico, Hajduk, Spartherm, Brunner, Austroflamm itp. Swoją drogą, zobaczcie Państwo ile tego dziadostwa stalowo-żeliwnego na rynku mamy. Największy wybór w historii, ciekawe kiedy któryś z producentów pier....nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe84 23.06.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Dzięki wielkie za mocne wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 23.06.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Nie ma sprawy. Pamiętaj - jak wiesz, że masz trochę więcej hajsiwa - nie oszczędzaj na kominku. Oszczędź na czymś innym, mniej istotnym. Nie ze względów wizualnych. Po co urządzenie grzewcze robione z myślą o dekoracji czy alternatywie na czarną godzinę ma finalnie stać się najdroższym nieużywanym meblem przez to, że kiepsko się pali, dymi, żona/mąż narzeka...Jak już robić kominek to dobrze, na sprawdzonych materiałach. Albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.06.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Już się kiedyś tutaj wypowiadałam na temat kratkowej gilotyny, rusztu i regulacji dopływu powietrza do paleniska ;( Nie będę powtarzać, ale to nie są elementy wykonane z należytą starannością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 23.06.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Krakowa gilotyna jest lepsza obecnie niż ta, którą Ty posiadasz. Zresztą, opinie na temat mb 120 mamy podobną. Jednak tworzenie opinii na podstawie tego wkładu wobec pozostałych modeli jest bez sensu. Ruszt pęka u każdego producenta, prędzej czy później. Regulację dopływu i mechanizm gilotyny trzeba zawsze sprawdzić przed montażem, wtedy nie ma cyrku, że coś nie działa. W razie potrzeby - reklamacja. Wkład do nich wraca, nadają nowy. Rzadko mam taką sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 23.06.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2019 Przepraszam za post po poście - dlaczego mam taką wiedzę na temat Kratek? To zasługa klienta, który nie chce przepłacać. Nie dziwię mu się. Różnica jakości w klasie średniej jest niewspółmierna do różnicy w cenie. Co potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2019 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 W jakim sensie gilotyna jest teraz lepsza? Bo mnie chodzi o brak szczelności i blokowanie się na pewnym etapie nagrzewania wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.06.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 W jakim sensie gilotyna jest teraz lepsza? Bo mnie chodzi o brak szczelności i blokowanie się na pewnym etapie nagrzewania wkładu.Generalnie z twierdzeniem "jakość odpowiednia do ceny" nie da się dyskutować. Dupochron w przypadku częstszych awarii jest nie do podważenia: "ale przecież cena była niska". Oczywiście że jakość się poprawiła! Ale to nie oznacza że inni w tym czasie trwali w letargu i nic nie poprawiali. Poza tym to że w końcu coś się zamyka i otwiera bez zgrzytów to nie jest powód do chwały, tylko raczej nagana za dotychczasową nieudolność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.06.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Krakowa gilotyna jest lepsza obecnie niż ta, którą Ty posiadasz. Zresztą, opinie na temat mb 120 mamy podobną. Jednak tworzenie opinii na podstawie tego wkładu wobec pozostałych modeli jest bez sensu. Ruszt pęka u każdego producenta, prędzej czy później. Regulację dopływu i mechanizm gilotyny trzeba zawsze sprawdzić przed montażem, wtedy nie ma cyrku, że coś nie działa. W razie potrzeby - reklamacja. Wkład do nich wraca, nadają nowy. Rzadko mam taką sytuację."....reklamacja. Wkład do nich wraca, nadają nowy. Rzadko mam taką sytuację".... Doskonała reklama. Wymarzona sytuacja dla każdego montażysty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 24.06.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Gilotyna ma docisk, tak jak u innych kluczowych producentów (prowadnica ma wygięcie w końcowej fazie domykania paleniska). Nie szura się już uszczelką po korpusie, mimo że wkłady dalej trochę puchną przy dużym heizungu. A kwestia szczelności w dużej mierze zależy od właściwego spasowania drzwi, uszczelki i korpusu. Jak jakiś nygus na montowni to spartaczy - cóż. Kiedyś było to nagminne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 24.06.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Piotrze, najlepiej żeby każdy kupował minimum Sparthermy. I nie o zarobek tu się rozchodzi, a święty spokój wynikający z rewelacyjnej jakości. Miałem przeboje z Hajdukiem (puszczające spawy, nagminnie odpadający lakier), Arysto (serwis ramę wkładu wokół szyby prostował młotkiem, regularnie sypiące się łożyska), o innych nie będę się wypowiadał, bo zbyt mały przebieg wyrobiłem na ten moment. Mimo to widzę u nich bliźniacze problemy co do obecnego 'hegemona' rynku. Zobaczymy na jaką skalę. Konkurencja na rynku jest jednak bardzo istotna, oby z korzyścią dla wszystkich. Przede wszystkim użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.06.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Piotrze, najlepiej żeby każdy kupował minimum Sparthermy. I nie o zarobek tu się rozchodzi, a święty spokój wynikający z rewelacyjnej jakości. Miałem przeboje z Hajdukiem (puszczające spawy, nagminnie odpadający lakier), Arysto (serwis ramę wkładu wokół szyby prostował młotkiem, regularnie sypiące się łożyska), o innych nie będę się wypowiadał, bo zbyt mały przebieg wyrobiłem na ten moment. Mimo to widzę u nich bliźniacze problemy co do obecnego 'hegemona' rynku. Zobaczymy na jaką skalę. Konkurencja na rynku jest jednak bardzo istotna, oby z korzyścią dla wszystkich. Przede wszystkim użytkowników.Tu się zgadzam....W kwestii gilotyn na razie nie ufam żadnemu rodzimemu producentowi. Jasne, Mercedes też się psuje - powie ktoś. Tak, ale ja wolę naprawiać Mercedesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 „Nygus na montowni”....To żart chyba jakiś i to mizerny! Od czego jest kontrola techniczna. No, chyba że układ wygląda tak, że producent wypuszczając buble karmi serwisantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 24.06.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Najmocniej przepraszam Pestko, jeżeli dany zwrot Cię dotknął swoją nader prostą, bezpardonową budową. Niemniej, posłużyłem się nim w celu zobrazowania co musiałoby wydarzyć się, aby doszło do pewnych uchybień. Kontrola jakości to jedno, ale nie zawsze pewne rzeczy da się wyłapać, gdy sprawują ją ludzie np. niekompetentni. Nic oczywiście nie sugeruję, ani nie insynuuję że tak właśnie jest. Jedynie odnoszę się do efektów swoich doświadczeń i obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Endrju, mnie wkurza generalnie, że jakikolwiek nygus może cokolwiek robić. Jestem z tego pokolenia, które ceni wykonywanie pracy tak by klient był zadowolony. Niekompetencja nie jest wytłumaczeniem i „jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz”. Dlatego ciut wybuchłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe84 24.06.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Tak się rozpisaliście że już w sumie sam nie wiem co mam brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 24.06.2019 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Wierzę, że podejmiesz właściwą dla Ciebie decyzję. Ja nadal obstaję przy serii MB i VN. Nie będziesz zawiedziony. Jeżeli wychodzisz zaś z założenia, że wydanie kilku tysięcy więcej spotęguje Twoje zadowolenie, to celuj w typowe marki premium. Nie polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts