Przemfrac 13.07.2023 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 Witam, mam pytanie planuje budowę kominka w salonie i podłączenie go pod już istniejący wolny komin. Czy potrzebuje do tego jakieś pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 21.07.2023 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 (edytowane) Podobne piecyki, z norweskiej półki można wyszukać, kto wie czy nie lepszej jakości. Np Bjorn, Ulefos, Kubben, Trolla.... Finalnie kupiłem Jotula 118. Byłem zdecydowany na tego PLAMENA Trenka ale jednak zwyciężyły względy nazwijmy to estetyczne:D Od razu zapytam. Czy drzwiczki z nowego modelu 118 pasują do starej wersji? Kolejne pytanie po krótkich oględzinach. Wyjście dymowe z kozy ma DZ 121-122mm. Z tego co widzę to standardowo kolana mają DN 120mm. Rozumiem, że kolano czy rura ma wchodzić na krócieć a nie do niego wchodzić. Czy poprawnym będzie jeśli krócić w kozie owinę sznurem i nałożę kolano 130mm?? Takie rozwiązanie nasuwam mi się jako najprostsze. Edytowane 21 Lipca 2023 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.07.2023 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Finalnie kupiłem Jotula 118. Byłem zdecydowany na tego PLAMENA Trenka ale jednak zwyciężyły względy nazwijmy to estetyczne:D Od razu zapytam. Czy drzwiczki z nowego modelu 118 pasują do starej wersji? Kolejne pytanie po krótkich oględzinach. Wyjście dymowe z kozy ma DZ 121-122mm. Z tego co widzę to standardowo kolana mają DN 120mm. Rozumiem, że kolano czy rura ma wchodzić na krócieć a nie do niego wchodzić. Czy poprawnym będzie jeśli krócić w kozie owinę sznurem i nałożę kolano 130mm?? Takie rozwiązanie nasuwam mi się jako najprostsze.Rura na króciec, nie zawsze się sprawdza. Wpuszczona do środka, zawsze będzie lepsza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.07.2023 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 Rura na króciec, nie zawsze się sprawdza. Wpuszczona do środka, zawsze będzie lepsza.... Ok rozumiem. To teraz jeszcze jedna kwestia. W ten sposób pociągnę do samego czopucha. Jak już wspomniałem mam komin systemowy z czopuchem fi 200. I jak będę chciał zastosować redukcyjne wejście do komina 200/120 to znowu mi się „spotkają” dwie srednice nominalne. Ewentualnie wtedy moglbym zastosować redukcje 200/130 i rurę 120mm wprowadzić w ciut większa redukcje uszczelniając ja sznurem. Powstaną w ten sposób dwa zabezpieczenia które będą niwelować prace rur przy nagrzewaniu. Czy to rozwiązanie można nazwać prawidłowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.07.2023 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Ok rozumiem. To teraz jeszcze jedna kwestia. W ten sposób pociągnę do samego czopucha. Jak już wspomniałem mam komin systemowy z czopuchem fi 200. I jak będę chciał zastosować redukcyjne wejście do komina 200/120 to znowu mi się „spotkają” dwie srednice nominalne. Ewentualnie wtedy moglbym zastosować redukcje 200/130 i rurę 120mm wprowadzić w ciut większa redukcje uszczelniając ja sznurem. Powstaną w ten sposób dwa zabezpieczenia które będą niwelować prace rur przy nagrzewaniu. Czy to rozwiązanie można nazwać prawidłowym?Niestety nie. Rura ma wchodzić do króćca, by zapobiec wyciekaniu czegokolwiek (kondensat, deszcz). Podobnie powinno być na całej trasie ewakuacji dymu z pomieszczenia. Sznur nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 23.07.2023 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Niestety nie. Rura ma wchodzić do króćca, by zapobiec wyciekaniu czegokolwiek (kondensat, deszcz). Podobnie powinno być na całej trasie ewakuacji dymu z pomieszczenia. Sznur nie pomoże. Czyli co w takim przypadku zrobić? Olać rozwiązania systemowe i zastosować rury hydrauliczne np DN100(108mm)? Ja cały czas myślałem o rurach dymowych czarnych stalowych ze ścianka 2mm. Chyba ze są inne predysponowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.07.2023 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Czyli co w takim przypadku zrobić? Olać rozwiązania systemowe i zastosować rury hydrauliczne np DN100(108mm)? Ja cały czas myślałem o rurach dymowych czarnych stalowych ze ścianka 2mm. Chyba ze są inne predysponowane?Obojętnie co zrobisz, trzeba użyć rozumu. I jakiegoś warsztatu ślusarskiego, gdy na pólkach sklepowych się nie poszczęści.... Ja dość często używam spawarki, gdy producenci idą na łatwiznę.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 03.08.2023 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Witam, czy takie połączenie rur spalinowych kominka jest prawidłowe? Oraz czy łączenia rur oklejać taśmą aluminiową czy lepiej sobie ją darować? Łączyłem te rury na silikon wysokotemperaturowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 03.08.2023 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Witam, czy takie połączenie rur spalinowych kominka jest prawidłowe? <!--url{0}--> <!--url{1}--> Oraz czy łączenia rur oklejać taśmą aluminiową czy lepiej sobie ją darować? Łączyłem te rury na silikon wysokotemperaturowy. jeszcze raz zdjęcia: https://www.fotosik.pl/zdjecie/413a0f5528e3b851 https://images90.fotosik.pl/677/39f4b7c25a9b56b2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.08.2023 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam, czy takie połączenie rur spalinowych kominka jest prawidłowe? https://www.fotosik.pl/zdjecie/413a0f5528e3b851 https://images90.fotosik.pl/677/39f4b7c25a9b56b2.jpg Oraz czy łączenia rur oklejać taśmą aluminiową czy lepiej sobie ją darować? Łączyłem te rury na silikon wysokotemperaturowy. Taśma się nie nadaje. A wyczystki w kolanach mają uszczelki? Silikon wysokotemperaturowy CX-80 380*C A w komin, jak tradycyjny, murowany z cegły, to trzeba wstawić wkładkę kominową, spalinową, dwuścienną Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 03.08.2023 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Taśma się nie nadaje. A wyczystki w kolanach mają uszczelki? Silikon wysokotemperaturowy CX-80 380*C A w komin, jak tradycyjny, murowany z cegły, to trzeba wstawić kładkę kominową, spalinową, dwuścienną Tak wyczystki mają uszczelki. Nie zastosowałem tej wkładki tylko w wykuty otwór wsadziłem rurę na zaprawę szamotową z dodatkiem cementu. Zda to egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.08.2023 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Tak wyczystki mają uszczelki. Nie zastosowałem tej wkładki tylko w wykuty otwór wsadziłem rurę na zaprawę szamotową z dodatkiem cementu. Zda to egzamin? Rura się nagrzeje, powiększy średnicę i ....zrobi to przy każdym paleniu. Tak, że, ten...będzie pan zadowlony z tego co zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 04.08.2023 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Rura się nagrzeje, powiększy średnicę i ....zrobi to przy każdym paleniu. Tak, że, ten...będzie pan zadowlony z tego co zrobił. Czyli co lepiej to odkuć i wsadzić taką wkładkę póki mam to wszystko jeszcze na wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.08.2023 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.08.2023 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Czyli co lepiej to odkuć i wsadzić taką wkładkę póki mam to wszystko jeszcze na wierzchu?Wkładka pokazana przez Animusa, albo owinięcie tego co zamurujesz mata ceramiczną lub sznurem ceramicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 09.08.2023 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2023 Dziękuję za rady, kupiłem właśnie taką wkładkę dwuścienną i w związku z nią mam jeszcze kilka pytań. Czy ta szczelina którą jest po włożeniu rury ma taka być aby mogła swobodnie pracować czy może jakoś to uszczelnić? Ta wkładka ma grubość 0,8mm czy to jest wystarczająco aby było to trwałe rozwiązanie? Czy może lepszy jest pomysł Pana Piotra z owinięciem rury sznurem ceramicznym i dopiero wtedy zamurować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paraboloida 18.08.2023 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2023 Szanowni pozwolę sobie i ja zadać kilka pytań zanim coś sknocę. Wątki czytam w miarę możliwości i czasu, ale dopiero lektura uświadomiła mi jak mało wiem. Stan obecny. Stara chałupka z najciemniejszego PRL, szare pustaki z jakiegoś żużlu obudowane płytą KG a z zewnątrz styropian z barankiem. Sufit również KG nad nim drewniane belki, jakieś deski, wełna mineralna, 50 cm "stryszku" i nad tym odeskowany dach z papą. W budyneczku był kiedyś piec, potem stary marketowy kominek, obłożony watą i KG, który właśnie wywalam. Jest w miarę nowy komin ceramiczny 200mm na oko 15 lat. Wyprowadzenie pod kątem 45 stopni. Fundament w miarę solidny w jednym narożniku wzmocniony pod piec/kominek. Wysokość do KG to 2,44 powierzchnia pomieszczenia około 30m2. Kominek nie jest głównym źródłem ciepła jest ogrzewanie gazowe. Zakupiony wkład Hajduk Vulcano PT, narożny 11 kW. Jestem zielony w temacie kominkowym, ale raczej radzę sobie z majsterkowaniem Stan docelowy - sensownie zabudowany wkład. Zakładam, że zabudowę wykonam sam. Nie jest to główne źródło ciepła, ma być dla celów rekreacyjnych i jednocześnie dogrzewać pomieszczenie w chłodniejsze wieczory i sezonie zimowym. 1. Chciałem wykonać ciepłą zabudowę przy wykorzystaniu dedykowanych płyt, ale obawiam się, że jako amator nie połączę płyt w "wiszącym" narożniku. Nie mam możliwości podpięcia się do ściany czy sufitu. Pasującego gotowego nadproża nie znalazłem, a sam takiego czegoś nie wykonam. Chyba, że Mistrzowie podpowiedzą jakiś patent.... 2. Czy jest możliwość wykonania obudowy "hybrydowej" ciepłej na dole i zimnej na górze? Czy takie rzeczy są do wykonania przez amatora, czy odpuścić sobie? 3. Czy do zimnego kominka jest sens pakować masę akumulacyjną? Zakładam raczej niewielką ilość powiedzmy 50 - 60 kg, nie ufam wylewce... Czy to będzie skórka za wyprawkę? 4. Czy w przypadku zimnej obudowy (niestety) jest sens podwajania na tylnej ścianie izolacji z płyt KW? Tej ściany mocno się obawiam i chce ją zaizolować na maxa. Kombinowałem, żeby dać warstwę płyt na to warstwę "listew" dociętych z płyt i na to kolejne płyty. 5. Czy można/jest sens naklejać izolację na płyty akumulacyjne na tylnej ścianie? widziałem takie zdjęcia w profesjonalnych (chyba) realizacjach. Przecież to chyba będzie pracować i się pokruszy wcześniej, czy później. 6. Instrukcja wkładu mówi, że kratki wylotowe powinny być o 40% większe jak wlotowe. Czy ważne jest tu zachowanie proporcji, czy po prostu wartości minimalnych? 7. Będę miał dość krótkie rury spalinowe i myślałem o użyciu stalowego radiatora celem odzyskania części ciepła. Mam jednak nisko wyprowadzone "wejście do komina ceramicznego. Różnica między szczytem kominka a dołem rury to około 42 centymetrów. Czy wobec tego mogę umieścić radiator poziomo po skosie, czy dać sobie spokój? Sporo pytań a to dopiero początek... Mam nadzieję, ze jasno sformułowałem pytania, z góry dziękuję za poświęcony czas i odpowiedzi, na które bardzo liczę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 19.08.2023 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 Stara chałupka z najciemniejszego PRL, . Ciesz się z tego co masz, bo nowe dewelopoerskie są wcale lepsze. Napisz dlaczego? cyt." Nie mam możliwości podpięcia się do ściany czy sufitu. ". To jest kluczowy element konstrukcji, a brak takiej możliwości - poza właśnie narożnikiem wiszącym - wydaje się mało prawdopodobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paraboloida 19.08.2023 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 Dzięki za odzew, juuż wyjaśniam. Płyty akumulacyjne są ciężkie. Ściany to KG mocowane na stelażu do pustaka fatalnej jakości. Były problemy by podwiesić piec gazowy. Nie jestem specem, ale bałbym się zawiesić na ścianie. To był taki domek działkowy, tylko moja Mama zdecydowała się tam przenieść na emeryturze. Wysłaliśmy fundament, zrobiliśmy ogrzewanie ociepliliśmy itd. Jak na mój stan wiedzy to musi być konstrukcja samonośna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 19.08.2023 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2023 Narożnik montuje się do sufitu. Co z nim?Daj zdjęcie miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts