eniu 03.02.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dewalt1987 03.02.2021 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 WitamChce uszczelnić komin ceglany o przekroju 16x16cm i wymyśliłem jak zrobić to w własnym zakresie, chciał bym abyście wyrazili swoją opinię. Chcem wykonać samemu lub zamówić kwadratowa przewód o wymiarach 15x15cm z blachy ocynkowanej, wkładając odcinkami po 1m połączyć je że sobą aż do samego dółu tak jak się wkład okrągłe wkłady. W kotłowni oczywiście krojnik o niecą drzwiczki rewizyjne itp. O od góry zalać to wszystko płynnym zaprawa tak żeby wszystko wypełniła do uszczelniania kominów np cerkom. Oczywiście po jakimś czasie blacha zardzewieje przepali się i jej nie będzie ale wtedy zostanie zaprawa uszczelniającą. Czy Państwo o tym myślicie? Z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.02.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Dzień dobry stałem się właścicielem kominka wolnostojącego wyłożonego szamotem. Dosyć ciężko się nim pali. Tzn. łatwo osiąga wysoką temperaturę a to prowadzi do przegrzewania pomieszczenia w którym się znajduje. Zawsze mogę przytłumić ]To chyba dobrze, że szybko i dużo oddaje, twoje zadanie zagospodarować tą energię, czyli pozbyć się nadmiaru z pomieszczenie w którym stoi, poprzez kanały wyciągowe, albo zmniejszyć jednorazowy wsad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.02.2021 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Witam Chce uszczelnić komin ceglany o przekroju 16x16cm i wymyśliłem jak zrobić to w własnym zakresie, chciał bym abyście wyrazili swoją opinię. Chcem wykonać samemu lub zamówić kwadratowa przewód o wymiarach 15x15cm z blachy ocynkowanej, wkładając odcinkami po 1m połączyć je że sobą aż do samego dółu tak jak się wkład okrągłe wkłady. W kotłowni oczywiście krojnik o niecą drzwiczki rewizyjne itp. O od góry zalać to wszystko płynnym zaprawa tak żeby wszystko wypełniła do uszczelniania kominów np cerkom. Oczywiście po jakimś czasie blacha zardzewieje przepali się i jej nie będzie ale wtedy zostanie zaprawa uszczelniającą. Czy Państwo o tym myślicie? Z góry dziękuje i pozdrawiam Tosię nie uda, nawet nie próbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dewalt1987 03.02.2021 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Tosię nie uda, nawet nie próbuj Dlaczego tak sądzisz? Gdzie widzisz problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.02.2021 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Dlaczego tak sądzisz? Gdzie widzisz problem?Problemów jest kilka. Wystarczy ten związany z blachą. Część przerdzewieje, część będzie się trzymać....wszystko będzie się osuwać w dół na łeb na szyję - wzdłuż i w poprzek, zawalając komin...Mam dalej pisać? Jakie gazy puszczasz do tego komina? W czym palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.02.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) Dlaczego tak sądzisz? Gdzie widzisz problem? Technicznie się nie da, tego zalać, tej szczeliny. Ten cienki nadlew nie przyklei się do starego komina. Musisz zrobić szlamowanie. Edytowane 3 Lutego 2021 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dewalt1987 03.02.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Zdaje sobie z tego sprawę że tak będzie się działo dlatego myślę że przeczyszczenie co 2 tygodnie ostra szczota i dużym ciężarkiem żeby wszystko spadało na dół zadziała. To będzie cienka blacha. Palić będę normalnym kopciuchu 80% drewno 20% węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dewalt1987 04.02.2021 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 A to nie będzie szlamowanie tylko inna metoda. Wiadomo wszystko zostanie wyczyszczone cegły są nie równe i część zaprawy też ma ubytki więc wlawajac zaprawę w postaci kiślu będzie mogła wpłynąć w każdy ubytek a z jej odpowietrzeniem też nie powinno być problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.02.2021 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 A to nie będzie szlamowanie tylko inna metoda. Wiadomo wszystko zostanie wyczyszczone cegły są nie równe i część zaprawy też ma ubytki więc wlawajac zaprawę w postaci kiślu będzie mogła wpłynąć w każdy ubytek a z jej odpowietrzeniem też nie powinno być problemy.Idiotyczny pomysł. Zrób sobie najpierw próbę...Twój kisiel utknie na pierwszych kilkunastu/kilkudziesięciu centymetrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.02.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2021 Nie da się, ale to czysty laik, dlatego pisze takie głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 06.02.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Witam, czym malujecie kominki z ciepłą obudowa macie jakieś sprawdzone marki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 06.02.2021 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Wiem że mają być farby silikatowo krzemianowe, posuńcie jakiś pomysł na malowanie takiego klocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 06.02.2021 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Ja nie malowałem wcale. Niczym. Tynk zduński ma świetny kolor i strukturę. Ale jak chcesz malować to dyskutowano tu -> https://forum.muratordom.pl/showthread.php?244553-Jaka-farba-do-kominka-obudowanego-szamotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 06.02.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2021 Tynk miałem prawie 10 lat 2 razy malowałem farba kazeinowa eko, teraz się szykuje remont salonu więc i kominek trzeba odświeżyć, chyba że przetrzeć tynkiem zdunskim znowu. Nie mam doświadczenia w tej materii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Tynk miałem prawie 10 lat 2 razy malowałem farba kazeinowa eko, teraz się szykuje remont salonu więc i kominek trzeba odświeżyć, chyba że przetrzeć tynkiem zdunskim znowu. Nie mam doświadczenia w tej materii Powinno się unikać farb, w składzie których po wyschnięciu zostają jakieś inne związki niż składniki mineralne. Ja maluję najzwyklejszymi emulsjami. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.02.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Co jest ważniejsze dla akumulacyjności (z punktu widzenia energetycznie, grzewczo, wydajnościowo) - materiały akumulacyjne w palenisku czy w kanale dymowym? Ja wiem, ze pewnie odpowiedź jest obie ważne, ewentualnie zależy ale gdyby tak oszacować, wskazać jedno, da się? (Ja tak dla wiedzy i horyzontów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2021 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Co jest ważniejsze dla akumulacyjności (z punktu widzenia energetycznie, grzewczo, wydajnościowo) - materiały akumulacyjne w palenisku czy w kanale dymowym? Ja wiem, ze pewnie odpowiedź jest obie ważne, ewentualnie zależy ale gdyby tak oszacować, wskazać jedno, da się? (Ja tak dla wiedzy i horyzontów )To zależy od konstrukcji pieca i paleniska. W palenisku ma się palić w wysokiej temperaturze. Skoro tak, można konstrukcję paleniska wykorzystać jako część akumulacji. To obniża koszt inwestycji czasem....Ale są sytuacje, gdzie oczekujemy nagrzania sporej masy akumulacyjnej w pewnej odległości od miejsca spalania opału (jakieś ławki grzewcze, czy zapiecek na piętrze). Wówczas trzeba palenisko dodatkowo zaizolować, by nie było w tym miejscu pochłaniania energii (strat). Wtedy przydaje się wiedza, ile mamy tej energii cieplnej ze spalonego kilograma drewna. Również rodzaj materiału akumulacyjnego, by wyliczyć ile kg ceramiki jest w stanie tą energię sprawnie przyjąć i równie sprawnie oddać do pomieszczenia, a nie jako stratę kominową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.02.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Dziękuję za wyjaśnienie. Zastanawiałem się też nad moim rekreacyjnym (więc nie musi być mega grzewczy, ale może ). Ale policzyć nie policzę a do oszacowania brakuje mi pomiaru temperatury na wejściu do komina. Muszę sobie z czystej ciekawości jakoś tam dorzucić taki czujnik, może za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 20.02.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Cześć, wyszukiwarka wskazuje mi ten wątek jako przydatny w temacie kominów powietrzno-spalinowych. Nie mam jednak możliwości odnalezienia konkretnego wpisu nt spośród 628 stron. Chcę w domu zamontować kozę z takim kominem. W domu będzie rekuperacja. O czym muszę pamiętać przy planowaniu takiego komina? Nie będę robił montażu "tymi rencami" ale z jakimś dostawcą kozy. Dom to szkielet drewniany. Wszelkie rady mile widziane. Zwłaszcza jak zrobić przejście przez szkielet żeby nie spalić domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts