Kominki Piotr Batura 24.09.2023 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Witam, wykonałem sam zabudowę kominka z płyt Varmsen i proszę o opinie. Tak może zostać czy lepiej coś poprawić? Mam jeszcze pytanie odnośnie komory dekompresyjnej a mianowicie czy muszę w niej umieścić kratki wentylacyjne? Półkę zrobiłem z podwójnych płyt, sufit który jest betonowy odizolowałem pojedyńczą płytą. Rura spalinowa nie przechodzi przez komorę dekompresyjną. https://imgur.com/Zibmw7X https://imgur.com/7D7jQnq https://imgur.com/DDfYcYB https://imgur.com/GBeyW9O https://imgur.com/ifxUbvz https://imgur.com/z5t37Yp https://imgur.com/9OPSzq2 https://imgur.com/QCFsB1k https://imgur.com/1nDmWsx https://imgur.com/2xGY5E6 https://imgur.com/Tcbt0Cn Dodałbym jedną kratkę u góry w komorze grzewczej, nie w dekompresyjnej. I odwróciłbym kierunek spływu kondensatu na króćcu wkładu (redukcja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 24.09.2023 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Dałem dwie kratki w komorze grzewczej tak aby przepływ powietrza zgadzał się z tym co wymaga producent. Czyli w komorze dekompresyjnej kratka nie jest konieczna? A kierunek spływu kondensatu odwróciłem używając tej złączki https://allegro.pl/oferta/zlaczka-spalinowa-zenska-czarna-fi-180mm-darco-13497220182 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.09.2023 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Dałem dwie kratki w komorze grzewczej tak aby przepływ powietrza zgadzał się z tym co wymaga producent. Czyli w komorze dekompresyjnej kratka nie jest konieczna? A kierunek spływu kondensatu odwróciłem używając tej złączki https://allegro.pl/oferta/zlaczka-spalinowa-zenska-czarna-fi-180mm-darco-13497220182 Czego wymaga producent i jak to liczyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 24.09.2023 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2023 Czego wymaga producent i jak to liczyłeś? Chodziło mi o przepływ powietrza. Z tym że teraz patrze w tą instrukcje to tam jest napisane "Min.powierzchnia kratek wlotowych 850 cm2, Min. powierzchnia kratek wylotowych 850 cm2". A to chyba nie jest to samo co pole czynne kratki. Ja na wlocie mam kratki : 17x37cm o polu czynnym 384cm2 oraz kratkę 17x49cm o polu czynnym 516cm2. Na wylocie mam również takie same kratki. Czy jest to wystarczające czy lepiej dołożyć na wylocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.09.2023 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Chodziło mi o przepływ powietrza. Z tym że teraz patrze w tą instrukcje to tam jest napisane "Min.powierzchnia kratek wlotowych 850 cm2, Min. powierzchnia kratek wylotowych 850 cm2". A to chyba nie jest to samo co pole czynne kratki. Ja na wlocie mam kratki : 17x37cm o polu czynnym 384cm2 oraz kratkę 17x49cm o polu czynnym 516cm2. Na wylocie mam również takie same kratki. Czy jest to wystarczające czy lepiej dołożyć na wylocie?Producenci często piszą bzdury, bo ustawodawca wymaga od nich dostarczenia instrukcji, a nie oczekuje poprawnej instrukcji.... W tym wypadku (850 na dole i 850 u góry) jest tak z pewnością, gdyż powietrze ogrzane ma większą objętość, i góra musi być znacznie większą od tej na dole. Żle obliczasz również pole czynne kratki. Odejmujesz po 5 cm z wymiaru na ramkę, ignorując siatkę. A ta zabiera ok 25 % ....Dołóż kratek wylotowych. Za dużo nie szkodzi, za mało prowadzi do katastrofy. Powietrze podgrzane do ok 250 o C , dwukrotnie zwiększa swoją objętość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 25.09.2023 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Producenci często piszą bzdury, bo ustawodawca wymaga od nich dostarczenia instrukcji, a nie oczekuje poprawnej instrukcji.... W tym wypadku (850 na dole i 850 u góry) jest tak z pewnością, gdyż powietrze ogrzane ma większą objętość, i góra musi być znacznie większą od tej na dole. Żle obliczasz również pole czynne kratki. Odejmujesz po 5 cm z wymiaru na ramkę, ignorując siatkę. A ta zabiera ok 25 % ....Dołóż kratek wylotowych. Za dużo nie szkodzi, za mało prowadzi do katastrofy. Powietrze podgrzane do ok 250 o C , dwukrotnie zwiększa swoją objętość.... Dla bezpieczeństwa zrobię jak Pan radzi i dołożę jedną kratkę u góry. A co w takim razie z komorą dekompresyjną może zostać bez kratki wentylacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.09.2023 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Dla bezpieczeństwa zrobię jak Pan radzi i dołożę jedną kratkę u góry. A co w takim razie z komorą dekompresyjną może zostać bez kratki wentylacyjnej? U Ciebie jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemfrac 25.09.2023 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 U Ciebie jak najbardziej. To już wszystko wiem, dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horas91 02.10.2023 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Czy da sie jakos "tanio" usprawnic kominek otwarty? Mam kominek narozny, otwarty, palenisko jest pochylone a sciany boczne schodza sie do srodka. Z tylu za kominkiem(Naroznik) jest jakby pustka powietrzna. Gdy kominek sie nagrzeje przez kratki "wylatuje" cieple powietrze. Pytania: --> Czy da sie ten kominek usprawnic? (Drzwi? Poniewaz palenisko ma pochyle ksztaly, kaseta na wymiar to kosz 18.000 PLN, taka oferte dostalem to wydaje mi sie zdecydowanie za duzo) --> jaki mniej wiecje moze byc koszt usprawnienia?--> czy z tej pustki z tylu moge zrobic dodatkowe rozprowadzenie ciepla?(Teraz kominek grzeje tylko salon) --> czy warto w niego inwestowac? Czy lepiej rozebrac i zrobic zupelnie nowy kominek? -----Po wypaleniu kominka, jesli popiol zostaje na noc to nastepnego dnia smierdzi w calym domu popiolem (Mozna to jakos zniwelowac?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.10.2023 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Może pokaż zdjęcia, bo twój opis nie do końca pozwala wyobrazić sobie wygląd kominka. Przyda się też przynajmniej odręczny plan pomieszczeń z zaznaczeniem gdzie chciałbyś rozprowadzić ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.10.2023 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2023 Czy da sie jakos "tanio" usprawnic kominek otwarty? Mam kominek narozny, otwarty, palenisko jest pochylone a sciany boczne schodza sie do srodka. Z tylu za kominkiem(Naroznik) jest jakby pustka powietrzna. Gdy kominek sie nagrzeje przez kratki "wylatuje" cieple powietrze. Pytania: --> Czy da sie ten kominek usprawnic? (Drzwi? Poniewaz palenisko ma pochyle ksztaly, kaseta na wymiar to kosz 18.000 PLN, taka oferte dostalem to wydaje mi sie zdecydowanie za duzo) --> jaki mniej wiecje moze byc koszt usprawnienia? --> czy z tej pustki z tylu moge zrobic dodatkowe rozprowadzenie ciepla?(Teraz kominek grzeje tylko salon) --> czy warto w niego inwestowac? Czy lepiej rozebrac i zrobic zupelnie nowy kominek? ----- Po wypaleniu kominka, jesli popiol zostaje na noc to nastepnego dnia smierdzi w calym domu popiolem (Mozna to jakos zniwelowac?)Mówiąc krótko: jeśli ma porządnie grzać - nowy. Żeby tylko nie śmierdziało - drzwi na wymiar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paraboloida 03.10.2023 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Producenci często piszą bzdury, bo ustawodawca wymaga od nich dostarczenia instrukcji, a nie oczekuje poprawnej instrukcji.... . Czy mogę poprosić o weryfikację tych wartości dla mojego kominka(hajduk 11kW jak powyżej). Producent podaje w instrukcji minimum 50 cm na 1kW wlot, a wylot 1,4 razy wlot. Czyli powierzchnia czynna wlotu 550cm2, powierzchnia czynna wylotu 770cm2. Czy te wartości wyglądają sensownie, czy coś należy zmienić w waszej opinii? I jeszcze pytanie o wysokość umieszczenia kratki wylotowej. Producent podaje w instrukcji, że powinna być ona umieszczona metr lub więcej poniżej sufitu. Pomieszczenie mam niewysokie 2,44 metra dawało by to kratkę umieszczoną na wysokości 1,44 m od podłogi. Półka od komory dekompresyjnej umieszczona 170 od podłogi. Jak dobrze rozumiem wylot powinien być bezpośrednio pod "półką". Trochę to się gryzie ze sobą. Czy dobrym rozwiązaniem będzie danie 2 wylotów, jeden większy na wysokości 170 cm, bezpośrednio pod półką, a drugi na wysokości powiedzmy 120-130 cm? Zważywszy, że obudowa nie będzie szeroka ciężko zmieścić kratkę o powierzchni 770cm2 pomyślałem więc o dwu sztukach. Raczej chciałbym uniknąć wylotów narożnych, mocno osłabiły by konstrukcję w narożniku, którego nie mam jak solidnie zamocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horas91 03.10.2023 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Zdjecia ponizej. [ATTACH=CONFIG]466464[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466465[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466466[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466467[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466468[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2023 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Czy mogę poprosić o weryfikację tych wartości dla mojego kominka(hajduk 11kW jak powyżej). Producent podaje w instrukcji minimum 50 cm na 1kW wlot, a wylot 1,4 razy wlot. Czyli powierzchnia czynna wlotu 550cm2, powierzchnia czynna wylotu 770cm2. Czy te wartości wyglądają sensownie, czy coś należy zmienić w waszej opinii? I jeszcze pytanie o wysokość umieszczenia kratki wylotowej. Producent podaje w instrukcji, że powinna być ona umieszczona metr lub więcej poniżej sufitu. Pomieszczenie mam niewysokie 2,44 metra dawało by to kratkę umieszczoną na wysokości 1,44 m od podłogi. Półka od komory dekompresyjnej umieszczona 170 od podłogi. Jak dobrze rozumiem wylot powinien być bezpośrednio pod "półką". Trochę to się gryzie ze sobą. Czy dobrym rozwiązaniem będzie danie 2 wylotów, jeden większy na wysokości 170 cm, bezpośrednio pod półką, a drugi na wysokości powiedzmy 120-130 cm? Zważywszy, że obudowa nie będzie szeroka ciężko zmieścić kratkę o powierzchni 770cm2 pomyślałem więc o dwu sztukach. Raczej chciałbym uniknąć wylotów narożnych, mocno osłabiły by konstrukcję w narożniku, którego nie mam jak solidnie zamocować. Zdecydowanie zwiększyłbym te wartości przekrojów. Co do wysokości umieszczania kratki 100 od sufitu, nigdy nie doszliśmy z Hajdukiem do porozumienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paraboloida 03.10.2023 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Czyli w twojej opinii jakie powinny być przekroje? Rozumiem, że głównym problemem jest wylot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.10.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2023 Minimum 1000 cm powierzchni czynnej wylotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paraboloida 04.10.2023 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Pięknie dziękuję.Analogicznie wlot około 700cm2? Rozumiem, że umiejscowienie wylotu w dwu kratkach na wysokości 170cm od podłogi, 70 cm od sufitu i drugiej poniżej powiedzmy 130 cm od podłogi 110 od sufitu będzie ok?Wloty chcę umieścić 2 na ściankach bocznych, jak najniżej. Wylot na froncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrenalina33 07.10.2023 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Witam! Mam pytanie jak oceniacie stan tego paleniska? To kominek kaflowy Hase. Z tyłu widać szczelinę i pęknięcie.Czy się tym martwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 08.10.2023 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Witam! Mam pytanie jak oceniacie stan tego paleniska? To kominek kaflowy Hase. Z tyłu widać szczelinę i pęknięcie. Czy się tym martwić? Ale syf, człowieku, weź to zabetonuj bo ludzi straszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 08.10.2023 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Witam! Mam pytanie jak oceniacie stan tego paleniska? To kominek kaflowy Hase. Z tyłu widać szczelinę i pęknięcie. Czy się tym martwić? Wygląda dobrze, poproś jakiegoś zduna o przegląd i naprawę ubytków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts