Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezus Maria, oczywiście że Zibi! Inna kultura, szczelna komora spalania. Zibi to jest niższa półka, ale wystarczająca do palenia rekreacyjnego. Jaś to żadna półka, kominek-wydmuszka. On nie ma żadnego dolotu powietrza, żadnego tego typu przyłącza które można dokupić również. Sprawdź sobie w ofercie na stronie producenta.

Kupuj zibiego, do końca czerwca może wyszarpiesz nawet Nadię 10 za niewiele większe pieniądze.

no i kupiłam Zibiego i do tego w roządnej cenie wraz z obudową.

No to może coś z innej beczki,

Panowie czy i czym wyczyścić/ zabezpieczyć ruszt w palenisku?

No trochę późno po sezonie zabrałem się za czyszczenie i poza tym że spadł mi ów ruszt na duży palec u nogi i mocno go obił chciałbym go nalezycie oczyścić.

A może niepotrzbnie szukam se roboty:):)?

No to może coś z innej beczki,

Panowie czy i czym wyczyścić/ zabezpieczyć ruszt w palenisku?

No trochę późno po sezonie zabrałem się za czyszczenie i poza tym że spadł mi ów ruszt na duży palec u nogi i mocno go obił chciałbym go nalezycie oczyścić.

A może niepotrzbnie szukam se roboty:):)?

Najlepiej pozbyć się rusztu, cale dno i boki obłożyć szamotem, powietrze do spalania wyprowadzić u dołu w bokach paleniska.

• 2 weeks później...
Jak do komina ceramicznego, to wystarczy wciskana, bez otwierania. Bardzo łatwo wygląda montaż i demontaż. Po prostu wciskasz lub wyciągasz. Pamiętaj by kupić model z rozpórkami we wpuście.

Tak mam ceramiczny, ale zakończony takim dyfuzorem/ustnkiem - LINK -

Czy to coś zmienia?

O takich rozpórkach piszesz jak te blaszki na dole?

Dyfuzor :D niechaj tak będzie. To jest kołnierz wykończeniowy, maskujący izolację komina

wokół ceramiki. Jeżeli komin u szczytu wykonany jest poprawnie, tzn. ceramika

jest odpowiednio długa, dyfuzor nachodzi na ceramikę, nie ma między nimi szpary,

to będzie ok.

Tak, o takie rozpórki mi chodzi. Każda ceramika różni się wymiarami w środku (196mm,

198mm, 202mm itd) dlatego bez nich ani rusz. Zawsze można odgiąć lub dogiąć w razie

potrzeby.

To jest kołnierz wykończeniowy, maskujący izolację komina

wokół ceramiki. Jeżeli komin u szczytu wykonany jest poprawnie, tzn. ceramika

jest odpowiednio długa, dyfuzor nachodzi na ceramikę, nie ma między nimi szpary,

Nie wiem, nie widziałem, mam nadzieje, że zrobili mi to dobrze.

Dyfuzor :D

Nie śmiać sie, ja maluczki cytowałem tylko com znalazł w necie.

To się wgramol na dach i sprawdź osobiście, co rusz napotykam się na takie fuszery, szczególnie u deweloperów....

Wgramolę się jak będę tą nasadę montował.

Doktoryzowałem się z wielu elementów budowy domu, ale już opadłem z sił.

Z zakończeń kominów się nie wyedukowałem i wgramolenie niewiele pomoże skoro nie wiem na co zwrócić uwagę.

Z drugiej strony to będzie jakiś punkt zaczepienia :) - ceramika jest odpowiednio długa, dyfuzor nachodzi na ceramikę, nie ma między nimi szpary,

Na chłopaki rozum - przy zbyt krótkiej ceramice króciec dyfuzora nie najdzie j ceramikę, nie będzie styku. Będziesz to widział. Zapali się lampka w Twojej głowie. Będziesz wiedział, co z tym począć. Sam muszę jutro przedłużyć dwa kominy w bliźniaku, bo melepeta je stawiał. O całe 14cm. Bo spaliny wpadają do przewodu wentylacyjnego BEZPOSREDNIO.

Wgramolę się jak będę tą nasadę montował.

Doktoryzowałem się z wielu elementów budowy domu, ale już opadłem z sił.

Z zakończeń kominów się nie wyedukowałem i wgramolenie niewiele pomoże skoro nie wiem na co zwrócić uwagę.

Z drugiej strony to będzie jakiś punkt zaczepienia :) - ceramika jest odpowiednio długa, dyfuzor nachodzi na ceramikę, nie ma między nimi szpary,

Zrób fotki i pokaż...:)

Zrób fotki i pokaż...:)

Chyba za dobrze to jednak nie mam. Ustnik nie był jakoś sztywno zamontowany.

Po moim demontażu i montażu jest bardzo luźno (ale niewiele pogorszyłem). Zdemontowałem, bo w sumie "sam zlazł".

Ostatecznie tego rotowenta dragon nie zamontowałem, bo ten ustnik jest tak chwiejny, ze to chyba nie ma sensu bo przy solidnym wietrze może wszystko polecieć.

Jak to poprawić? Dam radę łatwo to poprawić czy może kwalifikuje się na reklamacje?

K1.jpg

K2.jpg

K3.jpg