animuss 09.10.2020 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2020 W badziewiu grzebiesz a ponoć masz kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupakabra007 11.10.2020 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 W badziewiu grzebiesz a ponoć masz kasę. no to zaproponuj coś sensownego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noorbi 11.10.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Panowie, czy może ktoś doradzić na temat takiego kominka ? https://www.tapis.pl/kominki/wanders/black-pearl.htm Lub polecić coś podobnego. Kominek wiszący bardzo spodobał się żonie i ciekawy jestem opinii Fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.10.2020 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 przecież ja nigdzie nie napisałem, że chcę taniej. pytam jaka jest różnica i tyle ? czy w simple jest gorsze szkło, węższa ścianka boczna itp a Ty od razu wyskakujesz z takimi tekstami. napisz merytorycznie z argumentami, że maja 8 jest lepsza z jakiegoś względu to zrozumiem, ale argument kupuj droższe bo lepsze za mną nie przemawia, bo wtedy można i kupić wkład za 10tys. stać mnie na lepszy, ale dlatego próbuję się dowiedzieć jaki wybrać i dlaczegoMerytorycznie to tu już było. Masz sobie tylko poszukać. Nikt za Ciebie tego nie zrobi, tym bardziej widząc nerwowego delikwenta.....Miłego dnia życzę i zdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 14.10.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Czy kanał wentylacyjny w kominie systemowym mogę wykorzystać jako doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka?I co z wentylacją wełny w kominie zrobić? Ma być otwarta na salon u nasady komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.10.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Czy kanał wentylacyjny w kominie systemowym mogę wykorzystać jako doprowadzenie powietrza z zewnątrz do kominka? I co z wentylacją wełny w kominie zrobić? Ma być otwarta na salon u nasady komina?Jaki rodzaj wentylacji masz w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupakabra007 14.10.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Merytorycznie to tu już było. Masz sobie tylko poszukać. Nikt za Ciebie tego nie zrobi, tym bardziej widząc nerwowego delikwenta.....Miłego dnia życzę i zdrówka. nie mam czasu na jakieś dziwne wymiany zdań na forum. uznaje że nie znasz odpowiedzi skoro zajmujesz sie tylko hejtem i trollowaniem w dyskusji. Również życzę miłego wieczoru i dużo zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.10.2020 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 nie mam czasu na jakieś dziwne wymiany zdań na forum. uznaje że nie znasz odpowiedzi skoro zajmujesz sie tylko hejtem i trollowaniem w dyskusji. Również życzę miłego wieczoru i dużo zdrowia Opanuj się czupakabra, bo piszesz bzdury o Zdunie, który dla forumowiczów zrobił i robi bardzo dużo dzieląc się swoją wiedzą. Poza tym jesteś niegrzeczny i masz roszczeniowe podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 15.10.2020 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Jaki rodzaj wentylacji masz w domu? W projekcie mam grawitację. Dom parterowy. Ale może zrobię mechaniczny rub rekuperację. Do wyboru zatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.10.2020 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 W projekcie mam grawitację. Dom parterowy. Ale może zrobię mechaniczny rub rekuperację. Do wyboru zatem.Albo grawitacja albo mechaniczna (do której zalicza się recu). Wentylacji jako kanału nawiewnego możesz użyć w obu wypadkach, pod warunkiem, że wkład będzie szczelny, przystosowany do poboru powietrza z zewnątrz. Trzeba to podłączyć szczelnie w odseparowany od ruchu gazów w budynku sposób. Tu masz odpowiedzi na dodatkowe pytania (szczególnie w komentarzach): http://blog.kominki-batura.pl/doprowadzenie-powietrza-raz-jeszcze/. Przewietrzanie zaś komina w przypadku WG może być, a dla WM staje się bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 15.10.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Podczas mycia kominka rozmoczona sadza spływa w dół i gromadzi się w ramce, skąd trudno ją usunąć. Ja mam pytanie , ta szyba nie jest uchylna na bok ? Ja mam tez narozny ale zawsze myje gdy szybka jest otwarta na bok - wygodniej się czyści. Potem suszenie i nic nie zostaje co moze sciekac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ph24 18.10.2020 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Witam,zamierzam zakupić używany wkład kominkowy. Zgodnie z opisem sprzedającego to: "wkład kominkowy HAJDUK VOLCANO 2LH/51 z 2015 roku. Stan bardzo dobry - mało używany, bardzo dobrze pali się." Wkłady tej firmy maja dobrą opinie wśród internautów, ale wolałbym usłyszeć opinie fachowców. Ponadto proszę o wskazówki na co miałbym zwrócić uwagę przy zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaOk 18.10.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Witam Chciałabym dowiedzieć się trochę więcej o firmie Robiren, a szczególnie o APZ15S. Czy ten rodzaj pieca w połączeniu z ciepłą zabudową i ceramicznymi modułami akumulacyjnymi CMA6 - APZ12 będzie dobrym wyborem ? Bardzo lubię widok ognia i ciepło bijące z ogniska.. Z góry dziękuję za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztukatormalarz 25.10.2020 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Witajcie zastanawiam się gdzie zamówić kamień/płytę na blat/obramówkę drzwiczek kominka ze zdjęcia To co będzie wyłożone kamieniem/płytką na zdjęciu jest jako panel podłogowy żeby sobie to wyobrazić Jakieś rady ? Rysunek "techniczny": PS. Górny panel wystaje, ale ma być schowany, generalnie blat będzie na równi z całym kominkiem tak jak na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.10.2020 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Witajcie zastanawiam się gdzie zamówić kamień/płytę na blat/obramówkę drzwiczek kominka ze zdjęcia To co będzie wyłożone kamieniem/płytką na zdjęciu jest jako panel podłogowy żeby sobie to wyobrazić Jakieś rady ? Rysunek "techniczny": PS. Górny panel wystaje, ale ma być schowany, generalnie blat będzie na równi z całym kominkiem tak jak na doleKamień zwykle u kamieniarza zamawiałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pankufur 01.11.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Zaczynam się obawiać, bo trochę tu poczytałem. Miałem nie robić dolotu powietrza, potem postanowiłem zrobić i zrobiłem. Fi 80 i teraz nie wiem czy nie za mały. Nic już z tym nie zrobię, bo już po wylewkach. Czy ten przekrój wystarczy? Kominek nie będzie służył do grzania domu, bez płaszcza, bardziej dla naszej przyjemności. Nie mam rekuperacji. Wkład Defro Intra SM BP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.11.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 [ATTACH=CONFIG]449747[/ATTACH] Zaczynam się obawiać, bo trochę tu poczytałem. Miałem nie robić dolotu powietrza, potem postanowiłem zrobić i zrobiłem. Fi 80 i teraz nie wiem czy nie za mały. Nic już z tym nie zrobię, bo już po wylewkach. Czy ten przekrój wystarczy? Kominek nie będzie służył do grzania domu, bez płaszcza, bardziej dla naszej przyjemności. Nie mam rekuperacji. Wkład Defro Intra SM BPSkoro nie masz rekuperacji, możesz się wspomóc powietrzem z pomieszczenia. Pierwsze 15-30 minut palenia. Potem fi 80 da radę. Możesz to osiągnąć zostawiając rozszczelnione drzwi, lub wstaw trójnik na dolocie powietrza z wkładu. Do tego trójnika podłącz swój kanał fi 80 i drugi pobór z dolnych partii obudowy. Ten drugi dolot zakończ szczelną regulowaną przepustnicą. Kominek musi mieć zgodnie ze sztuką wykonane kratki nawiewno wywiewne. Zwykle info o tym podaje producent w instrukcji. Zwróć uwagę by były to wartości po odliczeniu ramek i ograniczeń przepływu z powodu siatki na kratkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pankufur 01.11.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Dziękuję, trochę mnie uspokoiłeś, bo już widziałem te kłęby dymu w salonie. Salon mam dosyć duży, bo otwartej przestrzeni jakieś 70-80 m2i może nie będzie potrzeby palić przy otwartym oknie w zimie. Możesz to osiągnąć zostawiając rozszczelnione drzwi drzwi kominka? Rozumiem, że rozpalam przy uchylonych drzwiach i dopiero po chwili zamykam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.11.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Taka praktyka jest niezbędna nawet mając prawidłowo wykonany dolot (np fi 160). Nie zawsze, ale w większości przypadków. Dopóki komin i wkład się nie rozgrzeją, nadmiar powietrza to konieczność. Często brudzenie szyby następuje wyłącznie w momencie rozpalania kominka. Jak to kontrolować? Zwykle przedwczesnemu zamykaniu drzwi, towarzyszy parowanie szyby. Gdy tylko to zjawisko zobaczymy, należy szybko rozszczelnić wkład uchylając drzwi. W zasadzie koniec parowania oznacza możliwość zamknięcia drzwi na stałe. W jednym wkładzie następuje to szybciej, w drugim później...bez względu na sposób doprowadzenia powietrza rodzaj dolotu. Nie zawsze wpływ na to zjawisko ma pogoda czy wilgotność drewna. Para na początku palenia ma największy wpływ na osiadanie sadzy na szybie, w prawidłowo wykonanym kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pankufur 01.11.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Jeszcze raz dziękuję. Nie będę robił trójnika, tylko rozpalał przy uchylonych drzwiach kominka. Dam Ci znać jak to wyszło. W sobotę montuje mi firma i popalimy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts